A magyar őstörténelem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Michelangelo Naddeo újabb anyagai:

antropológia

Székely

milyen kellemes most a hangulat 😄

L Viper
Értem mit akarsz mondani.
Akik támadják azzal érvelnek, hogy ezt a hasonlítgatást bármely, nem rokon nyelvre is rá lehet húzni valamilyen szintig, ami némileg igaz is a Habsburg, vagy Habsburg körökhöz tartozó akkori nyelvészekre.
Érezhetõ sok beleerõltetés.
Szentkatolnai Bálint Gábor, rendkívüli képességû nyelvészünk lett az egyik fõ vesztese a "Hunfalvyzmusnak".

Maga Arany János írta akkoriban a Hunfalvy-Szentkatolnai vitáról a következõket:

Budenzhez, Igazi vasfejü székely a Bálint:
Nem arra megy, amerre Hunfalvy Pál int.
(1878)

Szegény Bálint Gábor
Boldogtalan góbé;
Amennyit te szenvedsz,
Mi ahhoz a Jóbé!
(1878)

Bõvebben itt olvasható ezzel kapcsolatban.
[NST]Cifu
Vizsgálni kell a nyelvet és a genetikát együtt, mert a teljes képhez csak az elõbbi vizsgálata kevés.

Ezzel teljesen egyet is tudok érteni. Én csak azon somolygok, hogy amíg Sajnovics munkáját leginkább ezzel támadják (most nem Szondi Miklós írására gondolok, hanem általánosságban a finnugor nyelvkapcsolatot ért támadásokra), a másik oldalról a bizonyításnál ugyanezt a módszert elõveszik (persze fejlettebb nyelvészeti háttérrel).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

L Viper
Szükséges dolog bizonyos szintig az alapszókincs, fõleg a rövidebb szavak, szógyökök párhuzamait vizsgálni.
A ragozó nyelvekre vonatkozik ez kiváltképp, ahol egy szógyökbõl szóbokrok képzõdnek.
Vizsgálni kell a nyelvet és a genetikát együtt, mert a teljes képhez csak az elõbbi vizsgálata kevés.
A bolgárok szláv nyelvcserén mentek pl. keresztül, de genetikailag nem szlávok.
[NST]Cifu
Olvastam már, most nekiálltam másodszor (a harmadik fejezet után jutott eszembe, hogy válaszolni akartam). 😄

No, de a lényeg, nagyságrenddel többre tartom ezt a mûvet a témában a már említett dolgok miatt, mint a Lajdi testvérpár összes írását együttvéve. 😉

Szerk.: Mondjuk azon még most is vakarom a fejem, hogy a Sajnovics féle Lapp-Magyar nyelvrokonságot amiatt támadják, mert a szóhasonlóságot vette alapul, de közben a Magyar nyelv más nyelvhez való hasonlóságát (itt: Hun-Magyar) szintén a szóhasonlósággal vizsgálják. 😊

L Viper
De ez nagyon nyomós érv a finnugor ellen.
Valójában összetettebb dolog ez annál, hogy szimplán szkíta elméletnek hívjuk, mert ez sem a helyes kifejezés.
A genetika már megmondta kik a legközelebbi rokonaink. Mivel magad írtad, hogy nem követed a topikot, így nem látom értelmét elõlrõl kezdeni a linkelgetést.
Ha van kedved olvass bele néhány írásba.
Ezen az oldalon kultúrált hangnemben tálalva.
[NST]Cifu
Lajdi indulatosságának megvan az oka, bár fogalmazhatna finomabban is, de miért tenné, amikor azokat a kutatókat akik beletúrnak a parázsba, rögtön eszeveszetten támadja a hivatalos oldal, az eszközökben nem válogatva.

Lajdi Péter elsõ írásaiban is hasonló indulatosságot mutat, tehát az ok-okozat nem jön ki.

Másfelõl a "de miért tenné" nem indok. Így ír, függetlenül a körülményektõl, nem is akar visszafogottabban fogalmazni.

Nagyon nincs rendben ez az erõszakos ragaszkodás a finnugorista dogmákhoz és ködösítés. A képbe nem illõ dolgok múzeumok pincéjébe számûzése (halasi rováspálcák, Szentkatolnai Bálint Gábor gyûjteményének eltüntetése, hun fibula tönkretétele, stb.).

Pontosan ez a bajom az egésszel. Ez nem érv mellette, nem bizonyíték arra, hogy a szkíta elmélet helyes. Ez legfeljebb egy arról szóló elemzéshez nyújthat bázist, hogy miért támadják. De ha most az eredettörténetre vagyunk kíváncsiak, akkor nem azzal kell foglalkozni, hogy "ködösítenek"...

L Viper
Egyébként elég pár oldalt csak visszaolvasnod és bõséggel találsz linkelt anyagokat, forrásmegjelölésekkel együtt.
Nagyon nincs rendben ez az erõszakos ragaszkodás a finnugorista dogmákhoz és ködösítés. A képbe nem illõ dolgok múzeumok pincéjébe számûzése (halasi rováspálcák, Szentkatolnai Bálint Gábor gyûjteményének eltüntetése, hun fibula tönkretétele, stb.).
L Viper
Természetesen tisztában vagyok Hell Miksa munkásságával, mivel nagyon régóta érdekel a csillagászat. Sok csillagaszat történeti mûben olvashatjuk munkásságát amit Vardö szigetén végzett.
Hirtelen, tömören kifejezi Lajdi írásából vett idézetem a lényeget, hogy miért is kellett addigi õstörténelmünket erõteljes Habsburg nyomásra elferdíteni. Lajdi indulatosságának megvan az oka, bár fogalmazhatna finomabban is, de miért tenné, amikor azokat a kutatókat akik beletúrnak a parázsba, rögtön eszeveszetten támadja a hivatalos oldal, az eszközökben nem válogatva. Lásd Tarihi Üngürüsz története.
Szerintem senki nem állította, hogy nyelvi kapcsolat nincs, de ez sokkal régebben történt, még a akkor amikor az utolsó eljegesedés volt.
A KM folytonosság elméletében erre is meg lehet találni a magyarázatot.
[NST]Cifu
Õszintén szólva nem látom értelmét követni a topicot, éppen amiatt, mert attól, hogy egy elméletet lehet támadni, egy másik, nem megfelelõen alátámasztott elmélet még nem lesz helyes, csak egy másik elmélet. Márpedig itt sokan egy elméletet akarnak mindenképpen ténynek beállítani...

Ami miatt mégis felkaptam a fejem visszaolvasásnál:

A római egyház megbízásából egy Sajnovics János nevû jezsuita szerzetes csinált iskolát ebbõl az eredetelméletbõl. Ez a pap csillagászattal is foglalkozott, és egy hosszabb ideig tartó lappföldi tartózkodása során, melyet eredetileg csillagok megfigyelésének céljából tett, állítólag hasonlóságokat fedezett fel saját anyanyelve és a lappok szókincse között. Hazatérve megírta hírhedt esszéjét e témakörben „Demonstrata Idioma Ungarorum et Lapporum Idem Esse” címmel.

Na ez az, ami nettó marhaság. Elég sokat foglalkoztam Sajnovics János életével, lévén a szülõfalujában élek 32 éve. Amit a saját (és más Tordasiak) kis kutatásaimból én tudok.

-Nem a római egyház megbízásából tette. A finnugor nyelvkapcsolat valóban volt római gyökere, de éppen emiatt vetõdött fel a kérdés vizsgálata.
-Hell Miksát küldték ki Vardö szigetére, Sajnovicsot csak maga mellé vette. Hell Miksa neve említésre sem kerül, pedig Sajnovicsot, aki Hell mellett volt tanársegéd, éppen azért akarta mindenképpen magával vinni a nemzetközileg elismert csillagász, mivel jól beszélt magyarul (Hell maga alig) és jó nyelvérzéke volt (errõl Hell Miksa levelezésébõl tudunk, mivel Sajnovicstól két mûvén (a másik, az 'Idea' egy csillagászattal foglalkozó szakmai anyag), illetve Hell számára írt két kisebb jegyzetén kívül mindössze két Vardöbõl írt latin nyelvû levele maradt fent).
-Sajnovics nem volt tanult nyelvész (valószínûleg túl nagy affinitást sem érzett iránta, mivel késõbb is inkább a csillagászat és a matematika volt a fõ területe), alapvetõen matematikával és csillagászattal foglalkozott, ezért tehetjük fel, hogy ebbõl az irányból közelített a nyelvhasonlósághoz is. Hasonlatos értelmû és kiejtésû szavakat keresett, ezekre épül a Lapp-Magyar nyelvkapcsolattal foglalkozó munkája. Ugyanakkor ekkoriban még teljesen másképpen nézett ki a tudományos világ, a tudósok gyakorlatilag mindennel foglalkoztak, ami érdekelte õket, például Sajnovicsék a helyiek öltözetét, öltözködését is lejegyezték, hiszen ez is újdonság volt a számukra. Vagy elég Leonardo da Vincire gondolni, aki az orvostudományoktól kezdve a mérnöktudományokon át a mûvészetekig mindennel foglalkozott. Leonardo ezzel gyakorlatilag ösztönözte tudós utódait, hogy minél szélesebb látókört tegyenek magukévá, ne ragadjanak le egy-egy tudományágnál.
Pontosan ezért támadták leginkább késõbb Sajnovics munkásságát, ami miatt indultak a késõbbi nyelvi örökséget kutató expediciók, hogy megcáfolják, vagy megerõsítsék az abban foglaltakat.

Lajdi Péter munkásságát egyébként én már csak azért sem tartom mérvadónak, mert egy komoly szakmai munkának tényszerûnek kell lennie, nem pedig személyeskedéssel, emelt hangvételû mocskolódással telinek. A cikornyás szóvirágok helyett inkább a komolyabb tényszerû adatgyûjtésre, és forrásmegjelölésre kellene pazarolnia az energiáit, mert e téren gyenge lábakon áll...

L Viper
A Tarihi üngürüszre reagáltál, hát én nem emlékszem.
Azért kíváncsi lettem volna egy rövid ellenvéleményre legalább.
Vagy Illyés Gyulát már le sem turbómagyarozod?
Beteg ember, ez már nyilvánvaló. Át kell nézni rajta, és remélem minél elõbb kirakják innen.

www.smart-bus.hu

Reagáltam már évekkel ezelõtt.
De titeket nem hatott meg. Pon úgy írkálsz mintha lenne bármi a világon amit el tudnál fogadni az õskárpáti mesén kívül. Nem fogom magam megerõltetni egy csürhéért. Sokkal jobb csak úgy trollkodni, ezt érdemeltétek ki.
Ezen kívül úgy látom nektek is ez a lehetõ legjobb. Titeket úgyse érdekelnek a tudósok, mert szerintetek mind gonosz, és olyan buták vagytok, hogy azt hiszitek több et tudtok náluk, és nincs rájuk szükségetek. Ami igaz az igaz, butaságokat összehordani, demagógiát dicsõíteni tényleg nincs szükség tudósokra. Arr ti is jók vagytok. További jó szórakozást ebben a szellemi posványban, én lépek. Majd ha trollkodni támad kedvem jövök vissza gyagyásokat alázni.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

L Viper
elelye-eleje
L Viper
Mivel magad írtad, hogy a kitiltásod várod és csak trollkodni jársz ide, nem csodálkozom a véleményeden.
Azon kívül, hogy amiket linkelünk arra értelmes cáfolat, ellenvélemény tõled sehol, személyeskedés, trollkodás annál több.
Ez így eléggé furcsa.
Kíváncsi lettem volna pedig pl. szerinted mi az oka annak, hogy a Tarihi Üngürüsz-ben is miért látszik az tisztán, amit a finnugorizmus elõtt tudtunk, tanítottunk magunkról?
Továbbá, ha elolvasod az elelyét, vajon annak mi az oka, hogy ennyire el akarták lehetetleníteni a kiadását, tönkretenni, fenyegetni a kiadóit és végül pl Illyés Gyula vajon miért állt ki nmellette?
Tiszteltt troll, ez csak egy a sok dolog közül, amire nem reagáltál, hanem szépen elhúztál utána egy idõre.
Csak azért voltam kegyes válaszolni neked, mert te nem vagy annyira habzós szájú, és mivel ilyen kis simulékony ízlésed van, biztos kikeveredsz ebbõl is. Ha szerencséd van egyszer majd divat lesz okosnak lenni😄

Az a baj, hogy neked az egyértelmû dolgok is csodaszámba mennek, ezért vesztél el a világban. Neked is tudnod kéne, hogy nem megdönthetetlen a tudomyányos álláspont, az folyamatosan változik a meglévõ információknak megfelelõen, és mindennek meg van a módja. A dogmákat nem a tudomány gyártja hanem ti.

Ez meg jó kis rémtörténet, csak nem a finnugor elmélet története. az amúgy se férne bele egy hsz-be😊 Ezt is csak ti terjesztitek. Itt-ott egy kis csúsztatás, hangulatkeltõ szavakkal tûzdelve, de végül is van alapja ahogy az összes demagóg szövegnek. Ez nem tényszerû leírás, hanem hangulatkeltés. Hat az emberi érzelmekre, de akinek van némi retorikai ismeret, azt ezzel nem lehet becsapni😊
Innen látszik, hogy mennyit ér egy demagógiákon nevelkedett elme😄

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

L Viper
Nocsak-nocsak, mégis írogatsz ide?
Minek is, ha nem olvasod el amiket linkelünk? Gondolkodó ember képes megkérdõjelezni a tudását. ( Hidd el ismerem a hivatalos eredetelméletünket, nagyon is jól, meg az általad megdönthetetlennek képzelt megírt történelmünket is.)
Ha vak akarsz maradni akkor nem vizsgálod felül, hogy milyen változások vannak az általad dogmatikusan védett hivatalos tudásodban.
Ezek után, mit mondjak mlég:

"Rövidid összefoglaló, hogyan is kezdõdött kreálmányuk:

A római egyház megbízásából egy Sajnovics János nevû jezsuita szerzetes csinált iskolát ebbõl az eredetelméletbõl. Ez a pap csillagászattal is foglalkozott, és egy hosszabb ideig tartó lappföldi tartózkodása során, melyet eredetileg csillagok megfigyelésének céljából tett, állítólag hasonlóságokat fedezett fel saját anyanyelve és a lappok szókincse között. Hazatérve megírta hírhedt esszéjét e témakörben „Demonstrata Idioma Ungarorum et Lapporum Idem Esse” címmel.
Ez a teória kapóra jött a Habsburg hatalomnak. Felfedeztek ugyanis benne egy felettébb hasznos eszközt a magyarok büszkeségének, nemzeti öntudatának beszennyezésére, megalázására. Ennek az elméletnek segítségével nem kis kárörömmel megkísérelték a magyar nemzetet az emberi civilizáció peremvidékén vegetáló, néhány ezer lelket számláló népecskékkel rokonítani, mint a vogulok és az osztjákok, akik az Ob folyó vidékén sötét sámán- és medvekultuszok ködös félhomályában meglehetõsen primitív körülmények között tengették szomorú hétköznapjaikat.
Késõbb már szándékos célzatossággal képezték ki a Habsburg-hatalom védõszárnyai alatt azokat az eredetileg németajkú, de Magyarországra katapultált „nyelvészeket”, akik a magyargyûlölõ hatalom mecénatúrája támogatásával üstökösként emelkedtek fel az e téren legmagasabb pozíciókba, hogy téves és kártékony tanaikat ország- és világszerte zavartalanul terjeszthessék. Csak hogy néhány nevet is említsek: Josef Budenz, egy a fuldai járásban, rasdorfi születésû német, aki élete végéig sem volt képes tisztességesen megtanulni magyarul, Hunfalvy Pál alias Paul Hunsdorfer, Franz Schedel, Szinyei alias Faerber. Hozzájuk társult a magyar Reguly Antal.
Nyelvészeti vizsgálódásaik során nagy nehezen sikerült összeszedegetniük megközelítõleg 300 olyan szót, melyekben némi hasonlóság fedezhetõ fel az azóta finnugornak csúfolt népecskék és a magyarok szókincse között. Az a nyelvészeti tény fölött, hogy nyelvünk csak úgy hemzseg az õstörök és sumér szavaktól, melyekbõl alapszókincsünkben több ezer lelhetõ fel, „nemes eleganciával” elsiklottak. E szavak mind alaktanilag, mind jelentésbelileg sokkal közelebbi párhuzamokkal rendelkeznek az összehasonlított nyelvek között, mint az erõszakkal és hipotetikus alapon kiagyalt finnugor elmélet példaszavai."

Söpörd csak félre nyugodtan a bizonyítékokat. Hidd el egyre többen nem fogják ezt tenni.

Az a baj, hogy az ilyenekkel mint ti, nincs értelme beszélgetni.
Hacsak nem tanulni akarnátok tõlem. De amíg az újhullámos vallásoknak hódoltok, és olyan dolgokba hisztek amiket a tályékozatlan emberek megvezetésére gyártottak le, nem tudok rajtatok segíteni.
Az élet elég hosszú, lehet hogy rájössz majd egyszer merre tévelyegtél, de sokkal nagyobb a valószínûsége, hogy mindíg követed az aktuális divatot. Nem sok esély van ebbõl kikeveredni. Az ilyen emberek hite rendszerfüggõ. Ti is reklámok hatása alattéltek, csak ez másfajta reklám. A világnak mit úgy szidtok ti vagytok a mozgatórugói. És ami itt megy csak annak a bizonyítéka milyen rossz is az amikor nincs rend, és túlburjánzik a liberalizmus. Én az összes könyvet betiltanám ami nem tudományosan megalapozott ezós faszság, vagy ilyen tündérmese történelem helyett, ha én lennék a király.

"Ha jár erre moderátor, intézkedjen legyen kedves. Ez a jó ember sportot ûz abból, hogy szítja a feszültséget... unalmas már."
.
.
.
.
.
.
"Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték..."

<#banplz>

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Ha jár erre moderátor, intézkedjen legyen kedves. Ez a jó ember sportot ûz abból, hogy szítja a feszültséget... unalmas már.

www.smart-bus.hu

Valaki közölje már vele, hogy a hülyesége rólam lepereg! Hátha úgy felfogja, mert, ha én mondom azt valamilyen okból kifolyólag nem érti drága provokátorunk...

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Valaki közölje már vele, hogy a hülyesége rólam lepereg! Hátha úgy felfogja, mert, ha én mondom azt valamilyen okból kifolyólag nem érti drága provokátorunk...

www.smart-bus.hu

<#duma><#kuss>

<#duma><#kuss>

www.smart-bus.hu

Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték...

Az ilyen beszólásoknak nem sok értelmét látom...

Ha tájékozott vagy, ha érdekel a téma, ha van értelmes ellenvéleményed érvekkel, akkor hajrá...

Hidd el nekem, hogy nagyon sok dolog nem úgy van, ahogy beléd verték...

www.smart-bus.hu

polluxware
áhhh dehogy.. seduxen már bennem van

El ne kezd! 😊 Inkább olvass alaposan! 😉

www.smart-bus.hu

polluxware
jaj

Wikipédia javítva 😄

A szkíták az ragozó nyelvû népek csoportjába tartozó ókori lovas nomád nép voltak. Az i. e. 7. századtól – amikor a valószínûleg rokon, általuk elûzött kimmerek helyére települtek – a Fekete-tengertõl északra a Duna és a Don közötti sztyeppe volt a szállásterületük, amit az i. e. 3. században az ugyancsak rokon szarmaták foglaltak el tõlük. A Donon túl mellettük a sztyeppén a szarmaták, a Kaszpi-tengeren túl pedig a szakák, szogdok és más turáni népek éltek az õ idejükben.
rossz nélkül hogy értékeled a jót? kellenek az égbekiáltó marhaságok , ha az igazság ösvényét keresed! jin és jang, káin és hunor!
Megkedveltem õt, ennyi az egész!

"Inkább egy derék ellenfél, mint egy kétszínû barát! "

Dareios

Íme egy videó az Arvisúra és a régészet kísérteties egyezéseirõl:

Arvisura vs régészet
Ne uwuzzál annyit! Inkább örülj, hogy nem rontja itt a levegõt. (Bigyó.)

hunok

hunok

magyarok

magyarok
nem. jók a képek amiket küldtél abban az eurázsiai harcosok c. könyvben! fõleg a manysi a végén XD tiszta uwu! 😄
Savaran
Bulcsú nem a Megyer törzsbõl származott?

Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)

Bulcsú a kabar néprész feje volt, Tas leszármazottjaként.
Róluk tudni kell, hogy nem kazárok voltak, törzs nevüket Csaba vezértõl vették, akit a bolgár Dulo királylista Kuberként említ.
Ez a Kuber Atillától származott bár nem a fia volt, és onogur elemekkel jött bé Pannóniába az Úr megtestesülésének 677. évében.
Õk készítették a Nagyszentmiklósi kincseket, amin Emese és a Turul is látható, tehát Emese is õsanya és nem anya az álmosi történetben!
Kuber után 3 törzse Szkítiába tér,a többi beolvad.

😄😄😄😄 uwu a manysi sámán véleménye mi errõl?
Úgy általában értettem, nem konkrétan erre az elõadásra. Hajlamos feltételezést ténynek beállítani, de azért szerencsére nem ez a jellemzõ rá!

www.smart-bus.hu

bulcsi= Bulcsú 😄D

Biztos a tv miatt "kalandozott" hogy leadják amit mond.

Egyébként itt: http://www.youtube.com/watch?v=Esa-ijfUC2I&feature=related
5:50-nél keményen hadjáratozik.

Picit õ hajlandó "kalandozni", de egyébként kiválóak az ismeretei... <#eljen>

www.smart-bus.hu

Lentebb a legelsõ lovasnép a kurgán kultúra kialakulásának helyszíne, jól látszik ,hogy sztyeppei keletkezésû és felér az urali népek lakta helyekig! Ez a kultúra jön be Kre. 3500-ban az Alföldre, és zavarja el a Tisza-Herpály-Csõszhalom kultúrát, õk róttak földmûveltek a Vinca az õsük. Ezután meg sem állnak Mezopotámiáig és 400 év múlva már mint Jemdet Nassr jelennek meg...
Alinei ettõl a kurgán kultúrától származtat minket, hiszen velük urali népelem is költözött a KM-be, ami igaz is, csak éppen a vinca jelei már 1500 éve léteztek ekkor.
A kurgán idõvel Andronovóvá lesz és Kasszit-Mitanni uralkodó osztály alá kerülnek (Nimródi legenda) és Belsõ-Ázsiában már mint szkíták köszönnek vissza Kre. 1000
Kre. 650-ben eléri két törzsük a Medencét Agatyrsk és Sygunna a neveik.
L Viper
Minden szavából süt az elhazudott igazságunk.
L Viper
Szántai <#eljen>