84
CNC Hírek,Érdekességek,Hozzászólások,stb...
-
#84 persze, én csak vettem egy átlagot, de 20x20as kockába még 6kisebbet megcsinálni...rohadtul kevés a hely.
Az enyém az 60x60as, és csak kettő van benne, mondjuk ez marógépen készült, és figyelembe kellett venni, hogy milyen T-horonymaróink voltak. -
szigorú #83 Kívülről az első 2.3 mm széles kés a legbelső 0.3 mm nem egyforma szélesek a kések. Ha mindegyik egyforma akkor nem fordulnak el a kockák. A legbelső meg nem jön ki.
-
#82 Valami ilyesmit szeretnél?
A 20x20-as kockába szeretnél még 6db kisebbet? Gyorsan leskicceltem, ez azt jelenti, hogy minden kockának 0.75-ös fala lenne (ez nem túl sok), és ekkor tudsz, 0.75-ös beszúró késsel dolgozni(elméletileg,papíron) -
szigorú #81 Tud e valaki olyan kockába kockát kiszámolni, elkészíteni amelynek 20mm X 20mm külső élhossz. Belül hat darab a belső 1.7 mm élhosszú. Kés szélesség, ügyelve arra, hogy a gyártás során a kockák ne rogyjanak össze. -
SzocsA #80 tud valaki mondani konkrét oldalt ahol meg lehet nézni hogy milyen csőtípusok alkalmasak a hajlításra? -
budboy #79 hali
a precíziós satukban a pőofáknál van 2kis gumi
arra van,hogy a satuba rakott anyagot lehuzza,nem kell kalapálgatni
nem tudja valaki a guminak a méretét? akár kábéra? -
#78 Konkrét NCT vezérlő szimulátora szvsz nem megoldható hardverkulcs nélkül. ISO G-kódos NC-t próbálj keresni, az nagyrészt megegyezik az NCT-vel, Fanuc kompatibilis vezérlő lévén. -
#77 Nálunk most baszták ki a csoport háromnegyedét. Maradtunk 5-en gépész szakon. Milyen állásod van CNC gépre? kenem vágom a paraméteres programozást, tapintózást, CAD/CAM rendszert :D -
#76 irányítástechnikának mi köze hozzá? Ne mond már hogy CNC-ben stabilitás vizsgálat, meg alapjelkövetés van... -
#75 cnc-t lehet esetleg makett célra használni? ha mondjuk digitálisan pl. 3D Studio formátumban megadom mit szeretnék?
ilyesmit szeretnék mint ez a fa tengeralattjáró -
#74 csőhöz csinálj futert alumíniumból. ha keményebb a vas, akkor rézből. a futert szorítod meg a tokmánnyal, a futer szorítja a csövet. zártszelvénynél először 4db egyforma vastagságú alu-lemezzel próbálkoznék. -
kgabor84 #73 Sziasztok!
NCT vezérlőhöz nem tudtok valamiféle szimulátor programot, amivel tudnám gyakorolni a programozást?? nagy segítség lenne! -
SzocsA #72 akkor másik nagy problémám az az hogy a főnök elvárja hogy a csiszolt csöveknél és a zártszelvénynél ne legyenek karcok pofalenyomat az anyagban! kérdem én hogy ezt meg lehet úgy csinálni hogy semmi baja nem lesz az anyagnak
mert a sima csöveknél, oválnál nincs nem észrevehető a lenyomat!
és azt tudja valaki hogy milyen anyagból kéne készíteni a szerszámokat pofákat hozzá hogy ne legyen lenyomat!
vagy csak annyin múlik hogy hogyan állítod be a gépet? -
SzocsA #71 nos van egy kis problémám!
ilyen gépen dolgozok
tegnap beszart, zártszelvényt hajlítottam! és a szerszám támasztó pofa nem ment vissza a végállásba a támasztó, amin van az ment vissza végállásban és ami végzi a hajlítást visszafelé menve összeütköztek automatán volt a művelet.
van rajta végállás kapcsoló és azon túlment előre irányba!
kijött a szerelő és még mindig nem tudták megcsinálni! a támasztónál leengedtük az holajat és visszatoltuk levegőtelenítettük ekkor jó volt egy darabik majd egy idő után jön előre és megint nem megy vissza csinál olyat is hogy kézi üzemmódban nyomom előre és félúton megállítom de nem áll meg hanem szakaszosan megy előre.
a nullpont meg elment két fokkal ami a hajlítást végzi az lánchajtással működik gondolom az ütközésnél megnyúlott a lánc laza is volt és állítottunk rajta!
-
zenoka #70 legtobb ismerosom gepgyartas technologus vegzetseggel 2-3 muszakban 2-3szaz ezer nettot keresnek (tulorastul). (nem feltetlen budapesten) -
SzocsA #69 valaki PMben szeretném megtudni hogy itthon mennyit keres egy CNC hajlítógép kezelő! Fontos! -
#68 És a 2éves CAD-CAM Informatikus érettségire alapuló dologról van vkinek vmi véleménye??? -
SzuziGTI #67 Te már csak tudod! Arra is én tanítottalak! Meg különben is ha tökéletes lennék már nem tudnának ellenállni nekem a fiúk bent!
Ahogy te sem!
Azért este remélem meglátogatsz! -
neoG #66 "szakmálya"...és ilyenek esztergálnak.pardon...csoportvezetősködnek."még jobb"!na ezért tartunk ott ahol tartunk.inkább nyomj egy RESETET -
SzuziGTI #65 Van nálunk olyan akinek van papírja róla és egy katasztrófa az ember,de van olyan akinek asztalos vagy épp férfiruha készítő a szakmálya és jobban ért a dolgokhoz,mint aki ezt tanulta évekig!
Manapság nem számít annyira a végzettség! Szerintem ugyanaz a helyzet mint a nyelvvizsgával...nem az a fontos hogy van-e,hanem,hogy tudsz-e beszélni... -
#64 Az a baj sok suliban...pl szakközépben, műszakiban, ahol gépészet szakma van, hogy....kevés a gyakorlat...és krv sok az elméleti...Nagyon régen szakközépben kezdtem tanulni 2 évig, gépészet szakon...2 év alatt műszaki rajz,anyagismereten kivűl szar sem volt...3. meg valami autocad jött volna, de gyakorlat sehol...és akkor csodálkozik a műszaki rajz tanár, hogy adott egy 0.05 mm mitotoyot, és nem tudja senki leolvasni róla a méretet...hogy, ha senki sem látott még eszterga gépet, etc...szal tényleg van egy két suli, ahol röhej a tanítás... -
#63 tudom ezt nem kell bemutatni, de azért ha egy bizonyitvánnyal meg van támasztva hogy te láttál egyáltalán olyan gépet a suliba akkor jobban szoba állnak veled mintha csak bemondod hogy te tanultál ilyet is . -
#62 NYáron visszatérhetünk rá :) -
SzuziGTI #61 Mondjuk azt jobb,ha tudod,hogy a papír a legkevesebb! Azt mindenki kaphat,de az nem azt jelenti,hogy ért is valamihez! Én is úgy kezdtem a szakmát,hogy kikerültem a suliból(gépész technikus végzettséggel) és lestem,mint ha a szatyorban! Aztán a gépek mellett megtanultam mindent és most már csoportvezető vagyok a forgácsoláson!Mind a megmunkálás,mind a programozás nagyon gyenge amit az iskolában tanítanak! -
#60 -
#59 És nyilván nem osztogatják csak úgy.. -
#58 Nem tudom pontosan, de ha minden igaz adnak papírt. Még annyira ezt nem vágom hogy mit kapok, de ha jól tudom adnak róla. -
#57 nem tudom hogy melyik suliban osztogatják ezeket a papirokat ezzel a végzettséggel, de én is gépész technikusként végeztem , de ezen kivül semmi másrol nem adtak bizonyitványt.Pedig nekunk is minden héten volt gyakorlatunk +nyári gyakorlat 4hét. esztergálás hegyesztés és lakatos munkák mégsem kaptam roluk papirt.
A muszaki rajzolo is csak azért van meg mert országos versenyen bejutottam az elsö 10be. bezzek pont abban az évben nem volt olyan extra jutalom hogy felvegyenek egy általam megjelölt föiskolába, mint elötte éven. -
Borg #56 Ja mindenki azt hiszi hogy mostaztán micsoda über dolgot alkotott, közben meg minden jöttment le tudja gyártani :) -
#55 Énmá esztergátam is.
Mindent ami fém volt és mozdítható. :o -
#54 Ugyan ilyen alakzat van ahova suliba járok a főgóré asztalán..... -
SzuziGTI #53 Miért ezzel mi a probléma?
Én mindíg így csinálom!
Aztán jön a károk helyreállítása és a TMK hívása!
A szakember az szakember! -
neoG #52 Van ember-gép kapcsolat CNC-n is ám:
Teszteletlen program-előtolás 120%-nyeeeeeeee
már dobja is ki a vasat, aztán mindenki menekül:)))Igen nagy móka!
A sikeres korrekciókról nem is beszélve, ami után a masina a forgácskihordóba akarna lemenni, csak van közbe egy tokmány meg főorsó (na nem mintha ez számítana neki ) -
#51 jó ez a szakma meg durván lehet keresni vele, viszont itt nemigízán van lehetőség, az iparunk egy nagy gyász.
A képzett CNC munkás az ritka, ezért megbecsülik a munkahelyén. HA van neki. Az anyagi meg olyan amilyen. de inkébb külföld.
Én személy szerint kézi forgácsolásban vagyok inkább otton, CNC-t is tanultunk de csak érintőlegesen. Programoztunk különböző alakzatokat, de csak teszttel futtattuk. Nagyon vigyáztak anno azokra a gépekre. Lehet tulságosan is. Kicsit bánom, hogy nem mentem bele jobban, de akkor is kézi forgácsolás rlz :) sztem közvetlenebb a kapcsolat a fémmel. egy burkolaton kersztül nézni, hogya gép legyértja egy megírt program alapjén nem olyan élvezetes.
Védőszemüveg, szem-kéz koordináció, emulzió szag, + forgácshegyek :) az a zsír xD -
zenoka #50 nah az teny hogy nem volt penze:)
de jo moka volt anno ma mar nem csinalnam ezt a szakmat nem nekem valo viszont legalabb nem esek ketsegbe ha "kitorik a szek" laba nem ugy mint a mai fiatalsag:) -
Borg #49 Azért mert a sulinak nem volt pénze rendes hűtőfolyadékra. Ma már lehet kapni adalékokat, amitől nem büdösödik be.
Persze ha acélmegmunkálás van, annak mindig lesz egy jellegzetes műhelyszaga :)
Én alumíniummal dolgozok, ott semmi extra. -
#48 Kösz.Még szakmunkás suliban (93-ban)én is csináltam egyet esztergagépen,de abban csak egy kocka volt és rézből lett legyártva.
Ez már CNC Marógépen(DeckelMaho-TNC430-as vezérlővel) készült. -
n3whous3 #47 Szép munka, nagypapám még normál esztergagéppel megcsinált nem egy ilyet is, van is egy itthon valahol asszem :) -
#46 Megterveztem...
És legyártottam -
n3whous3 #45 na én megmondtam :)