131
-
Pont azért volt jó mert szembe ment a szokásos sci-fi sémákkal. A többit meg kiparodizálta.
Mért kéne egy űrlénynek elegánsan rejtélyesnek lennie, miért nem lehetnek közönségesen primitívek és agresszívek, mint pl a rákok?:)
A bazi nagy űrhajó meg annyira volt bizalomgerjesztő, mint a egy leharcolt kukásautó.
Miért ne lenne sci-fi? Mondjuk talán, pont az volt a lényege, hogy megmutassa a sci-fi, mint műfaj valami módon összefüggésben áll a nyugati/fehér rasszizmussal, amikor a legtöbb idegen nem annyira idegen, hogy ne tudjon angolul. Ha meg nem tud akkor le kell lőni. Sajna ez a legtöbb amcsi sci-fi alaptézise, és ez alól sajna az Avatár sem kivétel még ha egyfajta tükröt próbál ez is állítani, azonban odáig mint a D9 nem megy biztosan!

Szerintem -
fade2black #90 http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_Angel
ez lesz amúgy a köv filmje. Hogy SciFi vagy sem én már nemtudom... nekem annak tűnik, majd kiderül mi lesz... :P -
fade2black #89 Sztem nem uazt értjük SciFi alatt. Nekem pl egy ilyesztegetős rész se kell, hogy vmi jó SciFi legyen.
Egyik Lemtől se szartam be ilyedtemben....
-
fade2black #88 "Solarist megnézve viszont szakítás közelébe kerültem az akkori leánypajtással, szal visszafelé is működik a dolog:D"
Muhaha....

-
fade2black #87 címeket kértem nem rendezőt.... :)
Cameron sanszosan azt hozza amit várok. Alien/Abyss szinvonal 2009es kiadásban, a most debütáló 3Ds rendszerrel megfűszerezve.
Ha pedig nem tetszik, nem nézel SciFit.... -
Na meg hiányzott belőle a rejtélyesség, a sejtelmesség, az ütős fordulatok, ijesztgetős részek, amiből legalább 2-nek illene lennie egy scifiben. -
Írtam, bugyuta történet/látvány, oviscifi szerű :) az a pár poén amivel próbálkoztak benne meg inkább fárasztó mint vicces. Na meg nem is scifi, annyi belőle a scifi hogy űrhajó meg idegen lény, amúgy emberszerű viselkedés, minden más sima emberes. Meg a lényege is a szokásos "RÁÁÁSZISTÁÁÁÁ"-zás. -
Mér mibaly a D9-ccel?
-
Hát hasonlóan ennyit várok tőle. Én pl. a 2012 is élveztem, pont mert valójában ugyan úgy nem vettem komolyan, ahogy a film sem vette magát. Tele volt ugye poénokkal, néhány ráadásul elég önkritikus is volt.
Nem halivúdi stílusú scifi volt szerintem a D9, bár a Ponyvaregény/Harcosokklubbja, meg a kamerarángatós áldokumentumfilmek terjedése óta nem lehet megmondani, mi a hálivúdi és mi nem az.:)
Solarist megnézve viszont szakítás közelébe kerültem az akkori leánypajtással, szal visszafelé is működik a dolog:D
Clint Mansell nekem a Füstölgő aszokkal jött be igazán, az egy agydurranás!:D Az utolsó jelenet az nagyon ott van, pont a zene miatt! -
fogalmam sincs ki rendezte. Én a bugyuta oviscifiknél erre, meg a district9-ra gondoltam, mert ha ilyenek jönnek scifi kategóriában akkor nem nézek többé scifit. -
fade2black #81 Sejtem mi a problémád... de Cameron soha nem csak SciFi-seknek gyártott filmet. Ez a film is populista SciFi. Átlagnak csinálva. "szenterdő": Amit csinál annak ki kell termelnie magát.
Ezért lehet őt szidni de másik oldalt meg is lehet érteni. És amennyire kevés a jó SciFi örül az ember ha ilyenre beülhet a moziba.
De ha mondasz nekem az elmúlt 10évből 30 nem holywood stilusú és jó SciFit aszondom megértem ha nem ülsz be rá annak ellenére, hogy SciFis vagy.
Cameron féle Solarisra rá kell hangolódni, egy szakítás után végignézni. Itt lettem amúgy Clint Mansell rajongó is. baszo* nagy zenéket ír. -
Hát ja.
Az eddig bemutatott jelenetekből soxor az jön ki, hogy feladták a realitás érzését a látványosságért.
A jeleneteknél a CGI animáció soxor úgy van beállítva, hogy a kamera olyan helyen van ahol a valóságban nem lehetne, pl a levegőben lebeg.
Nem tudom, hogy mennyire fog ez elterjedni a 3D-vel, mert 2D-ben meglehetősen műíze van a dolognak. -
Inquisitor #79 "Ha egy film csak 3d-ben működik, 2d-ben nem, akkor ott valami nem stimmel."
Azért azt illenék figyelembe venni, hogy a filmet direkt 3D rendszerrel veszik fel, és olyan vágási és képbeállítási technikákat használnak, ami 2D-ben nem jön át vagy direkt zavaró is lehet!
USA-ban meg ha jól tudom 3500 3D és "csak" 2500 2D teremben vetítik, ami mutat valamit az átállásról, hogy a cikkhez is szóljak ... -
Persze ízlések és pofonok.
Az Aliens pl., ami az első normális filmje volt, bennem megnézés után inkább csak a kihagyott lehetőségek érzését hagyta. Közhely hegyek, az első rész motívumainak megtöbbszörözése és újraforgatása, újdonság hozzáadása nélkül. Solaris dettó. Persze nehéz újat alkotni a sci-fi-ben is, de hogy valakinek szinte egyetlen eredeti forgatókönyv ötlete se legyen az dúrva!
Az Abyss kivétel ilyen szempontból munkásságában (sajnos). Szerintem egy korrekt sci-fi, jó szereplőkkel, sajna még is viszonylagos bukás lett belőle.
Szal nem kedvenc rendezőm Cameron, ezt a hupikéktörpikéket egyedül szerintem a 3D miatt fogom megnézni moziban.
Mivel évtizedek elteltek már, hogy igazán korszakos/epikus sci-fit készítettek volna roppant alacsonyak az elvárásaim a sztorit illetően, amit valszeg teljesíteni fog.:D De nem hiszem, hogy egy új SW/Alien/ST..., frencsájzt teremtő alkotással van dolgunk.
Szerintem. -
Méltatlanul elfeledett film. A rendezői változat meg teljsen más hátteret ad neki. Egyik kedvenc filmem. -
Justil #76 The Abyss +1 -
Justil #75 szerintem is. szándékosan írtam azt, hogy a tökéletestől van messze :) mert attól bizonyos értelemben télleg messze van. de amúgy fincsi kis film. -
megvettem 20font 2 jegy.. :S -
Ahoy #73 Vietnám reloaded :P -
en csak remelem hogy jo lesz, mert holnap veszem meg a jegyeket.. -
kvp #71 "En mondjuk pont a trailer alapjan gondoltam, h vmi jo kis fantasy lesz (a sci-fi az eros szo ugye, mert abban benne van a science..),"
Meg nem lattam a filmet, de utannaneztem par dolognak. (pl. hivatalos oldal) A tortenet tudomanyos resze (spoiler alert!!!):
-egy nagyvallalat egy rita ercre vadaszik, ami szobahomersekletu felvezetokhoz kell (reaktorok, urhajo hajtomuvek)
-talalnak egy holdat, amin eleg sok van, csak sajnos mar egy ertelmes faj altal lakott hatalmas dzsungel az egesz, ezert nekiallnak kiirtani (mindkettot)
-a hold az alfa kentauri-ban van, amit a fenysebesseg 80%-ra kepes (warp 0.8) hajokkal evekbe telik elerni, de meg igy is megeri
-a film vilagaban a penz beszel, ezert a hadsereg is az emlitett cegnek dolgozik
-a fohos azert van toloszekben mert szegeny (mivel katona volt) igy nincs penze masra
-csak azert kerul a programba, mert meghal az ikertestvere es veletlenul azonos volt a genetikai allomanyuk, igy a testvere avatar-ja elvileg jo neki is
-valami mri-nek kinezo szerkezetet es radiot hasznalnak az iranyitashoz
-jarmuvek: foldi mecha-k (jok, csak dragak ezert sok katona labon harcol, joparan rendes pancelzat nelkul), repulo helikopterek (2 ducted fan-el, lasd fenti kep), egyeb nagy gepek
-fegyverzet: foleg kemiai tuzfegyverek, mivel sokmindent zavar a bolygo hatalmas magneses tere (amit egyebkent a kerdeses erc okoz)
-a helyiek: torzsi szinten allo nep, mergezett nyilakkal es repulo hatasokkal, a gond veluk, hogy otthon vannak a dszungelben
-alapszituacio: egy kutato megprobalja megerteni a helyi kulturat es valahogy beket kotni, a ceg azert tamogatja mert ez olcsobbnak tunik mint kiirtani mindenkit (ebbe a csapatba kerul be a fohos es innen indul a film)
Egyebkent a tortenet nem tunik olyan nagynak, de hatarozottan jobb mint a mostanaban keszulo filmek es mint mindig, egy csomo klasszikus filmbol es regenybol van osszeszedve. A technika realisnak tunik, ezeket a gepeket mar ma is ossze tudnank hozni. -
cateran #70 Hmm nem lesz benne science? Akkor hogy hozzak ossze a csumeszt az avatarjaval? Belevarazsoljak? Ja nem, varjunk csak..gentechnologia..nohat...tiszta fantasy..
Az meg valoban fura,hogy a tavoli jovoben tolokocsival kell gurulnia valakinek,mikor mar messzi bolygokon grasszal az emberiseg...(raadasul -valoszinuleg- jo regota mar,hiszen oke,hogy kell nekik az az akarmilyen fem,de azt elotte meg is kellett talalni,ra kellett jonni a felhasznalhatosagi teruletere,megmunkalasara,stb. (es a trailer alapjan raadasul baromi ritka es ertekes...)
Valojaban allatira kovetkezetlennek tunik a tortenet....csak a lenyeg meg legyen-romantika,hosiesseg,nyaltenger -
cateran #69 Az hogy vonzaskorzet,lofaszt se jelent,hisz Bp.-nek is van es elhiheted videken 2x is meggondolja valaki,hogy beutazzon-e a varosba x penzert ES meg fizessen a moziert is (a kozlekedes nem feltetlenul annyira kiepitett,mint a "kozpont" a fovaros korul..probalj csak -teszem azt- Kekesdrol bejutni Pecsre..van kb 4 buszjarat/nap)....egesz egyszeruen valoban meglepo,hogy tobb van ilyesmibol videken,mint a fovarosban...
Tudod aranyok...mindig tetszik amikor sipol valaki,hogy Mo-on miert nincs ez es ez,vagy miert nem olcsobb....nos,pl. Londonban vannak annyian,mint egesz Mo.-on...1 metropolisz vs 1 egesz orszag...aranyok... -
fade2black #68 csak pár scifi amit cameron jegyez: Alien 2, terminator 1-2, The Abyss
közük nincs agagyihoz, koruk legjobb SciFijei voltak.
Cameron amúgy nálam a legjobb SciFi rendezők közé a Solaris remakeval került.
Persze tudom Matrix se SciFi mert lőnek benne.... :p -
fade2black #67 szoval nem láttad de fikázod. -
Sony90210 #66 Nagy filmkritikusok még nem is láttátok filmet, de már fikázzátok. Előtte nem ártana megnézni. Komolyan szánalom egy két hozzászólás. -
Egyáltalán nincs messze, sokkal jobb mint a legtöbb sci-fi. -
Justil #64 Pandorum? Messze van a tökéletestől, de azért nézhető szvsz. -
most má sorban fognak jönni az ilyen bugyuta "látványorgiás" oviscifik? Csinálhatnának inkább normális scifit. -
gulyasandras #62 Nem is tudom, én már Ingmar Bergmannak sem hittem el, amikor azt mondta, hogy csak moziban lehet filmeket nézni, és az otthoni megtekintést halálos bűnnek/a mozi megcsúfolásának tartotta.
"hát ez nem sci-fi, a sci-fi az Asimov meg Arthur C. Clarke meg Lem., mindegy csak hardcore legyen"
Ray Bradbury. A többiek kutyaütők hozzáképest. :) -
Justil #61 úgy érted az első nem gyerek-kategóriás 3D film?
Véres Valentin 3D? Végső Állomás 3D?
igaz, ezek elég fostos filmek lettek, de azért mégse gyerek kategória :) -
readswift #60 hát én jövhéten rendelem lefelé.
-ha lesz vélemény akkor valszeg vhol errefelé lesz. -
readswift #59 "történet ?" :D -
Senkinek nem erdeke, hogy Afganisztanban beke legyen.. arra nem gondoltal.
A modern technikavan villamhaborukat lehetne csinalni, az Al-Quaida pedig egy nem letezo szervezet.. ezek tenyek. -
vagyis?
A filmnek nem erossege a sztori? csak egy 3d demo vmi?
En mondjuk pont a trailer alapjan gondoltam, h vmi jo kis fantasy lesz (a sci-fi az eros szo ugye, mert abban benne van a science..), egy mar-mar jo sztorival.
A jo sztorinal pedig alap a logika.. ;)
Tehat a kerdesem az, h jo lesz-e a tortenet v csak a latvany lesz "hiper fantasztikus"? -
viszont a legtobb esetben a filmesek nem ismerik azt a szot, hogy logika es kovetkezetesseg, meg hogy jo tortenet.. -
emerte #55 readswift:
az Acerre gondolsz? jó lenne már valami véleményt olvasni róla, remélem már úton van annak, annak aki megrendelte. -
readswift #54 http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/12/11/a_kulfoldi_kiritikusok_isteniitik_az_avatart/
a pro avatar tábor, kb teljesen labilis :D
"
EZ NEKTEK NEM SCIFI? Teljesen hülyék vagytok?
Kis olvasnivaló:
www.pandorapedia.org/doku.php/isv_venture_star
Olyan szinten szopni fogtok, hogy öröm lesz nézni."
LOL+
-
Momentán vannak elképzeléseim, arról, hogy mire képes és mire nem a modern haditechnika.
De ugye nyolc éve ott harcol nyugat Afganisztánban anélkül, hogy egy lépéssel is közelebb lennénk ahhoz, hogy ott béke legyen.
Ettől függetlenül az eddig látottak alapján szerintem is gagyi kategória a film. Az ismerőseimnél, akik nagyrésze kifejezetten érdeklődik a sci-fi iránt szinte semmilyen reakciót nem váltott ki a tréler megnézése. Valójában tényleg az fogja eladni ezt a filmet, hogy az első nem gyerekkategóriás film.
Ami azonban ha csak 2D lenne valszeg egy baromi nagy bukást könyvelhetne el magának.
Bár ugye az hogy a Titanicot az hogy az Elfújta a szél évfordulóján vitték be Oszkárra elég jól kihúzta a nyáltengerből mielőtt katasztrofálisan elsüllyedt volna.
-
Lalee1 #52 Jogos, ha nem látod a 3D-t akkor rendben.
Nem hinném egyébként, hogy csak 3D-ben működne a film, legalábbis a külföldi oldalakon nem azt olvasni, valószínűleg azért megállja a helyét normál vásznon is. Azonban ha egyszer ez még ad pluszt akkor először mindenképpen így szeretném látni.(Az olyan embereket akik meg azt mondják, hogy a kritikusok is azon vannak kiakadva, hogy jól néz ki a dolog... könyörgöm kb ez az első értelmes egészestés 3D mozi, csak bejön nekik is elsőre az élmény) Azt meg nem tudom Cameronról elképzelni, hogy az egyes dolgok csak úgy lógnak a levegőben, minden filmjében érezni lehet, hogy egyben van. Nem hiszem, hogy valami a filmben csak és kizárólag azért fog úgy kinézni ahogy, mer szimplán "jónézki".
http://www.pandorapedia.com/doku.php - ez is ezt támasztja alá.
Tolókocsis témára meg ezer magyarázat lehet, de tényleg. Ebben a korban is vannak már jó minőségű műlábak, mégsincs mindenkinek.
Más fórumokon meg azon is ki vannak akadva emberek, hogy "hát ez nem sci-fi, a sci-fi az Asimov meg Arthur C. Clarke meg Lem., mindegy csak hardcore legyen"
Ehhez meg annyit, hogy nekem a fentebb linkelt oldal elég meggyőző arra nézve, hogy utánagondoltak azért a dolgoknak(nyilván bele lehet kötni). Másrészt pedig minden filmnek a saját adott világán belül kell hitelesnek maradni, ha annak a szabályai és törvényei szerint tud zajlani, akkor mind1 mi az adott környezet.(Jellemző egyébként a fentebb említett "eznemhcscifi" emberekre, hogy a star warsba is belekötnek... szerintem egy star wars sosem akart még csak scifi sem lenni)