Visszaszorulóban a plazma TV
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Van olyan mikor maga a panel FullHD-s, de az elektronika, ami szabályozza nem ad csak HD ready képet. A mi egyik LCD TV-k pontosan ilyen.
Dolgoztam én már kényszerpálya miatt gyártósoron (csak nehogy visszakerüljek) TV szalagnál szerintem mindenki örüljön, hogy egyáltalán mûködik a TV-k nagy része. 😊
No nem mintha az emberek rosszul dolgoznánk(mondjuk ilyen is van), de az a tempó, amit le kell vágni, 30 másodpercenként csomagolnak le egy TV-t 1 szalagon full készre, ami megy aztán a kereskedelembe. Igazi tömeggyártás. A darabszám van mindennek alárendelve, az a fõ szempont.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Ha valaki nem csak horrorfilmeket néz (vagy egyáltalán nem), akkor ezzel hogy ha "sötét filmeket néznél akkor kevesebbet fogyasztana" tényekkel nem sokra megy. Én több olyan filmet nézek, ami összességében világosnak mondható, ma pl. egész délután ment a tv-m, amikor itthon voltam géprõl, amikor nem akkor szüleim nézték, van hogy akár óráig is ottvan valami a képen windows miatt, és nem lenne jó ha beleégne 😄
Én mondjuk igényes sem vagyok vagyok annyira, elég rossz a feketéje jelenleg az enyémnek, de egyáltalán nem zavar. Nekem pl. fontosabb a stabil, kiszámítható fogyasztás, és hogy ne legyenek ilyen problémáim mint beégés, stb.. Biztos szebb, jobb a plazma, árérték arányban - és figyelembe véve a hibáit nekem személy szerint nem érné meg.
Egy példát mondok: két haverom is vett LCD TV-t. Az egyik úgy járt, ohgy a dobozon fel volt tüntetve a full HD, míg a kézikönyvén csak a HD ready.
Másik haveromnál nem mûködött a HD adás. Természetesen felhívta a hivatalos szervizet, ahol semmit nem tudtak mondani. Kiderült: egy beállítás volt a gond. Még jó hogy haverom elég vállalkozó szelemû és kicsit megtúrta a cuccot. Mindkettõ Samsung TV, csak más családból. (Saját szememmel is megnéztem az utóbbi esetet és nagyon szép a TV képe, a látószöge is nagyon jó.)
Szóval az a baj, hogy túl sok az ilyen készülék. Mint a laptopok esetében.
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
éljen Donald kacsa!
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
ez baromság... pont az ellentéte... a sok hülye megveszi azt, amire éppen pénze van, közben ha vár egy hónapot és spórol egy kicsit, klasszisokkal jobb készüléket tudna venni! hemzseg a piac a rosszabbnál rosszabb lcd-tvktõl, amik a 100ezer forintos kategóriában is gyengék, mégis elfogynak!
Miért, mivel kéne? Ez is sokkal jobb, mint bármelyik LCD-jé, nem is beszélve az újabb plazmák 40000:1 kontrasztjáról. 😊
"Jah, nézzél már egy 120as tv-t 6 méterrõl este harmada fényerõvel."
Ha rossz a szemed, arról nem mi tehetünk 😊 (a harmada talán túlzás, de nem vagyunk egyformák, kinek mi jön be, ugyebár...)
Örökzöld sláger lett a \"Hol a Start-menü?\", melyet a mai, informatikában dolgozó, az adófizetők pénzén kiképzett, magukat értelmiségnek nevező emberek költöttek. Ennyi konzervatív f@szt...
ez igy igaz,egyszeruen alazza. mert mig egy lcd fogyaszt 100-200 wattot, egy ugyanolyan tudasu plazma 500-600 wattot. ez tenyleg massziv alazas.
Technikailag aligha lesz vita, az OLED felmossa a padlót a plazmával és az LCD-vel is. Probléma a költséghatékonysággal lesz. Borítékolhatóan nagyon drága lesz, és az üzemidõvel is lehetnek még gondok. Bár jönnének már 😊.
Amúgy az a véleményem, hogy nyers fényerõben az LCD jobb.
Fogyasztásmérõrõl hallottál már?
Eco módban még jobban leszabályoz, de azt nem szeretem használni, mert a fehérek rovására megy.
"Minden cella mûködéséhez több ezer voltra van szükség, hogy plazma, vagyis világító gáz képzõdjön benne."
Hûha! Amennyire én tudom, a pillanatnyi teljesítményt a feszültség ÉS az áram szorzata adja meg, szóval tulajdonképpen indifferens, hogy hány csillió Volt. Nyilván a nagy feszültség kisülésekor rövid idõre viszonylag nagy áramok folynak, de csak nagyon rövid ideig, így az átlagfogyasztás nem olyan vészes.
"a és remélem tudod, hogy 5-8 év múlva dobhatod a kukába, mert a cellákban lévõ gáz ki diffundál"
Éljenek az örökéletû LCD TV-k... 😛
"Az LCD nél ezek már nem "hagyományos" LCD-k."
Persze, aktív mátrixosak, ami többet fogyaszt.
"Itt minden képpont egy egy tranzisztor, a rajzuk átfolyó áram erõssége határozza meg a színt."
Frászt! A képpont az képpont, a tranzisztor csak ezt vezérli. A színt meg a szûrõk határozzák meg, a tranzisztorok legfeljebb a fényerõsségért felelnek.
"2 féle van leginkább forgalomban... amelyiknek kell háttérvilágítás és amelyiknek nem."
Igen, az utóbbiba tartozik a Sony egy szem 11"-os OLED TV-je, az elõbbibe meg minden LCD TV 😊
"most már nagy fényerejû illuminátor fólia adja, energia szükséglete pár watt"
Azért szerintem a fénycsöveknek/LEDeknek is van ebben némi szerepük... A fólia inkább az egyenletes háttérvilágításért felel. Ha igazad lenne, akkor egy LCD TV csak pár Wattot fogyasztana. Másképpen nézve: a plazma fogyasztása is csak pár Watt...
"utána egy polár szûrõ helyezkedik el"
Ami mindjárt le is fogja a háttérfény egy részét, mielõtt bármi is történt volna vele.
"a tranyók benne iszonyat keveset fogyasztanak"
Valóban nem sokat, mondjuk azért van 1-2 millió belõle... De nem is a vezérlés energiaigénye nagy, hanem a világításé.
"ha fehér fény megy át, azt jelenti a tranyó..mindhárom ki van kapcsolva"
Vagy nem. Egy PVA-s panelnél például fordítva, nem véletlenül feketék a hibás pixelek. Tn-nél ez a helyzet, de azt meg már nem nagyon tesznek LCD TV-be, sokkal inkább PVA-t vagy IPS-t. De miután az elõbb vázoltad, milyen "iszonyat keveset" fogyasztanak a tranyók, nem is értem, miért hoztad fel érvként. 😛
"Szín, szög, és kontraszt arány ma már van olyan, vagy jobb mint egy plazmánál,"
A színek élénkségét fel lehet tolni minden készüléken, csak olyan is lesz a kép... árnylatokra meg elvileg jobb a plazma, mert pontosabban adagolható. Betekintési szögben is tévedsz, ez egyszerûen a technológiából eredõ hátrány. A kontraszt szintén. A valós kontraszt mondjuk 5-10000:1-hez az LCD-nél (és az már nagyon jónak számít) és 20-40000:1 a plazmánál. A 10^18:1 dinamikus kontrasztot a hajadra kenheted (nem mondom, hogy teljesen használhatatlan, de legalábbis korlátozottan).
"viszont olcsóbb, és érthetõ okokból kevesebbet fogyaszt."
Nem nevezném olcsóbbnak sem, pontosabban nem egy ligában játszanak. 42-46" a vízválasztó, az alatt nem igazán találsz plazmát, afölött meg az LCD lesz elég drága. Azt is el kellene dönteni, hogy LED-es csodákat veszünk-e alapul. Ugyanis a kisebb fogyasztás, és a relatíve jó kontraszt és betekintési szög inkább azokra jellemzõ, azok viszont mindennek mondhatók, csak olcsónak nem.
A fogyasztás alapesetben nem egyértelmû, ráadásul nagyon sok múlik a beállításokon. A fényerõ növelése például mindkét esetben növeli a teljesítményfelvételt. Mindazonáltal aláírom, hogy egy csúcs LCD (azaz LED-es) némileg kevesebbet fogyaszt egy csúcs plazmánál. De általában többe is kerül, és nem biztos, hogy behozza az árát.
"Léteznek olyan LCD-k is ahol a tranyók világítanak, így még háttérvilágítás sem kell."
Tényleg? Hol?
többségében világos képtartalom: LCD kedvezõbb
többségében sötét képtartalom: plazma kedvezõbb
az ilyen hülyeségek miatt van rossz híre a plazmáknak: a sok szakértõ, aki max vmelyik plázában látott plazmát, de kikönyörgött aputól gémelni vmi LCD monitort, lenyilatkozza a tutit - hisz neki is LCD van, jóhogy' az a jobb! <#idiota>#idiota>
a plazmáknál az eu-s és egyéb szabályozások szerinti maximális felvehetõ (feltételes módról beszélünk) teljesítményt veszik az adatlapra, míg az LCD-nél a mûködési elvbõl fakadóan ez a maximális áramfelvétel = állandó áramfelvétel.
kapische? 😊
A háttérvilágításuk meg k*rva sokat fogyaszt, a megjelenített képtõl függetlenül.
A saját fényû megjelenítõket meg nem LCD-nek hívják, hanem LED-nek (nem keverendõ össze a mai LED-esnek nevezett készülékekkel, ahol csak a CCFL csövet cserélték ki LED-re, tehát ugyanaz az IPS panel fut bennük), vagy OLED-nek.
Feketében meg kullognak az LCD-k a plazmák után, jókora lemaradással.
Persze olyan helyeken, ahol statikus képtartalmat kell megjeleníteni, sajnos nincs más lehetõség az LCD-knél egyelõre. De remélem hamarosan eltûnnek az LCD-k a süllyesztõben, mert bár kalibrált Eizo monitort használok, színekben alázza a plazma TV-m (betekintési szögekrõl, gamma stabilitásról és homogenitásról nem is beszélve).
PC-re, megjelenítõként használva meg megint nem kétséges melyik a sokkal jobb alternatíva.
Az adatlap sokszor édes kevés...
Csak 2 példát említenék:
Samsung 50B610 fogyasztás: 250W energiatakarékos módban: 160W (Plazma)
Samsung 52B620 170W 95W (LCD)
Tehát a 2 collal nagyobb LCD is jóval kedvezõbb fogyasztású!
Samsung 58B680 340W 190W (Plazma)
Samsung 55B7020 130W 90W (LCD)
A második példánál ugyan az LCD 3 collal kisebb, de a fogyasztása ennek ellenére szinte harmada a Plazmáénak....
szín? túlvezéreltségben és túlszaturizáltságban valóban jobb az LCD.
betekintési szög? a plazma már-már hozza a CRT szintet színtorzulás nélkül. ilyet még egy csúcs LCD-nél sem láttam.
kontrasztarány? a LED-esek tudják megközelíteni egyedül egy közepes plazma feketéjét.
félreértés ne essék, nem temetem az LCD-t, mert láttam már jókat - de közel nincsenek még mindig a plazmák szintjén képminõségben.
Ja ott bekeretezve más frekit használ, de 2 pixelre tõle már normál. Na meg elrejtettek a képkockák között egy üzenetet is: KILL!
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)