6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • 7th uwu
    A Viktoriánus Anglia is az aranykorát élte hatalma teljében, miközben az alsó rétegek mérhetetlen nyomorban és kizsákmányolásban éltek. És itt most nem a meghódított gyarmatokra kell gondolni, hanem azokra az angolokra akik a nyomornegyedekben éltek, és szánbányákban, gyárakban, dolgoztak.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hatalmi státus a nemzet szempontjából irreleváns. Nézd meg a skótokat, még országuk sincs, mégis világhírű nemzet. A mi népünk se attól történelmi mert voltunk nagyhatalmi státusban is.
    Innen látszik, hogy teljesen rossz oldalról közelítitek a történelmet. Egy tudományt nem vezérelhetnek eszmék. Persze próbálkozni lehet, de még senkinek se sikerült ezzel hasznosat teremteni. Ez amit ebben a topikban műveltek nem történelem, hanem ideológiai faszkodás.
  • Zenty
    én nem is tudtam eddig az mlm-ről, hogy mi az. Ellentétbe veled, te spekuláns kipás
  • Zenty
    Ez tipikus magyargyűlölő ferdítés mta módra az elv minden szempontból negativan beállítani mindent. Ezt ismerjük...

De kapsz egy kis leckét mit is csinált ( még a wikipedia is normálisan leírja ami a te szégyened):
    Károly Róbert gazdasági intézkedései:
    "Magyarország gazdag volt aranyban és ezüstben. Károly Róbert átalakította a bányabér (urbura) rendszerét. Amíg az Árpádok alatt a kibányászott arany egytizede, az ezüst egynyolcada a királyt illette, addig Károly Róbert a bányabér egyharmadát megosztotta a földesurakkal, hogy elősegítse az új bányák feltárását. Megtiltotta, hogy a nemesércet külföldre szállítsák; az aranyat és ezüstöt az uralkodó által megszabott áron be kellett szolgáltatni(nemesfém-monopólium).

A sokféle forgalomban lévő pénz helyett 1323-ban megkezdték az állandó értékű ezüstdénár, majd 1325-ben firenzei mintára az aranyforint verését,váltópénze az ezüstgaras lett. Ez külföldön is igen népszerű pénznek bizonyult. A pénzváltásból eredő haszonról a kincstár nem mondhatott le, ezért a kamara haszna szerepe is megváltozott és szabályos adóvá alakult. Emellett minden olyan telek után kapuadót szedtek, amelynek a kapuján egy megrakott szénásszekér be tudott menni és meg tudott fordulni. (ezért nevezték kapuadónak is) Bevezették még a harmincadot is, mely a nyugatra és északra, valamint a huszadot, mely a délre kivitt vagy behozott árukat vámolja meg. A vámokat nemcsak határokon, hanem nagyobb városoknál is szedték. Ilyen volt Székesfehérvár és Buda.

Bécs árumegállító joga komoly akadálya volt a külkereskedelem fejlődésének, ezért 1335 őszén III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh királlyal Visegrádon királytalálkozót szervezett. Ezen kibékítette a lengyel és a cseh uralkodót és új kereskedelmi utak létrehozásáról állapodott meg velük Brünn, Morotva Kassa és Lemberg irányába, hogy kikerüljék a bécsi vámot. 1339-ben sógora, a gyermektelen Kázmér örökösödési szerződést kötött vele, amelynek alapján 1370-ben létrejött a magyar-lengyel perszonálunió."

I. Károly 1342-es halálakor erős birodalmat hagyott fiára, Nagy Lajosra.

"Károly Róbert új alapokra helyezte és megszilárdította az utolsó Árpádok alatt megrendült királyi hatalmat. Bár a király, a földek harmadával a kezén, továbbra is az ország legnagyobb földbirtokosa volt, hatalma elsősorban nem birtokai méretén nyugodott, hanem a várak túlnyomó többségének birtoklásán. Az Anjou korban a király mintegy 160-at birtokolt az ország 300 várából, míg például a Lackfiak, a legtöbb várral bíró főúri család, mindössze hetet birtokolt."
  • szenyor Lopez
    akármennyire is fáj Zentykém még veled is volt, hogy egyetértettem. Nem értem miért a személyemmel vitázol és miért nem azzal, amit leírok.
  • szenyor Lopez
    persze persze. Mondd csak inkább, hogy kell a jutalék az mlm-es üzletedhez.
  • szenyor Lopez
    Figyelj te idióta! " a szenyor félék mostanság fikázzák az aranyat és azt mondják sokkal jobb helyete a papír pénz" "Csak a kiváltságosoknak lehet arany az ilyen szenyor félék szerint"

erre mutass EGYETLEN idézetet.

Még azt sem érted, hogy mitől emelkedett fel az ország Károly Róbert alatt. Annyira egyszerű pedig. Részt adott az aranybányászatból a földesuraknak. És mivel Erdély tele volt arannyal, naná hogy rohantak kitermelni.
    Tele voltunk ásványkinccsel.
  • Zenty
    Savaran ne dőlj be neki, csak "antiszemitázni" akar azért provokálja az embereket.
  • Zenty
    Mind a két témához hozzáillet. Ez senkit sem zavart, csak téged a köztudottan provokátor, háttérmunkás spekuláns majmot.
  • szenyor Lopez
    Ott népszerűsítetted, hogy két helyre is belinkelted. Vicces, hogy te hozol ide egy reklámot és utána te köpködsz.
  • szenyor Lopez
    Zsidózhatunk is. Nem kell polkorrekten fogalmazni. Igen, a mai magyar parlament zsidóbérenc. Pont annyira utálom, mint te. Ebben egyetértünk, attól hogy másban még nem.
  • szenyor Lopez
    Ezzel egyet tudok érteni. A mentalitás. Ezért írtam le a tényeket vele kapcsolatban. Légyszíves emeld ki ezek közül, vagy tegyél hozzá újat, hogy melyik jelenti, hogy ő magyarabbnál magyar volt:
    - idegen katonákkal foglalta el Budapestet
    - idegen házból származott (a származás bármennyire is nem az egyetlen tényező, de mégiscsak tényező...)
    - a földesurak egy részét felhízlalta
    - a másik részét lemászárolta (magyarokat!)
    - a jobbágyokra komoly adót vetett ki
    - hódított
    - megerősítette az országot
    - aranypénzt veretett abból az aranyból, melynek kibányászából egy részt ő vágott zsebre, egy részét hagyta a földesúrnak, de kitermelnie mégiscsak annak kellett, aki a kizsákmányolt volt

Tehát adott egy király, aki erős országot faragott a káoszból. Mitől magyarabb a magyarnál???
  • Zenty
    Nem a legnagyobb király volt, de nem is ezért linkeltem lent.
    A lényeg, hogy az arany fedezettel, használattal felemelte az országot. Mondhatni aranykorát élte az ország akkoriban.
    Ez pedig azért fontos kiemelni mert a szenyor félék mostanság fikázzák az aranyat és azt mondják sokkal jobb helyete a papír pénz. Nem véletlenül rohant ki szenyorkánk vártam is a nyivákolását. Bár őszintén szólva uwunál vártam elsősorban a sírást. Én sem tudod tökéletesen jósolni...

Tehát a lényeg szenyorkánk azért ment fel az agyvize, mert a gazdái szerint a arany fedezetű nemzeti bank és ehhez hasonlók szentségtörésnek számítanak, mert még véletlenül felemelnék a magyar gazdaságot és nem lehetne az önmagában értéktelen papírpénzel spekulálni és robban dönteni a gazdaságokat. Csak a kiváltságosoknak lehet arany az ilyen szenyor félék szerint.
    Az pedig végképp "isten" káromlásnak számít, hogy a magyarok csinálták ezt a forradalmi lépést és magyarokat, magyar királyt dicsérik valamiben. Ez elfogadhatatlan...
    Figyeld meg ha fikázták volna a magyarokat szenyorkánk ide sem irt volna. Ez így megy
  • Zenty
    Hát hozzád képest Károly Róbert biztos magyarabb volt. Kedves magyarul beszélő idegen szivű szenyorka.
  • Zenty
    Hol népszerűsítettem, idéz? Egyébként utánanéztem és valóban mlm de ez a tartalmon nem változtat. A tartalom igen is jó.
    Egyébként a mocskos provokálásoddal ismét bizonyítod, hogy a korrupt és spekuláns agyaddal másra se tudsz gondolni mit a pénzre. Hányingerem van tőled és a fajtádtól
  • Savaran
    Mivel akkoriban a férfi ágat tekintették mérvadónak.
  • Savaran
    Anyai ágon volt habsburg ha jól tudom, tehát hogy ő kimondottan "Habsburg" lett volna ezt én kizárnám, Anjou házi volt kész:)
  • Solt
    Ez fix. Én sem ismerem részletesen, ezért nem is mondok inkább semmit. :)
  • Savaran
    Általában én hadi szempontból vizsgálom a történelmet, amire gondolom mindenki rájött már, tehát ki milyen adót hozott meg hányszor csalta meg a királynét ilyen dolgok nem érdekelnek különösebben:)
  • Savaran
    Az igazat megvallva Károly Róbert uralkodásának történetét részletesen nem ismerem, biztos nem összehasonlítható mondjuk Mátyással.
  • Savaran
    Hogy te mit hiszel, az irreleváns a témában. Az VOLT és pont.

Tehát a te logikád szerint akkor mondjuk a fél Parlament finoman szólva kissé "köhöm" mondjuk úgy hogy Közel-Keleti XD? Tehát akkor nem magyar?
    Vagy világosíts fel, légyszives!
  • Solt
    Régebben hallgattam egy Szántai előadást, ahol Pap Gáborra hivatkozva Szántai eléggé lehúzta Károly Róbertet. Sajnos nem emlékszem, hogy melyik előadás volt és, hogy mik voltak az érvek...

Abban Remarknak tökéletesen igaza van, hogy a magyarság vállalás, és nem származás kérdése.
  • Savaran
    "Mivaaaan? Akkor te nyilván tapsikolsz a 48-as szabadságharcot vérbefojtó habsburgoknak is, hisz ők is csak annyit tettek, hogy bevonultak és egy szép nagy birodalmat csináltak az országunkból. Mert "ezt így is fel lehet fogni".

XD Olyan dolgokat hasonlítasz össze amiknek köze sincs egymáshoz:)
    Ausztria leuralt minket, a középkorban a magyar volt a domináns a Magyar Királyságban, mindegy milyen házból származott a király!

Attól voltak a nagy kiráylok úgymond "magyarabbak" mert csináltak egy erős országot amire, és amely népere felnéztek! Most kutyába sem vesznek minket, meg úgy az egész Kelet-Európát(ami amúgy közép)
  • Savaran
    Nálad a pont!
  • remark #3218
    "Hogy te mit hiszel, az irreleváns a témában. Az VOLT és pont."

A mentalitás a lényeg. A hitvallás. A Habsburg-ság nem genetikai kérdés, hanem világnézeti.

Az az ember magyarabb sok magyarnál, aki mentalitásában, világnézetében, és a hitét tekintve is magyar, nem csak genetikailag és állampolgárságilag.

Szerintem.
  • szenyor Lopez
    "Nem hinném hogy Habsburgnak vallotta magát"

Hogy te mit hiszel, az irreleváns a témában. Az VOLT és pont.

""külföldi katonai segítséggel indította el", megint azt tudom mondani és akkor mivan?"

Mivaaaan? Akkor te nyilván tapsikolsz a 48-as szabadságharcot vérbefojtó habsburgoknak is, hisz ők is csak annyit tettek, hogy bevonultak és egy szép nagy birodalmat csináltak az országunkból. Mert "ezt így is fel lehet fogni".

Mutass rá, hogy hol írtam olyant, hogy a mostani politika jó. Köszi.
    Még mindig nem értem mitől volt magyarabb sok magyarnál a jó(?)ember. Azért, mert erős országot csinált a földesurak feltuningolásával, jól megválasztott politkával és a jobbágyok kizsákmányolásával? Mondjuk azt, hogy ügyes politikus volt. De nem értem mitől annyira magyar...
  • Savaran
    Igen kreált egy erős "birodalmat" országot!
    Birodalmat Nagy Lajos és Mátyás csinált!
    Nem úgy mint most, "rajta sem vagyunk" a térképen!
    Nem hinném hogy Habsburgnak vallotta magát, mint ahogy Petőfi sem hiszem hogy szerbnek vallotta magát:)
    "külföldi katonai segítséggel indította el", megint azt tudom mondani és akkor mivan?
    A fekete sereg is nagyrészt idegen légiósokból állt, legalább nem a magyar pusztult el....ezt így is fel lehet fogni.

"Mitől volt magyarabb sok magyarnál?"
    Már ha ezt a kérdést felteszed az már sértő, és ostoba böszmeség már ne is haragudj!

Mint tudjuk "demokrácia még nem emelt piramisokat" csúcsteljesítményhez központosított hatalom kell! Ami a középkorban áldozatokkal járt/járhatott most a megalkuvások kora van! Akkor ha gond volt két ország között akkor ment a lovasság és ledózerolta az ellent, most it Európában meg vigyorgunk a történelmi ellenségeinkel, akik a hátünk mögött legszivesebben elégetnének minket, ez nem értem mitől jobb? Arogánsabb politika kell! Nem ilyen langyi bangyi-zás!
  • szenyor Lopez
    Ja meg el kéne dönteni, hogy a habsburgok en block rühes kutyák vagy ilyenkor azért belefér az onnan való származás...
  • szenyor Lopez
    Mitől volt magyarabb sok magyarnál??? Kreált egy erős birodalmat. Magyar nemeseket emelt fel és magyar nemeseket pusztított el. A birodalmát külföldi katonai segítséggel indította el.
    A jobbágyokat rendesen megadóztatta. Ja igen, a földbirtokosokat még jobban felhízlalta. Ez tényleg magyaros...
  • Savaran
    Az lehet hogy nem volt magyar származású, de magyarabb volt sok magyarnál ez biztos, fölösleges kihangsúlyozni, firtatni, magyar király volt, kész...
    Petőfi-re is igaz ez, és sorolhatnám, Mátyás negyedrészt kun volt és?
    Lengyeleknél Báthory magyar volt, de jó lengyel király lett belőle..
  • szenyor Lopez
    Ez egy reklámfilm. Arany befektetéshez keres bepalizható madarakat egy mlm-es cég. Ezt népszerűsíti itt a "kolléga".

"Ami érdekes, hogy külföldön is jobban értékelik a magyar ősöket, mint némelyik Mta "magyar tudós""

Ez pedig megint elképesztően nagy szöveg, hisz Károly Róbert csak annyira volt magyar, hogy az apja Anjou volt, az anyja pedig Habsburg. Ettől függetlenül valóban szilárd hatalmat valósított meg hazánkban. Kár, hogy már nem az Árpád ház érájában...
  • Zenty
    "Nyomatnak aranyérmét K. Róber érméje alapján de mi célból?"
    Szerinted? Hogy eladják :DD
    Az érme valójában svájci arany a legminőségibb fajtából. Az ilyen érméknél mindenfajta emblémákat szoktak nyomtatni. Azt most érdekes módon Károly Róbertet választották. Meg is lepődtem mikor megnéztem a movit :D Tájékozottak a svájciak :)

"Azért hogy aranyba fektessük a spórolt pénzt?"
    Ha jól tudom igen. Azthiszem ez gram arany. Az pedig az jelenti, hogy mit tudom én havonta befizetsz 10 ezer forintot és abból vesznek neked ilyen aranyérmét és elraktározzák. Azt gyűlik az aranytartalékod és ezáltal elméletileg biztos vagyonod lesz infláció nélkül. Valami ilyesmi az elképzelésük.
  • Savaran
    Azért hogy aranyba fektessük a spórolt pénzt?
  • Savaran
    Hmm ez érdekes, és örülök neki komolyan hogy azért van egy-két külföldi aki nem hungry-nak érti a Hungary-t:D

Egyébként a videóból nem értettem de pontosan most mi van akkor? :D
    Nyomatnak aranyérmét K. Róber érméje alapján de mi célból?
  • Zenty
    Pontosabban :D ellentétbe némelyik mta "tudósal" akik csak magyargyülölködni tudnak.
  • Zenty
    Nem feltétlen őstörténelem és van benne egy kis "honfoglaló" szöveg is de egy külfölditől ez elnézhető.
    Ami érdekes, hogy külföldön is jobban értékelik a magyar ősöket, mint némelyik Mta "magyar tudós"

• Savaran
    Meg lehet persze:) bár nem olcsó hobbi:)
    De lehet egyszer összespórolok egy ilyenre:)
  • remark #3205
    És ezt meg lehet venni...
  • Savaran
    Igen valóban! Nekem is ez a típus tetszik a legjobban, meg a hozzá tartozó gótikus páncélzat.
    A klasszikus gömb formájú, rostélyos sisakok nem jönnek be, azok túl lágy formájúak, fel se tűnik az embernek hogy harci eszközként használták, viszont ezeknek a sallet sisakoknak elég "félelmetes" és agresszív az alakjuk, nem csoda hogy féltek a fekete seregtől mint a tűztől:)

Egészen pontosan erre gondoltam:
  • remark #3203
    Kifejezetten jól néznek ki ezek a sisakok!
  • Savaran
    Bár ez nem az őstörténethez kötődik de azért belinkelem:
    Fekete, vagy nem a Fekete-sereg
    Két elmélet van a miért hívták őket Fekete-seregnek, 1.) mert fekete páncélban voltak...2.) Mátyás halála után fekete szalagot hordtak (WTF)
    A linken rövid olvasás után kiderül az igazság:)