6424
A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)
Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
-
Irasidus #6182 Elég rendkívüli dolog a népvándorlás? Mit gondolsz? Amúgy a holland nyelv milyen rendkívül dolog miatt alakult ki? Másrészt, te mindent erőszakkal akarsz megoldani, nemcsak erőszakos kényszer hatása alatt válthat egy népcsoport nyelvet, ez lehet egy lassú folyamat is, és a kisebbség nyelvét is átveheti a többség, erre is számtalan példa van a történetben. Harmadrészt, most hoztál példát ami ellene mond az itt #6168 elhangzott kijelentésednek! De örülök, hogy te magad is hoztál példát arra, hogy tévedtél. Akkor ezek szerint lezárhatjuk, beláttad, hogy a nyelv tanult dolog, és az anyanyelvet nem csak a genetikájukat továbbadóktól sajátítjuk el?! Ha ez a belátás meg van a részedről, akkor lezárhatjuk ezt a vitát!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.03.05. 19:46:43 -
ManoNegra #6181 Nem értem, hogy a beidézett mondathoz hogyan kapcsolódik ez Amit írtál. azzal lényegében egyetértek, nem tudom mit keverhetek össze. -
ManoNegra #6180 Ez nyilván így van, de csak akkor, ha történik valami rendkívüli. Normál esetben a családod nevel fel, a saját nyelvén.
Abban az esetben lehet nyelvváltás, ha egy kis számú populáció találkozik egy sokkal nagyobb létszámúval és felolvad benne, mint pl a bolgárok.
Vagy szembetalálkoznak egy erősebb néppel, akik rákényszerítik a nyelvváltásra, mint mondjuk a spanyolok a dél-amerikai indiánokat.
Úgy vélem megegyezhetünk abban, hogy itt ezen esetek egyike sem valószínű. -
Irasidus #6179 "Még a végén tényleg kiderül, hogy nem jöttünk mi sehonnan, ide teremtett minket a JóIsten!"
Amit te Ma magyar kultúrának hívsz, az az utóbbi pár száz év hozadéka, főként újkori, és némi középkori hagyománnyal, szokással. Nevesítve, például a paprikás ételek, kolbász, vagy népi mesterségek, és bármi egyébre. A jelenlegi genetikánk meg a közeli szláv népcsoportéval azonos. Egyedül a nyelv ami honfoglalás kori, akikről viszont tudjuk, hogy a honfoglaló törzseket különböző (kevert) népcsoportok alkották, akikhez még hozzájöttek későbbi évszázadokban különböző sztyeppei népek betelepülése, illetve a tatárjárás utáni betelepítések, és így tovább. Tehát nem is áll távol a megállapítás, hogy itt alakult ki az a magyarság identitása, kultúrája, amit Ma ismersz. A probléma ott kezdődik, ha összekevered a kultúrát, a nyelvet és genetikát, ami három nagyon eltérő dolog. Ezért vezethet tévútra a küllőző eredmények. -
Irasidus #6178 "Nem genetikai úton örököljük a nyelvet, de mégiscsak az anyanyelv az első, amit a felmenőktől, tehát a genetikájukat továbbadóktól tanulunk."
Ez nem igaz, bármilyen nyelvet megtaníthat neked aki felnevel, és erősen azt fogja neked amivel boldogulni tudsz az életben. Arról nem beszélve, hogy nem csak az nevelhet fel téged aki megszült, és nem csak taníthat meg beszélni, a kettős anyanyelvről nem beszélve. A nyelv nem valami fátum, hanem egy tanult dolog, ami dinamikusan változik, átalakul, egymásba épül, eltűnik. E nézeted szerint az afroamerikaik nem angolul, hanem bantu néger nyelven kellene beszélniük... ugye, hogy érted, csak nem akarod? Illetve szórványmagyarságról nem beszélve, hogyan veszíti el fokozatosan a nyelvét.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.03.05. 18:48:53 -
#6177 Vannak érdekes dolgok, valóban! Egyenlőre hatalmas előrelépés lenne a szkíta származás tanítása, de ez még várhat magára! Pár csatát a tudománynak le kell vívnia az MTA-val szemben, és a regnáló politikai hatalommal szemben. Valamint még a nemzetközi Indoeurópisztikai "kongresszus" is megér majd egy misét, de ehhez kellenek majd részletesebb genetikai vizsgálatok, hogy R1a-n belül az almutációk mik, ha egyáltalán vannak.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.03.05. 14:12:49 -
ManoNegra #6176 Már ebben is van egy két meghökkentő megállapítás, pl ez:
Nemrég a legközelebbi nyelvrokonainknak számító khantik és mansik genetikai
származását is vizsgálták genom szintű Admixture elemzéssel a Wong és mtsai., 2016-ban, akik
kimutatták, hogy ezek a népek igen ősi európai génkészlettel rendelkeznek, melyhez 5-7 ezer
évvel ezelőtt jelentős ázsiai génkészlet keveredett a mai evens és evenks populációk őseitől
(...)
Szorosan ide kapcsolódik, hogy Wong és mtsai., 2016-ban kapcsolatot talált a mansi
genomok és egy 6000 éves paleolit korú Kárpát-medencei genom között, ebben azt is leírták,
hogy szerintük a nyelvi kapcsolat erre az időre nyúlhat vissza.
Még a végén tényleg kiderül, hogy nem jöttünk mi sehonnan, ide teremtett minket a JóIsten!
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2018.03.05. 12:49:16 -
#6175 Ezt azóta102 mintássá bővítették, kevesebb a yamnaya, ha jól emlékszem, és ez az anyai vonal, rá fognak térni az apaira, és majd az Avarokra is, az még mulatságos lesz! -
ManoNegra #6174 Biztos volt már itt, de ismétlés a tudás anyja:
A honfoglalók genetikai származásának és rokonsági viszonyainak vizsgálata archeogenetikai módszerekkel -
#6173 Természetesen, R1a az biztos, az almutációt ha beazonosítják, még pontosabb eredményekre számolhatunk. -
ManoNegra #6172 Ahogy olvasom, a kutatásnak nem ez a végső megállapítása, tovább folynak a vizsgálatok. -
#6171 Én le bírtam játszani de néha megszakadt, nagyon érdemes végighallgatni figyelmesen! -
ManoNegra #6170 Megpróbáltam meghallgatni ezt az adást, de a médiaklikk nem bírt megbírkózni a feladattal. Ekkora egy kupac ... t. -
#6169 Még mindig nem cáfolsz semmit, csak személyeskedsz, azt hiszem felesleges tovább vergődnöd, hacsak nem a trollkodás a célod.
Az állításod nem tudtad eddig bebizonyítani, ráadásul szembemész a szakvéleménnyel is. Na ezért vagy te az őrült, mert te nem értesz meg egy triviális dolgot!
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.03.05. 07:26:43 -
ManoNegra #6168 Nem genetikai úton örököljük a nyelvet, de mégiscsak az anyanyelv az első, amit a felmenőktől, tehát a genetikájukat továbbadóktól tanulunk.
Ugye az alap felvetés a mai napig az, hogy volt az uráli ősnyelv, amit az uráli őshazában beszélt az ősnépesség, és pár évezredes együttélés után elágazott a magyar nyelv.
Ez az egész koncepció arra utal, hogy genetikailag is ezen népekhez kellene tartoznunk, legalábbis kellen hogy legyen egy közös metszet. Ez megdőlni látszik.
Mi van helyette?
-
Irasidus #6167 Leírtam az előbb a kommentfolyamban, sok tényező okozhat ilyet, mivel senki nem volt ott, sőt semmit nem tudunk ilyen távolról a magyarságról, ezért a kérdésre nem lehet válaszolni. El kell fogadni, hogy van olyan is amit nem tudunk, a probléma még mindig az, hogy egy triviális dolgot nem akarsz megérteni, hogy a nyelv tanult dolog, és nem öröklött. Minden baj forrás ez az őrültség nálad.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.03.05. 06:07:13 -
Irasidus #6166 Miért, szerinted genetikai úton örököljük a nyelvet? -
#6165 Izgatottan várjuk az érvelést!?
-
#6164 Mi vehette rá a szkíta leszármazott lovas nomád törzseket, hogy megtanulja a jóval kisebb lélekszámú finnugor népek nyelvét, önmegtartóztatás közepette, és ha ez így volt , akkor ugyanez miért nem történt meg a mai Spanyolország területén, a Keltibérekkel, akiket erős germán(vizigót) hatás ért? -
ManoNegra #6163 Ha nem volt genetikai érintkezés, akkor hogyan történt az átvétel? -
Irasidus #6162 Csak egyet nem értek, minden józan ember tudja, hogy a nyelvet meg kell tanulni, és nem csak úgy örököljük. Te olyan szinten szembe mész a józan ésszel, mintha azt állítanád, a tűz hideg, a gödörben meg felfelé lehet esni. Ezzel nem sokmindeni lehet kezdeni, ez őrültség már. -
#6161 Könyörgöm, szakemberek akik a genetikai vizsgálatokat végezték, plusz egy történész segítségével foglalják össze a levonható tanulságot, most miért fáj ez neked hogy igazam van, az én a állításomat szakember erősíti meg, A tiédet csak te, nem vagy szakember nem értesz a témához szavaidnak nincs súlya, ismétlem a nyelvcsere genetikai érintkezés nélkül nem lehetséges! -
Irasidus #6160 Tehát elismered, hogy nem a személyt támadom? Kezdetnek nem rossz, akkor azt is olvasd el, miért jutottam arra következtetésre, hogy amit ír, az áltudomány, hamis és igaz keveréke. Ugyanis leírtam. #6149 -
Irasidus #6159 Szóval neked annyi elég, hogy elmondják hanganyagban? Ettől lesz szerint, a genetikának a nyelvhez köze, hogy elmondják hanganyagban. Mondom, ez masszív hit a részedről. Csak egyet nem értek, minden józan ember tudja, hogy a nyelvet meg kell tanulni, és nem csak úgy örököljük. Te olyan szinten szembe mész a józan ésszel, mintha azt állítanád, a tűz hideg, a gödörben meg felfelé lehet esni. Ezzel nem sokmindeni lehet kezdeni, ez őrültség már. -
ManoNegra #6158 A személy tudományos munkásságát támadod ugy, hogy nem ismered a munkásságát. #6151 -
#6157 #6139 -
Irasidus #6156 Nem a személyét, a személy munkáját, írásait, tudományos kritikaimnak megfeslését,amiből levonható némi következtetés is. Az, hogy bizony szintű tudományosságot egy kutatótól megkövetelek, és ennek hiányát kritizálom, nem trollkodás. Neked minden trollkodás, ami szeretne tudományos igényű lenni, és mindenki troll aki nem ér veled egyet? Csak mert akkor egészen mást értünk troll alatt. -
#6155 Az nem cikk, miért nem hallgatod meg?
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.03.04. 20:51:13 -
#6154 Elmondják a hanganyagban. -
Irasidus #6153 A genetikának nincs köze a nyelvhez, és egyedül te állítasz ilyen végtelen butaságot, az idézett cikk nem arról szól, félre érted, vagy nem érted. -
#6152 Uráli markernak kimutathatónak kéne lennie a X.századi minták között, de mivel nincs, így nem beszélhetünk az általad felvázolt nyelvcseréről, a nálam és nálad is okosabb és a témában igazán járatos szakemberek szerint! Állításod genetikai bizonyítás nélkül is lehetetlen, mint már kifejtettem.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2018.03.04. 20:46:27 -
ManoNegra #6151 Ez milyen érvelési hiba hogy nem a lényegre, az adatokra koncentrálsz, hanem a személyt támadod?
Én lezártam ezt a témát, ez nem A magyar őstörténelem témája, hanem trollkodás.
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2018.03.04. 20:45:08 -
Irasidus #6150 "Figyelmesebben hallgasd végig, elsiklottál azon amiről igazából beszéltem, hogy nyelvcsere esetén is kimutathatónak kéne lenni az Urálnak, erről beszélnek... "
Urálnak kimutathatónak kellene lennie? Szerintem fogalmazd át, mert így értelmezhetetlen a mondatod. -
Irasidus #6149 Az lehet, hogy ismered, de még egyszer mondom, tudás és tudás között is van különbség. Rengeteg áltudománnyal foglakozó ember van, aki óriás lexikális "tudást" halmozott fel, pl.: asztrológia, ufo és egyéb bornírtságok terén. Viszont van egy sokkal veszélyesebb dolog is, amikor valaki valamihez valóban ért, és ezzel a tudással az igazat és hamisat keveri, hogy csak a szakértő tudja megállapítani, hogy amit mond az valójában dilettantizmus. Még egyszer, azért nem hiteles, mert egyrészt nem tudományos publikációban írta meg, másrészt a szakma cáfolja őt, harmadrész meg olyat állít, amiben például kétségbe vonja az evolúciót egyértelművé teszi, hogy amit ír, az tények és hamisságok keveréke. Aminek több oka, és célja lehet.
"Jelen esetben pedig, mint látszik, azt írta a könyvében, ami konszenzusnak tekinthető. De ha te tudsz az ellenkezőjére hivatkozást vagy olvasnivalót hozni, nem zárkózom el előle, nyitott vagyok ebben a kérdésben. "
Egyrészt könyvben adja ki, nem publikál, másrészt olyan helyre jár tanítani, ami az áltudományok melegágya, harmadrészt tagadja a darwini evolúciót, nekem ennyi elég, hogy hiteltelen fazon legyen. Egy könyvről beszélünk, és nem egy állításról amit lehet cáfolni, vagy igazolni, egy olyan embertől akit a szakma nem fogad el. Adtam linket én is. -
#6148 Figyelmesebben hallgasd végig, elsiklottál azon amiről igazából beszéltem, hogy nyelvcsere esetén is kimutathatónak kéne lenni az Urálnak, erről beszélnek... -
ManoNegra #6147 Ok, olvastad 5 könyvét, és ettől a téma szakértője lettél. Vagy úgy gondolod az autodidakta tanulás elég, hogy őstörténész legyél?
Nem, dehogy. Csak annyit állítottam, hogy a szerzőt ismerem, és tudom hogy óriási tudást halmozott fel, és én nem csak a róla írt negatív véleményeket ismerem, hanem a munkáit is.
sem te, sem én nem tudjuk megítélni, hogy amit ír, az mennyire hiteles.
Jelen esetben pedig, mint látszik, azt írta a könyvében, ami konszenzusnak tekinthető. De ha te tudsz az ellenkezőjére hivatkozást vagy olvasnivalót hozni, nem zárkózom el előle, nyitott vagyok ebben a kérdésben. -
Irasidus #6146 "Ebben azt állítod, hogy a magyarság átvette a nyelvét a kis létszámú ugor népcsoportoktól. A kérdésem - ez volna az un. konszenzus? "
Pongyolán fogalmaztam, elnézést. Amit állítani akartam, hogy van olyan, hogy a többség veszi át a kisebbség nyelvét, a magyarok esetében ezt nem lehet tudni mi történt, írott történelem hiányában. De még midig tény, hogy finnugor nyelvcsaládba tartozunk. Még egyszer elnézést, valóban nem jó, amit írtam.
Viszont, ok, hogy olvastad 5 könyvét, és ettől a téma szakértője lettél? Vagy úgy gondolod az autodidakta tanulás elég, hogy őstörténész legyél? Csak azért kérdezem, mert ha jól látom, a szakma nem ért vele egyet, azaz szembe megy vele. Ilyen esetben, viszont ha nem vagy képzett történész, csak könyvolvasó, akkor sem te, sem én nem tudjuk megítélni, hogy amit ír, az mennyire hiteles - viszont azt tudjuk (tudjuk?), hogy a könyv nem publikáció, azaz nem tudományos értekezés. Ilyen esetben a tudományos konszenzust kell válaszásztani, vagy az egyetemet, és diplomára fel.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.03.04. 20:23:45 -
ManoNegra #6145 Annyira van fogalmam róla, mint neked.
Nem, nincs. Én ismertem ezt a kritikát róla, sőt még talán le is nácizták valakik, de veled ellentétben én olvastam 5 könyvét és rengeteg előadását láttam, amikor a városunkban járt, akkor pedig találkozhattam vele személyesen is.
Tehát nem, nem volt hiteles forrás
Látom, nem vagy tisztában a forrás fogalmával. Bakay is forrásokra hivatkozik, én pedig felajánlottam hogy bemásolom, de te ettől eltekintettél, valami blablára hivatkozva. Később, ugyanezen forrásokat más közlésben meg elfogadtad. Mi ebben a logika? Nem veszed magadnak a fáradtságot utánanézni?
Nekem nincs önálló véleményem, hanem a tudomány állását, a konszenzust fogadom el.Egy tény van a nyelvünk finnugor nyelvcsaládba tartozik, az, hogy ezt hol, mikor hogyan vettük fel, írott történelem hiányában nem hiszem, hogy bárki tudná konkrétan. Viszont én nem is kritizáltam, vagy állítottam semmi hasonlót sem.
Ezt írtad alább:
Érdekes, hogy számtalan eset van a történelemben, amikor a nagyszámú népcsoport veszi át a kisebbség nyelvét, vagy kultúráját, csak a magyaroknál nem működött, mert - és itt jön az érved - csak, és kész! Jó érv, főleg, hogy a nyelvünk finnugor, és a genetikánk meg nem, tehát megtörténtére mi vagyunk az élő bizonyíték!
Ebben azt állítod, hogy a magyarság átvette a nyelvét a kis létszámú ugor népcsoportoktól. A kérdésem - ez volna az un. konszenzus? -
Irasidus #6144 Dr. Török Tibor valóban szakember, csak éppen más állít mint amit te, ő egy szóval sem állította, hogy az anyanyelv genetikai úton öröklődik. Miben tévedtem, elárulod végre, vagy csak továbbra is vagdalkozol?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.03.04. 20:15:11 -
#6143 A lényeg az hogy hazudsz,és terelsz én semmi elől nem hátrálok ki, bennem van tartás, benned nincs, mert nem ismered el, hogy téveszméket hirdetsz szolgai módon! Dr. Török Tibort én szakértőnek nevezem...Téged meg nem, pedig nőhetnél hatalmasat a szememben, de sajnos lesüllyedtél, mivel te kezdted burkoltan a sértegetést, én csak a fegyveredet fordítottam vissza rád! De mivel az igazam bizonyítéka a linkben van, te nem hallgatod meg hogy igazam van, akkor miért vitázol velem tovább?