A számítási felhőkben kell erősödnie Európának
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
:-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Az USA lakosainak vállalkozókedve mindmáig páratlan. Nálunk, sõt, egész Európában jól fizetõ alkalmazotti munkahely az emberek álma, diákkoruktól kezdve. Az USA-ban jól menõ saját cég az álmuk. Sokan felnõtt fejjel indítanak csak új vállalkozást, boldogok és büszkék, ha sikerül talpon maradniuk.
Nálunk adócsalónak tekintik a vállalkozót, avagy kizsákmányolónak. Ott felnéznek rá.
Nem félnek belevágni új dolgokba, a kudarc erõs veszélyének dacára sem. Európai szemmel meredek ötletekhez is találsz társakat, támogatókat. Nemcsak pofáznak arról, hogy támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, hanem rég kiépítették és gõzerõvel mûködtetik az erre kitalált mechanizmusokat. Például nem adóztatják agyon õket, és nem is fogják, mert nincs olyan baloldaluk, amelyik képes lenne szavazatokat nyerni azzal, hogy mindenféle jókat ígér az szegényebbeknek a jobb módúaktól elvett pénzbõl. Elnagyoltan úgy néz ki a kinti politikai paletta, hogy van egy Jobbikuk (republikánusok) és van egy Fideszük (demokraták), azt kész.
Röviden: kulturális okok húzódnak a jelenség mögött. Még mélyebben pedig történelmi okokat találunk. Az USA-ba mindenki vállalkozóként érkezett, vagy a szülei érkeztek úgy oda, vagy a nagyszülei stb. Mármint hosszú útra vállalkozó emberként, családként.
Egyébként a #7-ben sok mindenben igazad van 😊 ezért ha szabad a piac és választhatsz, több (nem 2-3 hanem tényleg több) szolgáltató között, akkor azok a szolgáltatók amelyek nem becsülik a szabadságot és esetleg visszaélnek "hatalmukkal" hamar csõdbe mennek.
Egyébként nem lesz ez kiterjesztve mindenre, a piac csak ott fogja alkalmazni ahol értelme van, a többi csak barom hülye média duma. A felhõ nem a desktopot fogja felváltani (ez csak hülye duma), hanem az in-house IT-t, és a kis és közép Datacentert.
Arról nem is beszélve, hogy továbbra sem értem, miért kéne nekem elõ(vagy utó)fizetéses alapon igénybe vennem olyan szolgáltatásokat, amiket már egy egyszerûbb, olcsóbb asztali pc-n is gond nélkül használhatok. Mert a renderfarm jellegû megoldásokat még én is megértem, ha valaki videó szerkesztéssel vagy 3D modellezéssel foglalkozik például, annak lehet hogy jól jön. De miért kell ezt kiterjeszteni mindenre?
Kíváncsi vagyok mi mit gondol a témáról 😊
Na ezért nem tetszik nekem, de rohadtul nem, ez az egész cc platform õrület...
Az EU-ban pl. milliárdok mentek el a sávszéleségek szükségtelen bõvítésére (mert a politikusok azt hiszik, hogy minden fafejûnek 2010-ig 50Mbit kell majd, és ezek az erõforrások nem jöttek az égbõl, lehetett volna õket pl. számítási felhõk létrehozására is költeni, de mivel elõször is megbénították a szabad gazdasági együttmûködést (a millió oldalas jogsztabájaikkal stb.) és elvették a tõkét (magas adó, óriási ÁFA, stb.) ami nélkül nem lehet semmit sem építeni, és még profitot biztosítottak (politikailag) azoknak a cégeknek akik a tõkét nem arra fordítják amit a piac igényel (pl. számítási felhõ vagy akármi más) hanem arra amit a politikusok jóváhagytak (pl. Jancsikának 50Mbit sávszéleséget torrentezni meg youtube-n pazarolni az idõt).
Ha nem pofáznak bele, a cégek pont azt építenek amire a piacnak szüksége van (mert azt lehet hasznosítani, eladni), ha az számítási felhõ akkor az lesz ha sávszélesség akkor az lesz, ha pedig 27 kerekû bicikli akkor az lesz...
A felhõ lényege, hogy egy jól skálázható szolgáltatást ad anélkül, hogy a szolgáltatást kiszolgáló infrastruktúrával törödnöd kellene neked mint az felhõ szolgáltatás bérlõjének.
A grid pedig konkrét infrastruktúra, ehhez nincs köze.
Egyszerû példának vegyünk egy webes mailt.
Bérelsz egy felhõt. A (felhõ)szolgáltató annyit számláz neked amennyi sávszélt adattárat és prociidõt használ a szolgáltatásod.
Tehát ha egyedül használod filléreket, de ha elterjed a mint a gmail akkor már akár milliókat.
Ez cégeknek fontos, mert nem kell az infrastruktúra méretezésével (szerver, sávszélesség bérlés stb...) foglalkozni.
Ha képben vagy adatbiztonság területen tudnod kell, hogy adattárolás és kommunikáció biztonságosan megoldahtó manapság.
- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...
tehát az egyszeri felhasználó számítógépe elég az egyszeri felhasználónak, aki meg egy doksit is a neten fellelhetõ eszközökkel szerkeszt, annak biztos oka van, vagy még hírbõl sem tudja mi az az adatbiztonság. a hd videó sem lesz jobb ha fellõjük a felhõbe..
amire én per pill értelmét látom, azok pl render-farm tipusú alkalmazások, nagy mennyiségû adatok gyors feldolgozása pl boinc project meg a többiek, elosztott adattárházak (bár ez már necces). a gmail, meg a google docs, az nem felhõ az én felfogásom szerint.
egyáltalán vannak európai grid/felhõ rendszerek? beírtam keresõbe és kiadott egy eurogrid honlapot, amit 2004ben szerkesztettek utoljára. látszik is rajta. a sulinet meg a geocities honlapok színvonalát hozza.
mit kéne nyújtania egyáltalán egy felhõnek?
\"The voices are back... Excellent.\"
LZ forever