65
  • tenkenorman
    (a válasz gombot véletlen nyomtam le)
  • tenkenorman
    nagyon jó. amint lesz egy kis időm végigolvasom. oriási lehetőségek vannak ebben.
  • immovable
    Mert egy szóval is ki lehet fejezni. Érted így is, aki pedig nem tudja mi az a komplex bla bla, annak ez kifejezőbb. Sosem értettem ezt a fajta tudományos sznobságot. Ha érted egyszerűbben is minek bonyolítani? Okos emberek el tudnak magyarázni bonyolult dolgokat is egyszerűen. Pl
  • UnnameD
    A fraktál nem attól fraktál, hogy halál pontosan ugyan azt a részletet hordozza magában, hanem hogy HASONLÓ részletből épül fel az egész, mint ami a saját geometriája.
    A végtelen kicsit próbáld már meg leprogramozni, úgy, hogy látható is legyen....
  • UnnameD
    Tulajdonképpen nincs 3D-s és 2D-s fraktál, mert a saját dimenziójuk tört. Tehát egy 3D-nek kinéző ideális fraktál dimenziója (azaz nem kvantált pixelekre, vagy iterációkra mint a monitoron) valójában 3 és 4 térbeli dimenzió közt helyezkedik el.
  • Molnibalage
    Miért nem lehet egy tudományos oldalon olyat leírni, hogy komplex függvények használatával elért önhasonló alakzatok? Asszem ez így kb. pontos. Majd ZilogR erre jár és kijavítja, ha tévednék. :)
  • Tetsuo
    Ez messze nem 3D-s fraktal. Nem onhasonlo es nem reszletes a vegtelenkicsitol a vegtelen nagyig.. ezx a 2 alapfeltetele van a fraktalnak, ez 1iket sem teljesiti.
    LOL
  • Omegared
    A sávszélesség elég ez igaz, a legtöbb esetben a késleltetéssel van gond.
  • NEXUS6
    Egy izmos géppel, meg egy procedurális játékmotorral a jelenlegi internet sávszélesség is bőven elegendő, hogy Crysis szintű, de telepítés nélüli browser játékokat csináljanak.

Igazi mátrix lehetne. Minden adott hozzá, csak a szoftver meg az emberek igénye hiányzik.
  • Esplanade
    például ilyen képet elkészíteni fullscreenben, 4KB-os méretben
  • immovable
    Konkrét példát nem tudok mondani, de úgy gondolom a matematika fejlődése elengedhetetlen a mindennapi technikai fejlődéshez. Egy tök triviális példa, (lehet nem is jó) 2-es számrendszert a büdös életben nem használod a mindennapi életben, de a számítógépeknek ellengethetetlen, ergó neked is hasznos. :)
  • waterman
    azt mondják, hogy a természetes és textúra-szerű képeket jó minőségben lehetne tömöríteni fraktál tömörítéssel, abból a tényből kiindulva, hogy azokon a képeken gyakorta szerepel többször ugyanaz (vagy nagyon hasonló) kép részlet. ezeket a részeket matematikai képletekké alakítva az egész képet sokkal kisebb helyen tudnák veszteségesen, de jó minőségben tárolni.
  • 12346
    hasonló jutott eszembe nekem is. tök jó (jó?), hogy van, de minek.
  • Magnum PI
    A modellek részletessége már réges régen elegendő ahhoz hogy álethű animációt alkothassunk. A fény az ami miatt kiszúrod, hogy nem valóságot látod valamint a maga a mozgás.
  • Pluskast
    Lehet, hogy totál bunkó a kérdésem de azon kívül, hogy tök jól néz ki van ennek valami gyakorlati haszna is vagy ez csak amolyan vizuális orgazmus féleség? :)
  • Caro
    Azért érdekelne, hogy pontosan hogy terjesztették ki 3 dimenzióra. Én komplex számok helyett kvaterniókat használtam volna, de az persze már 4 dimenzió. Viszont a 4-et is le lehet vetíteni 2-re, 3-ra.
    Viszont már a 3-al is gond adódik, hiszen annak is csak metszetei ábrázolhatók, vagy 2d-s izofelületei.
    Mindenesetre érdekes.
  • Caro
    Igen, de a Mandelbrot-halmaz kvázifraktál, ami azt jelenti, hogy nem ugyanaz lesz a kép akárhányszoros nagyításban, bár a 'részletesség' nem szabadna hogy romoljon.
  • gosub
    Ilyen eljárással látványosan fel lehetne turbózni a számgépes grafikákat! Pl a filmek CGI grafikáját, ami bár jó de még mindig jól felismerhető, rajzfilmszerű. Aki ezt kitalálja hogyan lehet, még meg is gazdagodhat belőle.
  • zboszor
    A Mandelbulb közelről, ezerszeres nagyításnál is döbbenetes a részletessége

Ezen eldobtam az agyam. A fraktáloknak pont az a lényege, hogy az N-ik lépésben is ugyanazt a "képet" generálja, egy "partvonal" ugyanúgy néz ki mint egy kis részlete megfelelő nagyításban.
  • endale
    http://www.fotohaz.hu/fotoarena/showphoto.php?photo=27538
    Nekem ez jobban tetszik. Raadasul ezt lehet kapni a Sparban is
  • immovable
    Ó megkavarodott a szöveg. Tehát, hogy: de élvezet volt olvasni s elgondolkodni azon, hogy ezek a professzor urak micsoda koponyák lehetek, valamint, hogy milyen érdekes a matematika vizualitásba való átültetése.
  • immovable
    Jó cikk. Igaz "lófaszt" sem értek belőle, mint általában a matematikából, de élvezet volt olvasni,ezek a professzor urak, valamint, hogy milyen s elgondolkodni azon micsoda koponyák lehetek érdekes a matematika vizualitásba való átültetése. :)
  • Cat 02 #3
    Azért egy ilyen szép nagy 3d-s fraktált nem egy másodperc előállítani :o
  • Tenorista
    surmók beszólás volt, de tetszett
  • Lazarus
    Mehet winamp pluginnek