165
  • szlovákiai hun
    Sokan használnák az ingyenes alternatívát, de a Linux, köztük nekem is sokak számára nehéz, bonyolult, ezért a Windows egyed uralma!
  • Garfield
    Háát, a képzeletbeli használathoz csak annyit, hogy a te tippedet a hajamra kenhetném, mivel vagy én néztem be valamit, vagy Kubuntu 9.04 alatt egy szutyok memóriarezidens proginak kell futnia, ami grafikus felület betöltése után a notebookra csatlakoztatott monitor felbontását beállítja.

No, ez - vagyis ugyanazon beállítások legjobb esetben is csak nagyjából hasonlóképp történő elvégzése - az egyik szopás a Linux-szal és ez is marad mindaddig, míg a disztribek burjánzanak: az átlagfelhasználó részére hiába Linux, a két külön disztrib két külön, max. hasonlóan kezelhető oprendszernek fog minősülni, amit külön-külön meg kellene tanulnia, ha mondjuk a cégnél és otthon is Linuxot használna.
  • Sanyix
    Akkor te nyilván magadról beszélsz mert te vitázol.
    Én folyamatosan csak a marhaságokat próbálom cáfolni amit ez a sok hülye a linuxról összehord.
    pl "mert az én szabadidőm már ne abból álljon, hogy a PC előtt döglök, mert ezt kell letölteni, azt kell letölteni, vagy itt kell utána olvasni, ott kell utána olvasni."
    Erre is azt írom, hogy "NE töltsé le" bazze, elégedj meg a az alap telepítéssel...
    Ja de gondolom akkor a win7-re se töltesz semmit. Jó az ie, nemkell videodriver sem, stb.
    Nem írtam hogy ezt vagy azt használd, vagy ez szar az szar.
  • gothmog
    "Windows vs. Linux vitába, hogy csak a hülyék mennek bele"
    pontosan.
  • MacropusRufus
    JohnnyNapalm:és "itt most nyilván nem a játékosokra kell gondolnunk, hanem a vállalatokra, amelyek a legtöbb feladatot ugyanúgy elvégezhetnék az ingyenes platformokon is."

• Sanyix
    Azért hivatkozunk az ubuntura, mert az a legegyszerűbb, és ugye az olyan 1 bites userek mint te is abba kötnek bele mindig hogy fú milyen bonyolult.

Eszem megáll b+ mostmár az a baj hogy egyszerű :DDDDD
    Elmebeteg vagy fiam ez mostmár bizos, mert a hozzászólásod végén már megint az a baj hogy bonyolult.
  • Sanyix
    Első bekezdés hatalmas fail, mert vannak ilyen bullshitrendszerek rá, csak keresni kéne. Az meg nehogymár a linux hibája legyen hogy az anyacég mást használ...

Van ezer féle disztribúció, külön külön egységes átgondolt fejlesztések... mellesleg ez megintcsak bullshit, külön disztribekre készült dolgok is remekül együttműködnek.

Hagyjál már ezzel az active directoryval, szánalom hogy egyesek egy hitelesítő rendszeren akadnak fenn, amire ezernyi alternatíva van.

"Egy SQL szervert még csakcsak felraksz Linuxra, de mihez kezdesz vele, ha semmi mást nem tudsz feltenni, ami használná."

Az hogy te sql szerveren kívül nem vagy képes mást telepíteni rá, az egyéni probléma :)
  • kakateve
    Nem vagyok fizetett, és mégis érdekel...
    Idióta.
  • kakateve
    Linux fanboy...

Persze, mert neked jogos érveid vannak, sőt vannak is érveid. Hát mentem magam alá csinálok.
    Az ilyen vitákkal mindig az a baj, hogy a másik fél egyáltalán nem tudja elismerni azt, ha másiknak ugyanolyan érvei vannak az ő véleménye mellett. Persze könnyebb rámondani, hogy hülye, ugyebár.

A legnagyobb gond a Windows vs. Linux vitába, hogy csak a hülyék mennek bele. Mindenki felnőtt ember, el tudja dönteni, hogy melyik operációs rendszer felel meg neki, persze kizárólag tesztelés után.
    Az, hogy begyöpösödött Windows fikázók és Linux fanok vannak, hát...
    Csak nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet elfogadni azt, ha valaki tudatosan, több kipróbálás után megfelelőnek a Windows-t találja, és az mellett teszi le a voksát? Azt meg máig nem értem, hogy mire fel ez a nagy büszkeség Linux felhasználók részéről? És oda jutunk, hogy netes portálokon verik a mellkasukat, mint King Kong a WTC tetején.

Jelzem, nem egy olyan ismerősőm van, aki már rég nem játszik, mégis szarik a Linuxra. És akkor ő hülye? Mert az ugye nem érv, hogy nem tetszik, vagy épp a franc se vesztegeti az idejét a különböző disztribúciók és frissítések telepítésére? Érdekes.

Az, hogy ingyen van a Linux? Leszarom. De olyan magasról, hogy öröm nézni. Napi szinten 2-3 órát használok PC-t (vagy még annyit se), a franc se fog új Operációs rendszerrel ökörködni, ha a Win7 kézre simul, mert az én szabadidőm már ne abból álljon, hogy a PC előtt döglök, mert ezt kell letölteni, azt kell letölteni, vagy itt kell utána olvasni, ott kell utána olvasni.

Örülj, hogy vannak érveid, de szart se érnek.
  • Zombee
    Mégis mi a ráknak vegyek routert, ha csak egy gépem van otthon?
    Cégnél meg nem csak az AD miatt nem lehet Linuxot feltenni. Vállalatirányítási rendszerek se nagyon vannak Linuxra (iScala), meg ott az Automaster például, annak sincs linuxos verziója, viszont alternatívája sem, pláne ha azt kell használni ami az anyacégnél van.

És ami nagy hátránya a Linuxnak, hogy van ezer féle disztribúcuió, nincs egységes, átgondolt fejlesztés, mint a Windows esetében (más kérdés, hogy a végén mi sül ki belőle, lásd Vista...).

Viszont egy Windows 2003/Active Directory szerveres, WinXP munkaállomásos hálózatnak aligha van nagyvállalati környezetben alternatívája. Egy SQL szervert még csakcsak felraksz Linuxra, de mihez kezdesz vele, ha semmi mást nem tudsz feltenni, ami használná.
  • gothmog
    ezt kinek írtad, és mit akartál mondani vele?
  • mumpic
    Szerintem meg nem szükséges a pikírtség egy fórumos vitához...

Az ubuntu a hülyéknek van? Millió dolláros üzletekhez szolgáltat alapot.
    Ha igazán geekségre gondolok, akkor mondhatnám hogy LFS (linux from scratch - ahol minden kis részletet te fordítasz le, és írsz meg) valami fájdalmasan puritán ablakkezelővel, segédprogramok nélkül, ahol minden beállítást konfigfájlokon keresztül tehetsz meg. Sőt, inkább ablakkezelő nélkül, az internetet is karakteres böngészővel elérve.
  • Koge
    miert mindig az ubuntuval jottok mint power linux userek amikor az a hulyeknek lett csinalva (es igy se mukodik), linux az ott kezdodik hogy debian (ne okoskodjatok tudom hogy az ubuntu is debian alapu) a tobbi szerencsetlen probalkozas hulyek elcsabitasahoz (engem pl felbasz ubi draga alkalmazasbongeszoje. nekem speciel van egy win7em otthoni felhasznalasra (film jatek stb mert igenis kenyelmesebb a desktopja barminel (pariban van egy osx-el) ami nyomaba se a kde se az xfce se a gnome nem tud erni akarmilyen csillogo effektu geekfos compizzal (komolyan nektek bejon a zselemozgasu meg a tuzes ablak? egyszeruen olyan gagyi hogy faj, stilus nuku), es a sarokban ott van egy egy kisfogyasztasu dell-en egy debian web-ftp-vmware-stream servernek mert a linux osszvissz ennyire jo, akit tobbre hasznalja az altalban geek es nincs csaja aki furan nez ra hogy miert jo fel napot elcseszni arra hogy beizzitson egy huawei 3g modemet a kedves ubuntujara...

acsarkodjatok linux huszarok csak elobb tanuljatok egy kis szakmat, akkor talan meg azt is felfognatok hogy mekkora szar az openoffice uzleti szinten es hogy AD nelkul egy nagyvallalat infrastrukturaja lehetetlen lenne (ha mondasz alternativat varom)
  • vasziszdasz
    Talán ha a linuxok barkácsolói azon fáradoznának hogy 1, de tényleg jól működő verzió legyen, ahelyett hogy mindenki saját kis verziót gyártana, ami természetesen csak házibarkács szinten ragad meg, akkor lehetne alternatívát csinálni a linuxból is. Így azonban csak egy nice try.
  • gothmog
    Jakérem, születni, meg hardvert vásárolni tudni kell. ;)
  • Sanyix
    inkább disztrib függő, nem wm. Ubuntuban alapban kéne lennie automountnak, és egyébként a guis lemezkezelő izével 1 kattintás mountolni.
  • mumpic
    Nekem nem mountolt egy ext3-at :) Igaz, xfce-t használok, nemtom, lehet hogy ez WM függő? Mindegy, egy sort kellett bebiggyesztenem az fstab-ba, amit persze nem tudtam hogy hogy kell, viszont a Google-lel két perc alatt megvolt.
  • Sanyix
    Olyat se nagyon láttam az első 2005-ös ubuntus próbálkozásom óta hogy nem mountolt mindent automatikusan. Bár az ntfs-nél általában alapból tiltva van a driver, de megkérdezi hogy használhatja-e.
  • WiZZaRD
    Persze akinek nvidia cucca van propertiary driverrel...nekem egy intel vackon fut ez:D
  • Sanyix
    Egy parancs kell, az is igazából egy alkalmazás... pppoeconf elindul, és karakteres grafikus felületen végigkérdezi amit kell, és a végén oda van írva hogy pon/poff-al lehet be/lecsatlakozni, amire egyébként nincs szükség, mert a felületen megkérdezi hogy automatikusan csatlakozzon-e os induláskor, innentől annyi. Mellesleg routert kell használni, mert mindenhol egyszerűbb a beállítás (nem kell semmit beállítani).
  • gothmog
    Nem ott van hanem emitt, ill. -sajna- erősen hardver/driver függő, hogy mennyire nyúlhatsz bele.
  • Zombee
    Írja mindenki az utánajárást... hogy járjak utána, ha az ADSL-hez előbb ki kell derítenem a parancsokat, viszont amíg meg nem teszem, nincs net. És még akkor se biztos. Vagy nem mountolja automatikusan az egyéb meghajtókat, partíciókat. Fölösleges kattogás, parancssorozás...
  • sonicXX
    Mint fejlesztői platform, a Windows fényévekkel előrébb tart a Linux-nál. A felhasználói felület kényelme és külleme lassan viszont beéri a win-ekét, bőven akad olyan pontja az UI-nak amit szerintem például a KDE4-ben jobban oldottak meg. Akad pár idegesítő hiányosság is persze, de minimális utánajárással azok is pótolhatóak. A probléma inkább valóban a professzionális alkalmazások hiányában van, de ez is erősen csökkenő távolságot mutat. Ami az én szívem nagy-nagy fájdalma: az egységesség, az egyes alrendszerek közti egyszerű, szép, szabványos átjárhatóság.

Én például NetBeans-t használok webfejlesztéshez. Alapjában véve elégedett vagyok vele, de azért lenne mit csiszolni rajta. Ellenben a sokat hype-olt eclipse-ből már rég kiábrándultam. Ubuntu-t használok kb 2 éve, nagyon sokat fejlődött a rendszer az utóbbi időkben. Az viszont biztos: a NetBeans nem egy Visual Studio, a GIMP pedig sosem lesz egy PhotoShop, az OO elfogadható MSO alter., de még sok olyan szoftver vagy alternatíva hiányzik a Linuxhoz, amik miatt például egy reklámügynökség átállna rá. Én csak azért tettem, mert arra, amire nekem kell megfelel, és legalább ez ingyen is legális.

Egyébként egész csicsa FPS-ek is vannak Linux alá, pl a Nexuiz. Tény azonban, hogy a Linux nem az a rendszer, amire dömperrel tolják ki a trendi gamékat. Játékra a Vista alkalmatlan volt (munkára is, borzasztó egyszerűen), így a Win7 komoly hiánypótló OS lesz.

ActiveDirectory téma: értem én, hogy ütős rendszer, de nem egy nagyobbacska (200+ fős) céget ismerek, ahol például izmosan támaszkodnak LDAP-ra (ez egy igen ismert pénzintézet). De az IBM cuccok nem csak ilyen irányban erősek.
  • Zombee
    Attól, hogy valaki be tud mindent parancssorban állítani, amit a másikban alapból grafikusan is lehet, még nem pro. ADSL-t pl. elég szarul lehetett régebben.
  • gothmog
    Az addig OK, hogy mindenki lopja a windowst, meg a photoshopot. A kérdés inkább az, hogy mennyire helyes, ha erre hivatkozva bűnözőnek bélyegzi a felhasználókat egy céges szervezet.
    Meg az, hogy ha majd az ingyen windows egyszer csak nem akar már frissülni, akkor hogyan fognak esni a felhasználóknak a biztonsági rések. (mert bizony a ms lépésről lépésre szigorítani fogja az eredetiség-ellenőrzést)
    B0nFire:"marhára frusztráló bír lenni, amikor odaül egy soha nem látott Linux elé, és még a mappáit sem találja meg" - Igen, ez volt a másik ok, amiért elkezdtem belemászni a linuxba. Még szerencse, hogy nem kellett azonnal hátrahagyni az összes wines lehetőséget. Egyszerűen apránként kikoptak.
    Nyilván, aki úgy érzi, használhat továbbra is windowst. Meg, aki a gépével együtt, bebetonozva kapta (lásd: lenovo), az is. Meg az erre ráállt és bejáratott cégek is. De még mindig ott vannak az internetet dummiként, a gépüket meg zombiként használó tömegek, akik jobban járnának egy -felhasználóbarát- linux-kiadással.
  • WiZZaRD
    Hát ha te ott ubuntu gnome alatt találtál a színmélységre vonatkozó beállítást, szólj. Direkt megnéztem most. Én ott ilyen beállítást nem látok. Valami ilyesmibe futottam bele amúgy: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=429802

Sanyix: erre mondtam, hogy a winhez is érteni kell...
  • Sanyix
    Linuxal a legtöbb embernek az a baja, hogy rohadtul nem ért hozzá, és azt se tudja mi van rá... ps-nél profibb alkalmazás van rá, a gimp pro... filmstúdióknál igen népszerű, bár ez már fizetős, kemény pénzbe kerül (nem mintha a ps ingyenes lenne...).
  • bvalek2
    hát akkor miért editálsz mindenféle fájlokat? kattints jobb gombbal a háttérre, és választ ki a munkaasztal beállítását. te is csak a képzeletedben használod mindkettőt...
  • Sanyix
    Akkor utáljunk a wint is, mert én ott is jópár dolgot parancssorban intézek, és tudtommal máshogy nem lehet, max mindenféle gui programok letöltésével, ami linuxon is él. Ott se lehet alapon a tűzfalat beállítani, csak parancssorból, de töltesz hozzá egy firestarter gui-t azt már klikkelgetve lehet állítani.
  • Sanyix
    Hobbiból, és mert neked csinál más valaki ingyen mást, és mert jó referencia egy népszerű opensource kód egy melóhelyen...
  • WiZZaRD
    Én használom mindkettőt (Win és Linux is), de elhiheted, a Winhez sem árt némi hozzáértés. Valóban kényelmesebb, de azt azért túlzásnak tartom, hogy egy képernyő színmélység állításához mindenféle file-okat kelljen editálnom (Linux).
    Ettől függetlenül egy igen használható és nem utolsó sorban ingyenes alternatíva a Linux, de a teljes kényelemhez (amire egy átlagfelhasználónak szüksége van, hogy tényleg ne parancssorban kelljen már intézni semmit), ahhoz még pár évet várni kell.
  • coolbboy83
    Volt windózom 98SE.... lefagyott, adatvesztések, hajtépés meló közben.... instabil szar.
    Volt Windóz XP-m jobb volt, de még mindig nem az igazi..... A Vista tetszett volna, de közben már az XP használata alatt Mac-re váltottam (Azóta nincs gond érdekes módon)
    A Win7 -et is kipróbáltam, nem rossz......... de maradok az OSX-nél. jobb a meló vele, és jobb használni.
    Bár az új Vaio notimon Win7 lesz..... jók ezek már..... nem kell mindenben hibát találni folyton!!!!

A KÍNAI KORMÁNY ÉVEK ÓTA LINUXOT HASZNÁL........ HISZEN AZ IRODAI PROGIKRA MINEK WIN...
    ÍGY NEM KELL TÖBB EZER GÉPRE WINDÓZT MEG OFÍSZT VENNI SOK PÉNZÉRT!!!!!!!
  • angyom
    nekem szeptembertől legális Vistám van és ezidáig 1 büdös problémám nem volt vele! Mindig indul. Alap használatra(játék, netezés) tökéletes a rendszer, akik meg sírnak, hogy a Vista milyen szar, azoknak el kéne gondolkodni egy eredeti beszerzésén. A linux meg =re 3rd Party...
  • mumpic
    A francia csendőrség 70 000 munkaállomást állít át Ubuntu Linuxra
    Linuxra váltott a Magyar Szabadalmi Hivatal
    Linuxra váltott a Veszprém Digitális Város (VDV) program.
    Linuxra váltott a Peugeot
    LinuxWorld: a Dell is Linuxra váltott
  • immovable
  • TothLaci
    Ez kevés. Nekem a PS simán ment Linuxon. Tudtam használni. De az XP-vel gyorsabb erre minden!
  • gemi
    Egyébként sajnos a linuxxal nekem is az a bajom,hogy kevés rá a profi FELHASZNÁLÓI alkalmazás, szóval a GIMP azért nem PS. És még számos másikat mondhatnék. Viszont ennek részben pont az az oka,hogy ezek a nagy cégek befolyásolják a fejlesztőket.
  • SityiSXT
    Khm, ez erősen olyan, mint az az előítélet, hogy minden prémiumkategóriás kocsi tulaja cserépedény, fa testápoló és az IQ-ja a cipőméretével egyenlő.
    De hogy észérvekkel is alátámasszam az indokaimat: az AD egy rendkívül rugalmas, relatíve egyszerű felületet kínál a gépek központi menedzselésére. Ha Microsoft termékeket használsz (Exchange, Dynamics, stb.), azok is integrálódnak az AD-be, így egy helyen tudsz mindent kezelni: jogosultságokat, beállításokat, programtelepítéseket, -frissítéseket, stb. Egyszerűen túl jó ahhoz, hogy csak úgy kidobja mindenki, mert az FSF most azt mondta.
    Amúgy meg az ingyenesség nem minden. Lehet, hogy maga az OS ingyenes, de ha üzemeltetésről van szó, ugyanúgy fizetni kell Linux alá is a rendszergazdát, a supportot, képzéseket, mindent. A bekerülési költség elenyésző a hosszútávú üzemeltetés költségei mellett. És mivel a világ a Windows mellett tette le a voksát, nincs értelme pluszköltségekbe vernie magát egyik cégnek sem (átképzés, újratelepítések, stb.), mert nem térülne meg a befektetése.
  • scoorn
    Thx a válaszokért!
  • TothLaci
    Használtam Windows 98-at, Windows XP-t, Windows Vistát, Windows 7-t, Ubuntut, és Mac OSX-et.
    mindegyikben volt jó, de rossz is. ÉN azon a véleményen vagyok, hogy a legjobb oprendszer továbbra is az XP. Persze a környezetem számítógépein.