165
  • dinnyegodre
    Nos, igen. A registry babrálása is már a kocka kategoriába tartozik windows téren. És mondjuk az is igaz, hogy ezt is nem kevés munkába került megtanulni. Egyik ismerős 1 év alatt szokott olyan szinten át másik oprendszerre, hogy dobta el a windowst. Szóval csak elhatározás kérdése. Valaki át akar szokni, valaki nem. De leginkább az van az emberekre hatással, hogy most ez menő, most az menő, és mert ilyen haverjaim vannak, én is azt az oprendszert fogom tolni.

OFF: Ejha, bvalek2! Kemény a fizikacuccod. Bárcsak én is ennyire érteném, fizika szigorlatra készülök és nem megy a kvantumelmélet. :D
  • gemi
    scoorn: a terméktámogatás már pénzért van. Illetve csak részben ingyenes a dolog. Pl kiegészítőket pénzért vehetsz. Konkrétat nem tudok,de van ismerősöm aki jobban tudja ezeket.
  • mumpic
    Ha tudsz angolul, akkor keress rá a Revolution OS című filmre (ingyenes az is), ott elmegyarázzák. Ha nem tudsz, akkor meg olvasd el a Katedrális és a Bazár című könyvet.
  • gemi
    A lényeg nem az,hogy ingyenes programokat használjanak,de nyílván így akarják gyengíteni a nagyok hatalmát.
    A gond az, hogy bizonyos dokumentum típusok nyílt szabványúnak kéne, hogy legyenek. Szóval sok állam későn ismerte fel a számítógépes forradalom problémáit, így állami iratokhoz való hozzáférés is más cégektől függ.A nyílt szabvány lényege nem az,hogy ingyenes a program,ami megnyitja, de "bárki" tud írni rá programot ami megnyitja.Miért fontos ez? Mert ez biztosítja a szabad piacot, másrészt a saját dokumentumhoz való hozzáférésed jogát.Pl írtál egy doksit 5 éve , és most nem tudod megnyitni,mert OEM szoftvert használtál és elszállt a licensz..
    A saját szabványokkal az a gond,hogy aztán mindenkinek fizetnie kell aki az azzal készült dokumentumot rajzot , bármint meg akar nézni, vagy programot akar írni ami megnyitja.
    Röviden a lényeg az,hogy ne a szoftveren múljon,hogy megnyithatsz-e doksit,hanem magán a doksin:)

Ez kb olyan lenne,mintha minden tollhoz külön olvasószemüveget kéne venned ugyanattól a cégtől.
    Persze vannak readerek,dehát.. mennek linuxon? Szóval mégis MS-t kell venned..
    ..
    árukapcsolás stb..
  • scoorn
    Pls valaki mondja már meg, hogy miért éri meg ingyenes programokat csinálni ?!?!
  • bvalek2
    És a registry babrálása micsoda? Ez nem "normális működés", hanem egy extrém eset. mint pl amikor a wlan driver nekem nem ment fel Windows XP alatt a gyári CD-ről. Nem is kerestem a megoldást, hiszen a másik partícióban az Ubuntuval automatikusan ment. Utóbbi a LAN-t nem ismerte fel (ez van, ha harmadosztályú hardvert pakolnak az olcsó laptopba, wint és linuxot is megszivatja). újabb kernellel már megy a LAN, úgyhogy a következő Ubuntu verzióval a probléma megoldja saját magát buherálás nélkül.
  • mumpic
    Szerintem senki sem nézte meg a cikkben a forrást. Ez a cikk nem a legjobb, meg kéne vizslatni hogy pontosan miről van szó, de ti egy tök más megközelítésből kezdtetek el trollkodni. Gratulálok.

A linuxról meg annyit, hogy én is akkor kezdtem vele ismerkedni, mikor a Vista először megjelent, és nem tetszett a Microsoft üzletpolitikája. Azóta csak linuxot használok, minden programom ingyenes, nem kell vírust írtanom, serialok és crackek után kotornom a netet, és az életem sokkal egyszerűbb lett.

Azzal sem értek egyet, hogy a windows egyszerűbb. Több olyan rokonom van, akik még nincsenek 50 évesek sem, de nem képesek maguknak valami programot telepíteni, egyszerű beállításokat eszközölni, vagy egy ikont kirakni az asztalra. Anyámnak 10 éve mindig default windows háttérképe van.

A terminálról meg annyit, hogy inkább bepötyögök egy ötbetűs parancsot, ami megváltja nekem a világot, mint hogy 23 kattintással módosítsak valamit. A dos idején is pötyögtünk.
  • TothLaci
    Dehogynem...

Mac OSX-en tényleg nem kell... de az másban szar.
    De én csinálok Windowst az Ubuntuból is, csak legyen a hátam mögött fejlesztőcsapat, és pénzelő... hülye leszek ingyen dolgozni... ahhoz már nagyon geeknek kellene lenni, de akkor olyan lenne a rendszer is!
  • dinnyegodre
    bvalek2: Azért elég sokszor be kellett nyúlkálnom pl. Alsa-driver állításnál a konfigokba manuálisan, hogy a notebookomon, ha kihúzom a fülest, szóljon a hangszórója, mert sehol máshol nem lehetett átállítani. És hasonlók. Nem nagy dörrenés, csak guglizni kellett érte.
  • scoorn
    Valaki árulja már el nekem, hogy miért éri meg ingyenes szoftvert csinálni ?D
  • bvalek2
    A többin sem kell terminálozni, se Ubuntun, se PC-BSD-n, se Mac OS X-en.
  • dinnyegodre
    Amúgy tényleg a felhasználóbarátsága az a windowsnak, ami a most már elég idősen is odaülő embereknek fontos, hogy ne kelljen terminálozni stb, ha egy kicsit játszani akarnak, telepíteni ezt-azt, vagy a webkamerán keresztül a gyerekükkel-unokákkal beszélgetni akarnak. Nem vagyok egyik ellen sem, és mellettük sem.
  • dinnyegodre
    Kösz, Sanyix, utánanézek. :) Aztán utána már bátrabban fogom csépelni.
  • Sanyix
    Persze hogy nem használ a legtöbb, mert alapból a wint verték a fejébe, sőt legtöbb azt se tudja hogy van más, ahogy gépnél is csak "péntium" van nekik.

Neked nincs és nem is volt soha jogos érved, és érved sem. Miről beszélsz?
  • bvalek2
    Aki még nem hallott volna róla, a Mac OS X is BSD alapú.
  • bvalek2
    1. nem a Linuxról szól a cikk. akinek se win se linux, használjon bsd-t (pl. a PC-BSD egész felhasználóbarát), vagy mármi mást, elég széles a paletta.

2. nem kell az egyikről sem lemondani a másik kedvéért. tessék dual-boot-os gépet telepíteni.
  • Sanyix
    Nem tudok a múltba utazni hogy felhívjalak... Egyébként én meg win-en szeretném tudni ezt...
  • B0nFire
    btw, hová tűnt a kedvenc trollunk SCeine (hottold, vajon kiki, Matula Lukaski)?
  • B0nFire
    Megelőztél, de dettó. Én sem játszom, max sakkot, mégsem kell a Linux. Kipróbáltam, nem jött be, kész. Én már vén vagyok, meg rigolyás, csak olyat tanulok, ami érdekel is, olyan nem, ami muszáj
  • kakateve
    Persze, mert olyan sokan használnak Linuxot. Dunát lehet rekeszteni vele, mi?
    Az ismerettségi körömben több olyan ember van, aki már nem játszik. És érdekes módon ebből csak 1 használ Linuxot.

Nem kell ferdíteni. A legtöbben Windows-t használnak. De hát a Linux fanboynak még jogos érveket se lehet mondani. Ez van...
  • BIZ0906
    És "felnőttként" miért ne lehetne játszani? Ha az a "felnőttség", hogy a kikapcsolódás ezen részétől meg kéne válnom akkor maradok gyerek.
  • 05lampard
    Hívjatok fel, ha már be lehet állitani Ubuntu login screenjén a billentyűzetkiosztást 1 katt-ra, akkor majd felteszem újból.
  • Sanyix
    Miért beszélsz te az ember nevében? Te nem vagy az úgyhogy qd.
  • Sanyix
    Az elbaszást egy ghost szerűséggel kiküszöbölheted. Ha elbaszod a rendszert, visszatöltöd.
  • kakateve
    Lopsz a szomszédtól!

Alternatívák mindig vannak, csak hát...
  • kakateve
    Ekkora hülyeséget!
    Mi az, hogy ha nem játszol, hopp ott a Linux??? Én nem játszok, még se akarok Linxuot!
    Hopp, ha nem játszik az ember, akkor is szarik a Linuxra!
  • Sanyix
    Ez azért nincs így, mert aki winen kezdett többségben ott is marad (mert nincs elég intelligenciája sem felfogni hogy valami lehet más mint a win, és besír ha valami nem úgy van ahogy ő megszokta a winen, még akkor is ha esetleg máson jóval egyszerűbb).

"(10 emberből legalább 7 photoshoppot sem használ)"
    Kis finomítás:
    100 emberből 90 fotosopot se használ, a maradék 10-ből 9 azért warezolja le és teszi fel mert menő, és jól lehet vele az iwiw-re képet átméretezni. A maradék egy meg tényleg dolgozik vele, bár ezek közűl a maradékok közűl is sok egyáltalán nem használja ki a képességeit...
    Hasonló van az ms office-nél is, az azért kell mert oo-n nem lehet elküldeni a "wördöt" meg az "ekcelt" amit csak az msoval lehet ugye csinálni :D
  • dinnyegodre
    Én még elég fiatal vagyok hozzá, hogy belekezdjek a Linuxba, meg is fogom tenni. Az Ubuntu legújabb verziójával azt hiszem már én is el tudom kezdeni a tanulást. Lassan oda jutunk, hogy tényleg alternatíva lesz a linux, de csak nagyon lassan. Oktatási célra már tökéletes, programozni-grafikát készíteni úgy szintén, de utóbbiak elég meredek dolgok az átlag usernek.
    Emlékszem, első linuxos élményem már problémával kezdődött anno, a régebbi kiadásoknál, hiszen ha játszani akartam, már meg kellett mókolni az oprendszert. (Nem a wine telepítésén értem ezt, hanem a videókártya driver beállítását, plusz hozzá mindenféle rendszerkonfigurációt.) Amikor elvittem haverhoz a gépet, kb 30mp alatt megcsinálta nekem, ezzel is látom hogy nem bonyolult dologgal álltam szemben, csupán 20mp volt a terminálban töltött idő, ahol vadul gépelt.

Most, a legújabb ubuntu már magától megcsinált mindent, nekem csak a szoftvercsomagokat kell leszednem. De még mindig nem tudom megfelelően használni, mégpedig a következő okokból:
    1. sok PPT, doc, stb. amit a mikrofos oficceval készítettek, a görög betűket stb. úgy kódolják, hogy az openoffice nehézkesen vagy rosszul nyitja meg. Ugyanez van windows környezetben is az OpenOffice-ban.
    2. játékok nagy része csak konfigurálással indul vagy úgy sem. Persze a friss játékok döntő része megy, csak azokhoz meg nincs gépem hogy futtassam őket, ugyanis nem frissítek évről évre, hogy kidobjam a pénzt.
    3. bennem van a "félsz", hogy vadul elbarmolok valamit, aztán kezdhetem elölről.
    Tudom, emlékszem, a windowst is így kezdtem anno (XP-t a win98 után), hogy haverral összeültünk, és barmoltuk ezerrel, kiismertük minden csínját-bínját, majd közben 88x újratelepítettük, és azóta nagyon is megbarátkoztam a rendszerrel. Persze kb ennyi erő kellett volna a linuxra áttérésre is, csak már lustulok.

Lényeg a lényeg: senki nem kényszeríthet senkit, hogy átálljon winxp-win7-ről linuxra, ugyanis ismét a sulis dolgokhoz jutunk, mint a kötelező olvasmány: ami muszáj, azt utáljuk. Ha az FSF a linuxot erőlteti, miért nem segít rajta, miért nem pumpálja bele a pénzt és reklámozza? Valószínű, hogy azzal többet elérne. Ja, hogy még nincs teljesen kész arra, hogy minden winfosos programot futtasson? Nos, igen. Nagyon valószínűsítem, hogy az Ő gépeiken is winfos fut, csak nem árulják el...

Béke :)
  • vttomi
    gyerekként mindenki játszik
    de idővel csökken a játékra fordított órák száma
    felnőve eltűnnek a játékok, és hopp, ott a linux, nem érdekli az embert, hogy nincs wines játék

ha meg egy cégnél nincsenek nagyon spéci programok, akkor egy asztalra kihelyezett msoffice vagy openoffice ikonok között nincs olyan nagy különbség

(10 emberből legalább 7 photoshoppot sem használ)
  • Sanyix
    Mindent játékon kívül...
  • BIZ0906
    Még ha meg is veszi az ember az "ingyenes" OP rendszerekkel mit lehet kezdeni? Max irodákba elég azt jóvan semmi támogatás nincs pl játékokhoz akkor meg miről beszélnek pfff. Valamit valamiért.
  • Sanyix
    hát ennyi adóval JÁRNA ingyen mind... És jár is, csak nem nekünk, hanem a tanácsadóknak, dagadtaknak, meg a kormánypárt tagjainak, bár igaz hogy ők is fizetnek ezekért, elméletben de mivel alanyi jogon milliókat kapnak lehet úgy venni hogy nem...
  • Sanyix
    Ettől még nem lenne echte vindóz, mert hálistennek az alapja nem win lenne ;)
  • lck #11
    Csakhogy nincs alternatív ingyen villany.
    Max. ha egy szobabiciklit tekergetsz összekötve egy agregátorral.
  • Sanyix
    ja nehogymár valamit kelljen csinálniuk a rendszergazdáknak, úgyse csinálnak semmit maradjon is így :) (tény) akármilyen cégnél látom a rendszergazdákat, általában ennyit válasz szokott lenni:
    -nemkell
    -nemakarjuk
    -csináld meg te
    -minek?
    -elfáradok!
  • who am I 7
    Rengeteg pénzzel, játék cégek fizetésével és marketinggel a pingvin részéről.Ami azt indukálná, h a linux is egy echte windows lenne idővel, nem lenne különbség, és akkor már hiába vernék a geekek ytonggal a mellüket, nem lennének feljebb valók :(
  • kakateve
    Magam alá is fosok itt helyben. Komolyan! Azért nem ajánlják a Win7-et, mert fizetni kell érte??
    Akkor ne fizessünk gáz-; villany-; sőt még netszámlát sem, elvégre ez is hatalomba jutatt egyes embereket.
    Öcsém!
  • B0nFire
    Tetszik-nem tetszik, baromi sok az 1 bites user (mint én), aki nem kíván behatóbban elmélyülni az OS lelkivilágában, és ha már 15 éve Windowst használ, és abban tud (majdnem) mindent, marhára frusztráló bír lenni, amikor odaül egy soha nem látott Linux elé, és még a mappáit sem találja meg.

Én elhiszem, hogy meg lehet tanulni, meg azt is, hogy nem bonyolult, de itt alapvetően arról van szó, hogy muszáj-e nekem új OS-t tanulni, vagy sem? Ahogy Dark Angel 666 megjegyezte, a userek többségének a Windows nem kerül pénzbe, tehát még azt sem lehet kijelenteni, hogy a Linux azért előnyösebb, mert ingyen van.

Vállalati szinten meg abszolút elfeküdt az egész, amikor n+1 dolgozó a cég költségén végez OKJ-s pc-kezelői tanfolyamot, hogy tudjon dolgozni, és akkor hirtelen cseréljük le az OS-t olyanra, amivel garantáltan nem fog tudni dolgozni, csak azért mert ingyen van.

Ha valaki ma elvégez egy OKJ-s tanfolyamot, ott Windowst fognak neki tanítani, nem Linuxot, egyszerűen azért, mert a cégek is erre vannak beállva, ezek futnak a gépen, ez van a köztudatban, és többek között ezért nincs benne a tananyagban a Linux.
  • who am I 7
    Hát ez NETTÓ hülyeség.Talán úgy lenne helyes : Magukat prónak titulált geekek.Attól, h egy szerveralapnaktökéletes 1%-os rendszert használsz (user desktop szegmensben), ami megtanulható, attól nem leszel PRÓ.Majd, ha írsz egy oprendszert, amit elterjesztesz befut, és nem törik fel, akkor pró vagy.Addig csak egy komplexusos geek.
    De ez amúgy tényleg nagyon vicces :D Miben prók vajon a linux felhasználók?Ha kb majdnem minden professzionális cél szoftver kb windowsra íródik? :D:D:D:D:D Jah, ezzel nem azt mondtam, h maga a win kernel jó, csak, h ők célirányosan a desktop user piacra is PRoztak, és ők a meghatározó fejlesztési pont.
  • SityiSXT
    Nagyvállalatoknak nem érv az, hogy ingyenes, ugyanis az Active Directory nélkül kitörne a rendszergazdalázadás... Ilyen nincs semmi más alá, ahhoz meg túl kényelmes, hogy csak úgy kidobják... Elmehet az FSF is a fenébe a hülyeségeivel.