64
  • Polemius
    Bár B0nFire véleményét alapvetően osztom, de azért
    könyörögve kérek mindenkit, aki valaha bármit is ki akarna adatni:
    abban a dokumentumban csak entert, balra vagy középre igazítást, és max. sor elején 1db tab-ot használjon.

Nincs annál rosszabb, mikor valaki ms word tudománnyal (legyen az akár valóban guru szintű, akár csak képzelt) akar megformázni egy szöveget publikálásra. :D
  • ujreg #23
    Van igazság abban amit mondasz, de azért ezeket a teljesen alapvető formázási lehetőségeket tudja a gdocs is. Könyvet és más színvonalas kiadványt pedig Worddel sem fogsz tudni létrehozni, arra ott vannak a megfelelő Adobe szoftverek. A Word a Power Pointtal karöltve az igénytelen gagyi dokumentumok és prezentációk készítésére való fosadék :)
  • B0nFire
    Bakker, láttál te már könyvet belülről?! Vagy csak tudsz róla, hogy létezik olyan is? Esetleg internetes fórumokon kívül mást nem szoktál olvasni?

Elmondanám neked, hogy a formabeli követelményeknek - ahogy Vorpal is rávilágított -, a közérthetőség miatt vannak. Magyarán: azért tagoljuk a gondolatainkat például bekezdésekre, hogy könnyebben átlátható legyen a szöveg, ne lehessen benne "eltévedni".

Kétféle bekezdés van leginkább "forgalomban": Az itteni, amikor üres sorokat hagyunk köztük, valamint a könyvbeli, amikor az első sort behúzzuk. Ez azért van, mert minél szabálytalanabb, cikkcakkos a szövegtörzs bal oldala, annál könnyebb benne eligazodni. Látok néha olyan fórumposztokat, hogy egy blokkba zúdítja a köbméteres gondolatait; ezt igencsak fárasztó olvasni.

A másik dolog, a központozás. Ennek a hiánya is értelmezhetetlenné teszi mondanivalónkat, legyen az bármily becses is. Jó példa erre a rovás- vagy csomóírás, meg az egyiptomi hieroglifák, ahol nem volt vessző, pont, idézőjel és írásjelek. Az ilyen szöveget qrv@ nehéz ám olvasni. Nehéz is, és fárasztó is.

Ezek az írásbeli szabályok maguktól alakultak ki. Mondhatni van nekik evolúciójuk. Nem véletlenül írunk úgy, ahogy írunk. Mert elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy ha már megosszuk a gondolatainkat másokkal is, akkor azt mások is szívesen olvassák, és esetleg ne essen nehezükre értelmezni a mondanivalónkat.

Ha ránéz valaki egy formázatlan ömlesztett szövegre, legtöbbször már elmegy a kedve az olvasástól azelőtt, hogy egyáltalán beleolvasott volna, legyen az bármily remekmű is.

Ha kocka is vagy, azt azért elismerheted, hogy még a CSS-nek is van egy bizonyos formája, nem úgy van beömlesztve a kód, ahogy egyesek a szövegeiket ömlesztik, hogy a legelső nagybetű, a végén meg van egy pont. Ha így tennének programozáskor is, a saját gazdája nem lenne képes átlátni a kódokat.
  • [HUN]FaTaL
    Persze tökéletes, remélem úgy adod be az önéletrajzod is. Esetleg txtben add le a diplomamunkád. :D
  • Vorpal
    Látszik, hogy téged nem oktattak. A konvenciók a közérthetőség végett vannak. Szabályos, szakmailag professzionális dolgok ezek. Aki nem használja ezeket, annál a szokásos válaszokat hallom, zseni vagyok, átlátom a káoszt. Az igen, csak senki más nem látja át a te káoszod.
  • mujahedin
    Hát igen vannak ilyen idióták akiknek ez számít, ezért tart az oktatás IS ott ahol tart (béka segge alatt).
  • Troppauer
    Erre akartam....

A .doc-office még saját magával sem kompatibilis. Próbálj kezelni egy word95 .doc-ot egy word2003-mal.......
  • Skynet85
    Dipi munkád légyszi add be notepadban :D osztatlan lesz a siker...

(infos vagyok, útálom a csicsázást én is, de vannak konvenciók, stílusbeli követlemények, amiket sajnos be kell tartani egyes doksiknál..)

• Troppauer
    A .doc-office még saját magával sem kompatibilis. Próbálj kezelni egy word95 .doc-ot egy word2003-mal.......
  • mujahedin
    Jegyzettömb szintű megoldás is tökéletes. A többi fölösleges csicsázást. Borzasztó hogy ebben az országban valaminek az értékelése nem a tartalmától függ, hanem a kinézetétől...
  • mujahedin
    Hát igen egy inkompatibilis értelmezhetetlen zárt szart (doc) nehéz megformázni úgy hogy az oo fejlesztők kb a sötétben tapogatózva próbálják megfejteni a doc titkait, mert ugye sehol sincs leírva.
  • Ulquiorra
    Rengetegen fogják használni. Otthoni használatra tökéletes lesz
  • Polemius
    avengir:

Nem használom munkára a gdocs-ot. Ahogyan ms office-t sem, és az openoffice-t is maximum konvertálásra.
    Munkára InDesign-t meg Quarkot használok (azokhoz képest meg bármelyik szövegszerkesztő olyan, mint láncfűrésszel operálni).

Ellenben a szerkesztőinknél mára mindenkinek fel lett telepítve az OpenOffice. (Először egyiküknek tettük fel, aztán jöttek sorban, hogy bárhogy is hívják, tegyük már fel.)
  • bagoly007
    Amiota kiprobaltam a Lotus Symphonyt (Openofficera epul es teljesen free) azota azt hasznalom, minden megvan benne ami kell, es meg tudom vele nyitni a office 07-es filejait is, teljesen ok progi.
  • MaT
    Nha vigyazz microsoft, majd megint jonnek a dolgok, hogy mivel ez ingyenes, az meg olcso ezert megbuntetunk, mert masnak nem adsz eselyt... Minthogy a bongeszok eseteben is lathattuk...
  • Hegi90
    Én ráeröltettem magam, mert nem volt nálam az Office cd-m, és sürgősen át kellett írnom egy szerződést. Több órát szenvedtem vele, aztán inkább elküldtem valakinek msn-en, hogy formázza már meg legyenszives.
    Ennyit az OpenOffice-ról.
  • Dluinet
    Ha van openoffice, akkor ez minek.
  • vasziszdasz
    Már előre látom hogy hamarosan elöntik a netet a reklámblokkoló crackek.
  • Skynet85
    Egyetemi konzulensem épp előttem szidta izomból a gdocot, őket is elkezdték kényszeríteni a használatára mondván milyen frankó és free.

Annyit mondott a tanár, hogy akkor majd el is olvassák a ,,mákos tésztát"...
    Jegyzettömb szintű megoldásnak tökéletes, de dokumentálásra nem való a gdock...
  • B0nFire
    A gdocs egy nagy rakás 52@r, akárhogy is hype-olják! Még egy bekezdést sem lehet vele formázni. Akkor mire jó. Olyan, mint a WordPad. Vagy még silányabb...
  • B0nFire
    Nyilván hasonlóan oldják majd meg, mint a Foxit Reader jobb felső részén, a fejlécben.

Nem fog random mákos tésztát kínálgatni.
  • avengir
    egyszer próbálj meg érdemi munkát végezni gdocsal és rájössz, hogy sehol sincsen.
  • nyalógép
    Ha a reklámozást diszkréten oldják meg akkor sokan...
  • Polemius
    Reklám? Csak nehogy a szövegszerkesztő random reklámokat tegyen a doksikba. :D
    Tréfán kívül: ki a fene fogja ezt választani az openoffice/google docs és egyéb ingyenes megoldások helyett?