• NEXUS6
    #20
    Aha.
    A MÁV tényleg multi lenne ha jelentős üzletet bonyolítana külföldön, mert a multi ugye tényleg nem attól multi hogy sokan dógoznak nála, hanem hogy nagy üzleteket bonyolít és alapvetően nem annak az országnak az érdekeit kell néznie, ahol amúgy dolgoztat.

    Amúgy a Hitachi teljes bevétele 102 milliárd dollár az intelé meg 37 milliárd, ami nagyjából összevág az alkalmazottak arányaival is.

    Az hogy egy cég mennyit ér a tőzsdén meg egy harmadik dolog.

    Aztán ugye az Intel meg a Hitachi sem a saját dolgozóinak, vagy a cég szakmai vezetésének a kezén van. Az Intel nem vesz meg senkit, azok vesznek meg bármilyen céget, akik az Intelt is birtokolják. Ezek az emberek mondjuk lehet hogy benne vannak az igazgatótanácsban is, de ezenkívül még más igazgatótanácsokban is.

    Pl. Az Intel igazgatótanácsában 2004-ben ott volt David s. Pottruck és David B. Yoffie akik viszont mindketten a Charles Schwab Corp. brókerház igazgató tanácsában is ott ültek. Charles R. Schwab amerika 55. leggazdagabb embere akinek a magánvagyona kb. 6.2 mrd $. A brókerháznak 7.5 millió ügyfele van 1.22 trillio $-os állomány fölött rendelkezik. Na valahol itt kell keresni azt aki majd dönt a dolgokról.

    Majd ha azok az emberek akik az Intelt is birtokolják és mellette még egy csomó más céget, úgy érzik, hogy az Intelen keresztül eddig biztosított érdekeik, bevételük, piaci pozíciójuk sérül akkor majd tesznek valamit ez ellen. Szerintem az hogy a Hitachit, meg más nagy cégeket elkezdenek felvásárolni kb olyan mintha az azokat birtokló zaibatsuk (Nissan, Sumitomo) vásárolnák meg a M$-t, vagy épp az Intelt, nagyon kicsi az esélye, hogy így próbálnák megoldani a konfliktust.
    Ezt már az állam nem hagyná.