67
Lehet h a pokol nem is létezik, vagyis a föld lenne a pokol?
-
#27 Az a fogalom, hogy "ősrobbanás", meg azok a kijelentések hogy "nincs tér", "nincs idő", "tágul a téridő", meg ilyenek... ezek matematikai diffegyenlet-rendszerek peremfeltételei, konyhanyelvre magyarázva. Annyira nem meglepő, hogy nem tűnik túl értelmesnek, mert "kissé" butítva van, hogy háztartásbeli K.né Mária is, meg P. István futballista is _nagyjából_ képbe kerüljön, hogy hol is van a tudomány mai állása.
De számolni lehet vele, az eredmények passzolnak a valósághoz, úgyhogy helyesnek látszik a modell. Szemléltető magyarázat alapján elég komolytalan kritizálni, egyszerűen nem az a szint, hogy hozzá lehessen szólni érdemben.
Ilyen ez. -
#26 :DDDDDDDDDDD -
#25 Így van, ugyan oda jutottál ahova én is.
Ha az idő létrejött "adott pillanatban", mi volt előtte? Ha volt valami előtte akkor az idő nem akkor jött létre. Ha meg nem volt se tér, se idő "téridő" előtte, akkor viszont nem lehetett semmi olyan dolog sem ami kiválthatta ezt az eseményt.
Azt gondoljuk, hogy a világunk tágul, vele együtt a téridő is.
Tehát tágul a tér, de mibe tágul bele? Egy másik térből veszi el magának azt amit elfoglal a kiterjeszkedés során? Vagy az is a semmiből jön létre. Ezek egyszerűen meghaladják elménket. -
#24 Igen, nekem már eleve az ellentmondás, hogyha ha a tér nem végtelen (illetve ha valaha egy robbanásból indult, tehát 1 pontból), és ezen kívül nincs idő, akkor a robbanás hogyan jöhetett létre, vagyis mikor?
"Kezdetben vala semmi, ami felrobbant" :-P -
#23 Ezek a túlvilágos dolgok mind csak belemagyarázás.
Úgyértem tudjuk mi, hogy mi az igazság, csak józan paraszti ésszel bele gondolva is. De annyira kiábrándító, visszataszító a felismerés, hogy ideológiákat találunk ki, koncepciókat találunk ki magunknak ami elfogadhatóbb számunkra.
Egy dolog ami viszont magában furcsa számomra, ami most nem áll kapcsolatba a témával szorosan. Az az, hogy hogy jött létre ez a világ amiben élünk.
Az a dolog teljesen egyértelmű, hogy mindent az ok-okozat, a kauzalitás irányít.
Minden eseménynek, dolognak van előélete, volt egy másik dolog amiből következik az ami most van.
Itt van egy példa.
Ez a bejegyzés hogy jött létre?
Azáltal, hogy én most megírtam. Én azért létezek mert a földön események egymásra hatása ezt eredményezte.
A föld azért létezik mert a naprendszerünk létrejött.
A napunk egy csillag ami a galaxisunkhoz tartozik, ami nagyon nagyon rég úgy jött létre, hogy az univerzumot alkotó anyag " többnyire hidrogén atomok" a tömegvonzás miatt összesűrűsödött.
Az univerzum állítólag a nagy Bumm pillanatában hirtelen kitágult.
Viszább göngyölíteni jelenleg nem tudom.
Ennek a folyamatnak mi van az elején? Mert olyan nincs, hogy valami úgy jöjjön létre, hogy azt nem okozta semmi, hogy azt a dolgot nem tette lehetővé valami más előtte.
A labda sem ugrik fel magától az égbe, előtte muszáj hogy valami erőt gyakoroljon rá, egy kéz amely fel lendíti.
Én úgy gondolom, hogy ennek az ok-okozati sorozatnak a végén kell lennie valaminek ami elindította ezt az egészet.
Azt is gondolom, hogy ez a sorozat nem lehet végtelenül hosszú. Az egész folyamat időben fejlődő, és vissza kell hogy vezessen egy kiinduló állapotra.
De ilyen magától nem lehetséges, magától semmi nem jön létre.
A világunk egy paradoxon. Nem szabadna léteznie, mégis itt van a szemünk előtt.
Maga a világ létezése már magában is megszegi a fizika, energia megmaradás alap principiumát.
A világunk nem létezhet végtelenül hosszú ideje, a végtelen múlt, kizárja a kezdetet, azaz nem jött létre, ergó nem létezik.
Paradoxon.
Ha viszont valami létre hozta a világot, az ok-okozat tovább folytatódik. Ki volt az? Mi volt az, ami létre hozta a világunkat, és azt a dolgot, eseményt, mi idézte elő? És így tovább lehet folytatni a múlt ok-okozatait. Ami megint paradoxonhoz fog vezetni.
Meghaladja a filozófiát.
Nagyon kemény vizsgálódások ezek, amibe műszerekkel SEM láthatunk bele.
Csak egy elhanyagolhatóan kicsi mélységig, amiből talán következtethetünk a nagyobb mélységek milyenségére. Van e a szakadéknak alja? Mert pereme van ahonnan lenézünk. -
#22 Szerintem értelmet kell találni az életben, ha ez meg van és sikerül is teljesíteni amit el akartál érni onnantól mind1 mi lesz az élet után. Például: az én életem célja az, hogy a gyerekeimnek jobb élete legyen, mint nekem. Ha ez sikerül elérni, akkor én teljes nyugodtsággal fogok meghalni és nem fog zavarni, hogy mi lesz utána vagy lesz-e egyáltalán valami. -
#21 de pont ebbe nehéz belegondolni, hogy a semmi, az most mi, hogy éljük meg, vagy mi lesz azzal, amit most tudunk, elveszik? Mert most, ha belegondolunk, mindig jár az agyunk, kötjük a dolgokat egymáshoz, még aki kómába kerül, az is, vagy aki elveszti emlékezetét, az is megy tovább, új élményekkel, emlékekkel.
Szerintem jobb nem belegondolni, mi lesz akkor :D
sokan a lélekvándorlást hajtják, szerintem annak sincs semmi értelme, mivel úgysem emlékszünk az előző életünk dolgaira, így a lehetséges következőből sem fogunk a mostanira, ergo az nem is már a mi életünk, egy teljesen más emberé/állaté.
A pokol és menny dolog meg szimplán nevelő célzattal alakulhatott ki, gyerekeket lehetett ezzel rémisztgetni, jó útra terelni, s mint tudjuk, sok felnőttet is. Ha ez az ára, hát legyen, de mivel még senki sem jött vissza a halálból, legalábbis tiszta emlékekkel, addig nem tudhatjuk van-e pokol, menny, meg a nagy fehér kapu, ahol a jegyeket osztogatják. -
#20 pedig jó a buli -
#19 A halandóság nem más, mint a esély a következő generációknak a tökéletesebb alkalmazkodásra és ezáltal az magának élet fenntartásának záloga is.
Az egyén (és annak érzései, sorsa) nem számít.
Isten hozott a világegyetemben. :) -
#18 Érdekesek ezek a gondolatok, hogy van-e pokol, menyország, vagy egyáltalán van-e valami halál után. De inkább a kérdés az, hogy miért lenne, miért akarna minket "próbára tenni" egy nem "gondolkodó" világ, meg EMBERI tulajdonságok miatt bűntetni (amik születésünkkor vszínűleg bennünk sincsenek, neveléssel, ill mások hatásával válunk olyanná amilyenné), és mi volt addig, amíg ilyeneken gondolkodó lények nem éltek.
A másik, hogy miért akarunk mi tovább élni, mint ameddig élünk? Egyszer kell élni, amikor oda kell figyelni egészségünkre, meg kell tanulnunk szeretni, kiegyensúlyozottan élni (kapcsolatra is gondolok), minél több mindent megismerni, stb. Utána meg elvesztjük tudatunkat, onnantól kezdve meg mind1, hogy miként élünk, vagy fogunk-e egyáltalán élni.
Tudatunk nem lesz, eddig sem volt. Minden pillanatban mások vagyunk, csak az agyunk, memóriánk köti össze. Tehát gyakorlatilag nem változik semmi halál után. Tudatunk viszont csak a mostani életben lesz, ezért itt kell kihasználni, aztán beletörődni, hogy visszakerünk az életbe.
Tehát egyszer élünk így, odakell figyelni az egészségünkre, meg kell tanulni kiegyensúlyozottan, vidáman élni, minél több mindent megismerni, élvezni az érzékszerveinkel felfogható dolgokat :-)
Osho -nak vannak nagyon jó gondolatai (bár ő pont ellenkezőleg élt, és sok ellentmondásos irata is van, de vannak jók :| )
Egy másik topikban imuthesz gyűjtött össze néhányat: link -
szk #17 Elgondolkodtató ez az egész téma és nemtudom honnan jött ez pont ilyenkor :D -
#16 áve -
evildamien #15 csak sok köcsög van. -
ldavid #14 ki mondta, hogy egyáltalán létezik?
lehet, hogy létezik és Tatooine a neve, és lehet, hogy mindenki odakerül, de lehet, hogy senki sem kerül sehová.... -
#13 A rosszakat el kell ítélni! Akik bűnösek: szenvedjenek. Mindenkit szeressünk, békében éljünk, és nem szabad rosszindulatúnak lenni. Mert nagyon sok a veszedelem, amire már oda kéne figyelni a sok embernek. -
tomonor #12
-.- -
tomonor #11 Aha...
Nem, ha a földön pokol lenne, így nézne ki:
Doom II - Hell on Earth -
#10 ez az élet körförgása! minden elmúlik egyszer! nem csak az ember hal meg, meghalnak az állatok és a növények is. Csak az ember fejlödött olyan magas szintre h ezen elgondolkozzon, és az egyetlen lény amelyik fél a haláltól, mert nem tudja miaz. Pedig egyszerűen semmivé válik ahogy leirtad :) -
#9 ez honnan jött neked fél 12kor???? amúgy én hülyeségnek tartom a pokol és menyország fogalmát is amit az egyház tartott fenn a mai napig.
Te azt mondod h pokol, mert az ártatlan meghal és a bűnös itt szenved, de pl. pokol ez egy anyának akinek gyereke születik? -
#8 Ennél, hogy van e pokol, és túlvilág, vagy hogy a mi földünk a pokol vagy egy része annak, csak egy rosszabb van, hogy nincs semmi de semmi a halálunk után.
Ha ez így van, akkor az életnek ebből a szempontból nincs értelme.
A halálunk pillanatában, megszününk gondolkodni, visszaemlékezni, érezni bármit is, tudatunk elenyészik, minden elvész csak az élettelen hullánk marad hátra.
Mi lesz velünk? Semmi. Nincs tovább.
Ez a gondolat a legrémisztőbb, hogy tényleg nincs tovább.
Ebben a világban értékeket gyűjtünk, élményeket szerzünk, a boldogságot, megelégedést, kényelmet kergetjük.
Ezek a dolgok egy csapásra úgy eltűnnek mintha soha nem léteztek volna, mivel még csak emlékezetünk sem marad meg.
Ha azt nézzük, hogy minden embernek ez a sorsa, az élet csupán csak egy kétségbe esett vészkiáltás a halál előtt.
Az a pár évtized amit a több milliárd éves világunkban tölthetünk teljesen értelmetlen a halál szempontjából nézve.
Ha meghalsz, mindegy, hogy szegény, vagy milliárdos voltál, végig dolgoztad az egész életedet, vagy szartál az egészre, és ellustálkodtál egy életen át. Mindegy, hogy élményekben gazdag életet éltél vagy csak egy összefolyó szürke hétköznap volt csupán.
A halál pillanatától fogva ezek már nem számítanak.
Mint ahogy az sem számít ha valaki megemlékezik rólunk, ha nagy emberként tartanak majd számon. Nekünk ez nem fog eljutni a tudatunkig, mert mi már nem létezünk, nincs tudatunk, nincs gondolatunk.
Számunkra olyan hogy ÉN, vagy a világ, a többi dolog, nem létezik. Úgy nem létezik, mintha soha nem is létezett volna.
Sajnos nincs semmi jele annak, hogy a halál egy átjáró lenne máshová.
Semmit nem tudunk róla, és lehet, hogy sajnos azért nem tudunk róla semmit, mert a semmiről, az elmúlásról nem lehet megtudni semmit. Ez maga a semmi.
-
#7 akkor már inkább purgatórium
-
#6 ej bazdmeg -
#5 Nekem az a véleményem, hogy lehet ilyen témákon éveket agyalni, de hasznosabb, ha inkább megpróbálod jobb hellyé tenni. -
#4 fasság -
#3 -
#2 "Ez a világ talán egy másik bolygó pokla."
Aldous Huxley -
szk #1 Lehet h nem is létezik a pokol? vagyis a föld lenne az? és ha pl van egy baleset és az ártatlan hal meg akkor azért az ártatlan h egy jobb helyre jusson? és a bűnös itt szenvedjen?
Ki mit gondol erről :)
várom a véleményeket