A magyar őstörténelem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Inkább az a vicces, hogy neked az ártéri gazdálkodás kimerül a halászatban, meg a nádaratásban...

Ezt fusd át ízelítõnek...

Egyébként van annak egy diszkrét bája, hogy hézagos ismeretekkel milyen magas lóról kommunikálsz... nem tudom mire jó ez...

Számolod, hogy hányadik alregednél tartasz?

www.smart-bus.hu

Én mást ragadnék ki.

,,Viszont ez az itt élõ nép az évezredek során számtalan rajt bocsátott ki magából,
hol keletre, hol délre, hol északra, hol nyugatra, ahol ezek a kivándorolt csoportok néha nagyobb
mûveltségek megalapításában is részt vettek, (szumir, etruszk, pelazg,) majd mindenütt beolvadtak
az ott élõ egyéb népek közé. De közben mindenütt olyan nyomokat hagytak maguk után, amelyeket
a kutatók észrevéve a magyarságot hol innen, hol onnan, hol amonnan származottnak kellett, hogy
gondolják.,,

Szumir, ertruszk pelazg?

Az etruszkok származásáról több elmélet is van. Az ókori történetíról szerint, az etruszkok õsei a pelaszgok.
Csakép nem ám a Kárpát-Medencébõl hanem Égei-tenger szigetvilágából származnak!(Hellanikosz, Hérodotosz, Thuküdidész)
Lemnos szigetén találtak olyan sírfeliratot ami emlékezet az etruszkra.

Maga az etruszk nyelv pedig vagy prei, vagy pre, vagy proto-indoeurópai lehet. (forrás, Gaál-Kertész Õskor és az ókor történte)

A sumer nép, pedig mind nyelvileg mind embertanilag teljesen eltérõ (szintén ugyanez a könyv)

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Nagyon vicces, de a halászat, meg a nádaratás nemigazán növénytermesztõ tevékenység.
"Abban a korban amirõl ír, a folyóvölgyek árasztásos mûvelése volt jellemzõ leginkább, aminek igen egyszerû oka van: így a legkönnyebb csinálni. Sem a Duna, sem a Tisza völgye nem olyan adottságú hogy a folyóvölgyi kultúrákhoz hasonló gazdálkodás alakulhasson ki."

Nincs ebben egy kis ellentmondás? A Kárpát-medencében a folyószabályozásokig ártéri gazdálkodás volt jellemzõ. Az ártéri gazdálkodás az mi, ha nem folyamvölgyi gazdálkodás?

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Elfelejtettem írni, hogy reklamációkat, házigazda sértegetését privátban tessék írni.

Elsõ figyelmeztetés.

Az új szabályok szerint trollkodni, minõsitgetni, burkoltan lealacsonyítani stb. nem lehet a fórumon.

"A síkságon terjedõ földmûvelés azért elég erõltetett dolog." "Nem támaszkodik semmire, csak hogy szép zölddel jelöli a térkép." "baki a kutakodásban."

Következõ ilyennél törlés.

A többi állításra pedig forrást, mint ahogy mindenki ezt teszi.

Csak egy részt ragadnék ki aminek nem kellett volna belekerülni, mert rontja a hitelét az írásnak.
A síkságon terjedõ földmûvelés azért elég erõltetett dolog.
Nem támaszkodik semmire, csak hogy szép zölddel jelöli a térkép.
Pedig a földmûvelésnek azért vannak nyomai, minden technológiának más és más.

Felhívnám a figyelmet hogy a kárpátmedencét kb. 500 év szorgos munkájával tettük ilyenné, mocsarak lecsapolásával, és erdõk irtásával.
Pannónia a Rómaiak által dokumentált állapotát ismerjük, és azt is jól tudjuk mi volt azóta. A zöld paca a térképen nem feltétlenül jelenti azt hogy ott jó földet mûvelni.
Abban a korban amirõl ír, a folyóvölgyek árasztásos mûvelése volt jellemzõ leginkább, aminek igen egyszerû oka van: így a legkönnyebb csinálni. Sem a Duna, sem a Tisza völgye nem olyan adottságú hogy a folyóvölgyi kultúrákhoz hasonló gazdálkodás alakulhasson ki. A nehezebben mûvelhetõ területek bevonásához - mint a mocsarak és erdõk - technológia kell, aminek nyoma van. Csak kicsit máshol meg máskor mint azt az írásból gondolni lehetne.

Szerintem ezért pont nem ezzel az írással kéne kezdeni, mert egy érdeklõdõnek kedvét szegheti egy ilyen baki a kutakodásban.
L Viper
Üdv mindenkinek!

Látom, pörög a topik, visszaolvastam. Egy darabig még nem tudom követni a történéseket, de hamarosan lesz egy kis idõm és tudok esetleg anyagokat, linkeket adni egy jó F.A.Q-hoz.
Szerintem a KM folytonosság alapjaihoz lenne jó pár rövidebb alapozó írást berakni.

Ilyesmikre gondolok pl.

Nem túl hosszú, de szépen összeszedett és az esetleg idetévedõknek egész jó kezdõanyag 😊
Kérlek! Legalább ezzel foglalkozol addig is, elég masszív olvasmány lesz XD
REFERENCES
1. Opermann M., (1988) Tracii intre Arcul Carpatic si Marea Egee, Ed. Militara, Bucuresti2. Hummel S. (2003) Ancient DNA typing: Methods, Strategies and Applications, Springer-Verlag BerlinHeidelberg New York 3. Hoos M., Pääbo S. (1993) DNA extraction from Pleistocene bones by silica-based method, NucleicAcids Res. 21: 3913-39144. Cattaneo C., Dimartino S., Scali S., Craig O., Grandi M., Sokol R.J. (1999) Determining the humanorigin of fragments of burnt bones: a comparative study of histological, immunological and DNAtechniques, Forensic Science International, 102:181-1915. Sanger F., Nicklen S., Coulson A.R. (1977) DNA sequencing with chain terminating inhibitors,Proc.Natl.Acat.Sci.74:5463-54676. Andrews R, Kubacka I., Chinnery P., Lightowlers R., Turnbull D., Howell N. (1999) Reanalysis andrevision of the Cambridge reference sequence for human mitochondrial DNA.Nat, Genet. 23:1477. Richards M. et al. (2000) Tracing European Founder Lineages in the Near Eastern mtDNA Pool,Am.J.Hum.Genet. 67:1251-12768. Hall T.A. (1999) BioEdit: a user-friendly biological sequence alignment editor and analysis program forWindows 95/98/NT, Nucl. Acids. Symp. Ser. 41:95-98
Bizonyíték forrás? Genetikus neve aki megállapította?

Kicsit fura ám nekem, hogy több ezer éve kihalt népekrõl kijelteni valaki hogy ilyen vagy olyan a génjeik..hogy sikerült õket mégis megvizsgálni?

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Az illírek , trákok és makedónok genetikája egyenlõ a szkítákéval, R1a1.
A Kárpát-Medence népe , sumérrá majd királyi szkítává lesz. A szkíta köznép a kurgánosok R1a1 nép és altáji nyelvûek voltak. A sumérok pedig "uraliak".
Az, hogy volt e folytonosan õsnép itt, azt cáfolni bizonyítani nem lehet, mert a régészet és a genetika is keveredik. Az fix, hogy a Jemdet Nasr medencei volt, és Nimród õsei.
"Iszonyat nagyot léptünk elõre, és jó lenne, ha ez töretlenül folytatódna... 😊"

Bizony ám! Csak elõre! 😉

Üdv újra a fórumon 😄

Üdv! Genetikus nem vagyok, de vannak forrásaim tõlük.
Az õsmagyarok a következõ ma élõ népekkel voltak genetikai rokonságban: arabosított sumérek (palesztín, szír, iraki), trójai-hatti-hettita (mai anatóliai törökök), hurrik (kurdok), alánok (grúz és azeri, oszét), köznépi szkíták (ukránok) és komik (hogy egy kis finnugor is legyen a listán)
De a legközelebbi rokonuk a moldvai csángók. A genetika irányt is jelöl ez pedig déltõl-északra, ergo a nimródi legenda genetikai bizonyítást nyert!
Ez a tájegység a genetikai õshaza pedig a nyugat-európaiak és a közép-ázsiaiak közé esik.

Az a baj, hogy én is iszonyat lusta vagyok, de a téma fontossága miatt erõt veszek magamon amint lesz egy kis elcseszni való idõm! 😊

Összeszedek pár írást, videót, ajánlott irodalmat nagy vonalakban...

Persze, hogy emlékszem ahdubb-ra... de emlékszem HUmanEmber41st, Vardar, és Zóanagyvarázsló Urakra is... õk is átjöhetnének innen 😊

Az ötleted jó... örülnék neki, ha egy kicsit rendbe kapnánk a topikot. Ha bele gondolok, hogy pár éve még majdhogynem don quijote szerepében tetszelegtem... 😄 Iszonyat nagyot léptünk elõre, és jó lenne, ha ez töretlenül folytatódna... 😊

www.smart-bus.hu

Csaba vezér
Nagyon jó! És a zene is szuper alatta! <#eljen>

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Csaba vezér
Rendben kirakom. Én is megcsinálnám de lusta vagyok bocsi 😄
Már annyit írtam erre a fórumra, hogy fáradok vagy öregszem? 😄

Egyébként szerintem csapatban is meg lehetne csinálni egy alap "faqot" ?Gyorsabb lenne és tartalmasabb.

Solt te ilyen polihisztor vagy 😊 az alapok összegzése, linkelése, írások stb. simán menne neked szerintem

L viper a fórum rovás szakértõje. Tehát jöhetne valami rovás nyalánkság 😄

Aztán próbálom visszacsábítani ahdubb-ot. Nem tudom emlékszel rá?

Õ volt a fórum genetikusa, csak kicsit harapos volt a stílusa de a tudása elismerésre méltó.
Õ genetikában is tehetne hozzá.

stb. stb.

Persze nem kellene mindent azzonal megcsinálni.

Késõbb is lehet hozzáadni és frissiteni.

Elõször alapokra érdemes rágyúrni, és abba szerintem én is segíthetnék ha nem leszek lusta. Fõleg a KM témákban.

Vélemény?

Egy összetett csomag volt ebben a kérdésben. Kb ezer hsz...

Ez igaz...de a történelem tudomány egyik alapvetõ tézise, hogy nincs olyan hogy ,,ha" nincs ,,mi lett volna ha"

Persze, biztos jobban ellennék látva, és biztos többet is tudnánk. De hogy mi derülne ebbõl ki? Azt se te se én ,se más nem tudhatja.

Ha az Alexandriai könyvtár, vagy akár Mátyás könyvtára megmenekülhetett volna, lehet hogy jobban el lennénk látva adatokkal...

Mégis melyikre gondolsz? Mert én olvastam olyat is, hogy minden ember innen származik, de olyat is hogy csak a szkíták-hunok-magyarok, és két verzió között még egy rakás változatot.

Nem azt mondtam hogy szószerint kell elfogadni mindent.

De az ókori görög és római történetírók szinte történészi módszerekkel dolgoztak, ezért ismerjük ma meglehetõsen jól dokumentáltan az ókori görögöket és a rómaiakat.

De igazad van, nem lehet elfogadni szó szerint , nem is fogadom el. De ha azt írja, egy nép itt és itt él, akkor bizonyára nem valahol egészen máshol éltek.

És igen Hérodotosz is téved sok mindenben. Közismert példa, hogy elírja a perzsa sereg létszámát. Aminek oka egy fordítási hiba lehet, és emiatt jött ki milliós létszám, és bár a számokban tévedett, a sereg leírása egyébként pontos.

Alap kérdésekben...

No, ha lesz egy kis idõm össze szedek pár dolgot.

Viszont most lépek én is, jó éjt mindenkinek.

www.smart-bus.hu

Most viszont mennem kell.

Jó éjszakát mindenkinek!

Erre már válaszoltam, hogy némi régészeti lelet került elõ,de semmi konkrétum, de nehéz is lenne hogy bármi konkrét lelet elõkerüljön.

A lényeg az volt, hogy a nyelvészek szerint a fa nevek õsi finnugor szavaink. Ez alapján behatároltak egy területet, ami lehetett az õshaza, és itt került is elõ pár dolog.

De ez csak közvetett bizonyíték, ezt is mondtam, ebbõl csak következtetni lehet.

Már mint az egész õstöri témában?

Ha összegyûjtöd a linkeket, leírásokat szívesen kirakom.

"Azt pedig a ógörög történetíróktól tudjuk"

Na álljunk meg egy pillanatra. Ha a magyar krónikásoknál kifogásolsz ellentmondásokat, akkor Hérodotoszt hogyhogy elfogadod bemondásra? Legalább egy kicsit lehetnél vele is kritikus!

Vannak némi régészeti leletek is. 4528-as hsz.

De ha kétségbe vonod, hogy azért nem lehet elfogadni a finnugor származást, mert csak a nyelvalapján próbálja igazolni, rendben. Elfogadom.

De akkor nem csak a magyar nép származását kell kétségbe vonnod. A legtöbb nép származását a nyelvészet alapján alkották meg.

Akkor szinte egész Európa származását újra kell gondolni.

Amire nem mondom hogy nem lehet, lehetséges , és ahogy sokszor elmondtam a történelem tudomány nem áll egy helyben, e tekintetben vannak jelenleg is némi kutatások, ahogy a nyelvészetben is.

A lényeg, hogyha ezt mondod, akkor tudd, hogy szinte minden nép származását is kétségbe kell vonni, ha a magyarokét is kétségbe vonjuk.

Akkor már csak a finnugor régészeti leletek kellenek.

Javaslom a keresõ használatát.
Részletesen elemzve és taglalva volt a kérdés és részletesen bemutatva a KM õseredet elmélet.

Nincs kedved a bannerba szerkeszteni pár alap linket a témát illetõen?

www.smart-bus.hu

Én nem is kevertem a nyelvel a régészetet.

Szimplán arra utaltam amire most te. Akkor ebben a dologban egyetértünk valóban.

Ha igaz is lenne nyelvileg a finnugor akkor sem fogadnám el magyar õseredetnek.
Mert csak nyelvileg foglalkozik a kérdésel.

Mármint mit nem ismerek? Hogy a magyarság õse eredetileg is itt élt, majd innen rajzott ki, majd újból és újból vissza tértek, úgy mint szkíták, meg szarmaták, hunok meg avarok meg magyarok?

Ebbõl láthatóan nem ismered a KM elmélet alapjait.

Ezért én nem fogadom el, hogy nem igaz.
Ennél jóval több kellene és ismerni kéne az alapokat.

Értem hogy támadva van, és nem is vitatom. Ne beszéljünk el egymás mellet.

,,"Ez abban az esetben lehetne helyes ha magyarság õseredetét nem csak a nyelvészetre alapozott finnugor elmélet lenne. Egy nép eredetét nem lehetne nyelvészetre alapozni.

Ezzel is egyet értek. Nem mondtam hogy nem így van.

Azt mondtam, hogy régészetbõl nem lehet következtetni a nyelvre! Félre érthetõ volt amit írtam?

Egy nép származására természetesen régészet, nyelvészet, antropológia, genetika, néprajz, stb, stb lehetne még sorolni mely tudományágakból lehet következtetni.

A rómaiak álltal meghódított területen, éltek kelták és illírek. A pannonok akikrõl a provincia majd a nevét kapja, illír nép. Most menjünk bele abba, hogy kik az illírek és a kelták? Nem finnugor nyelvû nép, de nem is lovas-nomádok, semmilyen szempontból nem olyanok mint a magyarok õsei, vagy mint azok a népek melyeket a magyarok rokonainak , õseinek mondanak.

A szkítákat lehetne rokon népnek mondani(bár a történelem tudomány szerint nem rokon nép) de a szkíták elõtt már éltek különbözõ földmûvelõ kultúrák a Kárpát-medencében.

A rézkorban és a bronzkorban tehát a szkíták érkezése elõtt is egy letelepedett, földmûvelõ, állattartó kultúra élt itt.

Ezután jellennek meg a már ténylegesen ismert népek, és ezek illírek voltak meg részben trákok is, õket követik majd a szkíták.

Tehát
-rézkori és bronzkori földmûvelõ állattartó népek
-majd illírek, trákok stb.(pl azt hiszem ha jól rémlik Erdélyben telepedtek le trákok, meg az Al-duna vidékén , bár az már nem igazán Kárpátok)
-szkíták.

Azt pedig a ógörög történetíróktól tudjuk hogy szkíta törzsek nem a Kárpát-medencébõl származnak, innen keletebbre voltak a szállásterületeik eredetileg.

Mint írtam Marácz és más nyelvészek által nyelvileg is támadva van.

"Egy nyelvészeti kérdést csak nyelvészettel lehet cáfolni vagy bizonyítani.

Mondjuk egy feltárt temetkezési hely, vagy egy használati tárgynem bizonyítja, hogy milyen nyelvet beszélt a tulajdonosa 5 ezer éve.

A genetika szintén nem bizonyíthat ilyesmit. "

Ez abban az esetben lehetne helyes ha magyarság õseredetét nem csak a nyelvészetre alapozott finnugor elmélet lenne. Egy nép eredetét nem lehetne nyelvészetre alapozni.

"És arra mondtam, hogy nem igaz-ha figyelnél!- hogy nem szavak alapján határozzák meg a nyelvrokonságot.
Az hogy tényleg igaz-e a nyelvrokonság, az más kérdésm de nem szavak hasonlósága alapján határozzák meg. Ezt jó lenne megérteni. "

Ahogy látom Maráczot sem olvastad el, csak nem értem akkor miért jelentesz ki bármit is ha nem ismered a forrásokat?

Innentõl kezdve meg nem nagyon van mirõl beszélni... elég alapos érvek hangzanak el.

www.smart-bus.hu

Jó, legyen így.

Nem csak te vagy ezen a fórumon hanem mások is. Másnak teljesen tény lehet.

Ha nem tudod cáfolni, akkor ne "mesézed." Mert ez vitát szülhet.

Kelták elõtt is voltak már földmûvelõ népcsoportok. Sõt. Itáliába az itáliai rézkor, egy a Duna mentérõl betelepdett népességnek köszönhetõ, akik a rézfeldolgozás technológiáját eljuttatták Itáliába, és ezek a népek így egyik õsei a rómaiaknak.

De ebbõl még nem következik a rómaiaknak bármi köze van a magyarsághoz.

"Mármint arra, hogy a pannonok az illírek, vagy arra hogy pannonok éltek a Kárpát-medencében, vagy arra, hogy illírek nem magyarok?"

Teljes összegzést kérnék.

Gondolom ismered a Kárpát-Medence magyar õseredet bizonyítását és elméletét, vagy több elméletét?
Gondolom nem jelentenél ki bármit is ha részletesen nem tudnád?

Mivel a fórumon a Kárpát-Medence õseredet elméleténél a finnugor elmélet esetében ellenérvelve lett részletesen genetikai igazolásokkal is ( lásd Ahdubb kommentjei) és más térrõl is részletes elemezések vannak a témáról.

Így érthetõ, hogy én személy szerint elvárom, hogy részletes elemzést nyújts miért is nem igaz az egész vagy a magyar KM kapcsolat.

Egy könyv forrás ilyen esetben nem elég, mert egy másik elméletet kéne megcáfolni.

Errõl mit tudtok TDantes, akik elég jól tudjátok?

Nem trollkodtam és nem minõsítettem le semmit. Nem tudom mit kell ezen kiakadni. Van egy dolog, amire nincs semmilyen bizonyíték. Oda lehet sorolni mint a legendákat. De egy legendáról is kiderülhet hogy igaz, ha elõkerül egy bizonyíték.

Mi ebben a leminõsítés? Mi ebben a trollkodás? De tégy belátásod szerint, én is úgy teszek.

Ez ugye alaphangon 6000 éves. Helyi agyagból készült... egy alap rovás jelet még az is felismer rajta, aki nem nagyon van képben a rovással... 😊

www.smart-bus.hu

Se genetikával se, régészetileg nem lehet cáfolni egy nyelvészeti kérdést.

Egy nyelvészeti kérdést csak nyelvészettel lehet cáfolni vagy bizonyítani.

Mondjuk egy feltárt temetkezési hely, vagy egy használati tárgynem bizonyítja, hogy milyen nyelvet beszélt a tulajdonosa 5 ezer éve.

A genetika szintén nem bizonyíthat ilyesmit.

És arra mondtam, hogy nem igaz-ha figyelnél!- hogy nem szavak alapján határozzák meg a nyelvrokonságot.
Az hogy tényleg igaz-e a nyelvrokonság, az más kérdésm de nem szavak hasonlósága alapján határozzák meg. Ezt jó lenne megérteni.