8
  • szigetlakó
    #8
    Sokszor tudomást sem veszünk az új dolgokról. Nem, hogy az újat megtanulni, használni, előállítani? Minek, jön a sült galamb valaki majd csak a szánkba teszi. Vagy tévedek?
  • BlackRose
    #7
    Én nem mondtam, hogy Japán vagy Dél-Korea technikailag fejletlenebb az USA-nál hanem azt kérdeztem, hogy mit tud felmutatni az Internet-Tudás alapú gazdaságból amit az USA nem tud vagyis azt, hogy gyakorlatilag nullát kaszálnak a jóval drágább infrastruktúrából...

    Ugyanakkor azt sem mondtam, hogy nincs román vagy litván szakember (mert van) hanem azt, hogy ott a gazdaság/piac primitívebb mint nyugaton főleg primitívebb mint pl. az USA-ban és még álmunkban sem lehetséges azt az infrastruktúrát ott produktívan alkalmazni.

    A gazdaság fejlődésével nem lehet átlépni dolgokat, ugyanis két féle képpen fejlődhet a piac: 1. ipari fejlődés (akkor gazdasági fejlődés is van), 2. behozatal (akkor a gazdasági fejlődés korlátolt és eladósodás a vége). Vagyis röviden egy iparilag fejletlen ország nem lehet tudományos nagyhatalom egyszerűen képtelen magas értéket termelő terciális gazdaságot kialakítani ha nincs magas értéket előállító ipara. Ezeknek az országoknak előbb egy ipart kell kifejleszteniük (mint pl. Kína, Dél-Korea, Taiwan és Japán is tették és teszik) és majd csak később vagy esetleg egy idő után azzal párhuzamosan (pl. Kína már ezt teszi) kialakulhat egy tudás alapú gazdasági kör is. Sokan azt hiszik át lehet ugrani a gazdasági fejlődésben egy fokozatot... pedig nem lehet ezt még véletlenül sem. Lehet látszólag egy darabig "dübörögni" éppen úgy mint Magyarország is tette de aztán jön az elengedhetetlen amikor hasra esünk... na de ez off topic.

    A lényeg, hogy ha pl. Fiji kap egy Roadrunner szuperszámítógépet nem tud vele mit csinálni... az antropológiában van egy fogalom amit angolul "Cargo Cult"-nak neveznek, most ugye nem akarom azt mondani, hogy ez a jelenség van de valami hasonló, vagyis ha a piac nem elég fejlett valamit elfogyasztani akkor nehezen lesz elég fejlett azt a valamit előállítani is és itt nem az a lényeg, hogy képesek vagyunk e valamit használni, hanem az, hogy képesek vagyunk e valamit megengedni magunknak olyan feltételek melett, hogy hasznos legyen az a valami. Egy-két cég mindég elképzelhető, hogy egy primitívebb piaccal és gazdasággal rendelkező országban képes olyan dolgokat csinálni amit inkább külföldön képes csak értékesíteni (mert a belső piac nem elég fejlett) de ez mindég kivétel és nem érdemes az az egy-két cég miatt olyan dolgokra költeni az erőforrásokat amelyek lényegében gyengén lesznek kihasználva.
  • djw
    #6
    hogyhogy mit kezdene vele? hát megadják a lehetőséget a kis primitív gazdaságuknak a fejlődésre. Miért baj az, ha egy afrikai ország autópályáz kezd építeni, amin aztán a gazdaság dübörögni fog?

    másrészt délkorea és japán sem kisebb országok technikailag az usanal, csak az usanak jobb a marketingje. mondok neked pár távolkeleti apró céget: toshiba, nikon, fuji, honda, toyota, samsung, daewoo, tdk és még sorolhatnám. Ami az usa nagy előnye, hogy felszippantja az európai tudósok egy jelentős részét - többek közt egy csomó románt is, így a román fejlesztések már usa fejlesztések.
  • BlackRose
    #5
    Csak arra nem adtak választ, hogy mit kezd majd el Litvánia, Lettország, valamint Románia és Bulgária ezzel a nagy lehetőségekkel a maga kis primitív gazdaságával és piacával. Mert, hogy pl. Japán, Dél-Korea, Németország, Svájc vagy az USA előrehaladott tudás alapú gazdasága esetleg gátolva lehet a gyengébb Intenet infrastruktúrával addig az említett országok ahol még az ipari társadalom sincs kifejlődve az információ társadaloról meg ne is beszéljünk gondolom fontosabb helyekre is elkölthették volna azt a pénzt és nem pedig egy kihasználhatatlan infrastruktúrára amelyet képtelenek produktívan használni.

    Különben az igazi kérdés, hogy ki lesz képes időben ellátni a jövő követeléseit... röviden nem az a fontos, hogy hány órával az indulás előtt érek ki az állomásra, (és aztán ott várok mint a hülye) hanem az, hogy mikor jön a vonat ott leszek e? (és az a legjobb ha 1 percel előbb értem oda, akkor nem veszítettem sokat)

    Szóval mégegy értelmetlen felmérés amely nemlétező problémára nyújt "megoldást". És még egy kérdés, jelenleg pl. Japán vagy Dél-Kórea mennyire előnyös pl. az USA-hoz képest az információs társadalom területén azért mert nekik előrébb haladott az infrastruktúrájuk? Semmi, sőt még mindég úgy látom, hogy a web 2.0-ás alkalmazások az USA-ban születnek és ott is lendulnek fel, a Skype-on kívül (ami ugye Európaban született) nem tudok egy dolgot sem ami nem az USA-ból jött, pedig aztán rohadt sok dolgot tudok a neten. Jött valami Romániából, Bulgáriából (Internet specifikus dolgok)? NO WAY.
  • Lost Lont
    #4
    Nem jutott eszembe, de igaz.
  • amdrula
    #3
    Olyanról hallotál, hogy IPTV és hasonlóak?
  • Lost Lont
    #2
    Ez a kifejezés, hogy "következő generációs elérés" nekem nagyon azt súgja, hogy holnap már elavultnak akarnák nevezni a néhány pár megabites kapcsolatokat, pedig nem tudom, minek akarnának olyan bődületesen nagy elérést. Ahhoz, hogy folyamatos kapcsolatot biztosítsanak a közösségi portálok? Ahhoz elvileg elég lenne egy egy megabites net is mondjuk. Mellesleg nem hinném, hogy mindenki napi 26 órában a YouTube HD videóit bámulja. A nagy sávszélesség nem erre való, hanem a torrentezés öngerjesztésére.
  • Stefling
    #1
    Digi rulz :D