79
  • Epikurosz
    Azt magyarázd el nekem, hogy miért nem építik be minden böngészőbe a "Nyomtatási előnézet" (Print preview) funkciót? Ezzel rendesen, nyugodtan el tudnék olvasni én is minden oldalt, nem kellene szenvedni a betűméretekkel és a zoomolással.
  • Sir Ny
    támogatja a direktx-et, és a p2p kapcsolatokat (asszem). persze, ezt kell tudnia egy multimédia platformnak. (már csak egy linux támogatás kéne)
  • Justil
    "gyorsan lefogja alázni a Flash-t (ha azok nem változtatnak a dolgokon hamar)"

Ezt igen erősen kétlem :)
  • bkvkbk
    Szerintem a Silkroad nagyon jó játék, én is sokat játszok velem.. perr pill 29lv vagyok Persia serveren! Király! Csak az agond hogymár lassu a fejlődés és kevés a dropp! De sebaj töretlenül megyek előrre!:)
  • BlackRose
    WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW

És most ezt komolyan gondolod... ok 3D-ben elismerem nem játék, de mint RIA technológia... egy picit nevetséges a Shockwave egy multimédia "platform" PONT.
  • Sir Ny
    S-sal kezdődik, és hockwave-re végződik.
  • BlackRose
    OK ha nem Flash akkor mi? JavaFX? OpenLaszlo? Flex? (az Flash-ra alapozott...), Curl?

... én ezek közül egyiket sem látom alternatívának sem a Flash-hez sem a SIlverlight-hoz képest.
  • Sir Ny
    "Mert a Flash ezt ugye már 10 éve tudja..."
    ki beszél itt flashról? úgy beszélsz, mintha csak az az egyetlen alternatíva létezne.
  • BlackRose
    Mert a Flash ezt ugye már 10 éve tudja... a Flash is a 10-esben kapott 3D-t, és nem erről van itt szó, hanem arról, hogy egy fejlesztő Silverlight-ban 3x gyorsabban és elegánsabban éri el azt amit Flash-ben és mint nem egy inferior ActionScript-ben (amely imperatív nyelv) hanem egy XAML-al (ami deklaratív nyelv) és C#/al ami OOP vagz akár funkcionális nyelvel mint az F# stb... ez az igazi előnye a Silverlight-nak, a többi meg amiben esetleg még gyengébb mint a Flash... hát éppen úgy mint ahogy utólérte a 3D-ben úgy előbb vagy utobb útol fogja érni másban is. A Flash-nak nincs válasza egy mindent átfogó és modern .NET alapú fejlesztői környezethez és nem szabad elfelejteni, hogy a Silverlight XAML alapú animációt nyújt ami ugye idő alapú a Flash viszont key-frame alapú... és lehet még sorolni, de az igazság, hogy a Silverlight 18 hónap fejlesztés után már sok mindenben elérte és sok mindenben el is hagyta az évtizede fejlesztett Flash-t és mindezt úgy, hogy soványabb. Próbáltál már TDD fejlesztést (Test Driven Development) Flash-ban és Silverlight-ban? Ég és föld a különbség. LINQ? :) adatbázis hozzáférés?, multithreading? és még sorolhatnám... nem vagyok Flash szakértő de a kettő nem egy helyre készült, a Flash egy animációs technológia volt ami idővel feldobott néhány RIA részletet magára a Silverlight egy enterprise RIA technológia amely animációt is tud és méghozzá magas szinten.
  • Sir Ny
    "Ugyanakkor a Silverlight 3 már GPU gyorsításal jön és"

húha, mekkora fejlődés, tényleg. illetve fejlődés - az SL2-höz képest, a konkurenciával szemben csúnyán le van maradva.
  • BlackRose
    http://silverlight.net/forums/t/3015.aspx

Nézd lejebb a javított táblázatokat mert az első a szegény kis Silverlight 1 idejében készült.

Azért egy picit kérdéses a "gyerekcipőben jár a Flash-hoz képest" ugyanis a Flash-nek is van helyenként előnye és hátránya és a Silverlight-nak is, de szerintem jelenleg a Flash igazi előnye a 90% elterjedség (vs. 30% a Silverlight esetében), és sok nagyon fontos dologban a Silverlight egy modernabb és soványabb, könyebben fejleszthető technológia ami gyorsan lefogja alázni a Flash-t (ha azok nem változtatnak a dolgokon hamar).

És nem szabad elfelejteni, hogy a Flash-ben csak ActionScript-t létezik, addig a Silverlight-ban C#, F#, IronPython, IronRuby, stb... szóval az Adobe-nak ideje félni :) mert a Microsoft fejlesztő portfoliója páratlan a világon és lépésről lépésre a Silverlight-ba hozza annak nagy részét.

• Justil
    azt el kell ismernem hogy a silverlight új verziói nagy fejlődést mutatnak, de még akkor is gyerekcipőben jár a flash-hez képest :)
  • BlackRose
    A Silverlight 1 egy gyorsan összedobott semmiség volt, de a Silverlight 2 már nem a múlt héten kijött Silverlight 3 pedig már igazi gyöngy. Elképesztő dolgokat lehet már vele művelni és méghozzá olyan nyelvekben mint C#, F#, IronPython, IronRuby stb. és rendelkezésünkre áll a .NET Framework nagy része. Ugyanakkor a Silverlight 3 már GPU gyorsításal jön és pl. HLSL-el (High Level Shader Language) új (custom) effektusokat lehet hozzá nagyon könnyen készíteni. Fejlesztése elegáns, produktív és igazán gazdag UI-t lehet vele építeni. Elterjedése még nem akkora mint amekkorát a Flash mondhat magáénak de már elérte a 30%-ot. És ami fontos a Microsoft fejleszti a full verziót a mobil készülékekre is (iPhone, BlackBerry, Symbian, Windows Mobile...), működik Firefox-on és Safari-n is egyaránt (Safari ha jól tudom csak MacOSX-en).

A Silverlight nem parsztvakítás hanem egy fantasztikusan produktív és hatékony platform, amivel komoly dolgokra kell számítani a jövőben egyszerűen azért mert lehetséges vele gazdaságosan fejleszteni és a piac ezt jutalmazni fogja.
  • Julius Caesar
    Ne említsd a silverlioghtot, mert annál nagyobb szart és FAIL-t még nem láttam. Anno láttam egy gportalos lapon, hogy az neki feltétlen kell, csak azzal megy. letöltöttem de az istennek se akarta felismerni. Ja meg az MS elnevezés: ezüstfény. ez jobb mint a mitsubishi spacestar (űrcsillag) vagy a spacewagon (űrszekér vagy hogy fordítsam). És később jön a goldlight is, meg a dájmondlájt. parasztvakítás rulez.
  • BlackRose
    "Gazelle" mint új böngésző architektúra (és Silverlight mint egy kísérlet a webet elmozdítani arról a pontról ahol 10-12 évvel ezelőtt megált). Ugyanis a web egy dokumentum kézbesítő (document delivery) rendszernek lett elképzelve ami idővel egy alkalmazást kézbesítő (application delivery) rendszeré nőtte ki magát, a baj csak ott van, hogy a W3C nem tudta biztosítani az igazi fejlődést ebbe az irányba, és ma egy elképesztő technológia dzungel az egész (aki fejlesztő az tudja miről beszélek).

Na de most itt nem ez a kérdés, a kérdés az, hogy egy böngésző valójában mi is?

Az IE, Firefox, Chrome stb. böngészők amelyneknek van architektúrájuk, de ettől nem függ az, hogy mennyire jól implementálják a W3C szabványokat, ugyanis ez a "layout engine"-től függ (az IE esetében a Trident, Firefox-nál a Gecko, Safari és Chrome esetében WebKit stb.) a Microsoftnak van még néhány másik "layout engine"-je pl. az egyik ami sokkal jobban W3C szabvány betartó amely az Expression Web belsejében működik stb.

Egyébként a Microsoft-nak néhány hónap munkába kerülne, hogy implemetálják 100% a W3C szabványokat (erről beszéltek is pl. Douglas Crockford Yahoo mérnök (JSON feltaláló) előadásain is) a gond ott van, hogy más prioritások állnak előttük, nekik az a fontos, hogy az IE-bő úgy csináljanak szabványos böngészőt, hogy a felhasználók ne vegyék észre (és itt főleg a vállalati felhasználókra gondolok amelyek intranet alkalmazásokat használnak szinte 100% esetben IE-vel), ugye nem vennék jó ha az új IE-ben szétesne a milliókért fejlesztett alkalmazásuk.

Szóval a megoldás nem valami teljesen új fejlesztésben van hanem a jelenlegi állapotokat figyelembe véve egy fokozatos fejlődésben, ez az ami sikeres lehet mint technikai úgy gazdasági szempontból (a Gazelle persze nem "layout engine" hanem egy biztonságos böngésző architektúra, de gondolom, hogy ez sem lesz egy új böngésző alapja, hanem mint kisérleti project (az MS Research fejleszti) alapul szolgál majd az IE architektúrájának fokozatos változtatására a hatékonyabb és biztonságosabb működés céljából.
  • Justil
    de télleg, valahol (tán pont itt az sg-n) olvastam, hogy a mikroszaft valami vadiúj böngészőn dolgozik, ami nem egy újabb IE lesz hanem tényleg vmi új. vagy ez kacsa volt?
  • Narxis

• Julius Caesar
    Nagyon jó az FF, seamonkey is egy király. Mindnekinek ajánlom. Egyszer nem fagy ki, sok a plugin, stabil és gyors. meg vagyok elégedve, explorert már nem is tudok hazsnálni, olyan buta, meg néhány oladlnál csak úgy kilép az eredeti (!) sp3-mas xp-men.

Hajrá FF!
  • garferi
    @Sir Ny:"mert a firefox olyat is engedett, amit nem lett vóna szabad. (embeddel szúrogattam be a képeket)"

Nem engedte, csak kijavította a hibádat. :)
    A webfejlesztők nagy része meg kifejezetten utálja, hogy a legtöbb alternatív böngésző mellé, ami jól jeleníti meg a szabványos weboldalakat, még az adott weboldalt az idióta IE-re is optimalizálni kell, ami dupla idő.

Biztonsági szempontból pedig nehogy már azt mondja nekem valaki, hogy az egy biztonságos és jó böngésző ami elválaszthatatlanul bele van integrálva a rendszerbe és ha összeomlik akkor nem tudom helyrehozni egy uninstall reinstallal ami FF és más böngésző esetén 1 perc.

Aki meg talál olyan weboldalt ami nem működik megfelelően a legújabb FF-el az legyen már oly szíves és linkelje be ide. Én még nem nagyon találkoztam olyan nagyon, többek által rendszeresen látogatott oldallal ami ne lett volna Firefox kompatibilis a mai világban.
  • Sir Ny
    ja igen, és a firefox az nagyon nem szabványkövető. amikor elkezdtem csináégatni a weblapomat, firefoxon néztem, mivel azt használtam, de a többin nem volt jó, mert a firefox olyat is engedett, amit nem lett vóna szabad. (embeddel szúrogattam be a képeket)
  • Sir Ny
    "Én személy szerint a chromot próbáltam, meg is vagyok vele elégdve, a kinézete nem igazán tetszik de ez nem is számítana, a baj csak az hogy vannak bizonyos oldalak amik el sem indulnak alatta."
    nekem azok a tapasztalataim, hogy a rókucin több oldal nem jött be nekem, mint chrome-on.
  • Sir Ny
    " Tehát amikor azt mondja valaki hogy ezt vagy azt használok addig szinte biztos hogy az iet használja második böngészőnek."
    és aki azt mondja, hogy ie-t használ?

én fx(ff)-et használok, és az opera a második böngészőm, ie meg nincs a gépen.
  • BlackRose
    NO SILVER BULLET!
  • BlackRose
    Eddig is minden honlap szabványos volt, persze létezik két szabvány az egyik a "de facto" Microsoft (IE) szabvány, a másik a "de jure" W3C szabvány. Na most mivel az IE már nem 90% a piacon akkor mindkettőre oda kell figyelni, ezért is fejlesztünk úgy, hogy lekérdezzük, hogy milyen böngészőre küldjük az (X)HTML-t és a JavaScript-et, már évek óta, és ez nem is fog megváltozni mert mindég lesznek újabb és régebbi szabvány verziók (még ha "hivatalos" W3C is) amelyek nem tökéletesen "backward" kompatibilisek egymásal.
  • Alfa Of NS
    Fordítva gondolkodsz. Számottevő mértékben elterjednek az "alternatív" böngészők és emiatt a honlapokat kénytelenek lesznek szabványosra csinálni és máris nincs gond.

A Safari meg érezhetően gyorsabb az IE8-hoz képest, szóval töb mint parasztvakítás.
  • Ravkin
  • BlackRose
    Acid Test = http://www.youtube.com/watch?v=fLwYpSCrlHU
  • BlackRose
    Az Acid Test nem parasztvaktás, de gyakorlatilag egy lényegtelen dolog. Az igazság, hogy minden böngészőben a web 99% jól működik, hogy a web 99% nem kevesebb mint 99%-ban egyformán néz ki... és, hogy a kérdés, hogy az adott honlap vagy web alkalmazás a felhasználónak szolgált e valami értéket vagy sem, és megérte e a fejlesztést.

Az Acid Test éppen olyan mint a tökéletes helyesírás, van olyan aki a világon semmit sem lát annyira fontosnak (szubjektív), de a valóságban amikor helyesírásunk egy bizonyos szintet elért, már teljesen megfelel a viszonylag egyértelmű kommunikációra (ami az írás alapfeladata). A web is ilyen, nem azért létezik, hogy valami szabványt 100% tökéletesen implementáljon hanem azért, hogy az embereket valami valós célok elérésében szolgálja. A többi (ahogy én általában mondani szoktam) nem más mint értelmetlen hülye duma.
  • Ravkin
    Azért megelőlegezem nektek, hogy már amíg mindenki névlegesen leváltotta már az internet explorert addig időről időre azért ezeknek a bizonyos csoportoknak szükségük adódik visszatérni arra. Tehát amikor azt mondja valaki hogy ezt vagy azt használok addig szinte biztos hogy az iet használja második böngészőnek.

Én személy szerint a chromot próbáltam, meg is vagyok vele elégdve, a kinézete nem igazán tetszik de ez nem is számítana, a baj csak az hogy vannak bizonyos oldalak amik el sem indulnak alatta. A firefox ilyen szempotból már jobb választás, itt már inkább felkészültek az oldalak kompatibilitásban, de itt sem teljes. Persze akinek még belefér az internetezési szokásaiba hogy egy két oldal nem jelenik meg, vagy esetlek átkapcsol olyankor ie-re asztmondom oké, de ameddig ez nem változik meg addig maradok az ienél.

És azt hiszem ez itt a történet lényege. A microsoftnak nem az az érdeke hogy a gyorsaság és a biztonságosság címszó alatt feladja a kompatibilitást, és a konkurensei kedvére még szarabb legyen a böngészője és így egy csomó oldalt kizárjon a saját böngészője alól. Mindenki láthatja hogy a safari gyakorlatilag 1 év alatt megalakította azt a parasztvakító spanyol viaszt amire mindenki vágyott. Na most komolyan akkor most majd mindenki át fog állni safarira, csak azért mert a benchmarkon jól teljesített ? Vagy netalán chromra mert marha szabványos és fullosan viszi az acid 3 at ? Hasonló a helyzet a firefoxal is...

Szóval nem vagyok maradi vagy valami ilyesmi, de már elég régóta ie-t használok, és csak azért mert ma már más a trendi és az ie divatját múlt, én még mindíg kritikus szemmel nézem a dolgokat, és úgy gondolom hogy még elég sokáig az internet explorert fogom használni.
  • mainruler
    Firefox a pórnép böngészője...a kollektív pozitív hisztéria magasztaltja, cukimuki, élénk színekkel telezsúfolt, könnyen emészthető...ja és tele hibákkal...bár az újdonság lenne benne annyi, mint amennyi hiba.
    Ja, a rókalogó tök ari.
  • Alfa Of NS
    A Safari a király!
  • garferi
    14 évnyi Internet Explorer fejlesztés eredménye:

Szarnak a webes szabványokra. Vicces :)
  • grobs
    Még nincs végleges CSS3, ezért ezeket tesztelni most tényleg csak parasztvakítás, de mivel a tervezet nagyrésze már nem fog változni, ezért ezeknek megfelelni előremutató dolog.
    A szabványok hasonlóan rugalmasak mint a tízparancsolat, úgyhogy az értelmezés egységességéért kellenek ilyen tesztek. Annyiból az Acid tesztek nem autentikusak, hogy nem a szabványokat létrehozó testületek készítik, hogy ami ezen átmegy az pecsétet kap, "csak" egy web-es szabványok betartásáért létrejött csapat, akiket viszont széles körben elfogadnak. Az Acid teszteken való megfelelés alapvetően az egységes szabványértelmezésről szól. Arról, hogy ha azt mondom, hogy egy elem pozíciója X, akkor az minden böngészőnek X, és ne legyen egy olyan amelyiknek ez azt jelenti, hogy X-6 pozícón jelenítse meg ... de legalábbis azt amelyik eltérően értelmezi a szabványt azt röhögjék ki, és huzzák le örökre.
  • Sanyix
    há persze azok írják akik azt hiszik ez kb olyan mint processzort szintetikusan tesztelni. De kurvára nem, mert ez nem teljesítményteszt, hanem képesség teszt. Azt meg vagy tudja valami vagy nem. És bizony ez mint ami a tesztben van előfordulhat egy weboldalon is. Sőt részlegesen is.

Egyébként ez az eredmény nem is rossz... az ie-hez képest :)
  • B0nFire
    Ez a mostani Acid test eredménye FF 3.5.1 Nem is olyan rossz.

btw, valahol olvastam, hogy ez az acid test nem autentikus; magyarul ez csak egy parasztvakítás.
  • Eriongtk
    8 addont használok firefoxhoz
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    1. Adblock plus
    2. Download statusbar
    3. Downthemall
    4. Download helper
    5. Fast dial
    6. Febe
    7. UnMHT
    8. Web Developer

Nekem eddig még nem volt bajom az indulással, gyors. Egyedüli dolog, ami nagyon nem jön be rajta, az a letöltésvezérlő... de ugye testre lehet szabni, tehát nincs gond. Chrome amugy meglepően jó amúgy, nem tudtam mire számitsak, amikor először felraktam, kellemeset csalódtam. Viszont ami nagyon irritált, az a sok tré reklám, és valljuk be, nem valószínű a google-tól h valamilyen szintű adblockot irjon hozzá, mert saját hirdetéseit (többnyire) blokkolná, persze 3rd party lehet, maga egyébként a chrome gyorsabb mint a ff, és most nem arra értem, h 19ms helyett 10 ms alatt hoz be 1 oldalt, hanem pl java alkalmazások. Szeretem firefoxot, mert ami kell, ahhoz kerestem, és találtam plugint. Anno amikor váltottam explorerről, már az első pár tapasztalat alapján is jobban tetszet, _viszont_: ahhoz képest jelentősen elkurvult, asszem az 1.5ös körüli verzióval csatlakoztam, és már a 2nek jelentősen nagyobb volt a gépigénye, nemhogy a 3nak. Szüleim gépe, 1 elég régi darabnak mondható... celeron 2.4, 512 ram, gef4 mx 440, mégis remekül megy rajta, oda is felraktam pár plugint, igaz nem ennyit, és 5mpnél még igy sem több az indulása, jól teljesít még az alatt a gép alatt is. Anno, ie5.5 még jó böngésző volt (igaz akkor még nem ismertem a többit, viszonyítani nem tudok :( ) mostmár a hajamat tépem tőle, szinte 1ik ismerősöm sem használ már ie-t, nagyon sokan pl maxthont, megint mások operát... mindenkinek mások az igényei egyéni igényekre szabni 1 "betonba öntött" programmal nehezen lehet, ezért is jó ez a megoldása.

Böngésző benchmark érdemes csekkolni, a Safari itt mindent visz

ACID teszt Ez valamilyen fajta kompatibilitás teszt, most nem jut eszembe h mi is egészen pontosan, utánanézni álmos vok

Most futtattam acidot:
    ff 3.51 93 pont (3.0.x valami 75 körül volt)
    ie8 11et (lol)
    Chrome 100at...

Nem, ezért a hszért semmi pénzt nem kaptam, nem azért használom ff-t, mert jajjejó divat, hanem mert jobban tetszik ilyen vagy olyan indok miatt, mint a többi alternatíva. Amiből van rengeteg, azon vitatkozni h melyik böngésző jobb, fölösleges, kinek mik az igényei ;)
  • Justil
    Hát a láma user kezében gyakorlatilag a legtöbb bővíthető/moduláris alkalmazás ilyen sorsra jut. Mégis, erre építve nem lehet leszólni ezeket a szoftvereket, hiszen a megfelelő kezekben pedig adott esetben sokkal pówerebbek tudnak lenni ezáltal.
  • BlackRose
    Az OK, 10 még esetleg használható valakinek... de láttam már megtömött Firefox-okat is barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél stb., és legtöbb dolgot nem is használják rajta, csak látták, letőltötték, kipróbálták stb. és akkor sírnak, hogy a Firefox lassú meg néha, néha "elszédül" stb. Én az ilyen esetekre gondoltam, az 5-6 az olyan szubjektívan meghatározott szám volt :) ami mondjuk extrém esetekben kitolható kétszeresére is :), de ez szerintem tényleg elég ritka eset.
  • Ravkin
    Szerintem ő inkább arra gondol, hogy pl az internet explorerben egy csomó alapdolog ami a minden napi internetezéshez kell alapból benne van, flash régebben még a java is benne volt, de ha véletlen benne is van az ieben, azt a firefoxhoz amúgy is le kell tölteni. (Tudom hogy ez nem teljesen így van senkit ne tévesszen meg ) Gondolom ez lehet a dolog hátterében.
  • Justil
    egy picit engem is zavar hogy a fox lassú, alapból sem egy szélvész pláne ha sok addon van felrakva. főleg úgy, hogy az én gépem 1 jó régi darab, még 1 magos meg minden. persze most jönnek majd az okosok és leoltanak, hogy mit fikázom én a ffoxot, hogy lassú, ha 1x egy ilyen őskövülettel futtatom...de egyébként ettől eltekintve meg vagyok vele elégedve...amúgy meg ha rendesen megírt és tesztelt addonokat raksz fel, és nem esel túlzásba velük, akkor számottevően nem rontják a teljesítményt, vagy ha más nem csinálj különböző profilokat, és ha épp nincs szükséged egyikre sem, indits egy olyat ami tök szűz és csak maga a gyári program van benne, kiegészítők nélkül.
    egyébként nekem tetszik a króm is, ha gyorsan akarok megnézni valamit (mert pl. esetleg a ffox 30 tabbal lett bezárva) akkor azt inditom, de különbe, ahogy bonfire is kb jól leírta, nekem túl fapados még a króm. ígéretes, de egyelőre túl fapados.