87
-
waterman #7 80 kilométer, és akkor még keveset mondtál? aranyos:) legalább a keresőt használhatnánk mielőtt postolunk.
Space Elevator wiki a geostacionárius pályán _jóval_ túlra kell kilökni a kábel végét! ha nem használunk súlyt, akkor kb 1/3-ával kell túllógnia, ha lenne súly a végén, akkor kicsit kevesebb is elég, mit sem változtatva a tényen, hogy ugyanazon súly felcibálásához a kötél közepének ugyanakkora terhelést kéne elbírnia. -
NullZ3r0 #6 Soha a büdös életben nem fognak űrliftet építeni. Senkinek nem lenne kedve annyit belefektetni, pláne hogy ennyire kockázatos. Viszont a fénynyomásos technológiák akár űrlift nélkül is működhetnek, szerintem ez a jövő. -
MacropusRufus #5 :) az amcsik tényleg a scifi filmekben/könyvekben látottakat akarják megcsiálni...
Amiért Arthur leírta az még nem jelenti azt, hogy megvalósítható is.
Erről az izéről az egyik IPM-ben már írtak. Hát eléggé gyatra 5let. Ha az ember végigondolja, hogy mennyi gond lehet egy ilyennel arról nem is beszélve, hogy olyan nagy szakítószilárdásgú anyagok kellenének amik jelneleg még nincsenek megalkotva... okés a szén nanocsöveg... ebből kellene egy olyan 80km hosszúságú, és akkor még kevesett mondtam mert így a lift teteje még nem a földközéppontú pályán lenne, tehát folyamatosan korigálni kellene a pályáját. Jelenleg meg a mm-es nagyságoknál tartunk. Szóval szép meló lesz.
Véleményem szerint a teleportáció mint hasonló futurisztikus 5let, hamarabb meg fog valósúlni mint ez a lift, (már csak azért is mert teleportálni már teleportáltak tomokat, viszont pár miliméternél nagyobb szén nanocsöveket nem
sikerűlt még csinálniuk, és ez lenne az alapja egy ilyen izének)
Bár én most pont szarnék az űrre és inkább a Földdel foglalkoznék... ráférne. -
Csiga42 #4 Szerintem valamit félreérthettél. Erre a mondatra figyelj:
"A versenyben olyan gépeket kell építeni, ami egy lézer segítségével minél magasabbra mászik egy égbe nyúló kábelen."
Ez egy teszt volt, nem a kábel mostani hossza a lényeg, hanem a technológiai alapok. Valószínűleg a felvonó sem egy teljes méretű szerkezet volt, ami képes lenne embert, vagy bármely más rakományt szállítani.
A technológia alkalmazási előnyeinek megismerésére pedig ajánlanám Kim Stanley Robinson Vörös Mars című regényét. -
hol9672 #3 Egy lépcsőt kellene épiteni inkább? 
-
Akuma #2 900 méteres kábellel a világűrbe? Ez viccnek is gyenge, de nem úgy tűnik, mintha viccnek szánták volna...
Inkább mondhatták volna azt, hogy rendeztek egy egyetemi versenyt, aminek a célja a 900 méteres magasság mielőbbi elérése. -
Anomaly #1 Hát lehet, hogy a teleportal jobban járnánk :)