6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • uwu hun
    A történelem oktatás az egy másik dolog, nem értem ahhoz mi köze az akadémiának.
    Az oktatás témában teljesen egyetértek veled, a történelem több mint aminek az iskolapadból tűnik, és ez az oktatás hibája.
    Nem igazán tudatosul a diákokban hogy hogy is végzik a munkájukat a történészek. Elsőször ezt kéne tanítani, és csak utána a konkrét adatokat. Jelenleg a történelemtanítás kimerül adatok közlésében sajnos.
    Ez egyébként igaz az összes tárgyra. A tudományos módszertan ismeretének hiánya nélkül nehéz érdekessé tenni a dolgot. Nagyobb hangsúlyt kéne fektatni arra, hogy hogy jutunk el a tudáshoz. Talán akkor nem az adatokat kéne nyomatni, főleg azért mert azok változhatnak is. Kis szerencsével a tanulók maguk is összeszednék az információt ha kellő alapot kapnak, és talán nem dőlnének be mindenféle dajkamesének.

Ezen felül van még egy nagyon fontos szerepe. Az összetartás magvát a történelemmel a legkönnyebb vetni.
    Hú ez olyan szép mintha nem is én mondtam volna.
    A hazaszeretet kialakulásához a történelemi ismeretek elengedhetetlenek. Ez pedig szükséges dolog egy egészséges társadalomban, mert az összetartás érdekből nem fog menni. Ezt is a történelemből láthatjuk leginkáb.
  • uwu hun
    Vagy inkáb a mesemonók álltak olyan oldalra ahol azt állítanak amit akarnak.
    Ezzel kapcsolatban ajánlom a szkeptikus blogot, ott több helyen is szó van erről.

Egyébként meg azért jöttem, hogy pörögjön a topik, nélkülem olyan suták vagytok. Én igazából csípem ezeket a sztorikat, kifejezetten jónak ítélem ha népszerű a téma, csak én másképp látom a dolgokat mint ti, de ez a gonosztudósos paranoia már egy kicsit gáz.
  • L Viper #2799
    Jéééé, idetalált sokadik uwu, a nagy akadémikus?
    Normális esetben már ban járna a sok regért is. Az első uwu még nem olyan rég kapta a koponyát :-) , de nem is gond, legalább nem unatkozunk, mert szórakoztató vagy.

De kár, hogy a genetika is a "mesemondók" oldalára állt. Sebaj, majd kitaláltok erre is valamit.
  • Solt
    Így kisarkítva az is... de ilyet én nem mondtam.

A történelem oktatás olyan kritikán aluli, ami azt a gyanút kelti sokakban, hogy ez véletlen nem lehet... rendre a negatívum felé csúsztatnak, tényeket nem vesznek figyelembe... egyszer a monda csak mese, máskor meg arra alapoznak elméletet... azt veszik ténynek és igaznak, ami negatív irányba mutat... azt hiszem ez már számtalan esetben bizonyítva lett...

Ezek után az emberben egy kérdés merül fel! Kinek az érdeke? Annak, aki gyökértelen, önmagába belerúgó, önmagában hinni képtelen, kishitű társadalmat akar... hát meglett az eredménye...
  • uwu hun
    Azért szentírásnak nem nevezném. A tudomány fejlődik, a tudás gyarapszik, és az elfogadott elméletek változnak. Ez utóbbit huszárosan meglovagolják ezek az újhullámos mesemondók.

Most komolyan nem értem hogy hihet bárki abban, hogy az akadémiába gyűlnek a gonosz tudósok akiknek a világ elrontása a célja. Ez enyhén szólva röhejes.
  • Solt
    A vad hívő az, aki pénzért kurvát csinál magából... nem a tényeket oktatja, hanem amiért fizetik. Persze nem várom el, hogy ezen "apróságon" elgondolkozz, hisz mint azt a képlet is mutatja, remek kiképzést kaptál. Jól elhitették veled, hogy az a szentírás amit tőlük hallasz, mindenki más meg hülye... Az egod most meg már nem engedi, hogy immáron a saját ( vélt ) tudásodat megkérdőjelezd... ez az ördögi kör, te pedig szépen kapaszkodsz bele... hajrá! ;)

Kettőnk közül csak egyikünk vad hívő, és az nem én vagyok... szeretném felhívni rá a figyelmedet, hogy nekem is azt tanították amit neked... csak én később hajlandó voltam foglalkozni a kérdőjelekkel. Tán egyszer a te egod is megengedi ezt neked... ha így lesz, nagyon fogod majd szégyellni a képed...
  • uwu hun
    Hát igen. Aki nem ért igazán semmihez az mindenhez ért.
    Legalább is sokan ezt hiszik.
    Minden jel arra utal, hogy fogalmad sincs mit is jelent tudni valamit. Attól hogy történelmi témájú sci-fit olvasol nem leszel okosabb. Műveltebb viszont igen. Ezeknek az új típusú mendemondáknak is van valamiféle értéke, csak épp tudományos jelentőségük elhanyagolható.
    Pont olyan mint mondjuk Daniken rajongótábora. Sokan róla is azt hiszik hogy tudós, közbe meg csak fantáziál, és írogat. Persze ő is tényekből meríti az ötletei. Végül is nem árt elgondolkodni ilyen mi lett volna ha... típusú dolgokon, fejleszti az intuíciót.
    Ezeknek a dolgoknak annyi a haszna, hogy népszerűségük lévén az emberek érdeklődve fordulnak a tudományhoz nagy általánosságban. Legalább is foglalkoznak vele legalább annyira, hogy azt állítsák róla hogy butaság. Persze így kicsibe az ilyen piti alakok mindíg attól érzik magukat okosnak, ha a tudomány eredményeiről egyszerűen megfeledkeznek, és saját gondolkodó énjüket és ezzel saját véleményüket minden felé helyezik; ami mellesleg nem a sajátjuk, de a szerzők ügyelnek rá hogy így érezzék, ez a népszerűségük titka.
    Az akadémia fikázása azért eléggé gyerekes. Sajnos ez a mellékhatás is megvan a scifiknek. A rajongók már csak ilyenek mikor vad hívőkké válnak.
  • Solt
    Ez nem hit kérdése, hanem egy alap tudásé... és ezzel válaszoltam az eggyel efelett található ... nem is tudom mire...
  • uwu hun
    Azt hallottad, hogy a skót nacionalisták az Egyiptomiakat tartják őseiknek?
    Tök gáz hogy ennyire kispályásak. De hát kicsi nép kis ambíció. Ők mindig el voltak nyomva, mi meg voltunk nagyhatalmi helyzetben is , végül is igazatok van abban, hogy ilyen háttérrel illik űberelni az ehhez hasonló kispályásokat.
  • uwu hun
    Erős a hited, ez tetszik.
  • Solt
    Hiába no... akinek megfelelnek a magyartalanító akadémia tények nélküli kijelentései egyelőre az a menő... nincs is ezzel gond, teljesen emberi tulajdonság, hogy ragaszkodsz ahhoz amit beléd neveltek... felelj csak meg az elvárásoknak, úgy szép az élet! Ráadásul ehhez tények sem kellenek, meg gondolkozni sem kell... kényelmes...

Shalom! :D
  • 7th uwu
    Hát igen, nem sokat írok mostanában én se. Asszem kiéltem már magam itt is :D
    Azért én is nézegetem ám amiket írtok. Igaz, hogy egy szavatokat se hiszem, és stabilabb háttére építem azt amit ismeretnek tekintek, azért nem árt tudni miben hiszenk az elvtársak. Ami igaz az igaz, nagyszerű mondák teremnek mostanábn, hogy ilyen erős lett a nemzeti vonal. Ez is érték, csak helyén kell kezelni a dolgokat.

Szebb jövőt!
  • lopbisz
  • Solt
    Nem kötekedni akartam, csak elhamarkodottnak tartom a benne lévő kijelentést! :) Nyugodtan írd csak be amit érdekesnek találsz... sokan csak olvassuk a topikot, és ritkán szólalunk meg! :)

( köszönöm )
  • Savaran
    Nem én írtam a szöveget, csak megtaláltam a neten, érdekesnek találtam, úgy gondoltam bemásolom mivel nem nagyon ír mostanában senki:)

A száműzött dologgal én sem értek egyet, nagyszerű az írás amit linkeltél, köszi!
  • Solt
    A pártusok száműzöttek? Ezt azért így nem merném kijelenteni... a nevükben pont az ellenkezője van benne:

"Nézzük a változatokat: part, párt, pártol, pártos, párta, pár, ami így hirtelen egyezik. Azt hiszem nem kell nyelvésznek lenni hozzá, hogy lássuk a mondandót. Képviselem valaminek, valakinek a mondandóját, vagy érdekeit, pártját fogom, a pártjára, a partjára, vagyis az ő oldalára állok, ezáltal pártolom őt és a mondandóját, vagyis pártoskodom mellette, vagyis pártos módon viselkedem. Pártos módon? Értelmetlen? Akkor miért van annyi Pártos családnév nálunk, és csakis nálunk!? Innentől már csak egy lépés a pártus! Meredek? Elsőre lehet, de, ha a beidegződést letesszük, akkor nagyon is logikus! Még egy kis lökés… levezethető ez így bármilyen más nyelven? Akár csak töredékeiben is? Hát nem…

És akkor lássuk, hogy lettek pártusok a pártusok. Megint Jusztinuszt hívjuk segítségül, ő így írja le őket: A pártusok szkíták származékai, magukat nevezik pártusnak. Egyéb leírásokban is ezt megerősítő leírások szerepelnek azzal a kiegészítéssel, hogy a Pártusok azért hívják magukat pártusnak, mert a szkíták ügyeit pártolják Mezopotámiában! Olyan is van, aki úgy jegyzi meg, hogy elpártoltak a szkítáktól… ezen lehet vitázni, hogy pártolták őket, vagy elpártoltak tőlük, de egy biztos, a pártolás több forrásban is szerepel, ennek értelme pedig CSAK magyarul van.

A pártusok első nagy uralkodója Arszák. Arszákról a következőt kell tudni: „A Nisbi feliraton, határozottan körülírják Arszák származását. Arszákot mint hún kiralyfit mutatják be a történelemben. A feliratnak ide vonatkozó helye ekképpen hangzik: "Antiokhusz országlásának tizenegyedik évében a pártusok a macedónok igáját lerázták és az euthalita (fehér-hún) királynak fia lett királyuk, kinek nemsokára Kelet- és Észak-Ázsia minden népe meghódolt. Arszák királynak négy fia volt. Egyik kapta az euthalita húnok országát, a második az indusokat, a harmadik a pártusokat, a negyedik az örmények országát." Adott egy emberke aki "hún", Arszáknak hívják, és birodalmat, országot alapít!
    "

A teljes okfejtésem egy vitából...
  • Savaran
    "A parthusok, akik kezében most – miután szinte megosztoztak a földkerekségen a rómaiakkal – a Kelet fölötti uralom van, a szkíták száműzöttei voltak. Ezt a nevük is nyilvánvalóvá teszi, mert scytha nyelven a száműzötteket parthusoknak mondják … Scythiából belső lázongások folytán űzték ki őket; ekkor titokban Hyrcania meg a dahák, apartanusok és margianusok népei között elterülő pusztaságokat foglalták el …Nyelvük a scytha és a méd nyelv között középen foglal helyet: e kettőnek a keveréke. Ruházatuk egykor saját divatjuk szerint volt; mióta bevonult hozzájuk a gazdagság, olyan, mint a médeké: pompás és redőkbe szedett. Fegyverzetük ősi és scythaforma … A harc náluk abban áll, hogy lovaikon előreszáguldanak, majd hátat fordítanak az ellenségnek; gyakran színlelik a megfutamodást, hogy ezzel üldözőiket elővigyázatlanabbakká tegyék … Gyakran a küzdelem legnagyobb hevében hagyják ott az ütközetet, majd kevéssel utóbb, futtukban újra kezdik a csatát, úgyhogy amikor az ember azt hinné, hogy már legyőzte őket, éppen akkor kell a legnagyobb veszéllyel szembenéznie. Nekik is meg a lovaiknak is pikkelyes vért szolgál védelmül, mely a lovat és lovasát egész testén befedi … minden egyes férfinak több felesége van …Minden időben lovon járnak: lovon mennek a csatába, lovon a lakomára, lovon hivatalos és magánügyek intézésére; lovon álldogálnak, kereskednek és beszélgetnek … Az érzéki élvezetekben mértéktelenek …" Iustinus XLI
  • ahddub
    agyagtábla létezik az i. e. 3. évezredből, mely arról tudósít, hogy a káld és a subar nép egy-azonos nyelvet beszélt, egy nyelven imádta az Istent. Prof Kramer közölte a fordítását a philadelphiai University Museum egyik táblájának, melyen ez van írva. (29. 16. 422. sz. tábla a Nippur Collectionból.) Mezopotámia őslakóinak is ezeket a "subar"-okat tartja, akik- szerinte - ős-Sumírnak az első civilizációját alakították ki. Ők voltak az első földmívelők, építők, az első halászok, ácsok, kovácsok, kőmívesek, bőrmunkások, fazekasok stb. (N. S. Kramer: The Sumerians, their History, Culture and Character. Chicago, 1936. 40. oldalon.) Egy másik könyvében közöl egy térképet is, ahol a subar nép országát a Tigristől a Káspi-tengerig tünteti fel. (Sumerian Mithology. Harper. 1961. 7. old.) Özönvíz előtti népnek mondja őket.
  • ahddub
    Badínyi műve
  • ahddub
    http://www.angelfire.com/realm3/hmult1/konyvek/igaz41.htm
  • ahddub

illetve ez az! XD
  • ahddub

közel keleti ragozós eleink
  • ahddub
    Badínyi video, őshazánk a medencénk.

video
  • Savaran
    Az igazság 2.rész
  • ahddub
    szumír migrációk
  • ahddub
    Boldog új évet minden ragozós nyelvű magaskultúra leszármazottnak! XD
  • ahddub
    egy kis adalék a szkíták létrejöttéhez, persze a MEGHÓDÍTOTT iráni, uráli, altáji elemeknek köze nem volt a szkítákhoz mégis az ő nyelvemlékeire tolták rá a szumír-szabír kultúrát! megteremtve az egyetemes történelem hamisítást és felcserélve az átadó népet az átvevővel! remélem így már érthető a történet a szkeptikusok, földhöz ragadtak száméra is! te sem az apád apja vagy még ha kapcsolatban is álltok egymással!XD
  • ahddub
    A szumir kultúra folyami társadalma nem a megmerevedést választotta, hanem lényeges tömegeiben a három "mediterrán" régióba áthúzódva, fokozatosan kiürítette a folyórendszerű területét. A szumir világ fokozatosan négyfelé vált és ez a négyfelé válás az időszámításunk kezdetét megelőző harmadik évezred közepe táján, az achájok Peloponnezoszba érkezése előtt mintegy másfélezer évvel indul meg.

A három közeli mediterrán régió közül a Földközi-tenger vonzása a legnagyobb, a kirajzás tehát ebbe az irányba, ha nem is a legkorábbi, de a legerősebb. Ez a kirajzás hozza létre a dél-kisázsiai és kréta-minoszi kultúrákat.

Az északi irányú kirajzás már nem is annyira kirajzás, mint inkább terjeszkedés, hisz a Tigris és Eufrát forrásvidékén elterülő Szubartu (Szabirföld) tágulása eredményeképpen éri el a Fekete-tenger déli partvidékét és a Kur és Araxes folyók dél-kaukázusi síkságait, hogy aztán évezredekkel később a Fekete-tenger - Kaukázus vonalát is átlépve, Szubartu szabirjai behatoljanak a mai Dél-Oroszországnak "Európát", sőt a dél-urali térség "Ázsiát" jelentő területeire is ("Szibéria" ). Ugyancsak Szubartu népéből válnak ki a bogházkői okmányok tanúsága szerint a Kr. e. 2. évezred közepe felé a szabir nyelvet beszélő "hurri"-k vagy "kur"-ok (v. ö. Kur-folyó), akiket 1000 évvel később a görögök "kár"-oknak fognak nevezni Kisázsiában, és az ugyanezt a nyelvet beszélő "mitanni"-k, vagy "mada"-k, akik valószínűleg a következő évezred "méd"-jeivel azonosak.

A harmadik mediterrán kirajzást a Káspi-tenger vonzása indítja el, s időben ez a kirajzás a legkorábbi. A Káspi-tenger körül elhelyezkedő szumir rajokból kialakuló különböző népeket majd kétezer évvel később "szkitháknak" fogja önkényesen és helytelenül elnevezni a mindent "görögösítő" hellén tudomány.

A mezopotámiai őshazában visszamaradó, folyton csökkenő erejű szumirság csodálatos lendülete ezzel fokozatosan lelassul s végül megmerevedik. Legyengülve és elkényelmesedve előbb az északkeleten húzódó elemi hegyvidék kemény, barbár és kegyetlen rokonnépével, a rémült és panaszkodó ó-szumir feljegyzésekben "hegyek sárkányai"-nak nevezett kudu, vagy gudu, vagy kad néppel kerül hosszú és tért vesztő harcokba, melyek eredményeképpen Szumiria északi fele kad fennhatóság alá kerül (Akkad). A Szumirföld és Akkad központjait jelentő Ur és Larsza között évszázadokon keresztül folyik a véres vetélkedés, amelynek háta mögött fokozatosan egy új városhatalom nő fel, Babel, vagy ahogy a görögök nevezik, Babylon. Babel a mezopotámiai térbe egyre nagyobb tömegekben érkező és ott gyorsan civilizálódó barbár sémita kötelékek által alapított város-államok egyike, amely a két mezopotámiai "nagyhatalom" egymást rongáló vetélkedését ügyes politikával kihasználva, előbb egyik szövetségével a másikat, majd azután a győztest is uralma alá hajtja. Babel emelkedésére a koronát Hamurápi teszi fel a Kr. e. 2. évezred első évtizedeiben s ezzel Szumiriának sok ezer évi csodálatos és az egész emberi kultúrát elindító fejlődése és szerepe politikailag gyorsan összezsugorodik.
  • Savaran
    non Turcae, sed Sabartoeasphali
  • ahddub

ó a görögök is tudták már ki lakik fölöttük..
  • ahddub
    csak emlékeztetőül: hurri= szubartu, sumér=jemdet nassr
  • ahddub
    Még a vérmesen finnugrista Hóman is belátta, élete végén kiadott művében a tényeket!

Hóman Bálint történész 1943–44-ben írt, de csak 1985-ben megjelent Ősemberek – Ősmagyarok (Hungarian Cultural Foundation. Atlanta, GA. USA) című könyvében a következőket írja:

„A magyarság és a magyar nyelv kimmér–géta kapcsolatainak a megállapításával új értelmet kapna az eddig jóformán kizárólagosan műkedvelőknek átengedett szumir–magyar kutatás is. A szumirok nyelve mai ismereteink szerint (1943) jáfetita kaukázusi nyelvcsaládba tartozik, a magyar nyelv kaukázusi és ‘ismeretlen eredetűnek’ mondott ősi szavainak az elemzésénél tehát a jövőben nem szabad figyelmen kívül hagynunk a szumir és hatti–hurri nyelvemlékeket.”
  • L Viper #2769
    Viszont, s hasonlókat mindenkinek!

Egy kis érdekesség 1973-ból, a japán - magyar szótárban.
  • Solt
    Áldott Karácsonyt Urak!
  • Savaran
    Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
  • Savaran
    Sabartoasfaloi-nem finnugor nem türk nem mongol nem jugar nem eszkimó
  • ahddub
    itt pedig bíborban született Konsztantin szúrja szíven a finnugristákat amikor népünk valódi eredetét és történelmét említi magára Bulcsúra és Tormásra támaszkodva, idézve a 2 vezért akiknél jobban senki sem tudhatja kik voltak eleik...

De Administrando Imperio
  • ahddub
    Boldog ünnepeket!

Padányi-Dentü Magyaria
  • ahddub
    ezek a magyar gén markerek apai vonalon
    I2a: jégkori medencei őslakosság (10-20%)
    I1: skandinávia őslakossága a jégkor után (5-10%)
    E3b, J2b: kőkori földművesek a termékeny félholdból (5-10%)
    j2a: folyamközi őslakosság (2-5%)
    R1a1: kelet-európai, és ázsiába kirajzott lovas népek (domináns, 30% fölött)
    r1b1: közel-kelet iráni ragozós nyelvű magaskultúrák(5% alatt)
    r1b1b2a: indoeurópaiak (10% körül)
    g2a: kaukázusi őslakosság (5% ig)
    n3,c3,q2a: csatlakozott szibériai, altáji elemek (3% alatt)
  • ahddub
    lovas europidok vándoroltak ki ázsiába, ott nyilván keveredtek és hazatértek több hullámban, a régészet ezeket ismeri az duna-tisza köze és az alföldről.
    kre 3500 kurgán kultúra
    kre 650 szkíták
    kru 20 szarmata jászok
    kru 375 hunok és vegyes népük
    6. század avarok, hun uralkodóval
    7. század onogurok, hun uralkodóval
    9.század szavír-onogurok, szavír-hun uralkodóval