A józan ész használatát fenyegeti az internet?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Persze meg kell említeni még valamit, a média és fõleg a TV ma egy komoly transzformáció közepén van, a technikai fejlõdés lehetõvé tette a TV cégek exponenciális növekedését (számban) viszont maga a társadalom nem volt képes ezt megfelelõ minõségel táplálni, ugyanis még mondjuk 30 évvel ezelõtt egy személy aki a TV-ben dolgozott számtalan szitán ment át és ami a Gauss eloszlást illeti a média üzletet kielégítõ tudásban és képességben a felsõ 2-3% juthatott csak be, ugyanakkor az emberek akik beszéltek a TV-ben egyszerûbb világról beszéltek tehát nehezebb volt valamit nem tudni mint ma. Ma persze a személyzetben már alig van a felsõ 2-3%-ból, a szélesedés eredménye, hogy átlagos sõt annél gyengébb emberek is munkát találtak a médiában, a kamera már úgy néz ki mint a szülinapi felvétel pedig 30 évvel ezelõtt minden kamera tudta mit és hogyan, ma nem. A mûsorvezetõk nagy része árnyéka a régi mûsorvezetõknek... stb. azért mert a mennyiség az ami most diktál, persze idõvel majd egy része felzárkozik, a gyengébbek majd kiesnek az üzletbõl és egy magasabb szinvonal váltja majd fel ezt a jelenlegi káoszt, persze olyan magas mint 30 évvel ezelõtt valószínûleg nem lesz soha mert abban az idõben a média TOP foglalkozásnak számított és a Gauss görbén elhelyezkedõk között a TOP embereket érdekelte, most már nem most a TOP emberek más pályát választanak... ez olyan mint 100-150 évvel ezelõtt a legtehetségesebb emberek iparosoknak mentek mert az volt az elérhetõ TOP, kevesen mentek pl. doktornak vagy valaminek ami az iparosok felett volt, ma nem megy már még a közepes tehetségû sem iparosnak, ezért is van az, hogy az iparos munka minõsége ma a technikai elõrehaladást is szem elõtt tartva gagyi a régi munkához hasonlítva... a produktivitás nagyobb de a minõség alacsonyabb.
A világ változik a média is változik a piac fejlõdik... szóval mondom nem lehet a múltat rávetíteni a jelenre hát mélg akkor a jövõre, ez amit én most itt mondta ez is elég naívan hangzik mert nem sok értelme van, relatív dolgokról van szó, úgy van értelme az összehasonlításnak de akkor sincs értelme az összehasonlítás céljának. Szóval ami van az van, alkalmazkodni kell hozzá, én pl. úgy szoktam, hogy vagy válogatom kivel beszélgetek, dolgozok, szórakozok... vagy ha ezt nem tehetem korlátlanul akkor megprobálom õket legalább azokról a dolgokról amelyekrõl nekem van valami tudásom tájékoztatni. Mondhatom, hogy elég sikeres vagyok ebben 😊 Persze megmaradnak a nagy absztrakt problémák... de ezeket õgysem tudom megoldani és még csak megváltoztatni sem tehát felesleges velük foglalkozni ezen a szinten, tanulmányozni ugyan nem árt õket mert jobban megértjük a körülöttünk való világot és történteket, de itt vége kell legyen mert ha tovább megyünk akkor fanatikus szélsõségesekké válhatunk... és az pedig egy kimondottan piszkos és büdös kis zsákutca amelyben nem kellene a rövid életünket tölteni.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ezt el is hiszem neked, a naivitásodat látva.
A médiát nem a kereslet-kínálat szabályozza, aranyoska, hanem a manipuláció, amely mögött a pénz áll, amely mögött az érdekek bújnak meg.
Cenzúra pedig van, meg polkorrektség, meg sok más is. Néha nézz ki a fejedbõl!
Kara kánként folytatom tanításom.
a media az egy iparag (es ebbe az internet is beletartozik). ahhoz hogy magas beveteleket erjenek el, olyan dolgokat mondanak vagy mutatnak, ami az embereket erdekli. ha pl magas a ciganybunozesrol szolo musorok nezettsege, akkor orrba szajba azt fogjak mutogatni, hogy melyik cigany hany magyart olt meg. most epp az a nepszeru, hogy a ciganyok jomodu trefalkozos emberek, igy ezt mutogatjak.
az interneten is ugyanez van. ha latjak, hogy az embereket az agresszioval kapcsolatos hirek erdeklik, akkor abbol lesz sok, ha pedig a vidamparkok erdeklik, akkor pedig abbol.
a tv felhozatala ugyanolyan vegyes, mint az internete. az abszolut realis dolgoktol a total valotlanokig minden megtalalhato mindkettoben(termeszetesen radio, ujsag es egyebekben is).
az hogy ki mit hisz el ezekbol csak a koritestol es a beallitottsagtol fugg. pl altalaban a szellemi vetelkedoben elhangzottakat konnyebben elhiszik az emberek, mint pl a szellemvadaszos musort. pedig hat ki a picsa tudja azt leellenorizni, hogy par szaz eve valoban az a zeneszerzo irta e azt a muvet, vagy hogy a vilaghaboruban kik harcoltak es hogy a naprendszerunkben melyik bolygo melyik korul forog. hat en tuti nem.
csak hogy egy trivialis dologot emlitsek: tegye fel az a kezet, aki tobb helyen is utanajart azoknak a dolgoknak, amiket az iskolaban tanitottak.
A minap levittem a gyerkõcöt a játszótérre és amíg homokozott belehalgattam egy két beszélgetésbe ami a szülõket illeti. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, de mivel amit hallottam az a magyar valóság, ezért "könnyeimet törölgetve" értem haza. Azt a sötétséget ami ott volt az hihetetlen. Mikor a varjú elrepült felettünk, olyan volt mint a villámlás. Szerintem nekik teljesen mindegy, hogy az újság, Tv, internet, rádió vezeti õket félre.
aki BÁRMIT BÁRKINEK elhisz manapság - legyen a legnagyobb presztízzsel rendelkezõ sajtóorgánum a világon, vagy "mo legnépszerûbb hetilapja" az - szerénytelen véleményem szerint - BALEK!
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
A potyautas az aki a köztulajdont úgy használja, hogy nem járul hozzá annak finanszírózásához, pl. nem fizet adót vagy esetenként magántulajdonban levõ eszközöket is használ ingyen, pl. olvas az ablakom elõtti fénynél, hozzájárulás nélkül alkalmazza a nyilt szoftvert, letölti az mp3-at a netrõl stb. tehát egy nem monetáris vagy nem monetáris gazdasági csere része de úgy, hogy nem nem járul hozzá a produkcióhoz habár mondom a nyilt szoftver esetében a prosumer (PROducer conSUMER) amit maga Alvin Toffler ismertetett elõször velünk mégis betölt egy olyan szerepet amely pozítivan befolyásolja a fejlõdést még akkor is ha közvetlenül nem vett részt a produkcióban.
NEM mondtam sehol, hogy ezek a potyautasok feltétlenül negatívak sõt azt mondtam, hogy legtöbb esetben NEM. De látom nem egy dologra gondoltunk, tehát nem is fontos. Mégis, hogy válaszoljak a kérdésedre a felsorolt könyvek közül nem emlékszem, hogy valamelyik ezzel a témával foglalkozik de azt, hiszem nem.
Aki ingyen szoftvert használ, attól még fizet a boltban a kenyérét, sõt, általában van munkahelye, nem élõsködik a társadalmon.
Én 2-féle potyautasra gondolok:
1. hazai, segélyeken élõ, dolgozni, a társadalomba integrálódni nem is akaró - ez a legveszélyesebb
2. külföldrõl jött ember:
2a. vagy tõkét hoz, vagy csak szaktudást, vagy csak tisztességet, és hasznára van Mo.-nak
2b. idejön, koptatja az aszfaltot, használja az infrastruktúrát, de csak élõsködik rajtunk, vagy mert üzérkedik, spekulál, vagy a behozott pici tõkét jóval meghaladó, durván meghaladó nyereséget kisíbol az országból
Na, ezek a potyautasok.
Egyébként a lehetõségek köre óriásit nõtt de nem ott ahol azelõtt voltak (ott inkább csökkentek), aki tudja, hol vannak az új lehetõségek az gyõzhet aki viszont nem az biztos veszít, ha okos ha nem. Beszéltem már okos emberekkel (profeszorokkal) akik egyáltalán képtelenek eligazodni a jelenlegi világban és környezetben (és erõvel egy elmúlt világot keresnek) és olyan embereket is láttam akik viszonylag sokkal kevesebb (de megfelelõbb) tudásal vigan élik életüket.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"Gauss elosztás. Tehát nincs olyan, hogy a "többség tudatlan". "
1. Gausz-eloszlás (ez nem kenyérosztás!)
2. A tudósok-átlagok-tudatlanok eloszlása remek példa a Gausz-eloszlásra.
Most ugye más dolog az úgynevezett alapmûveltség de az is relatív és ott is érvényesül a Gauss elosztás, ott sincs többség. Ami viszont a hívõket illeti (konteó vagy akármi más) ott nem annyira a tudatlanság érvényesül (persze sok esetben a témában tudatlan emberekrõl van szó de ez csak azért van igy mert azok az emberek akik tudása hasznósítható és értékesíthetõ általában nem rendelkeznek felesleges idõvel és ezért ritkán részei az ilyen opcionális közösségeknek) mint amennyire a téves, megalapozatlan információ és persze a valamihez való tartozás élménye, mert az élmény az emberi élet nagyon fontos része, olyan mint a szerelem amikor benne találjuk magunkat a logika és értelem és minden amit tudunk egy távoli kis pont lesz amivel akkor nem igen foglalkozunk, sõt ha valaki aki akár nagyon közeli is hozzánk rámutat a logikára és értelemre általában megsértõdünk vagy akár ellenségnek is tekintjük azt. De ehhez az Internetnek semmi köze.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
A látszat csal...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mit lehet tenni... nagyot változtatni nem lehet, kicsit viszon lépésrõl lépésre igen... egy lehetséges megoldás pl. Paul Romer Charter City elképzelése, http://www.ted.com/talks/paul_romer.html, hiszen a fejlõdéshez cserére van szükség, együttmûködésre, szabadságra... persze szükség van megfelelõ politikai és sociális intézményekre is, na ez az amit nehéz létrehozni fõleg a társadalom elmaradott rétegeinek. Na de nem vagyok én még elég okos, hogy a kérdésedre választ adjak és valószínûleg soha nem is leszek 😊
Epikurosz most majd kritikával jön, hogy már megint olvasok 😊 de ajánlom Alvin Toffler könyveit és persze Fritz Machlup, Polányi Mihály, Karl Popper, F.A. Hayek és miért ne akár Joseph Schrumpeter mûveit is akik sokat irtak a tudásról és a tudományal kapcsolatos dolgokról, és a tudás valamint az információ jelentõségérõl a szociális és gazdasági életben, röviden a transzformációról vagy ha úgy akarjuk szociális/gazdasági forradalomról ami most történik vagyis aminek többé kevésbé az elsõ felében járunk, és amit annyira nehezen és naivan értenek meg a konzervatívok is és "progresszivak" is. De amikor ennek a transzformációnak vége lesz, társadalmunk annyira fog különbözni az elmúlt 100 évben megszokottaktól mint amennyire a 20. század társadalma különbözött a 13. század feudális agrártársadalmától (vagy akár még ennél is nagyobb mértékben).
Az internet egyébként még mindig megbízhatóbb a legtöbb információforrásnál, mert itt gyorsan utána tudsz nézni a legtöbb dolognak.
Igazából, az információk szelektálását és értékelését kellene jobban elsajátítani.
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
Mint amikor a híradóban már elõre rászistáznak, nem mondják meg hogy a lincselésnél vagy két család összeszólalkozásánál sötétbõrüek voltak az illetõk, ellenben ha egy rézbõrûrõl bármi rosszat mondanak, már meg a rászistázás.
Meg ott vannak a médiahisztik pl a h1n1, ami enyhébb mint a sima influenza, mégis olyan hisztit csináltak, hogy mostmár diáklányokat köpnek le a buszon, mert mikor köhög azt hiszik biztos h1n1...
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)