84
CNC Hírek,Érdekességek,Hozzászólások,stb...
-
zenoka #44 meg szerencse hogy ebbol az idobol vagyok valo:)
gepgyartastechnologus szakon vegeztem anno umszkiba es rendesen megtanitottak a szakmat.. mondjuk az teny hogy az emuzio szaga megutaltatta velem az egeszet:D
kevesen helyeszkedtek el suli utan a szakmaban de aki igen az jol keres jo allasa van (nem feltetlenul cnc-skent hanem anyagvizsgalo etc.) -
#43 Neeem csak dolgozni, tanulni is baszik :D -
Borg #42 Ez mind szép és jó hogy ki mit tanul, csak egy nagy gond van: A mai végzősők 99%-a baszik DOLGOZNI. Mind azt hiszi, hogy majd valami zsíros mérnök-menedzser állásban oszthatja az észt irodából.
Pedig olyan embernek aki keni vágja a cnc maró kezelést és programozást, kapásból lenne állásajánlatom 2 műszakba gép mellé. Sőt, gyanítom minden városban akadna helyük, ráadásul átlagon felüli bérezéssel.
Arról nem is beszélve, hogy az elméleti oktatás édeskevés. Kb pont olyan szartseér kategória, mint a diploma manapság. Átrugdossák az embereket kettessel, aztán mikor lediplomázik azt hiszi tud is valamit...lol. Régen amikor technikusok egész nyarakat töltöttek gép mellett, meg minden második hét az oktatás alatt is kötelezően műhelyben zajlott, na ott még készültek szakemberek... -
#41 mik az új hírek? -
#40 nem üntyömmüntyöm képzést kell választani hanem olyat amivel érsz is valamit -
#39 Nemtudom en mar akkor ketelekedek valamiben ha azt irjak ki, hogy OKJ... Minden ismerősöm csak szív az OKJ menő végzettséggel, mert nem kell senkinek sem -
#38 Köszönöm a jó tanácsokat meg minden! De szerintetek nem tudom magamtól hogy ezalatt a 10 hónap alatt szinte a nagyon nagyon alap dolgokat tanuljuk meg?Tudom hogy nem MESTER képzés,de kezdésen elég..... -
#37 én gépész-technikus vagyok..ugyanezeket tanultam csak közpsuli+2év technikusi és naon sok minden kell hozzá hogy jó forgácsoló legyél....
nem azt mondom hogy én proff vaok de sok minden van ezen a területen belül amit meg kell tanulni.... -
Dave John #36 Legújabb RTS?
Command & Conquer: Forgácsoló -
#35 Mindenkinek szerintem. -
#34 Ezt a hsz. kinek szántad? -
#33 uh most szerintem csökkent a srác affinitása a téma iránt :DDDDDd -
donatus13 #32 és jól is mondja. -
#31 3. éve tanulok gépésznek azaz még 2 évem van hátra aztán leérettségizek és utána még maradok 2 évet valami mittudom én milyen képzésen ami után kapom meg a jó szakmákat. :) -
#30 Akiket ismerek CNC szakembereket, azok mögött 10-20-30 év hagyományos gépi tapasztalat van. Na viszont a mostani világban pár éved van, hogy csak a hagyományos gépeket tanuld meg valamennyire...aztán van azon maradsz, vagy mész a CNC, NC-re, avagy olyan tanfolyam ami az összeset tartalmazza. Elég kevés az idő. -
#29 Hát igen.. 2 éven át inkább csak kis esztergán dolgoztunk meg lakatos munkákat végeztünk.. ezen az éven elkezdtük az elméleteket.. és igen... nagyon nehéz. :D -
#28 Hát nekem minimum cnc-re, hegesztőre meg géprajzolóra lesz papírom. Ha itthon nem is, külföldön igen lehet ezekkel keresni... bár itthon is keresett szakma.. elég belenézni pár hirdetésbe. -
#27 Én is e szakmában vagyok...ennyi.
De ha nem vagy tisztában az alapokkal...[anyagismeret,irányítás technika,hagyományos gépek (eszterga,maró,köszörülés,és egyébbel), akkor fogsz szívni...A maró CNC gépeknél [például Deckel Maho], már a befogás is nehéz...elvégre hogy kell megfogni egy ilyen olyan munkadarabot, hogy ha oldalról marod, akkor ne essen ki...ezer féle befogás van...ahhoz is ezer féle befogó darab. Nah meg ha CNC, akkor már NC is...nem de ? Nah meg nem egy féle programozás van...van a "G" kód, és van párbeszéd kód. Ez is két külön dolog, persze hasonlóság akad. Suliban például hunor gépeken a G kódot tanulhatod, de egy Deckel Maho CNC gépnél már párbeszéd kód van. Vicces, lenne, ha suliban megtanulod a G kódot, odaállsz a munkahelyen a géphez, és hoppá, ez nem hunor, amit te tanultál, és párbeszéd kód van rendszerben...nem tudsz hozzá kezdeni sem...nagyon figyelj, ha elvégzed ezt a tanfolyamot, hogy hova mész dolgozni. És igen, keresett szakma ez, és jól fizető, ha nem zöld gombos leszel, hogy berakod a munkadarabot a CNC gépbe, és megnyomod a zöld gombot. Na meg nagyon nehéz szakma...de ezt már csak az tudja, aki tanulja, és egyre jobban látja be, hogy mi minden van e szakmában. -
#26 vótam nyitás után -
karajjj #25 azjóaz :D -
#24 Amúgy nem tudom hogy vagytok vele de senki nem mondta hogy 10hónap alatt meglehet tanulni a "szakma" minden aprólékát! 10hónapos a tanfolyam és misem várunk csodát tőle............ -
n3whous3 #23 Egyéni probléma a környéketek akkor, még itt délvidéken is a városokban van hely ilyenre, pedig itt nem szokott a foglalkoztatás az egekben táncolni. -
gyepesjoint #22 csak én vagyok ezen a fórumon olyan buzi,hogy cukrásznak tanulok? 3.-os vagyok :D -
#21 5 évig tanultam ezt, meg is van a technikusi vizsgám. De kár, hogy csak Pest környékén és a Dunántúlon keresik jobban ezt a szakmát. Plusz külföldön. Én nem tudtam elhelyezkedni Hajdú-Bihar megyében, ott inkább elfele küldték az embereket a válság miatt.
Amúgy 10 hónap alatt lehetetlenség kellően megtanulni ezt. Gyakorlat nagyon is kell hozzá, meg az anyagismeret. -
#20 Pontosabban: nem ilyesmi, hanem ez. -
#19 Apámnak is ilyesmi a foglalkozása.
3 hónapja munkanélküli, sehova se veszik fel. -
#18 nekem meg nincs BBC csak CNN! -
#17 Észrevételeim a dologgal kapcsolatban hogy az első két évben műhelyünk volt (lakatos, kis eszterga) meg elmélet volt az anyagismeret meg első évben műszaki rajz.
Idén:
Anyag és gyártás ismeretek
Géprajz elmélet
Géprajz gyakorlat
Műszaki mérés
Mechanika
-
#16 Én gépésznek tanulok. Ha elvégzem ezt a sulit kapok cnc esztergályos, hegesztői papírt meg asszem kapok majd lakatosra. Emellett géprajzot is tanulok meg még ki tudja mit fogunk.. :) -
#15 én is most kezdtem egyet szintén OKJ-s képzésben.
nekünk a teljes 2éves kurzus (ha nem lenne az első ingyen 1.2millióra jönne ki) és 8modulból fogunk vizsgázni
én mondjuk CAD-CAM informatikusnak tanulok de hát végülis a CNC az közös pont. -
#14 gratulálunk, a topic célja? -
#13 CNN -
#12 Ez az OKJ-s nem ad papírt arról hogy te programozhass, hanem csak a gépkezelésről. Az egy dolog hogy átveszik ezeket a programokat meg megíratnak velük egy két könnyebben legyártható dolgot, kb ennyi is marad... Meg 10 hónap alatt nem is lehetne megtanulni. Én jártam és kurvára nem élveztem D:D
Na jó a kézi forgácsolás az faja -.- -
#11 nekem a BBC jobban bejön, legalábbis pontosabb a híranyag háttér))) -
karajjj #10 aha és? -
n3whous3 #9 Mert ki vagyok én? Ne mértem a hozzászólásodat. Egyébként meg úgy van, ahogy mondom, tesóm meg tud ebben erősíteni, ő végzett mind2-t, CNC programozás is egy furcsa véletlen lett neki, mindenesetre kurvára semmit nem fog érni a tudásod, ha nem tudsz olyanokat, amik az esztergályos szakmához szorosan kötődnek. -
#8 Mondod te.... -
#7 én már láttam ilyen gépet.... ez a hozzászólásom -
n3whous3 #6 Körülbelül ez lófaszt se fog érni, ha nincs esztergályos végzettséged szvsz, mert az anyagismeret, meg egy halom olyan dolog van, amit elméletben nem fogsz tudni elsajátítani, így gyatra selejt arányú cuccokat fogsz gyártani. -
#5 Nem mondod?