6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
uwu hun #3081 "Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy gyakran történészi munkákban a rongyos-toprongyos, állandóan lázadó, szegénylegényes magyar katona képét tárják elénk következetesen. Időnként olyan katona képét vázolják elénk, aki nem tudott alkalmazkodni a korszak harcászatához, pl. képtelen volt elsajátítani az új alakzati harcrendeket, idegen fegyverzet használatát.
Olyan értekezéseket is olvashatunk nem kevés helyen, ahol pl. kijelentik, hogy a magyar gyalogság nem használt, lándzsát vagy hosszú lándzsát."
LOL
Nem tudom honnan veszed ezt a hülyeséget. Szerintem csak halottad, hogy valaki hallot valamit akinek mondtak valamit:D Senki nem terjeszt ilyesmit. Ti terjesztitek hogy valakik terjeszti, hogy legyen ellenség a hobbiharcotokhoz.
A valóságban nem hiszem hogy akad olyan az országba aki elvégezte a 8 osztályt és ne hallott volna a bandériumokról, Fekete seregről, huszárokról, hajdúkról... -
Solt #3080 Ősbuda -
#3079 Magyar gyalogság a "török" korban:
Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy gyakran történészi munkákban a rongyos-toprongyos, állandóan lázadó, szegénylegényes magyar katona képét tárják elénk következetesen. Időnként olyan katona képét vázolják elénk, aki nem tudott alkalmazkodni a korszak harcászatához, pl. képtelen volt elsajátítani az új alakzati harcrendeket, idegen fegyverzet használatát.
Olyan értekezéseket is olvashatunk nem kevés helyen, ahol pl. kijelentik, hogy a magyar gyalogság nem használt, lándzsát vagy hosszú lándzsát.
Mi nem állítjuk, hogy nem volt tömeges éhezés, zsoldnélküli kiszolgáltatottság. Nem vitatjuk a hajdúk egyedi, mai szemmel nézve modern gerilla-kommandós hadviselését.
Ellenkezőleg, azt szeretnénk bizonyítani, hogy meglepő módon a változó környezethez és helyzetekhez alkalmazkodva, eltérő feltételek mellett alkalmasak voltak az adott harci helyzetben a helytállásra más-más nemzetekkel egy rendben történő harcra.
Azt gondoljuk, hogy az általánosító történészi következtetések bizonyára XX. századi központilag előírt osztályharcos szemlélet által diktált majd átvett kép. Nem kívánunk saját következtetéseinkkel érvelni.
Szóljanak helyettünk a korszak beszámolói. Eddigi gazdag gyűjtésünkből folytatás következik.
Ebben a fejezetben a lándzsás magyar gyalogság és a magyar nehézlovasság jelenlétéről és harcáról olvashatnak Báthory István idejében 1577-ben lengyelországi harctereken rögzített személyes beszámolóból.
Kép: Esterházy Miklós 20.000 fős seregének magyar lándzsás gyalogsága.
Forrás: Reinhold Heidenstein királyi titkár beszámolója Gdanskért vívott háborúból
„...Most kidugták fejüket a tetőn, de nagy vereséggel fognak fizetni merészségükért. Sok hasonló, a katonákat bátorságra buzdító dolgot mondott még Zborowski, hivatkozva őseik dicső nevére és saját vitézségükre.
Magához vette a teljes magyar gyalogságot [mintegy 900 főt], s Johann von Köln ellen indult. Az már fölállította a hegyekben ágyúit, s a karósáncokat kezdte leveretni. A magyar gyalogság a jobb szárnyat támadta meg, de megijedt az ágyúdörgéstől, a katonák a földre vetették magukat, hogy a lövedékek ne tegyenek bennük kárt. [Ez a hajdúk ösztönös hadművészetéhez tartozott!] Parancsnokuk, Vadasy Mihály [Vadas Mihály kapitány, részt vett a Bekes elleni harcokban is] azonban mindjárt figyelmeztette őket, hogy milyen nagy szégyen lesz a Király elé állni, ha nem győznek. Talpra ugrottak ekkora magyar gyalogosok, s a sűrű sorokban haladó gdanskiakat puskából kezdték lőni, s sokat megöltek közülük. Az ellenség soraiban zavar támadt, ekkor a magyar gyalogosok futólépésben elfoglalták a gdanski ágyúkat, megölték a lövegkezelőket, s az ellenséget saját ágyúival kezdték lőni. Az eddig várakozó ellenfél, mely ma gondolt, hogy a maroknyi királyi csapatot könnyedén eltapossa, most a magyarokra támadt.
Vadasy, aki térdén megsérült, estében odakiáltott katonáinak, hogy tegyék félre a lőfegyvert, s vegyék elő kardjaikat. Azok derekasan helyt is álltak. részben kopjáikkal. részben kardjaikkal verekedtek, s oly ügyesen nyomultak az ellenség kopjái [kopjásai] közé, hogy annak sorait sikerült összezavarniok. Ekkor a királyi lovasság a gdanski lovasságra vetette magát, és szétkergette azt. A gdanski lovasság saját gyalogságára futott, s azt még jobban összezavarta, s végül az egész sereg szétszóródott. Mindenki derekasan helytállt ebben a csatában, de leginkább Zborowski járult hozzá a győzelemhez, mert beszédével, tanácsaival és karjával vitézül támogatta övéit. Komoly veszélybe is került közben, mikor egy lova lábai közé lőtt nehéz ágyúgolyó majdnem felborította ót. A magyar gyalogság is kitüntette magát, de a győzelemért nagy, véres árat kellett fizetni.
A magyarok közül két ezredes [magyar rang szerint kapitány vagy ezeres kapitány] esett el:
Nagy Ambrus és Rácz Mihály [ez téves, mert utóbbi később is harcolt] és mintegy negyven egyszerű katona. Két másik ezredes súlyosan megsebesült: István [Somodi vagy Károlyi István] és Vadasy, az egyszerű katonák közül pedig vagy nyolcvanan. A mieink [ti. a lengyelek] közül tizennégyen elestek, negyvenöten pedig megsebesültek. Katonáink üldözőbe vették a meneküló ellenfelet. Számtalan holttest feküdt a töltéseken, s útjukat állta. Zborowski megparancsolta a gyalogságnak, hogy a tetemeket a kis tavakba és a mocsarakba hajigálják. Ekkor a lovasság előtt szabaddá vált az út, s eredményesebben tudta az ellenfelet üldözni, és bizony több gdanski esett el ekkor, mint az ütközet során. Johann von Köln alól kidőlt a lova, de szolgája, egy lengyel, mindjárt újat hozott neki; így sikerült elmenekülnie. A városból kiözönlött civilek, akik vagy három mérföldnyi területen követték a sereget, most félelmükben szétfutottak, s az erdőkben és mocsarakban húzódtak meg. A nemesek és parasztok vagy megölték, vagy fogságba ejtették őket [egyes adatok szerint 600 danzigi polgár halt meg]. Az esküdtek jelentették, hogy a harctéren és egyéb helyeken négyezer-négyszáz holttestet szedtek össze, s több mint ezer ellenfél foglyul esett. A mi seregünk összetétele a következő volt:
kilencszázötven zsoldos nehézlovas, kétszáz könnyű lovas, mintegy százötven önkéntes és udvari nehézfegyveres, ezek között volt Teczynski wojniczi kasztelán ötven embere, Zamojski negyven embere, volt még mintegy ötven önkéntes könnyű lovas, köztük Andrzej Górka miedzyrzeczi kasztelán tatárjaiból harminc, volt negyven magyar nehézlovas és hatszáz gyalogos. A lengyel gyalogság Andrzej Firlej lublini kasztelán száz emberéből és magának Zborowskinak harminc emberéből állt. [Összesen 1390 lovas és 730 gyalogos.]...” -
#3078 A szablya -
#3077 1456 Nándorfehérvár (+230 év)
1686 Buda visszafoglalása (+162 év)
1848 forradalom és szabadságharc (+108 év) (előzővel össz.:+270 év)
1956 forradalom és szabadságharc (+34 év) (előzővel össz.:+142 év)
1989-90 rendszerváltás (?)
:):):)Egyre türelmetlenebbek lettünk.:) 1956-hoz képest 500 éven belül hány "nagy balhé" lesz?:) Az eltelt évek különbözete 62,54,74:) átlag 63:)
Csak úgy jött spontán. Érdekes, de nincs jelentősége...A hősökről jutott eszembe. -
#3076 Ezeket akartam:
-
#3075 Már ott vagyok.
-
ahddub #3074 Az az igazság ,hogy nem egy helyről kell informálódni és tudni kell szűrni.
kell érteni a genetikához, a régészethez, a feljegyzésekhez és a nyelvhez is. nem nekem vagy neked, hanem a hozzáértőknek, nekünk csak szűrni kell, jól.
Michelangelo Naddeo a szimbólumainkat követte:
michelangelo.cn
Varga és Kiss Dénes és Friedriech Klára és Szakács Gáb. a nyelvet és rovást.
Bakay Kornél a szkíták szakértője, Aradi Éva az indiai hunoké, Ombrusánszky Borbála az ázsiai hun és mongol kérdésben kompetens, ha antropológi Henkey Gyula lép a színre. Dümmerth Dezső az Árpádokat kutatta, Padányi Viktor a pre-szkítákat ismeri, Grandpierre Atilla a mágusok révén jutott el a Medencébe és onnan tovább keletre, Marton Veronika a sumérokhoz ért. Badiny Jós Ferenc, Radics Géza, Bíró József, Mesterházy Zsolt a folytonosságról írtak könyveket.Alinei Mario az etruszkokat ismeri, Grover S. Krantz a magyar nyelvet kutatta, Semino a géneket, Gimbutas öreg Európát, Raskó bár MTA-s beszámolt a közel-keleti, medencei, kelet eu, ázsiai gén mintákról anyai vonalon az ősmagyaroknál.
Bocs ha valakinél lehagytam a prof. és a Dr. jelzőket -
ahddub #3073 ahhoz fel kell boncolj :D -
aminalada #3072 erről tudsz forrást? Utána olvasnék. -
ahddub #3071 Európa első telepesei a legrégebbi ősünk.
2 csoport van, az egyik a szeletai nép a másik a gravettiek.
35-28 000 évvel ezelőtt éltek. A Szeletaiak az aurignaciak keleti ága a gravettiek Olasztól-Oroszországig éltek. Legjelentősebb lelet Moszkva mellől származik, a Sungir kultúra népe, mamut vadász eurpidok voltak.
Ők genetikailag a ma élő magyar férfiak 20-60% ban megtalálhatóak, de a szkíta, szarmata, xiongnu, indiai hun , Észak-Mezopotám, altáji pazyryk és minimálisan a finnugor népek génállományában is. Innen látszik ki származott kitől..A marker nevei: r1a1 vagy eu19. Az árja népekből szinte teljesen hiányzik, innen meg az látszik, hogy a szkíta-szarmatáknak semmi közük nyugat-európához..XD
Ez a génmarker Európából vándorolt keletre és tért vissza hullámokban.
De volt egy közel-keletről érkező és hazatérő hullám is, a földművelést, és állattenyésztést adták. Cserébe a rovásért, ezek génkészlete is megvan bennünk E3b, J2. A sumér és elámi népek is ide tartoztak de a szubartuiak nem. És bármennyire is erdélyi vinca kultúrától származtatják a sumér Jemdet nassrt, valószínűbb, hogy a Szubartuiak révén jutottak a rováshoz. Egyelőre nincs egyértelmű válasz.
Európa és Ázsia, valamint a Medenece és a Közel Kelet után létrejött egy globális kapcsolat összekötve térben és időben e 3 fontos tájegységet, a későbbi selyem út Zungaria, a korábbi tarim Medence, a Kárpát Medence és egyébb góc pontokkal. Ez a globális állapot kre 3. évezred derekától (kb 5000-4500 éve) a közép korig létezett (mongol kor)
-
ahddub #3070 köszönöm, nincs kedved feljönni a you tubre? ízekre szedtünk minden ellenséget! -
#3069 Majd lesz róla írás. :) Nagyon sok lelet van, de sajnos csak a képekre, átrajzolásokra támaszkodhatok. -
#3068 Ekkor szoktam feltenni újra és újra magamnak a kérdést: hol van ilyenkor az "M"TA? -
#3067 Nemrég elkezdtem vizsgálni a glozeli rovásleleteket, melyek korát 17000 és 2500 évesre becsülik. Első pillanatra feltűnt, hogy több tárgyra a mi nyelvünkben használt ragokat, ba-be, ban, stb. rótták. Gondoltam ezt alaposabban meg szemlélni. Nem kis meglepetésre minden csűrés-csavarás nélkül magyar szavakat, mondatokat kaptam, amik szorosan kapcsolódnak az adott tárgyhoz, a rajzolt képekhez. Pl. egy vasalóra most ráírnánk, hogy simít.
-
#3066 Linkűdtem má csak nem vót kík.
-
#3065 -
#3064 Genetikailag kárpáti őslakos és szkíta a mai magyarság döntő hányada, ez tény. -
#3063 Konkrétumot nehéz mondani, de ami biztos az az hogy létezett egy ragozós nyelvű rovásíró ősnép itt a Kárpáthazában, akik kirajzottak majd több hullámban lovasnépként visszatértek, vita folyik ki adta a nyelvet.
A.) Lovasnépek {kugán, andronovo kultúra, ez a szkíták őse}
B.) Helyben maradt minimum 16 ezer éves ősnyelv
C.) Mindkettő adta a nyelvet mert egykor közös nyelvi ősük volt, tehát anyai ágon rovásíró őslakos (NEM szláv!!!!!) + ide betérő lovasnépek (NEM mongolok, NEM türkök)
D.) Egyik sem, mert őseink nem tudtak beszélni :) (ezt csak a vicc kedvéért írtam:) -
lopbisz #3062 még nem volt, időm de megnézem majd. -
aminalada #3061 Tehát a magyarok őse a szkíták? Vagy ősibb? -
ahddub #3060 linkűd pliz -
#3059 Kugliztam már sokat. Így leltem rá az etruszk lábasra is, amire magyar szöveget róttak. Ha az MTA támogatna elmennék én bárhová. Toscanaba is. Ennek hiányában marad a világháló, de így is nagyon sok "fordítani" valóra akadtam már. -
ahddub #3058 az egyik mellékhajtásunk rovásírásos emlékét a toscanai múzeumban leled meg, amugy esetleg googlizd ki etruscan stele dumával:D -
ahddub #3057 -
#3056 Hol van az a rovásszöveg? Érdekelne. -
ahddub #3055 Egy etruszk rovásszöveg is van Naddeo szerint ami arról szól, hogy ők egy hegygyűrűvel körbevett füves pusztáról érkeztek a havas hegyek mögé, valami támadás miatt. Kre 600 as években egy nép zargathatta a KM-et, szittya eleink az agatürszkök.Görög feljegyzésekben néven említett szkíta vezérek vannak, csak torzított isz osz véggel. Az agatürszkök D-T közén és az Alföldön tanyáztak, Erdélyben pedig a szügunnák! Ami pedig már közröhely a torzítások terén az a szarmaták neve, ez nem görög, hanem latin és a sauromatákból ered:d A sauro gyíkot jelent a pikkelypáncél miatt illették ezzel őket XD a sok mókus, "viagrával kemény árja-ágyas" pedig péppé fonetizálta a szót!XD Hofi meghalt, de a vicc él! -
ahddub #3054 A bizánci görög feljegyzések tanúsága szerint a pusztai népek legkelendőbb árúja a lenhajú balto-szláv huri XD már értem mit keres a görög etnogenezisben a szláv XD -
ahddub #3053 bohócok a tótok, bohóckodnak a morváikkal, még ha úgy is lenne, hogy tőlük származnak, Árpádék úgy mentek keresztül rajtuk, mint gyémántvágó az eperfagyin.. Egész egyszerűen nincs mire büszkének lenniük, illetve egyvalamire igen, micsoda nép uralkodott felettük! XD -
#3052 Tudom én:D nem mondtam hogy szlovén-morva kontinuitás létezik. -
ahddub #3051 szlovén és szlovák állam és nép nincsen. a szlávoknak nem voltak államaik.
oroszországot a vikingek, horváto.-ot a szarmaták, lengyelt is, bulgáriát az onogur magyarok, ukrajnát a sztyeppei népek, csehországot a kelta bojok, tót és szlovén országot pedig a zsidó-szabadkőművesek csinálták.
a szlávok európa őslakos ugor-finn vagy ha így jobban tetszik magyar nyelvü ,r1a1 markerű népe, amely valamikor pre-germán hatásnak, majd pedig görög-latinnak volt kitéve. -
uwu hun #3050 Senki nem veszi őket komolyan. Ugyanúgy nevetség tárgya mint a románok dákoromán elmélete.
Pont ezért nem kéne itthon is ilyesmit játszani. -
#3049 Ezzel egyébként iszonyat öngólt lőnek, mivel féltékenyek Árpád tetteire, nekik kb. 150 éve van csak egységes nyelvük, a szvatlopuk aki valójában frank zwingebold és "morávia" az a szlovén területek felé volt, ne zavarjon senkit ezek lényegtelen részletkérdések csak:D
"Milyen itt az őskultúra "Szlovákiában"? - Az kérem itt nincs, de *vóna* rá igény XD" -
Zenty #3048 "A történelemhamisítás magasiskolája: Árpád soha nem élt, a magyarok az árpa szóból faragták mesterségesen e nevet!"
link
Azok diktálnak történelmet,
akiknek nincsen történelmük:
történelem-órára sereglenek a gólyák
gólyahír nélkül a tavaszban:
tavasz-fosztásos ez a történelem…
Történelmesdit játszanak a tavasz-fosztogatók
s tőlünk lopnak maguknak történelmet. -
ahddub #3047 -
ahddub #3046 nézd meg a videot! -
ahddub #3045
íme a videó -
lopbisz #3044 Most is beszélt a Kárpát-medencéről. -
ahddub #3043 Bakay Belső-Ázsiázik, és az ázsiai géneket emeli ki, a Km és Sumér részt nem vallja. Csak annyiban fogadom el, hogy elítéli a finnugrálást, és szittyázik. -
lopbisz #3042 áhhhh....
nah igy már jó lesz :D
elöző videó linkje