6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
lopbisz #3281 mindegy, az nwo egyetértés után most kivételesen nem veszekszek veled. Legyen ez a béke napja :D -
szenyor Lopez #3280 te szimplán hülye vagy -
lopbisz #3279 Aranyról volt szó, ami kapcsolódhat az őstörihez is. De a patkányok fellázadtak és kicsit elment a téma. Szal kisebb patkány lázadás miatt húzódott el az off :) -
lopbisz #3278 "Minden történelmi személyt lehet magasztalni"
Vicces a polkorrekt neoliberó katyfasz dumád.
Nem mindent lehet. Például egyetlen egy habsburg uralkodót sem lehet magasztalni, mert az összes egy rakás szar volt. Csak egyetlen egy normális Habsburg volt de az sem uralkodó, hanem Budapest egyik "feje" Habsburg József nádor, aki valóban nagyon sokat tett Budapestért a vagyonával. Széchenyi úgy fogalmazott, persze szépen mondva de a lényege az volt: Jószef nándor szar családba született de végül igaz magyar vált belőle.
De vissza térve az Robi királyunkhoz, valóban gazdasági érdemei voltak az öregnek, annak ellenére, hogy egy hatalom éhes fasz volt. De Szent István királyunk és egy hatalom éhes fasz volt ( mielőtt valaki megsértődne... ha hatalmi harcokat nézzük, akkor valóban egy fasz volt pistánk is) Ugyanis a jó öreg pista magyarokat gyilkolt, magyar kultúrát üldözött és saját nagybátyát kinyírta a hatalomért és külföld seggnyalásáért. De neki is voltak érdemei, ami vitathatatlan. Szóval minden esetben, mikor pista bá szóba kerül egy témánál, emeljük ki a negatívumot is, akkor is ha nem a témához vág? Ugye hogy nem..
És végül felettébb vicces, hogy azok nyomatják itt a "nemzeti" király dumát, akik egyébként a magyarellenes finnugor elméletet annyira védik.. nonszensz baszki nonszesz
Valld be, hogy nem Róbival van neked bajod, vagy, hogy magyarokat gyilkoltak vagy sem, hanem avval, hogy jobb gazdasági környezetnek állítják be az akkori kort, mint a mait. Zavarja a "demokratikus liberó attitűdödet" a régi rendszer pozitívumai.Mert az van a világképedbe, hogy ami a királyság volt az csak rossz lehet.
VÉGE
-
ahddub #3277 Hogy jön Caroberto (és nem Károly Róbert)a magyar őstörténelemhez ? -
szenyor Lopez #3276 nekem is szimpatikusabbak -
#3275 Jó ez igaz nem is firtatom:) Csak mint már jóval lentebb írtam, számomra a "hadakozós-hódítós-diktátoros" :D királyok szimpatikusabbak(Mátyás, Nagy Lajos, Szent László), de ez legyen az én dolgom, nem fogok összeveszni senkivel ilyen hülyeségen hogy kinek ki a magyarabb.
Kinek a pap kinek a papné nincs is ezzel gond! -
szenyor Lopez #3274 Az, hogy a Hősök terén van egy dolog. Eredetileg Habsburg uralkodók is lettek volna ott.... Alkalomadtán nézd meg a Firefly című sorozatból a Janestown részt, murisan adja elő, hogy emberekről milyen okból készül szobor. Persze ez csak fikció, de a fricska igencsak ül.
Minden történelmi személyt lehet magasztalni és fikázni. Számomra a magyarabb a magyarnál szállóige nem annyira egy véreskezű uralkodóra, mint inkább a szorgos és dolgos emberekre vonatkoztatható. Alkalomadtán nézd meg ezt: http://hirkereso.network.hu/video/filmzeneirodalom/a_joszag_volt_az_aranya_a_nepnek_1resz Elképesztő film hihetetlen emberekről, megindító érzésekkel. Na ők magyarabbak sok magyarnál... -
#3273 "Magyarabb a magyarnál" :D már annyiszor emlegetitek hogy szállóige lesz itt az sg-n :D rendesen ki lett itt forgatva a dolog, ezt nem úgy értem hogy ő volt az Isten és rosszat nem csinált.
"Aki magyart ölt az nem lehet magyarabb" hát azért ez nem ilyen egyszerű:)
Az amerikai polgárháború tisztjei honfitársaikat lőtték le (korona párti gyarmatiak) mégis "nemzeti" hősök!
Szóval ez a Károly Róbert téma már lerágott csont! Nem véletlenül van a hősök terén! Mária Terézia nem véletlenül nincs ott!
Ezeket a lelkizéseket hagyjuk már mert még sírok!
Ha egy nemzet el akar valamit érni ahhoz áldozat kell, ennek persze én sem örülök, de ez így van! Bár van jópár kivétel akik kaptak országot, de ebbe most nem megyek bele! -
szenyor Lopez #3272 Egyre viccesebb ez a topic -
Zenty #3271 Persze.. most már "egyetértés" van azután, hogy felvilágosítottalak.
Provokálás-rágalmazás helyett inkább alázatosan kérdezned kellet volna a témáról és akkor fölöslegesen nem vitted volna el a topicot. -
Zenty #3270 Én ezt nem is mondtam, hogy magyarabb volt a magyarnál.
Csak azt mondtam, hogy szenyornál biztos magyarabb volt :D
-
Zenty #3269 Abban a tekintetben magyar, hogy a nemzeti vagyont megtartotta és gazdaságon belül gyarapította. Tehát az én szemembe egy Habsburgnál, akik csak ölték és gyarmatosították, meghamisították történelmünket azoknál biztos "magyarabb".
Én a hatalmi harcait nem vitatom, de, hogy utána érdekes módon nemzeti alapon politizált és az utóda is Nagy Lajos, ez nem vitatható. Megtehette volna, hogy külföldi rokonainak gyarmatosítja Magyarországot de ennek ellenére totálisan függetlenítette Magyarországot gazdaságilag, utóda meg erősítette az országot.
Tehát ismétlem nem példaképnek állítom be Károly Róbertet mer tény, hogy erőszakos hatalmi játszmákban szerezte hatalmát és háttérbe szorította az Árpád-házat. De ennek ellenére még is erősítette Magyarországot és olyan gazdasági rendszert csinált, amit jelenleg csak álom lehet egy nemzeti közgazdász számára, akik totális gazdasági függetlenségre törekednek. Gazdasági szempontból ezért tisztelendő, ha hasonló függetlensége lenne gazdaságilag Magyarországon, mint akkor volt... minimum svájc szint lenne -
7th uwu #3268 Ebben úgy látom egyet értünk.
Viszont véleményem szerint nem magyarabb a magyarnál az aki magyarokat öl.
A jobb létet meg e-világi dolgokra szokták érteni. Azok a magyarok akik meghaltak azért hogy egy idegen királykodhasson a többieken, lehet hogy velem értenének egyet.
Szerintem jobb lesz ha annyiban maradunk hogy nagy királyunk volt. És Magyarország gazdaságát és politikai helyzetét megerősítette. Egyéb jelzők meg nem illenek rá.
Ha mondjuk _Széchenyi-re vagy Korruth-ra írta volna Savarran hogy nagy magyar volt azzal nem vitáznék. Bár ennek a párosnak a megítélése kicsit mélyebb víz lenne. -
szenyor Lopez #3267 Te vagy a gyépés, hogy nem fogod fel, hogy ebben mindenki egyetért. -
7th uwu #3266 Ez nagyon szomorú, de akkor miért nekem írogatsz? -
Zenty #3265 És végül, hogy talán a egyes gyépések is megértsék.
Nem Károly Róbert uralkodása, eszméi, vagy maga Káróly Róbert követendő példa, hanem a gazdasági elképzelési, ami elismerő és követendő lehet.
Nemzeti szempontból Mátyás király lehetne példa, ezt senki nem vitatta. De itt a gazdasági mintáról volt szó, hogy miért fontos az arany, arany fedezett és, hogy mennyivel jobb volt az ország gazdasági helyzete mikor arany fedezett volt, főleg saját gyártásban.
Ez volt a lényege az egésznek kedves gyépéskéim.
Szövegértelmezést szövegértelmezést szövegértelmezést!!! -
szenyor Lopez #3264 Pénzügyileg egyértelműen fejlődést tudott realizálni. A kincstár egyenlege az egekbe emelkedett. Én a magyarabb a magyarnál kitételre kaptam fel a fejem. Tudom, nem te írtad. Nem is hozzád szóltam, amikor ezügyben értetlenkedésemnek adtam hangot.
Tehát aki tűzzel-vassal kiirtja az ország földesurainak egy részét, az magyarabb a magyarnál.
"Felicián testének darabjait különböző városokba, fejét Budára küldték intő példának. Gyermekeit kivégezték, Klára nevű lányát borzalmasan megcsonkítva városról városra hurcolták és azt kellett kiáltoznia: "Így jár, aki hűtlen lesz a királyhoz!" Felicián rokonságát ezenkívül harmadíziglen halálra ítélték, távolabbi rokonait pedig jószágvesztéssel sújtották" -
7th uwu #3263 Na jó, látom nem akarod mégeszer elolvasni, jófej leszek, szádba rágom XD
Magyarország akkori gazdasági állapotáról nincs vita. Kifejezetten erősek voltunk. Csak ez a magyarabb a magyaroknál kicsit erős. Ő birodalmat épített, és nem igazán érdekelte hogy magyar-e vagy nem, szerencsénkre pont itt. Ha mondjuk a szomszédba teszi ugyan ezt biztos nem örülnél neki. Akkoriban ez volt a természetes, nem volt még nemzeti öntudat. Sehol nem írtam lekicsinylő jelzőt róla. (Ezért mondom hogy olvass vissza.)
Az a baj hogy logikailag nem vagy a topon. Az hogy valaki nem ért veled egyet, nem azt jelenti hogy az ellenkezőjét állítja. -
Zenty #3262 + szenyorka megrágalmazott engem. -
Zenty #3261 Nem írtam sehol, hogy szent volt mint király. Ezt csak ti hazudjátok szenyoral, hogy ezt mondtam volna.... Megint és utoljára szövegértelmezés korepetálás.
A lenti videó is arról szólt, hogy arannyal fejlődésbe vitte az országot. Ezt az érdemeit emelte ki. És az egésznek a lényege, hogy arany nélkül nincs normális gazdasági rendszer és kiemelték Magyarországon ilyen először volt, ami jobblétet is okozott a népnek. Mert hiába is hazudozol az akkori időszakban jobban élt a nép a többihez képest a környéken. ahogy a szent-korona is egyedülállóan sokkal jobb rendszer volt a többi királyság rendszeréhez képest. ez ilyen dolog.
Ezért ezen felháborodtatok mert túl igazat szóltak a moviban, és kapásból nem a témát hanem személyében kezdeték el támadni a kitalálót (a királyt.) Ez tipikus, mikor a témához nem tudsz hozzászólni akkor a személyt támadod.
Egyébként most is posztmodern jobbágyrendszer van, ha nem vetted volna észre, csak a különbség hogy még arany sincs... -
szenyor Lopez #3260 Baszki ha most erre leírom, hogy egyetértek, akkor megint az az unalmas duma jön, hogy egy helyről kapjuk a fizetést vagy hogy ugyanazok vagyunk :)
Károly Róbertet egy zseniális üzletembernek tartom, aki akit nem tudott kinyírni (pl.Csák Máté), azt megvesztegette (bányajáradék) és ezzel a támogatással az ország méretét rendesen kitolta. Ráadásul beszedett még a jobbágyoktól is némi zsét, hisz annyira jól éltek :)
Szóval igazi uralkodó volt, aki tojt a népre, de az ország méretét és stabilitását pozitív irányba lökte. Ha ettől "magyarabb a magyarnál", akkor így legyen.... -
lopbisz #3259 Hölgyeim és uraim! Patkányok lázadása a fórumon! -
7th uwu #3258 Gazdaságilag és politikailag megerősítette az országot, ez nem vitás. Sehol sem állítottam, hogy ez nem így van, csak hazudod azt hogy ilyet írtam.
Megint csak az újra olvasást tudnám javasolni.
Én csakis nemzeti szempontból vitatom a nagyságát. A magyar néppel nem törődött. Ami mondjuk nem csoda, mert akkoriban még nem létezett a nemzeteknek az az értelmezése ami ma teljesen magától értetődőnek tűnik. De ez nem fogja őt felmenteni attól hogy ebből a szempontból is megítélje az utókor.
Ez kicsit olyan mint a kinai nagyfal. Nagyszerű, hasznos, és híres építmény. De emberjogi szempontból pont az ellenkezője, mégis csak rabszolgák építették, és rengetegen haltak bele.
-
Zenty #3257 Nem fogtad fel, hogy nem a hatalmi viszonyokról van szó?
Károly Róbert lényege, hogy arannyal megszilárdította Magyarországot és folyamatos fejlődésbe vitte a gazdaságot. Mátyás is az aranyra épített. ez volt a lényege lenti témában. Tehát gazdaságilag igenis fontos az arany. Erről volt szó és nem filozófiai hatalmi témákról meg filozófiai eszmei dumákról. Szóval tanulj már meg szövegértelmezni és nem manipulálni a témát. -
Zenty #3256 Én is így vagyok ezzel.
Vannak olyan emberkék mint szenyor és uwu akik nem képesek szöveg-értelmezni, vagy inkább nem akarnak. Ez már többször is kiderült és ezért nem is lenne érdemes leállni velük "beszélgetni" De ha aljas módon rágalmazzák az embert azt nem lehet tolerálni és néha meg kell kapniuk amit megérdemelnek. -
7th uwu #3255 Nem az aranypénzzel van a gond, hanem a hatalmi berendezkedéssel, és a politikai célokkal. A nagyhatalmi törekvés nem lehet szempont egy nemzet számára, tekintve hogy más nemzet is vannak a világon, és ha nemzetállamokban gondolkodunk, csak úgy lehetséges ha ezek békén hagyják egymást.
A nagyhatalmi érdek meg pont azt kívánja hogy nemzeteket olvasszon egybe, és megszüntesse az önállóságra való törekvést. Ha ez sikerül akár új nemzet is születhet persze. Csakhogy egy olyan népnek nem lenne őstörténelme. Nekünk meg van. -
Zenty #3254 Hogy hülyeséget állítasz rólam ( megint) az csak a tudatlanságod és a szellemi fogyatékosságod miatt megbocsátom. -
remark #3253 Szerintem érthetően fogalmaztam #3245-ben. Ha ennek ellenére nem érthető hogy miről beszélek, akkor hagyjuk inkább az egészet. A marakodáshoz nincs kedvem csatlakozni. -
szenyor Lopez #3252 Mitől élt jobban? Hogy addig nem kellett adóznia, akkor meg kellett? -
Zenty #3251 "nemzeti szempontrendszer"
Nagy magyar birodalmat akartak, saját nemzet erős arany valutával. Az neked nem nemzeti szempont...? "magyarosan" kifejezve OMG -
szenyor Lopez #3250 Mi számodra Magyarország? Maga az ország? A birodalom? A terület? Vagy az emberek? Mit tett az emberekért Károly Róbert? Ja igen, ahogy Zenty baromi ügyesen bemásolta ide a wikipediat, elolvashatod: a bányászatért ígért aprópénzt a földesuraknak, akik rögtön tapsikolni kezdtek. Ennek meg Zenty tapsikol, hogy ez most akkor húdejó. Pedig ez semmi más, mint egy tökéletes üzleti húzás. Arról érdekességképp nem szól a fáma, hogy kik és hogyan hozták fel ezt az aranyat. A jobbágyok adója is a jóléti társadalmat erőltette. De kinek a jólétét? Kevés olyan uralkodó volt, aki nem volt népnyúzó. Úgy tűnik Károly Róbert sem volt kivétel... -
Zenty #3249 Nem fogod fel, hogy az átlag is jobban élt? Magyarországon volt először, hogy a király megosztotta a vagyonát. Ilyen Angliába nem volt. Ezt kár vitatni.
Amit a videóban bemutattak az totálisan igaz, ezért is linkeltem be ( a történelmi tartalma miatt). Lényegtelen, hogy Károly Róbert valószínűleg Magyarország bővítése céljából ügyködött, mert az utána lévő Nagy Lajos mindent letarolt. Tehát követe valószínűleg őse terveit . Viszont ez idő alatt még egy paraszt is jobban élt Magyarországon mint egy havasföldi oláh, cseh vagy ehhez hasonló buckalakó. Érted már a lényegét?
Nem úgy mint most, hogy lassan az oláh bucka lakó is jobban él mint a magyar átlag. -
7th uwu #3248 Akkor talán olvasd el még egyszer.
Pont arról beszélek, hogy a nagyhatalmi és nemzeti szempontrendszer pont ellentétes dolog. -
#3247 DE! -
#3246 "Buckalakó" XD pontosan igazad van, az úgynevezett sötét középkor, csak a nyugatnak volt sötét, itt nálunk nem volt éhezés, vagy legalábbis nem annyira. -
remark #3245 Eddig azt hittem, hogy azt nem érted, hogy mit takar maga a kifejezés, hogy "magyarabb a magyarnál".
De szerintem te megadtad magadnak a választ a kérdésedre: "Tehát adott egy király, aki erős országot faragott a káoszból. Mitől magyarabb a magyarnál???"
Történelmi kérdésekben nem nyilatkoznék, de ha adott egy ember, aki Magyarországért tett, és nem ellene, akkor az már akár meg is érdemelheti a "magyarabb a magyarnál" jelzőt. Hasonlítsd össze az egészet mondjuk azzal, hogy a mostani kormányok mit tesznek Magyarországért. És ezek (papíron) magyar kormányok. Amelyik ezeknél jobb, az már "magyarabb lesz a magyarnál". Nem? -
Zenty #3244 Felhívtak telefonon, hogy gyere? Megint nem a témához szólsz pubi.
Felvilágosítás képen Károly Róbert idejében alakult meg a visegrádi szerződés amit mai napig úgy emlegetnek, mint aranykorszak... Ezt akarja a mai visegrádi szerzödés leutánozni, aminek a közelébe se érnek a réginek. Az átlag ember is jobban élt akkoriban a többi bucka lakó néphez képest. Tanuylmányozd a kort és ne mta hitvalás szerint okoskodjál. -
7th uwu #3243 LOL
És az ilyen hangvételű kommentek után csodálkozol, ha nem egy tudományos topik elvárható hangnemében válaszol neked valaki?
Az ilyenek miatt olyan az SG amilyen. Mondjuk engem nem zavar, de akkor ne meg kezdjél picsogni ha trollkodásba fordul a dolog! -
Zenty #3242 Egyszóval mit csinált seggfej szenyorkám, mi ebből a tanulság? Károly Róbert a nemzeti vagyont az országon belül tartotta a saját magyar aranyfedezetével!!! A te féléd kivitte volna külföldre, ahogy most is csinálják. Érted a lényegét?
Nem az a lényeg, hogy kinek osztogatott, mert nem az egyén a döntő ebben. Tudom te szívesen tartottad volna a markodat ( akit senkit sem érdekel), de a lényeg itt, hogy megőrizte a nemzeti vagyont. Származásától függetlenül. Utána Nagy Lajos hatalmas MAGYAR birodalmat épített. Habsburgok sehol sem voltak hozzájuk képest. Eredményekben legfeljebb csak Mátyás király überelte Nagy Lalit.