Történelem - így???

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Aquir
nekem halvány lila sejtésem sincs, hogy pontosan mit olvastam ötödikben. vagy a többi osztályban

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
magyarul az érdeklõdése homlokterébe kerültek (az övébe)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Doomista

<#vigyor1>

Első a biztonság! - Avira Premium Security Suite megfelelő beállítással - más semmi.

kakaoskalacs
Nah igen erös magyarkodás , a mondatok többsége tul bonyolitott értelmetlen (egy 12 éve számára) , Hát vegulis ha erre van igény tanitsanak ebböl , de elég érdekes ...

You See My Cross Yeah it Never Falls. You Know It\'s On Till The Break Of Dawn.

Ne haragudj meg, de ha Te nem csak hogy elhiszel egy olyan gondolatot, mi szerint az osztrákok annyira tudatlanok, hogy beszélni is alig lehet velük, hanem még terjeszted is azzal nem az osztrákokat, hanem saját Magadat minõsíted.

Tipp: nem lehet, hogy az ismerõsöd nem tud németül és azért nem tudott kommunikálni az osztrákokkal...? ;-)
Rage47
<#eljen>
Narxis
Nem baj ha kételkedsz csak ne menjen az objektivitás rovására.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Nekem egy osztálytársam kezdett el az október 23.-i ünnepség után antimagyarkodni(undorító kifejezés,de ideillik). "Utálom a magyarokat","ez a legszarabb nép" és hasonlók voltak.(Pedig Õ maga is magyar) A Himnusz alatt odasúgta,hogy szerinte a teknóremiksz sokkal jobb,meg úgy általában is pofázott az ünnepség alatt. Nagyon kedvelem amúgy,de legszívesebben megütöttem volna...

Az ilyenek visszaszorítása miatt jó lenne egy tankönyv,ami nem csak a holokausztot képes nem-objektíven,hanem Mo. és a magyar nép történelmét is leírni.

Mor3llo
Akkor szerinted egy tipikus magyar vagyok. Leszarom. Igazából õ elmondta ezt nekem, én megosztottam, de így van, mea culpa...omg

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Mor3llo
Látom sikerült megfogni a lényeget. Gratulálok.

"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú

Mor3llo
Korrekt, de miért baj az ha én kételkedem? AKkor ezek szerint én már nem vagyok objektív?
A nemzetközi kiröhögés még oké is lenne, csak ez alig valósul meg. 1-1 érdekes nyelvtörvény esetén még tapsolnak is bizonyos emberek...

Muki100
Nem is lenne baj ha nem pont Szlovákiáról lenne szó.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"

w77d
Gyerekek véleményem szerint nem árt egy nagy adag magyarságtudat már az alsósokank sem. Elszomorító hogy ma az országban mennyi defektes ember van, aki nem szereti, lenézi a saját nemzetét. Annyiszor hallom mostanság hogy " jajj haggyuk már mit akarunk mi" vagy hogy " hogy jövünk mi ahhoz, hogy....." Az emberek hozzáállásán kéne változtatni és minden klappolna itt. Én szó szerint imádom Magyarországot, a kabátomon mindig van egy magyar címer, a bõrkabátomon meg a hajtókán egy turulmadár. Én büszke vagyok arra is. Az utóbbi idõben viszont sokszor voltam a birkák szemében náci vagy "hülye orbánbérenc".....

Ez is elég tipikus, hogy Magyarországon mindenki "hallotta valahonnan", mindenkinek "mesélte valaki", hogy a magyaroknál minden nép hülyébb... 😊
Szerintem mondjuk az összes többi országban is sokan hiszik azt, hogy az övékénél minden nép hülyébb, szóval ezzel nem csak nálunk vannak így egyesek.
Narxis
Gondolom nem mondok újat azzal, hogy a történelem állandóan változik, nem csak a politika miatt hanem azok miatt az emberek miatt akik egész életükben a földet kapirgálják.. ki tudja holnap mit találnak. Ezért kell objektívnek maradni és akkor nem feltételezünk olyan dolgokat, hogy csúnya, gonosz emberek manipulálják a magyar történelmet. Ragaszkodjunk a tényekhez ha tetszik nekünk ha nem. Én nem értek egyet azzal, hogy hamis vagy az igazságtól egy kicsit is eltérõ történelmet tanítsunk csak azért mert úgy érezzük az kell. Ez legalább olyan rossz lenne mint ami diktatúrákban van és a mai globalizált világban, az internet korában seperc alatt leellenõrizhetünk mindent.

Szlovákia most éli a kamaszkorát, nekünk az a 19. században volt, ugye a nacionalizmus mint fogalom a 18. század végén a francia forradalom után kezdett el terjedni, szerte Európában. Ne foglalkozzunk más országokkal, majd kiröhögik õket nemzetközi színtéren.

Mor3llo
😊
Tanítanak itt eleget, csak a diákság nagy része leszarja úgy ahogy van! Ez pedig igenis nevelés kérdése(persze ehhez semmi köze amirõl a topic szólna).
Hidd el, még így is mûveltebbek vagyunk, mint egyes nyugati népek. 1 ismerõsöm mesélte, hogy az osztrákokkal alig lehet beszélni, annyira tudatlanok, és fingjuk sincs sokszor, hogy mirõl van szó!

Sadist
A dajkamesék helyett mondjuk taníthatnának matematikát, kémiát, fizikát, biológiát, vagy ha a humán tárgyaknál akarunk maradni, akkor nyelvtant, idegen nyelveket. Ugyanis félelmetes, hogy az átlag mûveltség szintje mennyire a béka segge alatt van.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Mor3llo
1.nem igaz, de legalábbisjelen állás szerintnem elfogadottak.

Köszöntem.
Nem azt mondom én sem, hogy mindent fogadjunk el az ilyen tankönyvekbõl, írásokból, de! Sok minden ott leírtra bizonyíték van, amibõl igen is következhet 1-2 dolog. Csak ilyenkor megjelennek az önjelölt tudósok, akik kijelentik hogy a csúnya íróbácsi biztos valami kóros magyarságtudatban szenved(netán nyilas,náci és a többi...).
Miért baj az, hogy a mostanában igencsak ingatag lábon álló magyarságtudatot egy kicsit erõsítsük?! Ha kell akkor ilyen áron...ez pedig nem szélsõséges nézet, hanem hozzátartozik egy mûködõképes társadalom alappilléreihez!Érdekes hogy a pár éve létezõ Szlovákiában olyan tankönyvek vannak, hogy egy most elfogadott állás szerint IS hajmeresztõek...akkor mit szóljon az, aki kételkedik mindebben?

Narxis
Úristen!<#wow3>

Skacok! 😄 Senkinek sincs azzal baja, hogy magyar történelmet tanulnak a gyerkõcök, többségében az általános iskolában, középiskolában a tananyag 60-70%-a magyar töri, érettségin is így oszlanak el a feladatok/kérdések, körülbelül. A probléma az, hogy olyan elméletek vannak ebben a könyveben:

1. nem igaz, de legalábbis jelen állás szerint nem elfogadottak
2. iszonyúan egyoldalú, valami fényes magyar történelmet próbálnak beállítani ami az 1-es pontra vezet vissza minket.

Most komolyan. Hunok mint várat építõ, bányászó, kézmûves emberek? Mi van? És ezt azzal magyarázzák, hogy fából épült a váruk, palotájuk.<#wilting>

Semmi baj a magyar történelemmel, tanuljuk csak, de ne ilyen nevetséges könyvbõl. Ezt megtanulja szegény gyerek és elõadja késõbb akár gimiben, akár érettségin, körberöhögik.

Rage47
egyetértek
nem értem mi a baj, ha a magyarságot helyezik elõtérbe a könyvekben ilyen idõkben, amikor az egész országra a széthúzás jellemzõ.
Véleményem szerint inkább ebbõl tanulja a gyerkõc a történelmet, mint az internetrõl. Még a végén a Szentháromság helyett a Szent Harmadik Birodalmat, az esti ima elõtt pedig horogkeresztet fog vetni. De nincs ezzel semmi probléma, máshol is így csinálják ezt... pl. a South Parkban.

Mor3llo
Húhúhúúúúú.....

Mor3llo
Hagyd csak, Te már újfasisztaneonáci vagy😞

Egyáltalán mi a baj abban, ha a korábbiakhoz képest nemzetközpontúbb a történelemkönyv? Ha például a cseheknek, lengyeleknek, tótoknak, románoknak lehet, nekünk miért nem?

Csak nálunk fenyeget az a veszély, hogy az ötödikesforma kiskölök SS egyenruhában megy karlengetve suliba, Heil Hitlerezve és Tutto avanti Benito Mussolini-t kiáltani? Barmok.

Képzeljétek el, hogy szüleink idejében véletlenül se szerepeltek a történelemkönyvekben, se az atlaszban a(z akkor) visszacsatolt területeinkrõl szóló rész. Kihagyták szándékosan, utána lehet nézni.

Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy ezekben az agymosott, kulturálisan és erkölcsileg züllött idõkben egyáltalán megjelent egy ilyen könyv a sulik számára, számba véve a legendákat ÉS a tényeket, mint minden népcsoport esetében. Akinek ez nem tetszik, írassa a gyerekét Lauder Javnéba, és ez baráti javaslat volt részemrõl.

Yeltzin
a magyar történelembõl azt kéne megtanulni, miért van az, hogy 1000 év alatt minden fontos háborút elveszítettünk, és oda lett az ország legjobb része... ha már hülyék voltak az õseink, mi okulhatnánk a hibáikból (bár nem úgy áll a helyzet...)

Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller

Yeltzin
"Különben sem néz ki töri tankönyvnek, nincs benne szó az egyetemes csak a magyar történelemrõl."

Belepillantottam, és elsõre azt olvastam, hogy egyes bibliai történetek csupán legendák, mert nincs rájuk történelmi bizonyíték. Egyrészt ez nem magyar történelem, másrészt féltéglát beletenném az arcába annak, aki ilyen kijelent. <#mf2>

Ismersz?? https://www.facebook.com/mickey.startraveller

Narxis
Jó, nem tudtam jobbat írni, hogy ne legyen politika is belõle. :p

Hányni szabad?
Ezt az újfajta történelem tanítást egyfajta agymosásnak lehet-e nézni?

Mit ér az élet, ha nem te uralod? Az élet olyan játék ahol ha meghalsz, nem kezdheted újra:(

tigeroo
az agyunk über alles helyett liberállesz 😊
[NST]Cifu
Egy 2004-es tankönyv miatt mi ez a nagy meglepõdés. Ez anno is téma volt, ha jól rémlik, akkor került elõször komolyabban elõtérbe az a probléma, hogy kvázi ellenõrizetlenül jelenhetnek meg tankönyvek, és a tanárok dönthetik el, melyiket is vetetik meg a nebuló szüleivel.

Mindenesetre egy gyerekeknek szánt történelemkönyvbe ilyen mondatot leírni pedagógiai demagógia (ie.: minõsíti az írói szakképzettségét):

"Aki ilyesmit állít, az hamis és hazug meséket ad elõ!"

Hajrá, ugrasszuk egymásnak baltával már gyerekkorban a nézeteket, zavarjuk össze a kis fejét, szokja csak meg mi vár rá az életben. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

autoszimulator
gusztustalan mondatszerkezetek...

.: mobilize.hu :.

Erre van igény, ilyen könyveket csinálnak...
Mondjuk én csak belenéztem, de ebben képeken kívül van valami értelmes is ? 😄

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

Muki100
Miért a tudományosba van és nem a gumiban?

Oké hogy Bakay egy holdkóros áltudós, de az elmúlt 100 (vagy 20...) évben nem csak õ az egyetlen. Lehetett volna értelmesebben is nyitni neki témát, alcímnek meg olyasmit adni ami az összes kamu történelmet oktató kiadványra utal.
Amúgy meg úgyse használják sehol, akkor pedig súlytalan a dolog. Különben sem néz ki töri tankönyvnek, nincs benne szó az egyetemes csak a magyar történelemrõl.

\"Várunk helyén k?halom, árnyékban h?vös hajnalon, Egy elhagyott tartományról álmodom\"

Qwerty4
Hát nem egészen komoly. 😊

De a prejoratív "magyarkodás" szót szerintem ne használjuk!Mindentõl függetlenül!

Qwerty4

Alexease
"Az újkorban a mûvészetek és a szellemi
foglalkozások is érdeklõdése homlokterébe kerültek" ?!?! 😊))))))
Alexease
Csak beleolvasgattam, de utos😊 Vallasos, "Nagy Magyar" tortenelem konyv😉

De a leirasok sem "rosszak":

"zsidóság – Sémi (szemita) eredetû népcsoport jellegzetes
külsõ jegyekkel, amely a történelmi ókorban
keletkezett vallást gyakorol. Általánosságban
elmondható, hogy kereskedelemmel, pénzváltással,
hitellel, banki tevékenységgel foglalkozik.
Az újkorban a mûvészetek és a szellemi
foglalkozások is érdeklõdése homlokterébe kerültek."
Narxis
Olvasd el #5-ben idézett szöveget, szerinted ez most komoly?

Qwerty4
És mi a baj a "magyarkodásban"?Talán a pirézekrõl kellene szólni egy magyar történelem tankönyveknek? xD

Egyáltán miért használjátok ezt a gyalázatos szót?

Qwerty4

tnm
amúgy, sztem úgy se lehet errõl (ezekrõl) a jelenség(ek)rõl beszélni anélkül, hogy ne csapna át az egész politizálásba. ami persze nem csoda, mert mint #4 is írta itt rendszeresen újraírják a történelmet, hol politikai megrendelésre, hol megrendelés se kell, csak valaki alulról akar jól helyezkedni.

De (!) azért ne felejtsük el, hogy bárki bármikor írhat egy olyan könyvet, hogy Történelem X. osztályosoknak, amiben vázolja, hogy 6000 évvel ezelõtt hogyan mászott rá a 4 teknõsre az elefánt és annak hátára miként kerültek az emberek. A lényeg az, hogy milyen könyveket írnak elõ/engedélyeznek az állami iskolákban. (Aki külön pénzen, vagy külön indíttatásból, a szélsõséges elvei által vezérelve baromságokra taníttatja a gyerekét, annak a gyereke amúgy is kényszerítve lesz a nem objektív, sokszor tényeknek ellentmondó, vagy légbõl-kapott ismeretek elsajátítására.)

Narxis
Nem semmi, ez csak engem erõsít meg. Remélem mire egyetemre mennek elfelejtik az õ érdekükben, ha törit tanulnak ott akkor nagyon fontosak az általánosan elfogadott álláspontok és azt kell megtanulni, nem az ilyen magyar álmodozásokat.

Sadist
Úgyis jönni fognak a megszállott történelembuzik, akik bebizonyítják, hogy igenis ez az igazság, és minden egyéb történelem amit tanítanak az iskolákban hazugság. Linkelnek majd sok szép írást, elõadást, amiket neves, nagy tudású, ámde megvezetett többség által kitaszított történészek írtak.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Qwerty4
Én csak éppen az 5.-es könyv elejébe néztem bele, van egy ábra, a Kárpát-Medence Magyarságáról szól. (7. oldal)
És Jugoszlávia még mindig létezik a tankönyvszerkesztõk szerint, ez érdekes... 😊

Qwerty4

Narxis
Nekem ami feltûnt elsõre, hogy mintha erõteljes magyarkodás lenne benne, de lehet csak én értelmezem félre. Az elején bemutatják, hogy hány magyar él a világ különbözõ pontjain, képeket mutatnak népviseletbe öltözött magyar csajokról stb. Én könyvemben még nem volt ilyen pedig nem oly rég érettségiztem és emlékszem az általános iskolás töri könyvemre, tárgyilagosabb volt.

Csirke4
Oldalszámokat kérünk. 😄
tnm
én is csak egyikbe néztem bele.

"Igen ám, csakhogy néhány
alán mondattól eltekintve, sem a szkítáktól, sem
a szarmatáktól, sem a hunoktól, sem az avaroktól nem
maradt fenn egyetlen egy kifogástalanul értelmezhetõ nyelvemlék* sem, így tehát nincs elvi akadálya annak,
hogy genetikailag* és nyelvileg is rokon népeknek tekintsük
õket, akiknek a nyelve is közel kellett álljon a
miénkhez! Ezek a népek ugyanis már két és fél ezer
éve itt éltek a Kárpát-medencében, ahol a hegyeket, a
völgyeket, a patakokat, a folyókat, a dûlõket, a tavakat, a dombságokat, a láposokat, az erdõket az itt élõk névvel
ruházták fel s a Kárpát-medencei tizenötezer helynév
túlnyomó többsége magyarul hangzik!"

"Mind a szkítáknak, mind a hunoknak hatalmas
és népes birodalmuk volt, falvakban, városokban laktak,
erõdítményeik, váraik voltak, földet mûveltek és
állatokat tenyésztettek, ipart és kereskedelmet ûztek,
magas mûvészettel gyönyörû alkotásokat hoztak létre.
Hatalmas birodalmak ugyanis nem létezhetnek
örökké kóborló vándorszekeresek és állatokat terelgetõ lovas pásztorok összeverõdésébõl. Ezeknek a lovas
népeknek is rendes házakban kellett lakniuk, kézmûves
mûhelyeik, bányáik és fémfeldolgozó iparuk kellett
legyen, földjeiket nem hagyhatták parlagon, kereskedelmi
és hadi utak nélkül mozdulni sem tudtak
volna. Házaiknak, településeiknek, váraiknak azonban
a földben alig maradt nyoma.
Mi hát a titok nyitja, mi a rejtély kulcsa?
Évezredekkel ezelõtt az ember egyik legfontosabb
építõanyaga a fa volt. Fából készültek a házak,
a paloták, a templomok, a háztartási eszközök."

"Nem lehet tehát szembeállítani a földbevájt, sáros,
nedves „gödörlakásokban”* meghúzódó primitív
barbárokat* a kõbõl, téglából és tetõfedõ cserépbõl készült
gyönyörû palotákban élõ „civilizált”* nyugateurópai
lakossággal. Egyébként az újkorban is, például
Kanadában és az Egyesült Államokban, a vidéki lakosság
zöme manapság is fa házakban él."

flashpointer
a torikonyvek 90%at belinkehentned igy. Kicsit kesobb meg a maradek 10%ot, mert itt 20 evente valtozik a tortenelem 😊

Emancipate yourself from mental slavement!

tigeroo
konkrétan mi a baj velük?

sry nincs kedvem végigbogarászni õket
Narxis
érdekes.. 😄

ötödik osztály

hatodik osztály

Érdekelne, hogy ki mit gondol ezekrõl a tankönyvekrõl.

Részemrõl: hanyattestem a döbbenettõl.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/