15
  • Sir Ny
    #15
    no, egy hejesírástanfolyam rád is rádférne, mivel az első tagmondatod rosszul kapcsolódik a másodikhoz.
  • Epikurosz
    #14
    egyetértek veled, kivéve a helyesírásod, amely javítható: enkripció => titkosítás, diplomált => diplomázott.
    :-)
  • BlackRose
    #13
    Ez OK, de... ismétlem mégegyszer "sok esetben európai születésű sőt európában diplomált emberek munkájának eredményeként." most ezek az emberek miért lógnát oda és ott csinálják meg? Mert itt sokkal több mesterséges akadályba ütköznek (az USA-ban is van éppen elég gát, sokkal több van ma ott is mint 100 évvel ezelőtt volt vagy akár Steve Jobs és Bill Gates idejében volt, de még mindég valahogy megoldható mert sokkal kevesebb az akadály mint az EU-ban).
  • BlackRose
    #12
    Ezt szeretnék (főleg mert úgy álmodták meg a Microsoft halálát), de ennek nincs gyakorlatilag semmi esélye, túl kevés desktop alkalmazásnál van értelme.
  • vatuszi
    #11
    "Miért van az, hogy az innovatív cégek és innovatív ötletek általában mind az USA teröletéről jönnek (sok esetben európai születésű sőt európában diplomált emberek munkájának eredményeként)."

    Az USA lakosainak vállalkozókedve mindmáig páratlan. Nálunk, sőt, egész Európában jól fizető alkalmazotti munkahely az emberek álma, diákkoruktól kezdve. Az USA-ban jól menő saját cég az álmuk. Sokan felnőtt fejjel indítanak csak új vállalkozást, boldogok és büszkék, ha sikerül talpon maradniuk.

    Nálunk adócsalónak tekintik a vállalkozót, avagy kizsákmányolónak. Ott felnéznek rá.

    Nem félnek belevágni új dolgokba, a kudarc erős veszélyének dacára sem. Európai szemmel meredek ötletekhez is találsz társakat, támogatókat. Nemcsak pofáznak arról, hogy támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, hanem rég kiépítették és gőzerővel működtetik az erre kitalált mechanizmusokat. Például nem adóztatják agyon őket, és nem is fogják, mert nincs olyan baloldaluk, amelyik képes lenne szavazatokat nyerni azzal, hogy mindenféle jókat ígér az szegényebbeknek a jobb módúaktól elvett pénzből. Elnagyoltan úgy néz ki a kinti politikai paletta, hogy van egy Jobbikuk (republikánusok) és van egy Fideszük (demokraták), azt kész.

    Röviden: kulturális okok húzódnak a jelenség mögött. Még mélyebben pedig történelmi okokat találunk. Az USA-ba mindenki vállalkozóként érkezett, vagy a szülei érkeztek úgy oda, vagy a nagyszülei stb. Mármint hosszú útra vállalkozó emberként, családként.
  • Justil
    #10
    Aham, hát én a CC-ről csak a médiából értesülök, ezért is olvastam/hallottam azt, hogy az okosok szerint a desktopot hivatott lecserélni. Ha ez csak duma, akkor 1 fokkal jobb a helyzet..
  • BlackRose
    #9
    Ami a szabadságunkat illeti :) sajnos nincs is mit elveszítenünk csak az illuziót, mert szabadságunk sajnos soha nem is volt, csak egy illuziónk van erről :( és ezt is csak addig gondoljuk, (hogy szabadok vagyunk) még nem probálunk meg valami igazán komoly dolgot csinálni (akkor látod csak meg, hogy semmit sem szabad, vagy ha szabad akkor magas árat kell fizetni és ha a szabadságot úgy kapjuk a hatalomtól akkor az valójában nem is szabadság). De ez OFF.
  • BlackRose
    #8
    Létezik megoldás, nem gondolod, egy dolog egy GMail cím és más dolog egy üzleti alkalmazás a felhőben :) létezik enkripció, senki sem mondta, hogy az adataid kopasyon kell, hogy üljenek az adatbázisban. Ugyanakkor még ha nem is igy van, a törvény tiltja, hogy olyan információhoz férjen hozzá valaki ami nem az ő dolga, egy vállalkozás amely felhő szolgáltatást nyújt, túl nagy kockázatot vállalna ha nem tartaná be ezeket a törvényeket. De mondom, törvény ide vagy törvény oda... az enkripció az biztos modszer az adatok titkoságának megörzésére.

    Egyébként a #7-ben sok mindenben igazad van :) ezért ha szabad a piac és választhatsz, több (nem 2-3 hanem tényleg több) szolgáltató között, akkor azok a szolgáltatók amelyek nem becsülik a szabadságot és esetleg visszaélnek "hatalmukkal" hamar csődbe mennek.

    Egyébként nem lesz ez kiterjesztve mindenre, a piac csak ott fogja alkalmazni ahol értelme van, a többi csak barom hülye média duma. A felhő nem a desktopot fogja felváltani (ez csak hülye duma), hanem az in-house IT-t, és a kis és közép Datacentert.
  • Justil
    #7
    Tudniillik az Internet ellen ma nyílt háború zajlik, akik 1 kicsit jobban képben vannak azok tudják ezt. Lévén az utolsó hely, ahol - ésszerű keretek közt - szólásszabadság van (persze ma már ez sem teljesen igaz, de azért jóval inkább mint a hagyományos média esetén). Sok fronton zajlik ez a háború (warez, internetcenzúra (lásd: Kína), adatok központi eltárolása, majd az azokkal való visszaélés, stb stb), és nekem az a benyomásom, hogy valakiknek kurvajó lesz ez a felhőzés, ugyanis ha a nagy tömegnek sikerül beadni, hogy ez szép, jó, menő és ez a holnap technológiája, akkor úgy forgatják majd ki az embereket az alapvető szabadságjogaikból, ahogy azt nap mint nap megteszik az "offline" világban.
    Arról nem is beszélve, hogy továbbra sem értem, miért kéne nekem elő(vagy utó)fizetéses alapon igénybe vennem olyan szolgáltatásokat, amiket már egy egyszerűbb, olcsóbb asztali pc-n is gond nélkül használhatok. Mert a renderfarm jellegű megoldásokat még én is megértem, ha valaki videó szerkesztéssel vagy 3D modellezéssel foglalkozik például, annak lehet hogy jól jön. De miért kell ezt kiterjeszteni mindenre?
    Kíváncsi vagyok mi mit gondol a témáról :)
  • Justil
    #6
    Ja, biztonságosan megoldható, persze. vegyük például a GMailt. Biztonságos, hiszen nem valószínű, hogy fel tudnád törni, még akkor sem ha tudnád a gmail címemet. A Google viszont akkor néz bele, amikor akar, ha akar. Számítási felhők esetén is, akinek a kezében a gyeplő van, az ellen milyen adatbiztonsági paradigma véd?
    Na ezért nem tetszik nekem, de rohadtul nem, ez az egész cc platform őrület...
  • BlackRose
    #5
    Az helyes kérdés itt au lenne, hogy miért nem található az EU-ban olyan cég (egy sem) amely "számítási felhő" szolgáltatást nyújtana? Miért van az, hogy az innovatív cégek és innovatív ötletek általában mind az USA teröletéről jönnek (sok esetben európai születésű sőt európában diplomált emberek munkájának eredményeként). Miért nem erre a kérdésre válaszolnak és akkor világos lesz, hogy nem állami (vagy "államilag" támogatott) "számítási felhőket" kell létrehozni, hanem nem kell gátakat állítani az új ötleteknek és új "garázs" cégeknek, és csökkenteni kell az állami bürokráciát, hogy ennek erdményeként kevesebb adót fizessünk és ha a pénzt a produktív és kreatív cégek, emberek fogják alkalmazni akkor nagy része majd ilyen fontos dolgokra fog menni mint pl. a "számítási felhők" és sok minden másra amiben az EU érezhetően le van maradva.

    Az EU-ban pl. milliárdok mentek el a sávszéleségek szükségtelen bővítésére (mert a politikusok azt hiszik, hogy minden fafejűnek 2010-ig 50Mbit kell majd, és ezek az erőforrások nem jöttek az égből, lehetett volna őket pl. számítási felhők létrehozására is költeni, de mivel először is megbénították a szabad gazdasági együttműködést (a millió oldalas jogsztabájaikkal stb.) és elvették a tőkét (magas adó, óriási ÁFA, stb.) ami nélkül nem lehet semmit sem építeni, és még profitot biztosítottak (politikailag) azoknak a cégeknek akik a tőkét nem arra fordítják amit a piac igényel (pl. számítási felhő vagy akármi más) hanem arra amit a politikusok jóváhagytak (pl. Jancsikának 50Mbit sávszéleséget torrentezni meg youtube-n pazarolni az időt).

    Ha nem pofáznak bele, a cégek pont azt építenek amire a piacnak szüksége van (mert azt lehet hasznosítani, eladni), ha az számítási felhő akkor az lesz ha sávszélesség akkor az lesz, ha pedig 27 kerekű bicikli akkor az lesz...
  • Bijesz
    #4
    Kicsit kevered a fogalmakat.

    A felhő lényege, hogy egy jól skálázható szolgáltatást ad anélkül, hogy a szolgáltatást kiszolgáló infrastruktúrával törödnöd kellene neked mint az felhő szolgáltatás bérlőjének.
    A grid pedig konkrét infrastruktúra, ehhez nincs köze.

    Egyszerű példának vegyünk egy webes mailt.
    Bérelsz egy felhőt. A (felhő)szolgáltató annyit számláz neked amennyi sávszélt adattárat és prociidőt használ a szolgáltatásod.
    Tehát ha egyedül használod filléreket, de ha elterjed a mint a gmail akkor már akár milliókat.

    Ez cégeknek fontos, mert nem kell az infrastruktúra méretezésével (szerver, sávszélesség bérlés stb...) foglalkozni.

    Ha képben vagy adatbiztonság területen tudnod kell, hogy adattárolás és kommunikáció biztonságosan megoldahtó manapság.


  • Vorpal
    #3
    grid az nem cloud computing - a többi kérdésre majd lassan.
  • waterman
    #2
    valaki magyarázza el nekem mi az a számítási felhő. nem értem mitől olyan nagy cucc ez, lévén iszonyat behatárolt az alkalmazási területe egy valóban felhőnek. amit én inkább egy dinamikus gridnek hívnék.
    tehát az egyszeri felhasználó számítógépe elég az egyszeri felhasználónak, aki meg egy doksit is a neten fellelhető eszközökkel szerkeszt, annak biztos oka van, vagy még hírből sem tudja mi az az adatbiztonság. a hd videó sem lesz jobb ha fellőjük a felhőbe..
    amire én per pill értelmét látom, azok pl render-farm tipusú alkalmazások, nagy mennyiségű adatok gyors feldolgozása pl boinc project meg a többiek, elosztott adattárházak (bár ez már necces). a gmail, meg a google docs, az nem felhő az én felfogásom szerint.
    egyáltalán vannak európai grid/felhő rendszerek? beírtam keresőbe és kiadott egy eurogrid honlapot, amit 2004ben szerkesztettek utoljára. látszik is rajta. a sulinet meg a geocities honlapok színvonalát hozza.
    mit kéne nyújtania egyáltalán egy felhőnek?
  • Ferrer
    #1
    Én valamiért félek ettől az egésztől. Nem tetszik.