202
-
slickboy #42 Ja hogy egymás után volt a gyorsítás, nem egyidőben...Akkor viszont írhatta volna így a cikkíró:
"Az LHC a részecskegyorsítóban keringetett mindkét sugarat - az óramutató irányával megegyezően, és az ellentétesen haladót is - 1,18 TeV-ra gyorsította."
Ha élőszóban hallom, a hangsúly alapján azonnal felfogom, de a magyar nyelvben nincs kötött szórend, ezért írásban ügyelni kellene ilyenre, mert itt csak a szórend segít, a hangsúly nem. Aztán korán reggel félreértem az egészet... -
uwu #41 A hülyeség az ami igazán veszélyes.
Tényleg attól félsz, hogy szétvilágítják a földet? -
#40 Baszki ezek még a végén felrobbantanak! :D
Mire jó az, hogy előállítják itt a Földön az ősrobbanást! :S Maguk se tudják... veszélyesnek hangzik ezzel kisérletezni. :O -
ACmotor #39 vrom mr az ütközst. persze eredmgnyek csak ksbb lesznek. ezek szerint sokkal hamarabb elrik a max teljesítmnyt mint korbban gondoltk? -
#38 A másik az az ausztrál óra, a déli féltekén akkor van nyár amikor itt tél, a másik oldalon hajtanak, és az embereknek jobb oldalon a szívük, és az órájuk is visszafelé jár.
ausztrál óra
;D -
dorje #37 slickboy, olvasd el mégegyszer azt a mondatot... -
slickboy #36 "Az LHC a részecskegyorsítóban keringetett mindkét sugarat az óramutató irányával megegyezően, és az ellentétesen haladót is 1,18 TeV-ra gyorsította."
Most akkor mindkét sugár az óramutató járásával megegyező irányban keringett, de az egyik szembement a másikkal. Most akkor hogy van ez? -
#35 Azt írod: " Ekkora összegből még a magyar gazdaság is talpra állna. :P "
Ja, így van, de aztán órákon belül megin összerogyna, mert azt is szétlopnák. -
andersh #34 Jajj nem akarok meghalni!
onathan Butterworth, kérem kapcsolja ki! -
#33 game over -
Krisztian5 #32 Akkor mindent kibíró protonfémbárka keletkezik, ami utánna meg is semmisül... -
Tenorista #31 Vajon sikerül-e megtalálni a Higgs-bozontot?
-
UnnameD #30 "olyan szabad részecskéket állítva elő, amiket a világegyetem 13,73 milliárd éve nem látott."
Ez elsőre igaznak tűnik, de valójában nem igaz. Az ultra nagy energiájú kozmikus sugárzásban sokkal de sokkal nagyobb energiájú részecskék is vannak, és bizonyára ütköznek is a világűrben, gyakran. Úgyhogy mégsem olyan nagyon különleges ez (és még ezektől sem képződik tartós fekete lyuk, szóval nem kell aggódni :) ) -
runny #29 Dzsí Já Dzsó. Szóval akkor a maják rajzai alapján épült meg az LHC, és 2012-ig gyorsítják a földet elpusztító protonkát. Ekkor azonban az okos japcsik építenek fémbárkákat szintén a maják tervrajzai alapján, amivel megmenekítik az emebriséget. Juteszembe: Vajon mi fog történni, ha a mindent elpusztító proton összetalálkozik a mindent kibíró fémbárkával? -
NorbyI #28 Pedig pont így kezdődik, a CERN-ben előállítanak egy kis antianyagot, és azt jól lenyúlja egy csúnya gonosz bácsi. Biztos popcornért áltál sorba és lemaradtál róla. Előfordul az ilyen. :D -
roliika #27 Láttam már..szerintem ez nincs benne. -
#26 Én minden filmet meg tudok nézni!
Meg azért kíváncsi vok erre "fondorlatra". -
Utokverek #25 johhnie_walker: Ez ki lett fejtve modern fizikában, azt hiszem Einstein bácsi körüljárta anno a témát. De mindkettő megy fénysebességgel egymással szembe, és egymáshoz képest fénysebességgel közelednek.
ON:
Nem hinném, hogy bármi veszélyes lenne belőle, tényleg ennél sokkal nagyobb energiájú események történnek folyamatosan (egy nagyobb fekete lyuk a belehulló anyagot mekkora energiára gyorstja fel?), szóval nem hiszem, hogy a nagy semmi befektetett energia/tömeg mennyiség hirtelen akkorára nőne, hogy fekete luk lesz belőle. Egzotikus részecskék? Majd ha meghal benne valaki, sztem ideje lesz félni, de elöbb hal ki az elektronika és lesz működésképtelen az egész, minthogy valaki meghaljon. -
#24 Köszi neked is. :) -
#23 A kis tömeg miatt nem lehetnek olyan veszett nagy erőhatások. Az elektronvolt kis mértékegységnek számít, ezért a szemmel érzékelhető világunkban nem jelent olyan nagy erőt. Ha például egy 1 kg tömegű testet akarnál 10 centire felemelni, ahhoz m*g*h=1*10*0,1=1 J energia kell. 1 eV=1,6*10^-19 J, azaz 1/1,6*10^-19= 6,25*10^18 eV kéne 1 J-nyi munkavégzéshez, ami pont 6,25 trillió eV. A trillió pedig milliószor*milliószor*millió. Ekkora összegből még a magyar gazdaság is talpra állna. :P -
#22 Köszi rémlett valami, csakhát utoljára gimnáziumban tanultam relativitás-elméletet, az meg nem most vót (de inkább nem mondom meg milyen régen :D). -
mcganyol #21 ha érdekel a téma, akkor speciális relativitáselmélet.
A speciális relativitáselméletnek több olyan következménye van, mely a hétköznapi ember számára szokatlannak tűnik:
* Két esemény között eltelt idő függ attól, hogy melyik rendszerből nézzük. Két egymáshoz képest mozgó rendszerből nézve eltérő értéket kapunk.
* Két esemény, amely az egyik rendszerből nézve egyidejű, a másikból nézve eltérő idejű lehet. (Nincs abszolút egyidejűség.)
* Egy tárgy méretei (például hossza) más az egyik rendszerben, mint a másikban. -
#20 Hát csak emiatt ne nézd meg, de ha szereted a nyomozós-fordulatos filmeket, akkor egynek jó. ;) -
#19 Az egymáshoz viszonyított sebességük is közel fénysebesség. Ez a trükk a relativitásban. Ede bácsi elmagyarázza, ha van türelmed hozzá.
Ezért beszélnek "energiaszintre gyorsítás"-ról, és nem sebességről. -
#18 Olyan elméletileg nem létezik. -
#17 Ööö...
Ez most komoly? Abban van ez? Nem láttam még, de akkor megnézem! -
#16 Én csak egy dolgot nem értek... pontosabban semmit nem értek, de erre a kérdésre szeretnék választ kapni. :D Szóval mennek körbe szomorúan ezek a sugarak "közel fénysebességgel" de mihez képest? Ha az egyik sugár az egyik irányba megy "közel" fénysebességgel (a gyűrűhöz viszonyítva), a másik pedig az ellenkező irányba ugyanilyen gyorsan, akkor mennyi a sebességük egymáshoz képest? 2x fénysebesség? Nemá. :D -
#15 Bocs, ide akart menni a válasz. -
#14 Angyalok és démonok. Nagyon gáz film volt, de a vége jó. :) -
#13 "amiket a világegyetem 13,73 milliárd éve nem látott." -de ez így megint pont hülyeség, hiszen az univerzumban minden pillanatban történnek ennél durvább szórási események is. A lényegi rész az, hogy az LHC-ben megfigyelhető és mérhető módon történik az ütközés.
[OFF] Itt egy hasznos weboldal azoknak, akik afelől kívánnak tájékozódni, hogy elpusztult-e már a világ. Van feed is. -
Krisztian5 #12 A DaVinci kód 2 lényegében ;)
-
metaljesus #11 nem nem, az még 3 év, a maják is megmondták! sőt, egyesek a maják kőbe vésett jóslataiban felfedezni vélték az lhc sematikus tervrajzát is :D
#10: valószínűleg egy energiamező tartotta fogva, elszigetelve a normál anyagtól :) -
#10 Úristen milyen film az? :)
Főleg, hogy:
-Hogyan kerül a kezükbe az antianyag, amikor nem stabil az univerzumunkban?
-Na meg miféle terroristák? :D -
roliika #9 Szerintem már nem is élünk. Ez létrehozott egy virtuális valóságot ésmárcsak fizikai projektációk vagyunk! -
#8 BAN ;-) -
#7 Csak nehogy terroristák kezére kerüljön!!!
(pont pár napja láttam egy filmet, amiben terroristák kezére került az LHC-ben előállított antianyag) -
#6 Meg... éhen!
De nem ettől a semmitől... -
#5 csak megdöglünk jövőre -
Szemjuel #4 ha az ütközésnél nem is, de utána tuti jobb a közérzetük! Pillanatok alatt megfiatalodnak a súlyfelesleg ledobásával xD -
#3 Mivel kozel fenysebesseggel mennek, igy nem erzik jol magukat az utkozesnel:D