• BlackRose
    Már attól függ mit értünk társadalom alatt... globális társadalom csak egy van, persze nem uniform, léteznek benne különböző rétegek, közösségek, kulturák, szubkultúrák stb. Fejlődése pedig nem lineáris, néha egy picit előre megy, néha hátra (ez a jelenlegi transzformáció sem lineáris és nem is egyformán történik minden rétegben minden országban, pl. az USA óriási kereskedelmi hiányát is magyarázni lehet a post-industrial vagyis az információ társadalom felé való transzformáció különböző fokozatairól, röviden az USA már nem képes versenyképesen előállítani sok terméket és másoktól kell megvegye azoktól ahol az információ társadalom még egy kicsit késík, de nem képes ezeknek eladni a saját előre haladott információ társadalmának sok esetben kézzel nehezen fogható de magas értékű és magas árú termékeit, vagyis venni kell nekik anyagi árút/Értékeket de nem tudják és nincs is nagyon kinek eladni a szellemi értékeket amelyeket nagy mértékben termelnek, pl. szoftver, kutatások eredményei stb. aminek óriási mértékben csak a belső piac áll rendelkezésre és néhány hozzájuk hasonlóan fejlett ország piaca ami viszonylag kicsi. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy teljesen más értékrend tárul elénk amelyben a tőkének már nincs akkora marginális értéke mint azelőtt és inkább a tudás az ami különbséget tesz a tőke és munkaerő eredményes vagy eredménytelen alkalmazása között, és ezt a tudást nem annyira könnyű a klaszikus értelemben mérni, pénzügyi rendszerbe tenni és értékelni, és a tudás nem rivális gazdasági eszköz)... lokális társadalmakat általában közösségeknek szokták nevezni... egyébként én idealista? ... ez tényleg vicc :)

Mit lehet tenni... nagyot változtatni nem lehet, kicsit viszon lépésről lépésre igen... egy lehetséges megoldás pl. Paul Romer Charter City elképzelése, http://www.ted.com/talks/paul_romer.html, hiszen a fejlődéshez cserére van szükség, együttműködésre, szabadságra... persze szükség van megfelelő politikai és sociális intézményekre is, na ez az amit nehéz létrehozni főleg a társadalom elmaradott rétegeinek. Na de nem vagyok én még elég okos, hogy a kérdésedre választ adjak és valószínűleg soha nem is leszek :)