155
  • snapadam
    Ismerem az egérmozdulatokat, de hogy használod ezt imdb-n való kereséshez?És winamphoz?
  • hevesileo
    Szupi
  • tomcsa4
    Bocs, de Sanyixnak igaza van. Legalábbis én vele értek egyet.
  • Baldric
    Helyes :)
    Csak azért annyit hagy tanácsoljak hogy szánj az opera kezelésének megtanulására/testreszabására is kb annyi időt, mint amennyit a firefoxos addonok átböngészésére szánnál.
    Talán érdemes itt kezdened: Magyar Opera - leírások (sajnos már régóta nem került fel új leírás, főleg nem az új opera képességeihez, de azért hasznos lesz, igérem)
  • [HUN]FaTaL
    Nah felraktam FF helyére az Opera 10 RC-t, meggyőzött ez is. :) Eddig FF-t használtam, pár napig Chromeot és régebben 9es Operát meg 2es FF-et. :D Jónak tűnik az Opera, lehet megtartom. :)
  • Baldric
    Igen, én is várom már a caracant, de azért a böngésző gyorsaságát szerintem nem csak a js motor sebességével lehet mérni, én legalábbis úgy gondolom, hogy még ha gyorsabb is a Chrome néhány tized-, századmásodperccel, azt az opera simán visszahozza az olyan apró, önmagukban jelentéktelen, de együttesen igen hasznos képességekkel, mint a beillesztés és ugrás a címsorban.
    Ez az apróság is igencsak tud hiányozni ha épp valamelyik másik böngészővel tesztelek egy oldalt, kimásolom a tesztelni kívánt oldal címét, operában egy gombnyomás és ráugrik, a többiben 1 kattintás és 2-3 gombnyomás, mondom apróság, de ez csak egy példa volt, és sok kicsi sokra megy.
    Na meg az egérgesztusok, hát az egy olyan dolog hogy opera után már nem érdekel melyik böngésző miben és mennyivel jobb, ha épp nincs benne megfelelő egérgesztus kezelés (operában én egérgesztussal keresek rá a kijelölt film címére az imdb-n, feliratos oldalon, egyéb keresőkben, de még a winampot/aimpet is egérgesztussal kezelem).
  • snapadam
    Teljes mértékben egyett értek az elhangzottakkal. Azzal még nem, hogy az Opera a leggyorsabb (a 10-es már jelentősen gyorsabb, mint a 9.x), de hamarosan jön az új Characan motor, ami lepipálja majd a Chrome (egyébként tényleg baromira gyors) webkitjét
  • Alfa Of NS
    Az Operás fiúk nem nyugszanak amíg oprendszert nem csinálnak a böngészőjükből
  • abydos
    Első: Nem kell fannak lenni, hogy valaki lássa, mennyivel jobb böngésző az Opera mint a többi. Ezt csak az nem látja, aki elfogult egy böngésző iránt.. (Mindet próbáltam, Explorer 7-8, Chrome, és 2 évig Firefoxos voltam, de már féléve Operás..)
    Kettő: "égre nem kell megerőszakolni a weboldalainkat, hogy működjön minden trükk Operán is." Valamit nagyon rosszul csinálsz, ugyanis mint lentebb írták, az Opera 100% szabványkövető...
    "Megsúgom a sok Opera fannak, hogy a compressed browsing (Opera Turbó) fícsör amire oly büszkék, a Firefoxban már létezik egy ideje. Addon nélkül. Csak nem verik miatta a mellüket, mert alap."
    Remek, csak az Opera Turbó nélkül is gyorsabb volt mint a Firefox eddig. Hamarabb elindult, memóriából kevesebbet eszik és nem beszélve arról, hogy a honlapokat is gyorsabban hozzta be így is, mert ha lassú volt a net, a képeket folyamatosan építette fel..

A Turbo meg nem úgy működik, hogy a Firefox alapból tudja. A Turbo egy szerveren keresztül lebutítja a honlapokat. A lassú nettel rendelkezőket (pl. Modem, mobilnet) adatforgalmat spórol, és időt takarít meg, a gyors nettel rendelkezőket viszont a szerveres megoldás már lassítja. Ezért nem ajánlott bekapcsolni, ha gyors a géped és az elérésed..

Az addonok a Firefoxban köztudottan olyan biztonsági hibáknak a melegágya, amit el sem tudsz képzelni. Addonokkal veszélyesebb az a tüzelő róka mint az Internet explorer 6! Miért lehet megengedni egy böngészőnek, hogy olyan hibalehetőségi legyenek, hogy egy gép felett is át lehet venni az irányítást?

Továbbá nem értem, hogy miért kell a rajongók által készített addonokat az egekig meneszteni.

De igazából mindenkinek a szíve joga, mivel "mérgezi" a gépét. Én megpróbálok a biztonságos, stabil, megbízható és intelligens böngészés mellett maradni. Én úgy gondolom, ezt az Opera tudja egyedül nyújtani számomta... ÉS megismétlem: ÉN ÚGY GONDOLOM, ezt az Opera tudja egyedül nyújtani számomta... És megismétlem, nem a firefoxot minősítettem ezzel...

• Baldric
    Tényleg, én a Uniteot ki is felejtettem, pedig valóban durva, ez még nem feltétlenül látszik a szegényes szolgáltatáskínálat miatt, de próbálgattam a fejlesztését és mit mondjak, elképesztő, js a szerver oldali szkript is, de nagyon ügyesen megcsinálták, nagyon könnyen fejleszthető, de tényleg, egy blogmotor percek alatt meg van, már csak az hiányzik hogy elkezdjenek hozzá egyszerű multis játékokat fejleszteni hozzá, meg egyéb szolgáltatásokat (szerintem ezzel is pótolhatja az opera pár firefoxos addon hiányát).
  • pyrohun #65
    "Az Opera egy komplett rendszer. Nem kell hozzá semmilyen add-on, úgy jó ahogy van. És legalább saját magával kompatibilis, nem úgy mint a mindenféle sufni add-on az esetek nem kis részében."

Ott a pont.

Amúgy mutasson már nekem valaki hasonló összeállítás, amely pár megabyte-ban tartalmaz:

- egy baromira jól kezelhető és szerintem okos és főleg RETTENTŐEN GYORS email klienst

- egy profi böngészőt csomó olyan dologgal, amit másban nem találsz meg (vagy csak bugos addonok telepítésével érhetsz el)

- torrent klienst (ízlések és pofonok - én is a utorrentet használom amúgy)

- web server-t a browserben (Opera Unite) - ez nagyon durva!! aki még nem ismerné, próbálja ki!

És kb. 5 másodperc alatt feltelepül az én 5 éves gépemen, nem eszi meg a memóriát, rohadt gyorsan indul, nem fagy... soroljam?
  • pyrohun #64
    Sorry, de Sanyixnak igaza van: ha neked az operánál "erőszakolni kell", hogy működjön az oldal, akkor a te kódodban van a hiba. A szabványokat mindig is az opera követte a legjobban, ebben vitának helye nincsen. Csak a fejlesztők (én is) elkényelmesednek, mert az ie minden szart megeszik és sokszor a firefox is. Csak éppen attól még egyáltalán nem biztos, hogy szabványos, helyes kódot írtál.
  • Baldric
    szily3, Reg5, kakateve, bocsánatot kérek, most látom hogy folyamatosan rossz üzenetre válaszoltam, mindig a válaszként megadott üzenet feletti üzenetnek szerettem volna címezni.
  • hypno
    Az Opera egy komplett rendszer. Nem kell hozzá semmilyen add-on, úgy jó ahogy van. És legalább saját magával kompatibilis, nem úgy mint a mindenféle sufni add-on az esetek nem kis részében.

Csakhogy míg az Opera javában fizetős volt, a Firefox az olyan rózsaésrobin betyáros ingyenes Microsoft ellenes böngészőnek indult, ezért azután mindenki csakazértis mögé állt. Pedig valljuk be nem kicsit volt ám szar még jó sokáig.
  • Sanyix
    compressed browsing évek óta van minden böngészőben... a turbo viszont máshogy működik kicsit, az a minőséget (kép) is lerontja a kisebb adatforgalom érdekében.

Operánál meg azért kell erőszakolni, mert nem elég szabványos az oldal ;) firefox is messze áll a szabványoktól, és ezekben ie-sedig, mert sokmindent sajátosan értelmez, meg ott vannak ugye a még nem szabványosított extrák amik már benne vannak, holott lehet nem is úgy lesz a végleges. Ezt én is fejlesztőként mondom ;)
    Egyik haver szintén fejlesztő, mutatott egy olyan hibát ff-en hogy az agyam eldobtam. Valami mozgós div volt, ami ie-n chrome-on, operán, safarin tökéletesen működött, ff 3.5-ön egyáltalán meg se jelent... na azon néztem nagyokat.
  • Sanyix
    Már megint hülyeségeket álmodsz, és idegbeteg vagy, miért felejted el mindig bevenni a nyugtatókat?
  • Baldric
    Ha ilyen alap dolog a compressed browsing a firefoxnál, akkor légyszíves linkelj már egy leírást róla, nagyon erősen kétlem hogy valóban van ilyen.

Nem valószínű hogy fizettek neki azért mert azt írta "internet suite", hiszen valóban így van, vagy mi másnak neveznél egy programot ami nem csak böngésző, hanem e-mail kliens, rss olvasó, irc chat, torrentkliens meg ki tudja mit felejtettem még ki? (még mielőtt beszólnál hogy nincs rá szükséged, miért fogyasszák ezek az erőforrást, semmit nem fogyasztanak amíg be nem kapcsolod őket)

Az hogy fejlesztőként meg kell erőszakolnod az oldalakat hogy operában is menjenek elég durva kijelentés, elvégre acid3 100% (a korábbi verziók is simán verték az összes foxot), és jómagam is webfejlesztő lennék, eddig egy esetben volt olyan dom művelet amit a fox ismert de az opera nem, bár itt is fontos megjegyezni azt, hogy az nem w3c szabvány volt.
    De kérlek cáfolj meg, sorold azt amit nem tud az opera és még igazat is adok neked utána.
    Vagy mutass légyszíves egy oldalt aminél problémád volt az operával, nagyon kíváncsi vagyok én annak a minőségére. :P
  • phoenix1
    Opera turbóval kapcsolatban - most már az Operában is van :)
    Másrészről kb. egy fél évtől, ha jól figyeltem meg kezdődött egy érdekes anomália a böngészők között, itt értem az IE, Opera és Firefoxot amik általánosnak számítanak. Amit szerettem volna írni, hogy ezek a böngészők mindegyike tartalmaz még hibákat több különböző területen.
    Most mondhatnám, hogy az Opera mellett álok, már a 386-oson is Operát használtam bár akkor még net nélkül, de ez most nem számít.
    Másrészről figyelembe kell vennünk bármely lehordás előtt, hogy egy rosszul megírt oldal megjelenítési gondjaiért nem hibáztathatjuk a böngészőt emiatt. Csak egy példa, egy 12px fix magasságú szöveg, padding 1px 0 egy input type submit gombon pontosan illeszkedő háttér esetében Opera 10-nél és IE 8-nál pontosan illeszkedik, míg firefox-nál fenti padding kap +1px értéket.
  • Griphons
    Megsúgom a sok Opera fannak, hogy a compressed browsing (Opera Turbó) fícsör amire oly büszkék, a Firefoxban már létezik egy ideje. Addon nélkül. Csak nem verik miatta a mellüket, mert alap.

"...addig az Opera egy "internet suite"..."
    Na ne mááár... neked fizetnek az Operánál ilyen beszólásokért?

De mint Developer én örülök az Opera 10-nek. Végre nem kell megerőszakolni a weboldalainkat, hogy működjön minden trükk Operán is. (Bár még mindig az ie vezeti az inkompatibilitási listát, azért az opera is rávert pár dom-os trükkre mostanáig.) Kiváncsi vagyok az ajax mennyire felejtős az új operán.
  • szily3
    Imádom, amilyen kulturált beszélgetések (értsd anyázások) folynak az SG vizein ^^
    Én Operát használok, 10-est, amióta kijött az első Alpha, és eddig még nem kaptam se jobbat, se szebbet, se kényelmesebbet. Mondjatok valamit légyszi, ami pl übereli az Opera gyorsindítóját :D Pedig próbálam krómot is, meg tűzrókát, de egyik se jobb semmivel, arról nem is beszélve, hogy Opera eszik legkevesebbet. Szóval részemről marad ez ;)
  • msstz
    Hálisten, hogy hülyeséget beszélsz. A Firefox jó alternatív böngészőnek, de míg csak egy browser, addig az Opera egy "internet suite". add-onokat nem tud, de egy sem hiányzik (firefoxos voltam évekig)
  • phoenix1
    Már letölthető az új Opera 10-es, innen: :)
  • Baldric
    A firefoxnak még egy előnye eszembejutott az operával szemben, ez pedig a hibatűrés a hibás oldalaknál, ebben valóban van még fejlődési lehetőség az operában, bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy a firefoxra a nagy piaci részesedés miatt külön odafigyelnek, míg az operát rengetegen szándékosan gáncsolják ilyen szempontból (példák: kirekesztő oldalak a Magyar Opera szégyenfalán)
  • Baldric
    "Megveri a Chrome-ot és az Operat is a Firefox"
    Azt hogy melyik a jobb szerintem csak szubjektív vélemények alapján lehet eldönteni, minden böngészőnek vannak előnyei, és vannak hátrányai is, az operának rengeteg előnyét fel tudnám sorolni mert elsősorban azt használom, a firefoxnak jelenleg csak két előnyéről tudok, az egyik az addonok támogatása, a másik hogy még(!) picit gyorsabb az operánál a js kezelése (ha van más is szólj).
    Szerintem az optimális az lenne ha mindenki kipróbálná (alaposan) a komolynak tekinthető böngészőket, és csak ezután mondana róluk véleményt.
    És azt kérlek fogadd el, hogy az opera a felhasználói élményben, és a kezelhetőségben lényegében verhetetlen, legalábbis akkor ha ért is hozzá az aki használja, a firefox az addonok miatt pedig a problémák óriási halmazára képes megoldást nyújtani, kinek mi a fontos...
  • Baldric
    A chrome sem elég szabványos egyébként, mint ahogy azt itt valaki korábban írta, épp a napokban futottam egy olyan problémába amit az ie-ben tudtam javítani, de a chromeban sehogy sem sikerült, persze ez még gondolom a béta állapot miatt lehet.
    Ha valakit érdekel a probléma: a táblázat soraira illesztett háttérkép ismétlődött a táblázat celláiban is, az azonos ie bug javítására használt hack a chromeon nem segített.
  • Baldric
    xmarks és downitall, ha csak emiatt a két kiterjesztés miatt használod a foxot ahogy mondod, akkor van egy jó hírem, természetesen az opera is tudja ezeket.
    xmarks: ha jól olvasom ez lényegében egy link szinkronizáláshoz használható addon, az operás megfelelője: "Az Opera Link egy ingyenes szolgáltatás, amellyel adatokat szinkronizálhat több számítógép és más eszközök között. Szinkronizálhatja a könyvjelzőket, a Gyorshívó bejegyzéseit, a jegyzeteket és a személyes sávot, amelyek így bárhol elérhetőek lesznek. Az Opera Link webes változata elérhetővé teszi a könyvjelzőit más böngészőkben is."
    downitall: ez gondolom azért kell hogy több tartalmat tudj egy adott oldalról letölteni, valamint hogy kiegészítse a fox kicsit szegényes funkcionalitású letöltés vezérlőjét, operával ugyan nem egy gombnyomás, de semmivel nem rosszabb szerintem: Opera's DownThemAll
    Egyébként sok más firefox addonnak van operás megfelelője, persze némelyik rosszabb az operában, például a firebug megfelelője, némelyik pedig jobb, mint az egérgesztusoké.
  • who am I 7
    Egyébként ez tényleg igaz, h csak az early beta driverekkel volt xar a pista JÁTÉKOKBAN :) elenyésző különbségek vannak már...
  • who am I 7
    jó, de a króm még azt is logolja, hogy mikor fingottál....
  • zeli
    Firefoxhoz van egérgesztusos kiterjesztés, ha erre gondolsz.
  • Hegi90
    "Többek között a jelenlegi királynak, a Safari-nak is"
  • Alfa Of NS
    "az ff szinte mindenben csak az ie-t tudja megverni"

Hát ami azt illeti ez pont elég. Az FF legnagyobb erénye, hogy bevezette az "alternatív böngészést". Ezzel nemcsak magának nyitott utat, hanem más böngészőknek is. Többek között a jelenlegi királynak, a Safari-nak is
  • Narxis
    Megveri a Chrome-ot és az Operat is a Firefox. Én amúgy már téged vernélek meg te szerencsétlen.
  • Reg5
    Amíg a többi böngészőben nincsenek egérmozdulatok, addig maradok az Operánál.
  • attes
    Böngészésre nekem az opera a legszimpibb.
    Ha nem szoktam volna meg az ff-ben azt a rakat beállított addont (xmarks, downitall stb) akkor tutti ezt használnám.
  • kakateve
    Gratulálok!
    40 hsz-ból legalább 30 Vista vs. 7 vs. Linux vs. XP. Ráadásul egy olyan hírnél, aminek egyáltalán semmi köze nincs az operációs rendszerekhez...
  • Sanyix
    (a chrome meg azért tényleg gyors, na meg olyan szabványkövető is mint az opera)
  • Sanyix
    hát ha már itt tartunk, a google hype-ja semmi az ff-éhez képest. Hiszen az ff szinte mindenben csak az ie-t tudja megverni, mégis imádják :D
  • msstz
    Mindenképp megéri kipróbálni, Chrome-nál sokszor többet tud, csak nincs mögötte a Google hype-ja és ezért relatíve ismeretlen.
  • Sanyix
    itt van egy teszt háromdémárkról, ami egy olyan vérpistikének mint te megfelelő.
    nesze A szokásos elenyésző különbségek láthatók itt is.
  • Sanyix
    Olvasni nem tudsz látom. win7-nél is 2x annyi ram kell. Mutass 1 tesztet amin igazolják hogy kevesebb fps-t produkál. Egy valaki írt ilyet, és az bizony régi drivernek köszönhető. Én is játszom azzal a játékkal, nálam nincs így. Ahogy a stalkernél, tdu-nál, world in conflictnál, il2-nél, fallout3-nál, stb nincs így. Nekem mondhatod, ha saját szememnek hiszek ;).

Várom a teszteket ;) ja, és ne a kezdeti időkből származó új driver modell használatával küzdő driverekkel...