63
-
#63 Én is nagyon kedvelem Epikuroszt, mert olyan mulatságosan csinál hülyét magából nap mint nap. Éppen ezért nem dühítem fel magamat a beszólásain, helyette jót szórakozom rajtuk, mint pl. ezen is.
Emellett olyan édi, amikor professzori szerepben tetszelegve írja le a legnagyobb sületlenségeket, főképp fizikából. -
jamborl #62 En kedvelem Epikoruszt, mert nagyon jokat rohogok a beszolasain. Es a ha megfigyeltetek akkor szivatja az embereket ha nagy hulyesegeket illetve semmit sem mondanak a temaval kapcsolatban.
Nem kell minden kis aprosagert megharagudni, az ember csakis magat duhiti fel es nem masok ot.
;)
-
#61 Látom, jól elvagy magadban, akár a bolond. -
Epikurosz #60 -
Epikurosz #59 -
Epikurosz #58 +p..a. -
Epikurosz #57 Hülye hisztis. -
#56 Pont annyi, mint amennyi neked volt, amikor beszóltál neki, te ostoba, felfuvalkodott hólyag. Mikor durransz már szét attól a nagy eszedtől?
Inkább azon agyalj még egy kicsit, hány kg egy tonna... Mert hát elsőre nem sikerült eltalálnod... -
djhambi #55 -
Epikurosz #54 Közöd? -
#53 Érdekes, olyan intoleráns és arrogáns vagy mások vélt vagy valós hibáival szemben, amilyen toleráns és megértő vagy a saját hibáiddal szemben. -
Epikurosz #52 Ok, akkor jól megrágom, és beleköpöm abba az értetlen szádba a trutymót:
Te vagy a 323 milliomodik aki el szokott játszani ezzel.
Így most jobb?
Okoskodó infantilis. -
djhambi #51 Nem. Nem azt mondtam, hogy szerihntem lehet szilícium alapú is, hanem: "El szoktak! játszani a gondolattal". Most nem fogom feltalálni neked a spanyol viaszt. -
Justil #50 kösz a felhomályosítást, hát mindenesetre nálunk asszem 2 év kémia volt középsuliban, de akkor sem nagyon figyeltem oda :P -
Epikurosz #49 Te vagy a 323 milliomodik ezzel. -
djhambi #48 El szoktak játszani a gondolattal, hogy szilícium alapú életforma is kialakulhat, mert az is képes hosszú láncokat alkotni (szén esetén pl. a sejtmembránok, de minden más is). -
djhambi #47 Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amikor azt mondtam, hogy az evolúció kicseszett velünk, arra gondoltam, hogy egy olyan emberi faj alakult ki, ami ahogy te is mondtad, miket teszünk. Ily módon az evolúciót (Istent, A Nagy Káoszlényt, stb...) teszem felelőssé az ember hülyeségeiért. -
Epikurosz #46 Magyarul nem találom hirtelen:
"An organic compound is any member of a large class of chemical compounds whose molecules contain carbon. For historical reasons discussed below, a few types of compounds such as carbonates, simple oxides of carbon and cyanides, as well as the allotropes of carbon, are considered inorganic. The division between "organic" and "inorganic" carbon compounds while "useful in organizing the vast subject of chemistry...is somewhat arbitrary"[" -
#45 A "szerves" igazából egyszerűen az azt jelenti hogy szén alapú, tartalmaz szenet a molekula (pl a nejlonzsacskó is "szerves").
És igen, az általunk ismert kémiai rendszerben kizárólag a szén képes olyan sokféle kötést létrehozni, hogy a középiskolai kémiában háromból egy tanév csak erről szól, a CO2-től a DNS-ig. :)
Fantáziálni lehet arról hogy vajon más körülmények között, pl. nagyobb hő, nyomás, vagy a Halálcsillag lézersugara hatására más elem is elkezdene-e igy reagálni, de ez is csak remek példa arra hogy fingunk sincs amíg nem jártunk ott, addíg vagy van ilyen, vagy nincs.
-
Justil #44 Kövezz meg bátran, mert sem a kémiához, sem pedig a bioszhoz nem értek, de élet csak szerves anyagból keletkezhet? Már úgyértem, egyáltalán mit definiálunk életnek? -
Justil #43 Láttam a filmet, tetszett, tanulságos mese, és nem teljesen alaptalan, bár persze azért túlzással él.
Ellenben az evolúcióval kapcsolatban nem értek egyet, mármint amit írtál, azzal.
Hogyan cseszett ki velünk az evolúció? Szvsz mi magunkkal csesztünk ki jól, amikor pénzre és politikára rendezkedtünk be, miközben ész nélkül sokasodunk (és itt azért meg kell említeni, hogy bár igaz, hogy kreol, vágottszemű és egyéb társaink jóval szaporábbak a fehér embernél, azért ha hirtelen egyedül a fehér ember maradna a földön, akkor is ugyanúgy szembe kellene néznünk a túlnépesedés problémájával, csak 1 kicsit kevésbé lenne sürgető).
Szóval ennek a berendezkedésnek meg semmi köze az evolúcióhoz, bár nem vagyok tudós, de józan paraszti ésszel úgy gondolom, az evolúció valami olyasmire vonatkozhat jelen esetben, hogy az ember két lábon jár, eszközöket készít/használ, "fejlett" kommunikációs képességekkel rendelkezik, stb.
Az, hogy a semmiből teremtett pénzzel és a politikusok kénye kedve szerint rángatott szálakkal mérgezett társadalomban élünk, a saját balfaszságunk. Kié kevésbé, kié meg nagyon is!
Visszatérve az elméleti síkra, igen, nos az életnek száz meg ezermillió féle formája kialakulhat a világegyetemben, de ha feltesszük, ismétlem, feltesszük, hogy valami az emberihez nagyon hasonló civilizációról beszélünk, még akkor sem biztos, hogy ők keresztül mentek hasonló dolgokon, illetve ha még ez is teljesül, akkor sem biztos, hogy a mentalitásuk alapján bele akarnának szólni a mi dolgainkba. -
#42 Az a baj, hogy a többi naprendszerről nagyjából annyit tudunk, hogy vannak, de semmi konkrét statisztikát, csak sejthetjük hogy nagyjából olyanok mint a miénk.
Például mindenki azt hitte pár évvel ezelőttig, hogy a gázóriások valami fizikai törvényszerűség miatt vannak távol a naptól, erre ahogy több tucat exobolygót felfedeztek, kiderült hogy eddíg minden más gázóriás Merkúr-szerű pályán van, és mi vagyunk a kivétel.
Mi van, ha legközelebb az derül ki, hogy mondjuk egy fontos szerves anyagból csak ennek a galaxisnak ebbe a szögletébe jutott az ősrobbanáskor?
Nem mondom hogy így van, de akár így is lehet, mi szubjektív szemlélők vagyunk tehát az hogy mi létezünk, az automatikusan elfogulttá tesz ha meg akarjuk érteni a valószinűségi esélyeket. -
#41 A cikk eleve gyanús, mert csakis az alienek fotózhatták le a Tejutat onnan, ahonnan a kép ábrázolja. Szóval az idegenek már köztünk vannak. -
#40 Tetszik ez a kis kép a tenyérben a kis fácskával. -
Kindred Blades #39 Olvasta valaki Terry Pratchett-től a Manák trilógiát?
Tisztára, mint amikor az Odakintről vitatkoznak. -
Epikurosz #38 A hurrik hurrognak, tudod!? :-)
Most épp jókedvemben vagyok, kedves MacropusRufus, és elmagyarázom neked az antropikus elv lényegét:
A világegyetemben található értelmes civilizációk száma > vagy = 1.
Ez ilyen egyszerű. Aki azt mondja, hogy jobban tudja, mint én, az hazudik (vagy viccel). :-))
-
#37 A te állításaid - utolsó két bekezdés - még cáfolatot sem érdemelnek.
Na meg mit is cáfolhatnék azon a rettentően tudományos állításodon, hogy a csillagászat csak rizsa, a Nagy Bummot nem lehet bizonyítani (tudd meg, senki nem is akarja bizonyítani) stb.
A tudatlanságod kb. úgy győzi le a tudást, mint ahogy a csak magyarul értő, viccbéli parasztbácsi győzedelmeskedik a hozzá több nyelven szóló külföldin: Na látod, hiába beszél annyi nyelvet, nem ment vele semmire! -
MacropusRufus #36 KillerBee: azért imádom az sg fórumát mindígh van egy hozzád hasonló, aki helyből bárkit lehurrog, viszont érveked nem sorakoztat fel cáfoladnó a vitapartnered állításait. -
#35 Engem már majdnem teljesen behálóztak és félrevezettek a tudósok és a kutatók. Köszönöm, hogy megmondtad a frankót, tőled megvilágosodtam. -
MacropusRufus #34 "A szkeptikusok általában az úgynevezett antropikus-érvvel vagdalkoznak, ami kimondja, hogy a földönkívüli intelligenciának rendkívül ritkának kell lennie, mivel egy bolygón az intelligens élet kialakulásához szükséges idő jellemzően sokkal hosszabb, mint a bolygót tápláló csillag létének azon időszaka, ami alatt egy ilyen életet pozitív irányba befolyásolhat. "
tehát itt egy újabb véletlen a földi élet kialakulására.
Engem ez a gondokodás mód erősen a geocentrikus világképre emlékeztett: minden csak itt van. Élet is.
A gond ott leledzik - sztem -, hogy az ember még a földi életnél sem böki ki, hogy mi az ami inteligen és mi az ami nem. Az ember számára inteligens az ami kb. úgy viselkedik mint az ember. Nem is fog találni olyan életett ami nem hasonlít a földire azért mert az sem tudja mit kell keresni.
Arról meg már nem is beszélve, hogy a tudósok álltal kreált elméletre hivatkoznak, amit gy.k. senki nem bizonyított még be, megjegyzem a csillagászat úgy ahhogy van egy nagy rizsa ui. elve olyan dolgokat látunk ami már nincs is és ebből vonom le a következtetéseket, továbbá amit állítanak bebizonyítani nem lehet.
Pl. a tudomány állítja, hogy volt a nagy bumm. Bizonyítani nem tudja, mert az, hogy ebből a szemszögből ahhol mi vagyunk úgy tűnik tágul az nem azt jelenti, hogy minden szögből nézve tágúl. De lehet mást is mondani: az emberiség a világegyetem korához képest nulla ideje létezik, és ezen nulla idő elenyészően kis részében figyeli komolyabban a csillagokat. És ebből a picike kis időből év milliárdos következtetéseket vonnak le, holott még az sem tudák, hogy itt a földön mi miért van úgy ahhogy...
-
#33 "A méhek visszatértek a virágos mezőkről. Sok pollennel és kifent fullánkkal. :-)"
Úgy bizony! :P
-
#32 Erről mindig eszembe jut a Contact c. film vége, amikor Jodie Foster valami olyasmit mond a kisgyereknek, hogy az univerzum olyan hatalmas, hogy szörnyű pazarlás lett volna csak nekünk megteremteni.
Ha jól emlékszem, ez nincs benne Sagan regényében, a forgatókönyvírót dícséri. -
#31 Alapvetően egyetértek veled, jól összefoglaltad. Ám egy dolgot ne feledjünk: ahogyan az élet kialakulásának csak egyetlen útját ismerjük, ugyanez érvényes az intelligens élet kialakulására is. Vagyis ha az ember kialakulásához szükséges események bármelyike nem következik be, az még nem zárja ki másféle intelligens élet megjelenését.
Ezzel természetesen nem azt akarom sugallni, hogy az intelligencia létrejötte szükségszerű és szerintem is sokkal valószínűbb, hogy ez esetben semmilyen intelligens élet nem alakult volna ki a Földön. De ezt bizonyossággal nem állíthatjuk. -
Epikurosz #30 mert hagyjuk. -
gosub #29 Szűk hazánkban vegytisztán ez történik. -
gosub #28 Ja, az élet már csak így keletkezik, aszteroidákon. -
djhambi #27 Tökre egyetéertk veled. De ha olyan szuperintelligens az a faj, igazán megérthetné, hogy az evolúció (vagy Isten, vagy ki abban hisz, a természet...) jól kicseszett velünk. Nem tehetünk róla. És lehet, hogy a szuperintelligens lények is ugyanezen mentek végig, vagy náluk még rosszabba helyzet. Ezt igazolván az Idiokrácia (Idiocracy) c. film gondolatát idézném. Vannak a világon mondjuk okos és buta emberek. A gondolatmenet szerint az okos emberek nagyon megfontoltak, törődnek a vagyonukkal, megteremtik az egzisztenciát a családjuknak, 30 év fölött házasodnak, várnak a gyerekkel a legvégsőkig, és 1-2 gyereken kívül többet nem hoznak világra, illetve, mire a gyereknemzésre kerülne a sor, addigra terméketlennéválnak, vagy egyikük meghal, stb.. Ellenbena buta ebmer az üösztöneire hagyatkozik, kefél óvszer nélkül 14 éves korától az soztálytásaival, a szomszéddal, az unokatesójával, majd az osztálytársainak a gyerekeivel, és azok unokatesóikkal, stb, és mindenhonnan ygerekei lesznek. S pár vévszázad alatt az okos ember ihal, és csak a buta ember marad fenn, ezért a huszadik századi teljesenátlagod ember 120 IQ-val amerikai elnök lesz.
Ez egy vicces, de elgondolkodtató film, mindenkinek ajánlom.
Mellesleg ez jó példa abba a topicba is, hogy vanank dolgok, amiket egyszer felfedeeztt az emberiség, majd elfelejtette, és újra fel kellett fedezni. :) -
Etinger #26 -
Epikurosz #25 -
Justil #24 Szép és jó dolog ez, hogy mindenféle tudós kutatja, hogy hol lehet meg hol nem lehet élet a földön kívül, satöbbi blabla.
Per pillanat viszont épp elég gondunk van nekünk "itthon" is, és ha nem kapunk észbe (márpedig nem úgy tűnik) akkor bizony sosem jutunk oda, hogy a szavak helyett a tettek mezejére léphessünk és elindulhassunk kicsit felfedezni a dolgokat.
Lehet, hogy ha 1 szuper-intelligens földönkívüli életforma megfigyelne minket, röhögnének 1 jót, hogy mekkora ostoba fajankók vagyunk, majd mennének másfelé nézelődni. Adott a technológiánk, hogy kijussunk az űrbe, és már nem vagyunk olyan húde messze (relative) attól, hogy bolygóközi utakat tegyünk meg, de még mindig a saját romlott világunk rabjai vagyunk, méghozzá napról napra egyre jobban.
Szomorú dolgok ezek... :P