151
Bakay-féle tankönyvek
  • Cuchulainn
    Szerintem senkinek nincs problémája azzal, ha valakinek nemzeti öntudata van. Azzal sincsen, ha valaki a gyermekeinek is tovább akarja adni ezt. De kivitelezhető anélkül is, hogy tönkretennénk vele az oktatást. Anélkül is lehet büszkének lenni a nemzetedre, hogy azt képzelnéd, hogy ez a legnagyobb legszebb legjobb a világon. Nem is kell, hogy az legyen, hiszen neked azért fontos mivel a tiéd. Erre lehetne oktatni a gyerekeket minden további nélkül, de nem feltétlenül a történelemórán. Ott tanulják csak az aktuálisan leginkább helyesnek tűnő verziót a tényekről.
    A mitológiai is nagyon szép és érdekes dolog, de biológiaórán inkább arról tanuljak a lurkók, hogy miért madár a házityúk, és ne arról, hogy mitől támad föl a hamvaiból a főnix...
  • Mor3llo
    Ígyvan. De ezt szerintem senki sem vitatja.A fejedben, szívedben és lelkedben dől el, hogy hova is tartozónak vallod magad!
  • Rundstedt17
    Magyarkodásra tanító könyvek.
  • jefferson83
    Elhiszem. Nézőpont kérdése. A történelmet a győztesek írják, nagyon igaz. Annyit tehetünk, hogy megadjuk magunknak az esélyt és ha igazán érdekel valami azt megvizsgáljuk minden oldalról. A két szélétől kezdve a közepéig. Így megtalálhatjuk a saját igazságunkat! Oktatásnál kicsit bonyolultabb a helyzet, de a józan észbe kell bízni. Az átkosban is érdekesen álltak hozzá egyes történelmi eseményekhez, de azért sok ember ki tudta szűrni a színtiszta marhaságokat (kisebb gyerekeknél ez a szülő felelőssége). Lehet, hogy hülyén hangzik, de a történelmet is egy kicsit rugalmasan kell kezelni (holott valójában egyáltalán nem az). Két végpontot kell adni ami lehetőleg egyre közelebb legyen egymáshoz és az igazság e kettő között lesz valahol.
  • TDantes
    Hajaj, sőt! Lefogadom Bakay úr nyolcadikosoknak szánt könyvében ez van.
  • Vlala #66
    Hidd el, van az a pénz, amely szerint Adolf háborús hős volt.
  • jefferson83
    "Lényeg: A magyarkodás (hülye szó) oltárán ne áldozzuk fel a valós történelmünket, mert az önmagában enélkül is szép és csodálatos!"

Az utánam hozzászólókkal egy véleményen vagyok szvsz. Én a könyveket csak előljáróban nem szerettem volna elítélni, de ma beleolvasgatok majd.

Nagyon érdekelne, hogy hány iskolában rendelték meg kiegészítő könyvként, hogy miért nincs senki, aki leellenőrizné, hogy mi kerülhet iskolába és mi nem? Valami csak van, hisz a kreacionisták sem garázdálkodhatnak iskoláinkban, és ez így van jól. Az oktatásban nincs helye a klasszikus demokráciának, itt irányt kell szabni a dolgoknak.
  • Vlala #64
    Egy rövid vélemény:
    Valós történelmünk szerves részei:
    1200-as évek közepe, tatárjárás. Magyarország lakossága a tatár-kezelés előtt 3 millióra tehető, a kezelés után 1,5 millió. (Legyen Neked is tatárod, amely megfelezi a magyarságot, küldd a "tatár" szót a 17634-re.)
    Mit lehet ez ellen tenni? IV. Béla megoldotta: emberanyagot kell importálni az országba, hogy legalább a csapatlétszám meglegyen, és legalább minden második lovon legyen valaki, ha csatára kerülne sor. Ez máris 50!%-os magyarságot jelent, de nézzük - statisztikai elnagyoltsággal - a következő generációt:
    1. magyar-magyar - magyar
    2. import-magyar - félmagyar
    3. magyar-import - félmagyar
    4. import-import - egyáltalán nem magyar
    (5. import-kecske - perverz)

A "100% magyar" arány már az 1300-as években is csak 25%-a volt az országnak. Nézhetjük a következő kört, vagy felesleges? Abban már lennének negyedmagyarok is, szerintem ne bonyolítsuk.

Ha ez még nem lenne elég, a gép dobott nekünk 145 éves török uralmat is. Annyi Juszuf, Ali és Musztafa etyepetyélt ősanyáinkkal, hogy Isten a megmondhatója, maradt-e még valaki, aki legalább nagyszülői ágig visszamenőleg csak magyar felmenőkkel büszkélkedhetett.

Erre még húztunk egy osztrák-magyar monarchiát, egy orosz megszállást, kis szerencsével én is Johann vagy Vladimir lettem volna. Mint ahogy lettem is, '89-ben még zdrásztvujtyét kellett köszönnöm a tanárnőnek...

Ugye, hogy ez marhaság? Magyarnak lenni nem azt jelenti, hogy Árpád vérét - valószínűleg rég kihalt - tudjuk az ereinkben, hanem azt, hogy ide születtünk, itt élünk Európa szívében, énekeljük a Himnuszt, büszkén gondolunk elődeinkre, álmosainkra és hubáinkra, vízilabdában mi vagyunk a császárok, meg egyéb nyálas dolgok a reklámból.

Mielőtt kikiáltotok hazaárulónak, legyen már elég az "élni és élni hagyni" mintájára a "magyarnak lenni és magyarnak lenni hagyni" elv. Nem az a maagyar, aki megmondja, hogy a magunkfajták magyarok, a magukfajták meg nem. Nem az a magyar, aki azt állítja a másik magyarról, hogy nem jó magyar, cseréljük le egy magyarabbra. És nem az a magyar, aki kimondja, hogy a magyar csak fehér és keresztény lehet... de ez már egy másik sztori.

Olyan történelemkönyvet még nem láttam, ami nem az akkori érdekek szerint írta át a történelmet.
  • TDantes
    Ez a könyv nem nemzeti öntudatra, hanem butaságra nevel. Történelemkönyv? Hm. Azt hagyjuk is, hogy tele van áltudományos téveszmékkel, a magyarságról.

De a történelem nem csak a magyarokból áll. A világtörténelem? Az nem számít? Az ókor kapcsán, a görögökkel, Nagy Sándorral, a rómaiakkal nem kell foglalkozni?
    A középkor kapcsán nem érdekes a Frank birodalom, a 100 éves háború, az invesztitúra harc...nem. Csak az az érdekes, hogy még huszonötször le kell írni hogy a magyarok így meg úgy.
    Nekem valahogy nem ilyen könyvem volt örödikes-hatodikos koromban. Az szólt a világtörténelemről is. Sőt, a magyar történelem kapcsán, mondjuk a honfoglalásnál, az alternatív elméletekkel, (László Gyula) is foglalkozott, meg a tanárunk is beszélt róla, hogy ne csak egy féle oldalról ismerjük a dolgokat. És ez így helyes, ezt így kell

Ám most, az a gyerek, aki ebből tanul, el megy középiskolába, ahol esetleg, normálisan tanítanak, normális könyvekből mi lesz vele? Mi lesz vele, ha meg kérdezik a gyereket, középsuliban, na mit tudsz Nagy Sándorról?
    Mit mond? Hogy semmit? Ellenben a szkítákról tudok mesélni?

Tárgyilagosság! Ez ami fontos.

A másodikban is vannak olyan handa-bandázások, hogy még.
  • highlander15
    Nem a nemzeti öntudatra való neveléssel van a baj,hanem az hogy hülyeségeket írnak le egy ilyen tankönyvben,rosszul rögzül a gyerekben és ebből a későbbiekben nagy hátránya származhat,erről van szó.
  • jefferson83
    Szeretnék én is hozzászólni, mert egyeseket nem igazán értek. Sajnos még nem tudtam időt szakítani arra, hogy átolvassam ezt a két "történelem"(??)könyvet. Általánosságban jegyezném meg.

Baj-e az, hogy gyermekeinket már ideje korán nemzeti öntudatra neveljük?

Nem, sőt! Születésétől fogva kell megtanítani arra, hogy büszke legyen hazájára, magyarságára és ebből képes legyen építkezni. Nagyon fontos. Tulajdonképpen nem is tanítgatni kell erre, hanem csak megmutatni, hogy mire lehet büszke (mire nem, pro és kontra -> ebből tanul az ember). Mindezzel csak azt szerettem volna elmondani, hogy én saját magamat igen is nacionalistának tartom. Itt jegyezném meg, hogy Willenbrockal egyáltalán nem értek egyet. A nacionalizmust fontosnak és egészséges dolognak tartom, egyáltalán nem zárja ki az általa is említett értékeket (akinél van hely elfér egymás mellett).

Itt térjünk most rá arra, hogy az említett könyvek ebből a szempontból megfelelőek-e? Kinek mi az elvárása azzal a könyvel szemben, amit majd a gyerekeink fognak forgatni?

Elmondanám az enyémet. Nyugodtan megegyezhetünk abban, hogy ne ugyanabból a könyvből tanuljanak az ötödikesek és az egyetemisták. A kisebbeket nyugodtan lehet meséken keresztül is oktatni csak azt ne nevezzük történelemkönyvnek, mert megtévesztő. Történelemkönyvnél én elvárom, hogy legyen tárgyilagos és ne rugaszkodjon el túlságosan (kiskapu, de értjük miről van szó ) a valóságtól. Ötödikeseknek is lehet történelemkönyvet szerkeszteni. Kicsit mesélősebben, kicsit kiszínezve, de ragaszkodjon a tényekhez.(Biológia tantárggyal ezt pl. fantasztikusan meg lehet oldani.)
    Lényeg: A magyarkodás (hülye szó) oltárán ne áldozzuk fel a valós történelmünket, mert az önmagában enélkül is szép és csodálatos!
  • TDantes
    Áh...beszarás...

Ebből most megint olyan vita lesz, mert lefogadom sokaknak tetszik ez a ostobaság. Csak beleolvastam, olyat ír, hogy az ember nem a majomtól származik...istenem!!!!!!!!!!! 100 évvel ezelőtt vagyunk! Vissza mentünk az időben, amikor Darwin-t elméletét, sokan nem tudták normálisan értelmezni! Atyaég! Sikítani tudnék ettől. Hú.Hát nem semmi az biztos. Az ember meg soha nem volt fél-primitív...áh...nem. Eleve úgy jelent meg az ember a Föld bolygón ,hogy fejlett volt..ja biztos

Ettől meg idegrángást kapok, állandóan: ,,azt hitték az ember olyan buta volt" ilyet soha egy történész se szokott mondani! Mi ez a hülyeség?

Aztán, ott vannak a sumérok, mit tudunk meg innen róluk? Semmit. Azon kívül hogy ugyanúgy beszéltek mint a magyarok . Ami persze nem igaz, és nem is bizonyítható. Bakay úr a bizonyítékokkal akárcsak az igazmondással hadilábon áll.

Akkor, a szkíta-hun-avar-magyar-ok találták ki a ,,A fegyelmezett
    tömegharcot is õk alakították ki"
    Aha. Én meg, ismerek népeket és országokat, amiknek jóval előbb már volt fegyelmezett hadserege...ja vagy tudom persze ők is magyarok...

Meg a szkíta-görög kapcsolat fontosabb, mint a perzsa-görög...Ja, volt egy Alexandrosz nevű pasas, nem túl érdekes, nem is csinált semmit. Ellenben a szkíták azok hajaj!

Szóval, ez úgy van ,hogy fogott pár tényt, összekeverte egy rakás zavaros, zagyva áltudományos dologgal, a tényeket, bizonyítékokat kihagyta, összerázta, és elénk öntötte. És ez neki egy történelem könyv.
    Az ókorról.
    Ráadásul úgy ír, hogy a legfontosabb dolgokról szó sem esik! Zagyvál a sumérokról meg Egyiptomról, de mi van Nagy Sándorral? Mi van a görög-perzsa háborúkkal?Mi van Rómával? Ezek épp csak megemlíti! Ja tudom, ez nem érdekes. Szörnyű.
    Nem azt mondom, hogy be kell tiltani, mert nem, de ez nem tankönyv. Ebből tanítani, szinte már bűn.
  • Ulvar
    Abszolút egyetértek, jó hozzászólás!!!

Egy olyan országban ahol az egyik legnézettebb műsor a Mónika Show, meg Benkő feleséget keres...Celeb vagyok...GYEREKEK ÉN A SAJÁT ORSZÁGUNK MINISZTERELNÖKÉT NEM TUDTAM MEGHATÁROZNI MILYEN SZÁRMAZÁSÚ AMIKOR S(z)ÍNRE lépett (persze hogy megtudtam de akkor neonáci vagyok). Elég sok könyvet olvastam általános - középsulis tanulmányaim előtt-alatt-után. Tele vannak történelmi hazugságokkal, propagandával, hiányosak, egyszerűen volt olyan időszak 12.es koromban hogy tudtam miről szól a téma kérdésekre saját szavaimmal válaszoltam, és 2est adott a tanár...(pedig tudta hogy 5öst ér). De nem lehet mert nem úgy írtam le ahogy meg van írva...Mind1 hagyjuk, senkit sem érdekel az egyszerű ember szava :).
  • [NST]Cifu
    Innentől kezdve aki személyeskedő hangnemben szól hozzá, büntiponttal jutalmazom. Ha nem tudsz normális hangnemben hozzászólni, maradj inkább csendben!
  • Willenbrock
    Ezzel kapcsolatban is szoktak idézgetni egy mondást:Az embereket nem a tények zavarják hanem a tényekről alkotott vélemények."Ez sokszor van így a töri esetében,ezért még történész szakmai körökben sem ismeretlenek az érzelmi motívációkon alapuló viták-a semlegesség néha még a szakembereknek is nehéz.Azért vannak nemzetközileg is elismert nagyon felkészült történészek,amíg ők írják a tankönyveket addig nincs gond-a politikai sarlatánokat viszont ebből végképp ki kell hagyni.
  • Willenbrock
    Szerintem először emberségtudtatra neveljék őket.Tanulják meg mi a szolidarítás,empátia,objektivítás,tolerancia stb.Magyarnak születni és csupán erre mellveregetően büszkének lenni nem sok jót szül.A nemzeti öntudatnak a munkán,tanuláson,kultúrálódáson keresztül spontán módon kell szerintem kialakulnia.Ezzel kapcsolatban van is egy mondás."A nacionalizmus a gazember utolsó mentsvára".
  • Fbn Lx
    Valóban, a régészeti leletekhez, írásos emlékekhez, ezek által évszámokhoz köthető történelmi tények vitathatatlanok. Minden egyéb dolog, ami cselekedetekről, eszmékről, hitről, eszmerendszerről és "történelmi folyamatokról" szól, vitatható, és vitatják is, vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy propaganda, vagy parasztvakítás, amit a történelem győztesei írnak és ferdítenek. Szóval a történelemnek csak azért a szeletéért nem röhögnek képen, amit jelenleg elfogadnak azok, akiknek az álláspontja számít.
    Miután semmiféle garancia nincs arra, hogy a vitatható történelmi tényeket igazoló emberek korrektek és tiszta szívűek, sőt, feltételezhetjük, hogy pont ellenkezőleg, ezért nem vagyok hajlandó a mai történelemkönyvekben leírtaknak feltétel nélkül hinni.
  • Fbn Lx
    teljesen egyetértek!
  • autoszimulator
    attól függ, miről kérdezed őket.

magyar töriről? persze hogy nem, mint ahogy te sem tudsz sokat az övükéről - már ami nem a miénkkel "közös".

fizika, kémia, csillagászat, stb? az átlag osztrák annyit (nem) tud róla, mint az átlag magyar. ha már egy népet akarsz megítélni, ne egy népcsoportjáról, területéről tedd, ne csak falukban, ne csak városokban, átlagosan.

persze, az anyagi jólét, gazdasági helyzet közel sincs egyenes arányban a nép értelmi szintjével, műveltségével, ha úgy tetszik, tekintsünk csak át a tengerentúlra. mérhetetlenül "jól" élnek, és mérhetetlenül buták egyes réteg tagjai. de erről már valószínűleg nem csak ők tehetnek, és mint jó szokás, terjed el felénk is. azonban ami nekik van, az a fajta saját múlt, haza iránti tisztelet, na az nincs már nálunk, és ezt próbálja tán ez a töri könyv helyrerázni - elég szarul. egyetemi szakkönyvek nem használnak ilyen gusztustalan komplikált mondatszerkezeteket, de azért a 12-13 éves gyerek fejét ezzel kell tömni, hogy még jobban megutálja az egészet.
  • Rage47
    nekem sem :D
  • Aquir
    nekem halvány lila sejtésem sincs, hogy pontosan mit olvastam ötödikben. vagy a többi osztályban
  • Aquir
    magyarul az érdeklődése homlokterébe kerültek (az övébe)
  • Doomista

• kakaoskalacs
    Nah igen erös magyarkodás , a mondatok többsége tul bonyolitott értelmetlen (egy 12 éve számára) , Hát vegulis ha erre van igény tanitsanak ebböl , de elég érdekes ...
  • Pio
    Ne haragudj meg, de ha Te nem csak hogy elhiszel egy olyan gondolatot, mi szerint az osztrákok annyira tudatlanok, hogy beszélni is alig lehet velük, hanem még terjeszted is azzal nem az osztrákokat, hanem saját Magadat minősíted.

Tipp: nem lehet, hogy az ismerősöd nem tud németül és azért nem tudott kommunikálni az osztrákokkal...? ;-)
  • Rage47
  • Narxis
    Nem baj ha kételkedsz csak ne menjen az objektivitás rovására.
  • gyuri12
    Nekem egy osztálytársam kezdett el az október 23.-i ünnepség után antimagyarkodni(undorító kifejezés,de ideillik). "Utálom a magyarokat","ez a legszarabb nép" és hasonlók voltak.(Pedig Ő maga is magyar) A Himnusz alatt odasúgta,hogy szerinte a teknóremiksz sokkal jobb,meg úgy általában is pofázott az ünnepség alatt. Nagyon kedvelem amúgy,de legszívesebben megütöttem volna...

Az ilyenek visszaszorítása miatt jó lenne egy tankönyv,ami nem csak a holokausztot képes nem-objektíven,hanem Mo. és a magyar nép történelmét is leírni.
  • Mor3llo
    Akkor szerinted egy tipikus magyar vagyok. Leszarom. Igazából ő elmondta ezt nekem, én megosztottam, de így van, mea culpa...omg
  • Mor3llo
    Látom sikerült megfogni a lényeget. Gratulálok.
  • Mor3llo
    Korrekt, de miért baj az ha én kételkedem? AKkor ezek szerint én már nem vagyok objektív?
    A nemzetközi kiröhögés még oké is lenne, csak ez alig valósul meg. 1-1 érdekes nyelvtörvény esetén még tapsolnak is bizonyos emberek...
  • Muki100
    Nem is lenne baj ha nem pont Szlovákiáról lenne szó.
  • w77d
    Gyerekek véleményem szerint nem árt egy nagy adag magyarságtudat már az alsósokank sem. Elszomorító hogy ma az országban mennyi defektes ember van, aki nem szereti, lenézi a saját nemzetét. Annyiszor hallom mostanság hogy " jajj haggyuk már mit akarunk mi" vagy hogy " hogy jövünk mi ahhoz, hogy....." Az emberek hozzáállásán kéne változtatni és minden klappolna itt. Én szó szerint imádom Magyarországot, a kabátomon mindig van egy magyar címer, a bőrkabátomon meg a hajtókán egy turulmadár. Én büszke vagyok arra is. Az utóbbi időben viszont sokszor voltam a birkák szemében náci vagy "hülye orbánbérenc".....
  • Pio
    Ez is elég tipikus, hogy Magyarországon mindenki "hallotta valahonnan", mindenkinek "mesélte valaki", hogy a magyaroknál minden nép hülyébb... :)
    Szerintem mondjuk az összes többi országban is sokan hiszik azt, hogy az övékénél minden nép hülyébb, szóval ezzel nem csak nálunk vannak így egyesek.
  • Narxis
    Gondolom nem mondok újat azzal, hogy a történelem állandóan változik, nem csak a politika miatt hanem azok miatt az emberek miatt akik egész életükben a földet kapirgálják.. ki tudja holnap mit találnak. Ezért kell objektívnek maradni és akkor nem feltételezünk olyan dolgokat, hogy csúnya, gonosz emberek manipulálják a magyar történelmet. Ragaszkodjunk a tényekhez ha tetszik nekünk ha nem. Én nem értek egyet azzal, hogy hamis vagy az igazságtól egy kicsit is eltérő történelmet tanítsunk csak azért mert úgy érezzük az kell. Ez legalább olyan rossz lenne mint ami diktatúrákban van és a mai globalizált világban, az internet korában seperc alatt leellenőrizhetünk mindent.

Szlovákia most éli a kamaszkorát, nekünk az a 19. században volt, ugye a nacionalizmus mint fogalom a 18. század végén a francia forradalom után kezdett el terjedni, szerte Európában. Ne foglalkozzunk más országokkal, majd kiröhögik őket nemzetközi színtéren.
  • Mor3llo
    :)
    Tanítanak itt eleget, csak a diákság nagy része leszarja úgy ahogy van! Ez pedig igenis nevelés kérdése(persze ehhez semmi köze amiről a topic szólna).
    Hidd el, még így is műveltebbek vagyunk, mint egyes nyugati népek. 1 ismerősöm mesélte, hogy az osztrákokkal alig lehet beszélni, annyira tudatlanok, és fingjuk sincs sokszor, hogy miről van szó!
  • Sadist
    A dajkamesék helyett mondjuk taníthatnának matematikát, kémiát, fizikát, biológiát, vagy ha a humán tárgyaknál akarunk maradni, akkor nyelvtant, idegen nyelveket. Ugyanis félelmetes, hogy az átlag műveltség szintje mennyire a béka segge alatt van.
  • Mor3llo
    1.nem igaz, de legalábbisjelen állás szerintnem elfogadottak.

Köszöntem.
    Nem azt mondom én sem, hogy mindent fogadjunk el az ilyen tankönyvekből, írásokból, de! Sok minden ott leírtra bizonyíték van, amiből igen is következhet 1-2 dolog. Csak ilyenkor megjelennek az önjelölt tudósok, akik kijelentik hogy a csúnya íróbácsi biztos valami kóros magyarságtudatban szenved(netán nyilas,náci és a többi...).
    Miért baj az, hogy a mostanában igencsak ingatag lábon álló magyarságtudatot egy kicsit erősítsük?! Ha kell akkor ilyen áron...ez pedig nem szélsőséges nézet, hanem hozzátartozik egy működőképes társadalom alappilléreihez!Érdekes hogy a pár éve létező Szlovákiában olyan tankönyvek vannak, hogy egy most elfogadott állás szerint IS hajmeresztőek...akkor mit szóljon az, aki kételkedik mindebben?
  • Narxis
    Úristen!

Skacok! :D Senkinek sincs azzal baja, hogy magyar történelmet tanulnak a gyerkőcök, többségében az általános iskolában, középiskolában a tananyag 60-70%-a magyar töri, érettségin is így oszlanak el a feladatok/kérdések, körülbelül. A probléma az, hogy olyan elméletek vannak ebben a könyveben:

1. nem igaz, de legalábbis jelen állás szerint nem elfogadottak
    2. iszonyúan egyoldalú, valami fényes magyar történelmet próbálnak beállítani ami az 1-es pontra vezet vissza minket.

Most komolyan. Hunok mint várat építő, bányászó, kézműves emberek? Mi van? És ezt azzal magyarázzák, hogy fából épült a váruk, palotájuk.

Semmi baj a magyar történelemmel, tanuljuk csak, de ne ilyen nevetséges könyvből. Ezt megtanulja szegény gyerek és előadja később akár gimiben, akár érettségin, körberöhögik.
  • Rage47
    egyetértek
    nem értem mi a baj, ha a magyarságot helyezik előtérbe a könyvekben ilyen időkben, amikor az egész országra a széthúzás jellemző.