87
-
babajaga #47 Ha neked az UH meg a hallható ugyanaz akkor neked csak törjék azzal. És UH-n beszéljen hozzád mindenki. -
Egszerű. Mi nyelődik el jobban a légkörben. A hang vagy a rádióhullám? Milyen erősítéssel kellene üvölteni, hogy 6000 km-re halljad? Közben mi nem semmisülne mega közleben?
A hangot meg mindenki hallja. A rádióadás vétele meg célzott dolog, az adtott frekire kell hangolni.
Szreintem mielőtt ilyen alapvető dolgot kérdezel kicsit gondolkodj vagy olvass. -
Nem is értem az, hogy miért írta le, amit írt. Nem is a témához kapcsolódik. Leírom, hogy mi a terminológia, aztán megkérdezni, hogy mivel rádiózunk. -
teddybear #44 " Ippeg elektronikáztam egy kicsit ott nem lehet mellébeszélni."
Annál nagyobb szégyen amit most üvöltözöl a számodra. -
teddybear #43 Sőt, ha eléggé hangosan rákiabálsz valakire akár a veseköveit is összetörheted. Így szokták megszabadítani mostanában az embereket a vesekőtől műtét nélkül.
Az elektromágneses spektrum egészét használják, attól függ, hogy mire. A nagyon hosszú-hullámtól a gamma-sugárzásig. -
AzUs #42 TOUCHER!
-
"Akkor kiabálással is meg lehet röntgenezni valakit"
Lényegében igen, ezt hívják ultrahangos vizsgálatnak.
-
babajaga #40 Még véletlenül se használják a Röntgenoldalt rádiózásra! -
babajaga #39 De frankó hogy bele lehet kötni! Mintha a rádió meg a telefon (GHz) ott volna egy csomóban, még véletlenül hsználják a Röntgenoldalt! Ippeg elektronikáztam egy kicsit ott nem lehet mellébeszélni.( egy triakos szabályzót javítottam meg)itt nincs laca faca. -
Árult el, hogy honnan vetted hogy urh-val rádióznak csak? :) -
ne hülyeségezz amíg fogalmad sincs a fizikáról. -
Ej-ej doktorúr, csak nem érvek helyett szitkozódunk. :D -
és szerinted 45 percenként körbe fogja tekerni a földet a kábellel? :D merthogy az ISS földfelszínhez képesti sebessége, laza ~7,6 km/sec :) -
waterman #34 mi ez a köpködés?
valószínűleg azért választottak infravörös lézert az energia továbbítására, mert mondjuk nagyobb hatékonysággal tudják újra árammá alakítani, valami okuk biztos volt. a közeli infravörös tartományban vannak elég nagy lyukak, amiket nem nyel el a légkör. valószínűleg arra is gondoltak, hogyha 30ezer kilométerre kell átlőni, akkor minél kevésbé kopjon a légkörben. szvsz. -
babajaga #33 Akkor áruldd el mi a kutyékfaszénak URH-val rádióznak ha bármellik hullámhossz bármire alkalmas? Akkor kiabálással is meg lehet röntgenezni valakit! A pecsem se érti ezt a keverést kavarást. -
A megvilágítás, csak ez szójáték igazából. Mellesleg radarokra is azt szokták írni, hogy megvilágítja a célt. A látható fény is infra között csak hullámhosszbeli eltérések vannak. Magyarán, ha ez egyikre alkalmazod a megvilágít szót, akkor a másikra is helyes. Az más tészte, hogy az emberei szem nem látja, de más igen... -
babajaga #31 Igen távoli nem lehet mert az már nem infra.Habár sose lehet tudni még utóbb elérik hogy a hanghullámokra is áramot termelnek. Már látom is az asszony szól este: Géza menj ki és kiabálj a tetőre, mert mosni akarok! 

-
Látom, mégsem sikerült értelmezned. :( Akkor most segítek:
"A legtöbb napelemtípus a vöröshöz közeli infravörösre is érzékeny."
Vagyis a vöröshöz közeli, tehát legrövidebb hullámhosszú infravörösre érzékeny a mai napelemek többsége is. Ha nem hiszed, olvass utána, tényekkel kár vitatkoznod.
"a legújabb fejlesztések a hosszú infravörös hullámokat is hasznosítják. Ezek a napelemek éjjel is termelnek valamennyi áramot a Föld hosszú infravörös sugárzásából"
A hosszú infravörös hullámok a vöröstől távoli, akár igen távoli hullámok. Ebben a tartományban van a környező tárgyak hőmérsékleti sugárzása is. Ezt érzed akkor is, ha egy nyári estén elmégy egy felhevült fal előtt, érezni a belőle kisugárzó meleget. Ennek hasznosítására folyan jelenleg próbálkozások.
Magyarázzam még dedósabban?
-
babajaga #29 A láma köpköd. Konkrét dolgot nem kell értelmezni.Az infra az 1 felől a leghossabb majd a vörös felé rövidül, majd a látható folyamatosan rövidül az ibolyáig és jön az UV és így tovább. -
Hadd találgassak: Elismeri, hogy hülyeséget írt?
Na nem, te nem vagy láma...
#27: Kavarodás csak a te fejedben van. Próbáld értelmezni, amit írtam. -
babajaga #27 Van itt egy kicsi kavarodás. Az infravörös hullámok hosszabbik része ippeg a vöröstől távolabb van. -
Alfa Of NS #26 A röhej az hogy a probléma egy része meg is van oldva, mivel a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé. Valamint az űrlifthez kb 36ezer km kábel kell, a Föld-Hold lifthez meg ennek csak a 10-szerese kéne. Nehézség, hogy a Föld forog a Holdhoz képest, tehát mindig más oldalát mutatja meg, valamint a Föld-Hold távolság változó: 350ezer és 400ezer km között ingadozik.
Amúgy az űrliftet lehet hogy a Holdon kéne inkább alkalmazni, nem a Földön. Jóval kisebb kábel kell hozzá, valamint a lézerrel való energiatovábbítást sem zavarja a légkör. Rendszeres Hold-bázishoz pont passzolna. -
babajaga #25 Na, nem véletlen tetted oda a lámát!Tudod mit csinál a láma a legváratlanabb pillanatban? -
"A napelemeket azért nevezik napelemeknek mert a nap látható sugárzására termelnek áramot."
Szerintem olvass kicsit utána. A legtöbb napelemtípus a vöröshöz közeli infravörösre is érzékeny.
"Vagy éjjel is termel a napelem? Nem tudok róla!"
Éjjel szerinted mennyi infravörös fény éri a Napból a felszínt?
Amúgy meg fogsz lepődni, a legújabb fejlesztések a hosszú infravörös hullámokat is hasznosítják. Ezek a napelemek éjjel is termelnek valamennyi áramot a Föld hosszú infravörös sugárzásából, de persze még csak kísérleti stádiumról van szó. -
babajaga #23 Hát sok dolgok vannak égen és földön Horatio mikről nem írtak csak szimplán kitalálták felfedezték őket. -
babajaga sztárfotós/vegyész/orvos/gépész öregúr megint professzorkodik.(?)
-
babajaga #21 "ha ezt nem mindenki érti"
Ó! Én a csekélyértelmű! -
Mcsiv #20 Nemtudom ki mondta, de ha már ennyire elborult elméleteket gyártunk, akkor én is ráteszek egy lapáttal. Állítsuk meg a holdat, húzzunk ki közötte egy kábelt és megvan oldva. Ott a megfelelő ellensúly, a többi meg már részletkérdés:D (és ne kössetek bele, tudom hogy ezer meg egy ponton vérzik;]) -
Miért baj ez? Attól, hogy valami (még) nem létezik, nyugodtan lehet róla írni és olvasni.
Tudod, még ma sem lennének pl. űrhajók, ha nem írtak volna róluk még azelőtt, hogy léteztek volna. Sőt a legtöbb dolog ilyen. A fejlődés igen gyakran épp így működik, még akkor is, ha ezt nem mindenki érti.
Amúgy légy szíves, mutasd meg, hol és kik tálalják az űrliftet tényként... -
babajaga #18 "Az infravörös lézerrel a cuccosra szerelt napelemeket világították meg."
Infravörössel hogy lehet megvilágítani bármit? Az nem látható sugárzás! A napelemeket azért nevezik napelemeknek mert a nap látható sugárzására termelnek áramot. Vagy éjjel is termel a napelem? Nem tudok róla! -
babajaga #17 "Az rendben van, hogy valaki nem olvasott még az űrliftről"
Miért, létezik olyan? Mert elképzelésekkel tele a padlás. Kezd szokássá válni manapság hogy elképzeléseket tényként tálalnak, olyanokat amiket nem is lehet megvalósítani. -
Már azért megérte felkelnem ma reggel, hogy jót mulassak HM hozzászólásain. :D Az rendben van, hogy valaki nem olvasott még az űrliftről, de akkor miért nem olvas utána, mielőtt marhaságokat kezd beírni?
teddybear:
Az űrlift valóban Clarke vesszőparipája volt, az Űrodüsszeia 3001-ben is van róla szó, amikor Poole a gravitációból próbálja - sikertelenül - kitalálni, hol van. Igaz, itt már továbbfejlesztette az elképzelését és hatalmas tornyokat építettek a kábel köré.
NullZ3r0:
Ez a nyertes kütyü nem fénynyomáson alapul, az nagyon nem lenne gazdaságos, legalábbis a Földről üzemeltetve. Az infravörös lézerrel a cuccosra szerelt napelemeket világították meg. -
waterman #15 legyél szíves végigolvasni a fórumot. alig egy tucat hozzászólás. a 7. hozzászólásban linkeltem az űrfelvonóra vonatkozó wikipedia linket. de akkor újra: Space Elevator wiki. 40ezer kilométer huzal még talán súllyal is kevés lenne. -
HM #14 Most minek linkelgetsz hülyeséget?
"űrfelvonó" pont arra szogál, hogy felvigyünk valamit. Ezzel meg is van oldava a pályán tartás...
Persze egy szóval sem mondtam, hogy pont 360km magasan kell lennie az űrfelvonó végének.
De akkor legyen már 400000km szebben hangzik..és a akkor már a Holdra is egyből fellehet jutni. Áh akkor már 1millió km ..az mégjobb. -
csibra #13 Hallottál-e már a geostacionárius pályáról? Azért kell olyan hosszú kábel, mert olyan távolságban lehet elhelyezni megfelelő műholdat, amihez a másik végét hozzárögzítik. Ugyanis az ilyen pályán mozgó műholdat nem kell állandóan emelni hajtóművel. Viszont ha az a kábel fémből van, akkor komoly áram indukálódik benne, így legalább az energiaellátása meg van oldva :) -
HM #12 Te is szépen a vakvilágba dobálózol a számokkal...
minimum 40e km ? még a nemzetközi űrállomás is csak 360km magasan van. -
teddybear #11 Ha elolvassátok Clarke-tól Az Éden szökőkútjait, pontosan megtudjátok, hogyan épül fel, és működik egy ilyen űrfelvonó. Mellesleg jó könyv is, tudott az öreg. -
picit tévesztettél :D 80km helyett, minimum 40000 km hosszú huzal kéne hogy fel is lehessen vinni valami nagyobb tömeget :) -
emile zola #9 az űrliftről már tényleg jó ideje fantáziálnak a tudósok, szóval biztosan lehetséges lesz majd idővel, csak ahhoz kutatások kellenek
"szén nanocsöveg...mm-es nagyságoknál tartunk" nagyon bírom az ilyen önjelölt tudósokat akik itt a sg-n előfordulnak nem semmi számban:)) -
roliika #8 És ha nagyon vékony szénszál burkolatú dobokat töltenek meg héliummal?
Naaa..naaa..van itt tüdő. :DDD