680
  • Purga
    Hatásos volt a hírnek az eleje elismerem!...Ilyen jó húzást ehh
  • willcox
    Az sg-n lévő cikkek és pl. ez a kritika is azért olyan, amilyen, hogy hozzászólásokra ösztönözzenek, ugyanis akkor megy le sokszor a reklám a felhasználó gépére. Tessék ezt is figyelembe venni, ők ugyanis ebből élnek.
  • szacsi
    1. A willcox által linkelt kritika igényes és korrekt, teljesen racionális.
    2. A Transformers első része vagy a Twilight sikeres volt, ha jól emlékszem dicsérték a kritikusok is. Ettől még jó film? Nem. _Szerintem_ vannak bizonyos szempontok, amik alapján meglehet mondani, hogy egy film jó (értékes) avagy nem, és a kiosztott díjak, illetve a bevétel nem tartozik ezen szempontok közé. Igen, leírhatod ezek alapján, hogy sikeres-e a mozi, de nem illene összekeverni ezt azzal, hogy _filmként_ jól funkciónál-e.
    Az Avatar marketingköltségei a költségvetés kb. felét vitték el és tökéletesen el is érte a célját a hype: nélküle a lenti hozzászólások fele meg sem született volna, de legalábbis sokkal kevésbé lenne éles a nézeteltérés a kommentelők és a cikk írója között.
  • willcox
    Az utoljára említett 2 film bizony nagyon jó!
  • willcox
    Van szövegértés, ne aggódj. De talán nem olvasott el egyet sem, csak mondani akart egy nagyot, mint ez itt általában szokás.
    A film bizonyára sikeres lesz, de akkor sem jó film, csak látványos. Csupán látványért sok ember megy ki a tűzijátékra is, nincs ebben semmi meglepő. Egy film nem attól lesz jó, hogy mennyire látványos. Egy fekete-fehér film is tud nagyon jó lenni. Egy színes film látványban többet ad, mint egy fekete-fehér, a 3D meg még többet. De ez csak látvány. Akinek csupán a látványból áll a mozi, annak felesleges bármit is mondanom.
  • sandor8206
    ok :-)
  • Aldaris
    willcox:
    de az egy kulturált írás.... ezzel ellentétben
  • lAngelus
    Az Avatart én semmivel se tartom jobb filmnek, mint mondjuk Az elveszett sziget kalandorai, vagy az Utazás a Föld középpotja felé. Legfeljebb átlagos munka.
  • BaliBoy
    Igazad van. :DDD
  • solikka11
    Végre valaki leírta, hogy pontosan mi sántít a cikkben :) És így visszaolvasva meg belegondolva, mostmár értem miért tűnt logikátlan hülyeségnek az egész cikk.

Ilyen cikkírók kellenének az SG-re mint te!
  • solikka11
    ha nem érdemes hivatkozni több százezer (jelenleg még csak 60000 körüli mivel nem régi a film) ember véleményére akik szavaznak a filmre, akkor kinek a véleményére érdemes?

• sandor8206
    amit olvasott? szövegértés?
    Amúgy én is előkaparok sok önjelölt kritikus véleményét, ma már bárki lehet kritikus a saját kis szemétdombján, ilyen a net.
    Egy film megítélésén ha nem egyénekbe gondolkodunk,akkor a szakma tehát az ebből élő kritikusok kritikái mérvadóak + a jelölések + a mozipénztárak.
    Szóval Pl: Transi 2, anyagilag siker, kritikailag, szakmailag nem tehát középszerű film
    Avatar kritikailag, szakmailag, anyagilag sikeres-tehát nem átlagos film, sikeres

Egyéni véleményekre nem lehet mit mondani, hisz szubjektív dolog.

DE az kijelenthető, hogy az Avatar jó és sikeres film. És örülők neki, hogy nekem pl tetszett.
  • kent78
    Akkor most racionálisan erről az iromábnyról, nézzük csak meg részleteiben:

1. Prekoncepciók: egyértelműen pejoratív előítélete van az írónak. Erre utal a szamáremberek kifejezés is. Az első kérdésem az lenne, hogy a hatásvadász megogalmazáson túl mi alapján asszociál a szerző a szamarakra? A másik dolog, hogy hogy a fenébe lehet egy alkotásról úgy írni, hogy az értékítéletem már kialakult a termékről. Ez olyan, mintha a Guernicát úgy fikáznám, mintha még sohasem álltam volna a kép előtt a múzeumban. No comment.
    2. "De hiába él és lélegzik Pandora elég giccses világa, ha egyszer az Avatar célja minden lózung ellenére az, hogy eladja a "motort" másoknak, hogy azok a mások készítsenek vele olyan filmet, amit tényleg a legnagyobbak között emlegetünk." - ha JC csinál egy filmet, nem azért teszi, hogy azzal a technológiával majd mások csinálják meg a jó filmeket. Az öreg maximalista. Ha nem is sikerül neki, mindenképpen maradandó alkotásra törekszik. Ami Pandora giccses világát illeti, egyrészről nem tudom, filmen hol láthattunk ilyet, ennyire összefüggő (már-már a központi idegrendszer mintája alapján működő) biológiai rendszert. Persze minden egyénnek saját, nem feltélenül csak pozitív összképe lehet, ám az tény, hogy az egyébként a Föld mizinéző lakosságát hűen reprezentáló imdb-n és a mérvadó rottentomatoes-is is nagyon jól áll. És mivel Pandora a film egyik kulcspillére, ezt az egyéni kritikai véleményt illett volna alátámasztani.

3. "Ugyan a Na'vik világának részletei aprólékosan, jól megtervezettek, de minden egyéb, a konfliktusok, a drámai momentumok, az okok és okozatok sajnos meglehetősen sablonosak." - hamis, megalapozatlan állítás. a drámai momentumok, a jellemek, karakterek elérik azt a hatást, hogy a navi'ikkal szimpatizáljunk. A kritikusnak akkor lenne igaza, ha a végén úhy jövünk ki, vazze Quaritch mé' nem nyírta ki a..... nem spoilerezek. Továbbá az ok-okozati viszonyokról nem írok, mert spolieres lenne, de tény, hogy az egyébként racionális idea alapján a filmben sejtetett összefüggéseket meg is kéne látni, pl.: Eywa szerepe a bolygón, és erre racionális elektrokémiai utalások, az élőlények emocionális kapcsolata, ami egyben választ ad arra a kérdésre is, hogy Pandora lakosságának miért nem kell sehová sem fejlődnie, miért jó úgy, ahogy van, következésképpen miért szép, stb.

4. Nagyon sok pici részlet, amit még nem is láttak többen az első nézéskor, csak később tűnik fel, és teszi kerekké a filmet.

Summa: azzal nincs bajom, hogy valaki lehúz egy filmet. Tegye, hisz a kritika alapja a bennünk kialakult kararzis jellege és minősége. De úgy megítélni egy alkotást, hogy az ítéletben külső körülmények is jelentősen közrejátszanak, arra enged következtetni, hogy a szerző nem alkalmas a feladatra.

Még valami: ha ahhoz akarjuk mérni a filmet, hogy megváltás, új irány lesz, akkor az ítélettel még várjunk. Mindenesetre, ha a nézőknek és a kritikusok zömének is tetszik, akkor lehet benne valami.

"Vagy csak a mesterségesen gerjesztett elvárásokkal volt a probléma?" - igen, azzal, hogy bedőlt neki.

Az avatar jó film. Nem lesz a mozizás szubsztans terméke, örökös hivatkozási alapja, mint ahogy egyetlen film sem lehet. De mérföldkő a látványban, mérföldkő a mozizás élményében. Utóbbi pedig csak akkor lehetséges, ha a film egésze a kívánt hatással van a nézőre. És utóbbi már bekövetkezett, ez tény.

Nem akarok tippeket adni a szerkesztőségnek, az sg-t rendszresen olvasom, minőségi netes lapnak tartom. Elvárom, ha egy munkatársuk ír valamilyen filmről, akkor azt lássa is, ne csak nézze. A magam részéről ezt az irományt nem nevezném kritikának. Nem feltétlenül a megértés szándékának hiánya miatt (ami alapbűn), hanem a stílus miatt, ami érezhetően arra hajaz, hogy az olvasó kattintson az írásra. Egy blikk-nek ezt elnézem. Egy sg-nek nem. No offense.
  • Chocho
    12-t? Tényleg?

1.: Legjobb látvány.
    2.: Öööö... mi is? :)
  • willcox
    Kivétel nélkül minden kritika dicséri? Te hol élsz, ember?
    Menj rá a port.hu-ra, keresd meg az Avatar-t, ott vannak linkek kritikákra, mint pl. ez. Nem éppen dicsőítő kritika.
    Az imdb-re hivatkozni ostobaság. Sok jó filmet lepontoznak, sok rosszat meg fel.
  • solikka11
    Meg ez a stílus basszus...annyi idióta, hatásvadász, undorító szófordulatot használ, hogy az eszem megáll. Jó az ha minden második sorban elgondolkozik az olvasó azon, hogy : "ez hülye?"
  • solikka11
    Szokásos sg színvonal... Miért egy ilyen degenerált óvodás írja a cikkeket aki nem is látta a filmet?

IMDB: 8.9 pont lett. Kivétel nélkül minden kritika dícséri amit olvastam, 1-2 kivétellel minden fórumkommentelő is... KIVÉTEL ez a nagyeszű úriember.

Valami feltünési viszketegséged van netán, hogy leírod minden vélemény és szerintem a saját véleményednek is az ellentétjét, mert egy dícsérő cikket úgysem fognak elolvasni mert olyat már sok mindenki látott?
    Szerintem ez lehet a háttérben.

Bár lehet egyedül vagyok ezzel a véleményemmel...
  • sandor8206
    így kezdődik a cikk, sztem tök egyértelműen általánosságba használja a véleményét "...Sajnos az elvárások beigazolódtak..." Ami gyakorlatilag egy nevetséges kijelentés, hisz mint anyagilag, mint kritikailag, mint szakmailag sikeres a film, szóval ok, hogy leírja a saját véleményét csak a bevezető szövegben pontosíthatna kicsit.
  • Batistuta007
    hát egyik se vagyok.nem is értem miért írtad ezt.én nem írtam fordítva ezt hogy hülye akinek tetszik ez a film.meg próbáltam kulturált lenni.de látom neked ez nem megy.de ettől még biztos hogy neked van igazad a filmmel kapcsolatban.
  • sandor8206
    Transi 2, senkinek se a sztorival volt a gond, miről beszélsz??? A sztori jó volt csak szarul adták elő.
    Avatarban nem vettem észre lábat dugó kis Navikat
  • szacsi
    Szerintem meg teljesen felesleges minden bekezdésben éreztetni, hogy "de ez az ÉÉÉÉÉÉN véleményem, nem a többségé". Normális ember tisztában van azzal, hogy ha kritikát olvas, akkor az az adott cikkíró saját véleményét takarja, csak _általában_ kicsit bővebb, kulturáltabb, körültekintőbb, mint mondjuk az alábbi hozzászólások.
  • sandor8206
    nem lehet, hogy 2D-s filmre ültél be, soha nem lehet tudni?
  • Tetsuo
    Teljesen egyet ertek a cikk irojaval. A film eleg bena, megbantam h beultem ra..
    A 3D meg qrvara nem volt 3D.
  • daveyjones
    Csodálatosan létre hozott világ, remek mondani való, eszméletlen látvány és kiváló akciók, igaz valami hiányzik belőle hogy örök klasszikus legyen, de az utóbbi évekhez képest valóban kitűnik.
  • bladesoft
    És ott a pont.
  • bladesoft
    Ugy örülök hogy nem vagyok kiégve mint egyesek mert még mindig találok valami szépet és szórakoztatót a filmekben.. lehet ha emos lennék vagy vérpistike én oltogatnám a filmeket lefele.....
  • Athor
    Nos...
    Mint lentebb olvashattuk, nem a negatív kritikával van a baj. Sokkal inkább azzal, hogy a negatív véleményét úgy tálalja a T. cikkíró, mintha egy általánosan elfogadott véleményt fogalmazna meg... nem pedig az ún. kissebségét, vagy leginkább a sajátját. A lekicsinylő, ellenszenves stílusról meg inkább ne is beszéljünk.
    És persze az is itt van még, hogy a rengeteg hozzászólás közt nem találtam egyetlen olyan véleményt sem, amiben a cikkíró kiállt volna saját véleménye mellett, és megvédte volna álláspontját... nem beszélve arról, hogy már fel sem vállalja saját nevét. Emiatt pedig még egy jóadagot veszít hitelképességéből, úgymond.
  • Midas
    Altalaban vedeni szoktam a cikkek iroit de aki ezt irta beulhetne par magyar orara. Persze mindent le lehet egyszerusiteni vannak a rosszak es a jok aztan a jo legyozi a roszat szoval minden film egyforma es egymast masoljak,de a farkasokkal tancolo nem egy masik bolygon zajlott le.
    A fontos dolgok mindig a reszletekbe rejlenek ez a film nagyon is sok uj dolgot hozott. Meno dolog volt atvenni ezt a kritikat valahonnan.
  • Sybee
    Szerintem a rendező bácsinak az volt a célja, hogy egy nagy mesét mondjon el nekünk és bebizonyítsa azt, hogy az ilyen filmekért érdemes moziba járni.
    Nos, részemről sikerült neki.
    Utoljára talán a 'Sötét lovag'-nál éreztem azt hogy egy ÉLMÉNY volt.
    10/10
  • vmiki88
    szamárember? wtf?
    Mindegy, nem volt rossz film az Avatar, néhányan majdnem sírtak a moziban :_D, nem azért mert rossz volt, hanem kisebb érzelmekett váltott ki, de engem a District 9 jobban letaglózott ebben az évben.
  • Batistuta007
    sajnálom hogy pont ezt az egy mondatot ragadtad ki az egészből.az egésszel azt akartam mondani hogy nekem is van rengeteg olyan középkategóriás vagy gyengébb film ami tetszik, de attól azokról a filmekről pontosan tudom hogy max 10/5-ös filmek,egyszerűen csak megragadott bennük valami.(ez az ízlések és pofonok).Így ez az Avatar című film is tetszhetett sok embernek de ha (már nem tudom hogy írjam hogy ne nevezzen senki nagyképűnek vagy túl okosnak)jobban megnézed ezt a filmet rájössz hogy az még finom kifejezés is hogy semmi extra nem volt a filmben.
  • szacsi
    Háhá, igen, tényleg kb. egy kategória a két film, mégis mennyit számít a hype, no meg a pénzelt pozitív kritikák hatása a közvéleményre.
  • bladesoft
    Néha azt érzem hogy a "névtelelen" kritikusunk csak arra a filmre adna igényes kritikát amelyikben a distcrict 9ben találkozna a gettómilliomos és a Benjamin button...
    A sznób kis lelke akkor megnyugodna majd számotvetne eddigi életével és golyót repitene a nagy szamárseggfejébe -.-'
    Bár lehet hogy csak azért ir ilyeneket mert megnézte elöre az ajándékait és az Antonio Banderas szexbábút kapja karácsonyra...
  • Imremagdi
    Akár ki is irta ezt, egy nagy luzer.

Ennyi baromságot írni.

Tudjátok mi a szomorú? Vannak akik elhiszik.

Avatar legjobb film, hosszú idők óta.

Fantasztikus hogy az ember mikre képes. És szégyen aki ilyeneket ir róla

12 oscart érdemel.
  • HeadHunter86
    Nesze neked fogd meg jól kritika. A címért meg egy nagy pofon járna a cikk írójának.
  • BaliBoy
    Vicc, hogy az év közepén, hogy le lett ócsárolva a Transformers 2 mert, hogy egyszerű a története mint egy pont az év legjobban hypolt filmjénél ahol szintén meglehetősen egyszerű a történet csak annyit mondanak az emberek, hogy nem is lehetett többet várni. :DDD
    Csak én érzek nagyon erős elfogultságot? :D
    A Transformerstől eget rengető sztorit várnak az Avatarnál meg nem gond ha nincs? LOL
  • a_n_d_r_e_w
    :D:D:D:D:D:D
    kb 50-ig olvastam a hozzaszolasokat de nagyon vicces a sok onmagat intelligensnek tarto hozzaszolo, aki viszont arra keptelen, hogy elfogadja, hogy az ovetol eltero velemnyek is lehetnek, es meg a kritikust nevezik hulyenek :D

Gyonyoru ez az onegetes, jok vagytok fiuk :D

on is legyek: az avatar kb azota nem erdekel, miota ismerem az alapsztorit, ezutan is igy marad :( Kar pedig, Cameront tartottam az istennek :S
  • icemankimi
    Ja és a TITANIC minden idők legsikeresebb FILMJE és olyan bevételt produkált amit az elkövetkező években semelyik film nem fog.
    Ha 97-ben születtél akkor azt se tudod miről beszélünk itt neked!
  • icemankimi
    A CIKK ÍRÓJA EGY IDIÓTA NEM IS LEHET KÉRDÉS!
    1 HETE MEGY A MOZIBAN ÉS SZERINTE EZ CAMERON LEGROSSZABB FILMJE GRATULÁLOK NEKI.
    SZAMÁREMBER
    FILMET TUTI NEM LÁTTA A CIKKÍRÓ SZAMÁREMBER!
    ILYEN HÜLYESÉGEKET MINEK ÍR?!...................
  • szacsi
    "Az ilyen kritikákra szoktam azt mondani csinálj jobbat ha tudsz. Ja, hogy ahhoz nem értesz, fingod sincs hogy kell hozzákezdedni akkor meg mit fikázod???"

Nagyon érett hozzáállás, remélem nem múltál még el 18, mert egy felnőtt embertől ekkora ostobaságot hallani azért elég elkeserítő lenne...

A Titanic bukás volt? Hülyegyerek, tisztában vagy vele mennyi pénzt hozott?

A kritikussal pedig egyetértek. Néhol valóban feleslegesen szapul, de egyébként teljesen igaz amit ír.
    Még mielőtt valaki belém kötne, 3D-ben néztem a filmet, ráadásul még vártam is, pozitívan álltam hozzá az egész projecthez. A látvány jó volt, bár nem vágott földhöz, pedig lévén hogy ez volt életem első 3D-s moziélménye, nem lett volna nehéz lenyűgözni. Persze nyilván bölcsészgeci vagyok azért, amiért nem esek hasra egy 160 perces CGI-orgiától, miközben halálra unom magam a másodpercre pontosan kiszámított sztorin.
    Kínosan klisés, 0 fordulattal, 0 kockázattal és aki szerint ez teljesen rendben van, az még normális popcorn mozit sem látott. Ott az Iron Man vagy a Star Trek, azok sem váltják meg a világot a sztorijukkal, de ennél ezerszer izgalmasabbak. Az Avatar egyszerűen túlságosan kiszámítható - Cameron gyáva volt ahhoz, hogy ekkora költségvetés mellett bevállaljon egy ennél akár csak minimálisan is rizikósabb, de komplexebb sztorit, ami esetlegesen nem felelt volna meg ennyire a közízlésnek. Persze bejöttek a számításai, a hozzászólásokból is látható, hogy a többség sajátjaként védelmezi a filmet bármiféle negatív kritikától. Mondjuk elgondolkodtató, hogy hová süllyedt a filmezés, ha a puszta látvány, no meg a 3D elegendő ahhoz, hogy a közönség így reagáljon és védjen egy közhelyekkel operáló, legfeljebb korrektnek nevezhető filmet.
    Mindezek ellenére viszonylag elégedetten jöttem ki a moziból, örültem, hogy láthattam a filmet, de fél óra múlva már teljesen más járt a fejemben, nem volt meg az a megszokott élmény, hogy utána még pár óráig ezen pörög az agyam, erről beszélek a barátokkal, kielemzünk pár kulcsmomentumot - nem, itt még kiemelhető kulcsmomentumok sem akadtak igazán. Nem hiszem, hogy évek múltán is emlékezni fogok rá vagy akár BD-n újranézném - nem úgy, mint például az Inglorious Basterds-t.
    Szóval az Avatar egy legfeljebb közepes film, ami a 3D, a hype, no meg Cameron neve nélkül valószínűleg elveszne a tömegben. Elég elszomorító, hogy manapság egyesek (illetve a többség) egy ilyen filmet korszakalkotónak és filmtörténeti mérföldkőnek tartanak.