35
-
nickwearby #35 és még hányan vannak így vele, sajnos... ami elég szomorú, hogy a nyomtatott kultúra ilyen drága.....
a digitális könyvek előállítási költsége a szerző által belefektetett idő, amíg a könyv elkészül és terjeszthető állapotba kerül.
És akkor lehet tűnődni, hogy vajon az adomány rendszer, a szponzorálás (pl. az utolsó 2-3 oldalon reklám tartalom, ami gyakorlatilag a nyomtatottakon is megtalálható), vagy a saját weboldal fenntartásából származó reklámbevétel jelent reális jövedelmi lehetőséget egy írónak,
vagy pedig az, ha mellette mást is csinál.
Ha meg különösen időigényes a munkája,
akkor meg eljutottunk egy olyan pontra, hogy a társadalmi hasznossága esetleg indokolttá teheti , hogy mindenképpen akkora mértékű támogatásban részesüljön,
ami a megélhetését és az átlagember kényelmét biztosítaná,
és ezt csak egy viszonylag modern intézménnyel, az állami támogatással lehetne megbízhatóan megoldani,
ami sok helyen nem működik .. különböző okok miatt....
illetve az állam szerepét helyenként még jobban csökkenteni szeretnék, tehát erre hosszú távon nem igazán lehet hagyatkozni,
pedig ez lenne egy ideális modell.
Hangsúlyozom, hogy nem minden írónak,
csak akinek a munkája olyan jelentős, hogy a társadalom sokkal többet nyer vele, ha az illető kizárólag kutat és ír, mint ha a megélhetésért dolgozik és mellette (jóval hosszabb idő alatt) írja.
Nyilván a társadalmi hasznosságon és mértékén megint lehet vitatkozni.
/azta, ez mind a te hsz-edből jutott eszembe /
-
#34 "A könyvtárakba és könyvesboltokba egyenesen élvezet járkálni a számomra." - Számomra is az volt, amíg egy nyomorult ponyva el nem kezdett 2000+ Ft felé közelíteni; azóta már kábé annyi örömöm van benne, mint éhes gyereknek bámulni a cukrászda kirakatát.
Ezért inkább felkutatom és letöltöm pdf-ben vagy amiben +találom. Sokan leírták már, hogy az e-könyvek előállítási költségei az analóg könyvek töredéke, ezért hadd ne ragozzam tovább, miért előnyös ez a dolog. -
Szefmester #33 nekem ez az e-book kell:
színes (hogy ezt 4 réteg e-ink RGB-Black, vagy 1 réteg színessel oldják meg nem érdekel)
a hátlapja napelemes legyen, ha az egész hátlap napelem, az sem baj :D max lesz egy levehető védőlapja
direkt kapcsolat a számítógéphez hogy könnyedén másolhassak fel rá bármit
aksi ami elég 4-500 oldal lapozásra.. a napelem úgyis segít szinten tartani..
nah egy ilyenért már lehet kiadnék 30-50e Ft-ot -
nickwearby #32 Én is szeretem a papíralapú könyveket, de több mint 15 gigányi ebookom van vinyón....
Ebből kb. 5 giga olyan, ami itthon is megvan,
de leszedtem, mert hátha kölcsönadom valakinek az "eredetit" ,ami sok esetben majdnem 20 éves kiadás és nincs esély, hogy újranyomják.
Hogy fikázzak is egy kicsit:
Mi a fenének wifi meg könyvbolt stb anyám kínja egy ilyenbe??????
Mint feljebb írtam, egy valag olvasnivalóm van, amit szívesen olvasnék a monitoron kívül is.
miért nem tudnak végre egy 20-30 ezerbe kerülő SD kártyával bővíthatő olvasót csinálni, ami a 3 (4) alapformátumot (pdf, doc, jpg (esetleg djvu)) tudja kezelni??? -
gulyasandras #31 Azért a szagokkal vigyázzunk. Caesartól A gall háborút olyan büdös kiadásban jelentette meg annakidején a Szukits, hogy az soha el nem múlik :( -
Polemius #30 Valóban jó. Mert konkurenciát jelent. Ami gyorsabb fejlesztést és csökkenő árakat jelent.
Meg azt, hogy a piac is növekszik, megéri ilyen eszközökkel előállni. -
Commandante #29 De jó! Lassan több e-reader márka lesz a piacon mint forgalomban lévö e-book... -
#28 Jól van, nem akarlak meggyőzni. Én használom a keresés funkciót, te meg seperc alatt átlapozod a többszáz oldalas könyvet. Mindketten boldogok vagyunk a magunk választása szerinti módszerrel és ez a lényeg. -
csgj #27 Nézd, nálam a könyvnek eszmei értéke van. Imádom, ha szagolhatom, tapinthatom, és szerintem tök jó lapozni :P Azért a könyv nem egy-két éve létezik, fantasztikus múltja van. A könyvtárakba és könyvesboltokba egyenesen élvezet járkálni a számomra. Szeretem azt is, ha nézegethetem otthon a hatalmas polcomat, amely csak úgy roskadozik a könyvektől. De ha most ennyire divatba jön az e-reader, és ne adj isten eltűnik az igazi könyv, akkor ez az összes eszmei érték eltűnik. Minden efféle szépsége és zamata az olvasásnak. No persze ettől a könyv tartalma nem változik, de most nem erről van szó...
Én csak erről beszéltem, úgyhogy nem tudom miért volt fontos néhány ember részéről az élcelődés, gúnyolódás.
Á, és még valami! Én speciel írok, és nagyon nem örülnék neki, ha egy regényem nem jelenne meg NORMÁLIS formában. -
BlackVoid #26 Ferrer: az eink nem világít és kb. olyan kontrasztos mint a papír. Nekem több mint egy éve van olvasóm, közel 100 könyvet elolvastam már rajt. És lehet nagyítani a betűket, ami időnként jól jön. -
BlackVoid #25 Ja, és ez a havidíj téma arcátlanság. 12 EUR, csak hogy könyveket vehess. VICC. -
Ferrer #24 Nem tudok egy tetszőleges STRINGRE keresést indítani, de secperc alatt át tudom lapozni az egészet. És van egy tárgymutató rész is, nagyon hasznos.
Még egyetlen PDF-et se olvastam el, amit eddig leszedtem. Nekem pár oldal után elkezd fájni a fejem a szemem meg kifolyik. -
BlackVoid #23 Nagyon drága ez a cucc, USA-ból vagy UK-ból kell Sony-t rendelni. Garancia fölösleges, nincs benne mozgó alkatrész, ha nem töröd össze nem romlik el. -
#22 marha jók ezek az e könyv olvasók. nem is világítanak egyik kiálításon láttam egyet. -
#21 Visszakeresni? Mióta tudsz egy nyomtatott könyvben egy tetszőleges stringre keresést indítani?
Az e-papír sem világít a képedbe. Nekem nincs e-olvasóm, de még monitoron is jobban szeretek olvasni, mint papírról. -
Ferrer #20 Elméletileg biztos praktikusabb e-könyvet olvasni, de megvannak a hátrányai. Rendes könyvben sokkal egyszerűbb lapozni, visszakeresni, meg nem kér energiát és nem világít a képedbe. -
xen #19 Azért van különbség egy szitázott eredeti és egy általad kiírt DVD között, és akkor még ottvan a tok ami alapesetben is jobb minőségű mint amit te egy színes tintasugaras nyomtatóval össze tudsz hozni. A kiadványok nagyon nagy %-a meg már 2 lemezes, digipack, vagy steelbook kiadás. Valóban a "műgyüjtés" felé konvergálnak a dolgok, de nem hiszem hogy ez rövid időn belül menne végbe. -
HeavyDee #18 Ha már ennyire keveset fogyasztanak, azért hogy ebben sem maradjanak le az igazi könyvektől, annyi feature kéne még ezekbe a kütyükbe, hogy napelemesek legyenek. Egy-két óra nappali világosság és feltöltődne monjuk egy hétre. -
roliika #17 Már most annyiba kerül. Meg akartam venni magyar kiadásba a C# 3.5 kétkötetes könyvet..bolti ára 26 000Ft!
Fogtam, letöltöttem angolba...hát a tököm ad érte 26-ot.
Amint 20 alá csökken egy e-inkes ára azonnal veszek is 1-et. -
#16 A DVD ugyanúgy csak egy adathordozó, mint a winchester vagy a memóriakártya. Attól, hogy DVD-n megveszel valamit, még nem lesz fizikailag jobban a birtokodban az anyag, mint ha a winchestereden van - amit mellesleg szintúgy kiírhatsz lemezre.
A te példádban nem a "fizikai" birtoklás a lényeg, hanem az extra hanganyag, fényképek stb., amiket a zenekar nem tesz sem ingyen, sem pénzért letölthetővé.
Ettől még megmaradhat a nyomtatott könyvek fizikai birtoklása utáni vágy, főleg ha mesteri a kivitel. De ez kb. a műgyűjtés szintjére fog emelkedni és az átlagember csak néhány kivételesen szép példányt fog megőrizni, ha egyáltalán. -
xen #15 szerintem is ez a jövő :)
egyébként nekem külsőre tetszik ez a kütyü, de a 300 eurós ár kicsit még magas egy átlagos felhasználónak. ennyiből egy netbookot lehet venni, vagy 2-t. -
Szefmester #14 Nézd én is örömmel nézem a polcomon az eredeti cuccokat, de egy kirándulásra, koleszba, vagy egy sima költözéskor nem egy csomagtartónyi könyvet akarok hurcolni, hanem csak egy kis kütyüt, meg hozzá USB-n a többit ami nem fért rá.. A kiadók pedig a gyűjtők kiszolgálására, egyszerűen csak átállnak egy olyan rendszerre, hogy ha nekem kell a könyv nyomtatva, akkor ők leadják a rendelést egy nyomdának és darabonként elkészítik. Tudom hogy ez költséges, de már nem abban a korban vagyunk amikor a nyomdában sablont kell csinálni és oldalanként nyomdázni kézzel. A könyvkés végén meg feladják postára és a futárszolgálat átadja neked a kezedbe.
Ebben a formában simán maradhat a nyomtatott könyv.. -
xen #13 Hadd mondjak egy példát egy másik iparágból.
A zenekiadók ugye állandóan sírnak hogy a csúnya letöltők miatt nem fogy a lemez.
Mostanában elég nagy divat a zeneszerzők/együttesek körében, hogy ingyen elérhetővé teszik az interneten a részlegese vagy teljes új albumukat. Emellett kiadnak egy vagy több verziót is új lemezükből CD-n, DVD-n, extra hanganyaggal fényképekkel stb. és lássatok csodát, viszik mint a cukrot.Persze ehhez az is kell, hogy jó legyen az a zene.
Igenis van ilyesmire is igény, nem az a lényeg hogy e-olvasón mennyire jó a felbontás és mennyire könnyen olvasható vagy hogy színes e. Egyszerűen van rá igény, hogy kézbevehető legyen, ott legyen fizikailag, ne csak digitálisan. Egy e-könyvnek nincs külső, általában szép borítója mi egy igazi könyvnek van, meg persze dedikáltatni sem tudod. -
#12 OK, a e-olvasó nem fog OLED kijelzőt tartalmazni, az otthoni monitor viszont igen. -
#11 famentes papír != nem fából készült papír
Lásd a #8-at. A lignin kivonása, a vegyi pépesítés, fehérítés, mázolás valóban elég környezetszennyező.
"mindíg is lesznek olyan könyvek kiadványok amiket érdemes lesz nyomtatott formában megvenni."
Ez csak idő kérdése. Amint az olvasók színessé válnak és megfelelő lesz a felbontásuk, semmi értelme nem lesz a nyomtatott változatnak. Egy OLED kijelzőn lényegesen jobb felbontásban megjeleníthető pl. egy festmény képe, mint akár mélynyomtatással papírra víve (ofszetet eleve el lehet felejteni), mert elmarad a rácsra bontás művelete, ami rontja a felbontást. -
xen #10 Az a helyzet, hogy a famentes papír előállítása még környezetrombolóbb mint a faalapúé. Persze nem csak az előállítása, egy polimer alapú könyv utána még 100 meg ezer évekig nem bomlik le, viszont legalább újrahasznosítható, kérdés hogy mi lesz az utóélete. Szerencsére a fejlettebb társadalmakban, ebben az esetben Mo. is idesorolható ha kivágnak egy fát annak a helyére újat kell ültetni. Itt ne Mari nénire gondoljatok aki a kertjébe kivágja a kiszáradt almafát, de az állami és magánerdőkben az úraültetés törvényi kötelezettség. Mellesleg meg lehet sajnálni a fákat, de ez nem így működik, piaci igény van a fára, tehát ültetni kell, hogy legyen, és ültetnek is. Magyarország európai viszonylatban elég jól áll erdőkkel és folyamatosan nő az erdősített terület. A baj a fejletlenebb országokban van ahol az illegális fakitermelők, meg a felette szemet húnyó kormány nagy ívben sza... arra hogy mi lesz 50 év múlva. Addig irtják az esőerdőt amíg van.
Én speciel szeretem kézbevenni azt amit olvasok, meg lapozni(nem kattintgatni), és ha elolvastam akkor feltenni a polcra, ez nem ugyanolyan mint amikor 3-at kattintok az e-readeren. Ugyanígy vagyok a másolt meg eredeti játékokkal, vagy
DVD filmekkel, csodálkozom hogy még senki nem hozta fel a párhuzamot. Én szeretem ott tudni a polcomon a szép csomagolásában, dobozában, leírással, kézikönyvvel esetleg egyéb extrákkal. Az nem ugyanaz mintha letölteném és csak ott lenne a gépemen. Ettől függetlenül szerintem az e-könyvé a jövő. De mindíg is lesznek olyan könyvek kiadványok amiket érdemes lesz nyomtatott formában megvenni. -
#9 Megdöbbentő, hogy amúgy értelmes emberek is mennyire a megszokás rabjai tudnak lenni. Gondolom, ők azok, akik ha 20 évvel korábban születnek, a számítógépet sem fogadnák el, szövegszerkesztőt, nyomtatót sem használnának: minek is, amikor ott az írógép. -
#8 Dehogynem, famentes papírból állítják elő. Csgj ott téved, hogy azt hiszi, a famentes papír nem fából készül, pedig a famentes papír anyagát képező cellulózt továbbra is leginkább fából állítják elő - ritkábban gyapotból (rongyból pl.) vagy más anyagokból. -
nickb #7 Egy ilyen kütyü pár év múlva néhány könyv árába fog kerülni, cserébe évente néhány töltés kell csak neki és ráfér egy egész könyvtár. Egy napon pedig minden jegyzet elérhető lesz epub formában és nem lesz olyan hogy 1:nem lehet megvenni a könyvet mert 50 darab nem éri meg a nyomdának, inkább 5évente nyom 200at, 2: a tanszéki könyvtárban van 10 példány az 50 emberre és éljenek a gyorslábúak, mint a kőkorban...és természetesen le ne merje másolni senki! Mennyivel szarabb is egy ilyen olvasó mi? "Helló meg van a jegyzet?Persze, átküldöm wifin. Ok átjött, kösz." -
Szefmester #6 Jók az érveid.. Egészen addig a pontig, amíg csak 1 reader - 1 könyv állásban nézzük a dolgot.. de az a gond a nézetteddel hogy ezt valójában 1 reader - 100 könyv felállásban kell vizslatni.. mert egy e-readeren nem csak egy könyv fér el. És azért 100db enciklopédia méretű könyv nem kevés papírt igényel, és nem hiszem hogy pont famentesből állítanák elő.
-
#5 Na szaladok is gyorsan kinyomtatni az e-mailjeimet, ne bökje a szemem már a monitor -
Polemius #4 Bezzeg milyen jó is volt amikor még pergamenlapokra kézzel írt kódexeket olvashattunk!
Meg mikor tekercseket használtak, nem vagdosták összevissza a lapokat!
Vagy mikor még időtálló, kiégetett agyagtáblát használtak!
Akkor még volt súlya az írott szónak!
Bezzeg ezek a mai, sérülékeny, vékony papírkönyvek milyen szánalmasak. :D -
csgj #3 Jaj istenem... Akkor ennyiből éljünk műanyag világban, az biztos jobb lesz, biztos egészségesebb. "-.- (Másrészt léteznek famentes lapok, ha már ezt hoztad fel.) Szerintem elég szánalmas képet ad a jövőről az, hogy már a könyveket is kütyükön fogjuk olvasni. -
#2 milyen igaz, vágjunk még több fát -
csgj #1 Vááá, e-könyvek!!! Hm... a szakdogámat is erre építem. Éljenek a könyvek, vesszenek az e-könyvek! :P