6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • uwu420
    Végül is igazad van, sokan nem tudják, csak nekem magától értetődő, mert szakmába vág :)
    fizika def.
    biológia def.
  • uwu420
    Mikor arról beszél hogy ítéljük meg társadalmilag a múltat az is irreleváns. A történészek akik a múltat kutatják egyáltalán nem ilyen szempontok alapján vizsgálódnak mint amiket leír. Korábban linkeltem egy videót ahol egy történész azon töpreng mi is a történelem, megtalálhatjuk-e az igazságot, és ez szöges ellentétben áll azzal amit G.A. állít, nem véletlen, szándékosan helyezkedik szembe ezzel.
    Pont olyan szempontrendszerről beszél ami eltávolodik a tudományos szemlélettől. Neki is az a fontos hogy épp milyen fényt vet ránk egy-egy történelmi esemény, nem adatokból építkezik, hanem az építményéhez válogat adatokat. Ez az alapvető hiba látható majdnem minden alternatív elméletben, ettől lesz áltudományos egy írás.
  • Zenty
    Forrást miert lenne téves.
  • uwu420
    Azért vannak meredek kijelentések benne amit annak a számlájára lehet írni, hogy nem ért ahhoz amiről beszél.
    Konkrétan arra gondolok ahol a materialista nézetet és a fizikát összeköti., a biológiáról meg mint valami egész más dologról beszél.
    Tárgyi tévedésekből von le téves következtetéseket, ugyanis mindkét tudomány materialista szemléleten alapul, más a tárgyuk, de szorosan összefüggenek.
  • L Viper #5377
    Van egy jó írás, amiben valóban kiválóan össze van szedve minden fontos dolog, forrásokkal együtt.
    Kissé felsorolás szerű, de mindenképp alapmű és sok kényes kérdésre világos választ ad: Történelmünk központi titkai
  • Zenty
    Mindenki tartozkodjon az offtol
  • Zenty
    Első felszólítás
  • Zenty
    Tényleg van esetleg uj ősnyelv videód?
  • Savaran
    Pedig a te fajtád tudja hogy ez nem így van :)

"Ti magyarok vagytok a legősibb nemzet, minden ma élő nemzet közül.
    Ezt mi, zsidók, nagyon jól tudjuk. Még a kivonulás előtt, Egyiptomban,
    már ott is megjelentek lovasaitok, és tudtuk rólatok, hogy ősidők óta léteztek...."

Drechsler Miksa, temesvári főrabbi 1910
  • uwu420
    Szerintem olyan házigazda kéne, aki rendszeresen jár ide, és tényleg csak a személyeskedő hsz-eiket törli.
    A túlbuzgó hazafiak sajnos kiesnek a szórásból alkalmasság terén. Tényleg tiszteletreméltó hogy így szívükön viselik a nemzeti öntudat erősítését, de van egy bizonyos határ amit szerintem nem kéne átlépni. Teljesen felesleges azon fáradozni, hogy ebben a topikban úgy tűnjön, hogy van létjogosultsága olyan elméletnek amit nem a tényfeltárás vezérel, főleg nem cáfoló hsz-ek törlésével.
  • j0nNyKa
    ezt a témát jegeljük itt, majd én eldöntöm, ti csak dumáljatok a topic tartalmáról, ahogy alattad is tették :)
  • Solt
    Nem kell HG váltás...
  • L Viper #5369
    Nagyon jó, hogy belinkelted. Ez is bizonyítja, hogy a Kárpát-medence ősnyelve a magyar, vagyis annak elődje, archaikus formája.
    Mint írtam a #5256 -ban is. A finnekkel senki nem vitatja a nyelvi kapcsolatot, de ez csak egy szelete ennek: A mozaik egy másik darabkája.
    Nem az Ural mellett szedtük velük a bogyót, hanem egykor ők éltek őseinkhez közelebb.
    Nagyon sok európai nyelv legrégebbi alapszókincsével megfigyelhetők a párhuzamok.
  • Eneff
    Micsoda véletlen egyezés.
    Jég alatt télen eleven halak úszkálnak.
    Jään alla talvella elävät kalat uiskentelevat.

Kivistä verinen oli vävyn käsi.
    Kövektől véres volt veje keze.

Árva szeme könnyel tele.
    Orvon silmä kyyneliä täynnä.

Ken meni meidän edessämme?
    Ki ment mi előttünk?

Miniäni antoi voita.
    Menyem adott vajat.

innen
  • L Viper #5367
    Nemrég összeszedtem pár dolgot a #5256 -ban. Ezt kiegészíteném:
    Radics Géza fogalmazott jól, amikor azt mondta, hogy a Finnugor elmélet már ott a baj, hogy "feltételezett uráli őshaza", tehát nem tudják. Ha feltételezett, akkor hadd lehessen már mást is feltételezni. Ahogy mostanában egyre több külföldi kutató is azt vallja, amit mi magyarok mindig is tudtunk a finnugor elmélet előtti krónikáinkban, szájhagyományban, népművészetben, vagy amiről a törökök által elmentett, azóta elveszett őskrónika, a Tarihi Üngürüsz is szól. Semmiféle régi irományunkban meg sem említik a finneket, mint legközelebbi rokonok.
  • Savaran
    Csak a Zenty, a trollok menjenek haza innen :)
  • Misuka963
    Nem kell hg váltás,hanem minden troll húzzon el innen,mert nagyon idegesítőek az ostobaságaikkal !
  • L Viper #5364
    Nem kell HG váltás.
  • L Viper #5363
    Neked, és a többször kitiltott, majd újraregelt barátaidnak nem tetszik csak az itteni HG.
    Egyértelműen topikot rombolni járkáltok ide és még ti sírtok a moderátoroknak.

• Tetsuo
    Jelenleg -a topik szerint- a hivatalos történelem (szándékos) tévúton jár, hazugságot terjesztve, így a hivatalos álláspontot képviselők legfőbb érve, miszerint ők a "hivatalos", nem érv, hanem érvelési hiba.
    Így alap, hogy úgy véljük, az alternatív történelemben kell keresni az igazságot -persze azt is szűrni, rendszerezni kell- ami csak kisebbség az erős prop mainstream mellett.
  • Tetsuo
    Alkalmas ha bannolna téged végleg, ahogy tehetné. ;-)
  • Zenty
    Nah jo elegem lett belőled nem fogok állandóan törölgetni miattad. Mostantól csak magyar őstörtenelem a téma. Ha ez a komment után offolsz meg trollkodsz a sziriuszal stb megy a moderátorhoz és mész zeró után banolva.
  • Zenty
    Az pedig evidens hogy eneffék "sziriuszal" csak kijátszani akarták a szabályzatot és trollkodni akartak. Az ilyesmik továbbra sem lesznek engedve. Akár beavatkozik a moderátor akar nem.
  • Eneff
    Szerintem fogadjuk meg a moderátor tanácsát és szavazzuk meg, hogy Zenty alkalmas-e házigazdának?
  • Zenty
    Ahogy Eneff sem offolhat igy te sem. Tehát nem kell a nyilvános kamu púder, hogy diktátor lennék tarsd be a szabályokat nem vagy kivétel... ha meg személyes problémád van írj privát üzenetett. Jah hogy senki sem privatizok? Érdekes módon mindenki egyszerre itt rinyál meg a módi topicban aki engem valamiert nem bír... Szóval azert csinálod mert engem is el akarnál üldözni mint remarkot? Ez nem fog összejönni... Mellesleg ugyanazt mondod mint uwu, vagy tdantes. Ez nem forrás ez nem bizonyítható... Üdv a klubjukban.. és tudod mit mondtam nekik erre? Hogy nem ők döntik el mi a forrás és mi bizonyítható. Ilyen alapon csak finnugor elmelet lehetne a topicban mert az a hivatalos.... Nah de ha további panasz van akkor azt privátban, senki sem kivétel
  • ManoNegra
    Milyen forrást? Még azt a rohadt forrást is én adtam meg, ahonnan ez az egész agymenés elindult, nevezetesen Paál Zoltán Arvisurája. Hát ennyit ért az a link... Amúgy egy link beírása és a bizonyítás nem egy és ugyanaz. A diktátorkodásból meg vegyél vissza!
  • Zenty
    Már mondtam trollkodtál, topicot hergelted de privátban írj elég volt az offból
  • Eneff
    Ha megfelelő volt, akkor miért törölted?
  • Zenty
    Eneff forrást adott a sziriuszira tehát megfelelő volt a kommentje a szabalyzat szerint.Ugy hogy nem tudom miről beszélsz. Ez nem propaganda forum ami neked megfelelő és csak az lehet. Ez egy őstöri forum ha nem vetted volna észre. Ha nem tetszik neked egy őstöri elmélet az a maganügyed de attól még a témához tartozik. Nah de ne offolj te sem.
  • ManoNegra
    A finnugort bizonyítsa az, aki propagálja. Te inkább felelj meg a saját követelményeidnek!
  • Zenty
    Ha bizonyitod a finnugort akkor én is fordítók rá időt
  • ManoNegra
    Ha nincs vele bajod, akkor bizonyítsd!
  • Zenty
    Mellesleg nekem nincs bajom a sziriuszi elmélettel. A finnugor elmelet is csak egy elmélet és ha az maradhat a topicban akkor a sziriusz is. Tehàt nem az elmélet miatt volt törlés, hanem a trollkodás miatt.
  • Zenty
    Javaslom mindenkinek a topic visszaolvasását. Nem kell mindet, elég az elejétől pár oldalt. Érdekes és sokat lehet belőle tanulni, jó megerősítésnek és emlékezett frissítésnek is. Akár úgy is, hogy a önmagát olvassa vissza az ember.
  • Nemzsidó
    A kikeresztelkedés problematikája
    Grün átmegy panaszkodni a szomszédjához, Kohnhoz:
    - Ismered a fiamat?
    - Hát persze, együtt játszott az utcában az én gyerekeimmel.
    - Képzeld, elküldtem Jeruzsálembe, hogy kitanulja a kereskedést. Egy évet ott töltött, és mikor visszajött, kikeresztelkedett.
    - Szörnyűség. Itt csak a rabbi segíthet. Gyere el velem hozzá, talán ő tud valami okosat.
    Elmennek Mózes rabbihoz. Ott Grün elmondja bánatát. A rabbi türelmesen végighallgatja őket, majd megkérdezi:
    - Ismeritek a fiamat?
    - Hát persze, együtt játszott az utcában a mi gyerekeinkkel.
    - Nos, én is elküldtem őt Jeruzsálembe, a rabbiiskolába. Egy hónapot ott töltött, és mielőtt visszajött, ott helyben kikeresztelkedett.
    - Szörnyűség! Most mit tegyünk? Ez nem mehet így tovább. Itt már csak Isten segíthet.
    - Gyertek el velem hozzá, talán ő tud nekünk tanácsolni valami okosat.
    Elmennek Isten elé, és először Grün, majd a rabbi is elmondja nagy bánatát. Az Isten türelmesen végighallgatja őket, majd megszólal:
    - Ismeritek a fiamat...
  • Nemzsidó
    Az általad választott ábrán magad is láthatod -bár az elágazásoknak sem a mérete, sem időrendisége nem megfelelő- , hogy a finn nyelvnek annyi köze van az ugorhoz, hogy abból mintegy mellékágként leágazik, s valamikor sok különböző nyelvi ráhatás után felvette jelen állapotát. A magyar viszont még ezen ábrán is jól láthatóan az ugor főág, azaz a törzs folytatása, vagyis végkifejlete, amely ezer évek óta alig változott, s ennek az ősiségnek, nyelvtani sajátosságnak következtében lehet a világon egyedülálló nyelvünkben több mint kétmillió különböző, de érthető, értelmezhető magyar szó, mely tényt nem vitatja egyetlen "szakértő" sem.
    Ami köze a finn nyelvnek a magyarhoz lehet, az az, hogy az ugor "ősnyelv" átvett az ősnyelv magyarból amit csak tudott, s az e hasonulás nyomán az ugor nyelvcsalád ferdehajtásán korcsosult, -itt már bátran finnugornak nevezhető- finn nyelv kialakulhatott, s felejtődhetett, változhatott tovább mai állapotáig. De kétség nem férhet ahhoz, hogy egy esetleges több száz éves finn nyelven írott leletet egy mai finn átlagember nem tudhat elolvasni, sem értelmezni.
    Tehát az ábra helyesen rajzolva a következőképpen nézhetne ki: Gyökér nyelv a magyar, azaz a világ egyik, de legfejlettebb és legelterjedtebb ősnyelve. Ebből ágaznak el a többi nyelvek közül a legtöbben. Ide sorolható az ugor is, majd az abból kifejlődött finnugor, később a finn. Ennyire egyszerű levezetni. A magyar nyelv, s így a magyar nép is európai eredetű, innen vándorlásai, kirajzásai elsősorban nyugati irányba mutatnak. Hogy Atilláék mégis kelet felől érkeztek vissza, az azt jelzi, néhány évezred alatt körbeértek a Földön. Ezt pedig nem viccnek szántam! Éppen a nyelvészet az egyik tudományág, amely e tényt még ma is bizonyítani képes és bizonyítja is.
  • Eneff
    Ez jobb. :)

• Eneff
    Rossz link, bocs
  • Eneff
    Mássalhangzó változások a finnugor nyelvekben
  • ManoNegra
    Götz László (1934-1992) a magyar emigráció őstörténetkutatóihoz tartozik. 1956-ban hagyta el az országot, és élete végéig Ausztriában élt, ahol a 60-as években fordult az érdeklődése - az amúgy bőrgyógyász végzettséggel rendelkező orvosnak - a magyarság ázsiai eredete, illetve őshazája felé. Ennek érdekében a bécsi egyetemen régészeti és őstörténeti tanulmányokat folytatott. Fő műve a Keleten kél a Nap című ötkötetes tanulmány (az első kötete 1981-ben jelent meg), ahol népünk és nyelvünk eredetével, illetve az ún. sumér népnek az európai nyelvek kialakulására tett hatását vizsgálja. Elméletéhez felhasználja a legújabb nemzetközi archeológiai kutatások eredményeit, elsősorban a német nyelven íródottakat.
    A szerteágazó, több tudományterületet érintő könyv alkotója hihetetlen mennyiségű háttéranyagot dolgozott fel ahhoz, hogy ez a megdöbbentő, de korántsem radikális mű létrejöhessen. Állíthatom ezt annak ellenére, hogy gondolkodásmódjában szöges ellentétben áll a hazai akadémikus elméletekkel: elveti többek között a magyarság genetikai értelemben vett finnugor származását, ugyanakkor a magyar és a finnugor nyelvek közti nyelvrokonságot természetesen nem tagadja.
    Itt azonban meg kell említenem egy másik tényt is, amit a hazai, csak finnugor nyelvcsaládban gondolkodni tudó nyelvészek állandóan az ellentábor szemére vetnek, mégpedig, hogy azok addig mennek el, hogy még ezt az utóbbi tényt is tagadják. Ez természetesen nem felel meg a valóságnak, mert még a legradikálisabbnak számító Badiny Jós Ferenc sem veti el ezt.
    Götz könyvének központi magját a sumér nyelv és nép, illetve ezeknek az európai kultúra kialakulásában elfoglalt elsőrendű szerepe alkotja. Lényegében azt állítja, hogy az összes európai nép kultúrájának forrását a sumérban kell keresnünk, aminek az alapjaként egy összetett elvándorlási és gyarmatosítási folyamatot jelől meg. Ennek értelmében az ún. "termékeny félhold" területén alakult ki az első élelemtermelő kultúra, ahonnan a sumérok ősei Mezopotámiába a Tigris és az Eufrátesz közé vándoroltak. A sumérok pedig innen rajzottak ki a Kaukázus hegységen és Anatólián keresztül Ázsia déli részére, Kelet-Európába, a Kárpát-medencébe, illetve a Földközi-tengeren át Krétára, Itáliába valamint az Ibér-félszigetre, sőt egészen Nyugat-Európáig is eljutottak. Keleti irányú terjeszkedésükkel pedig a mai Irán északi részén át egészen Ázsia közepéig hatoltak. Eközben mindenhol otthagyva a nyomukat és óriási hatást gyakorolva a helyi primitív körülmények között élő népekre.
    Nyelvi szempontból is elsőrendű fontosságúnak tartja a sumér nyelvet. Elmélete kialakításában óriási jelentősége van az orosz N. Sz. Trubeckoj areális nyelvkiegyenlítődési tézisének, ami lényegében azt jelenti, hogy a nyelvek nem egy meghatározott ősnyelvből fejlődnek ki, hanem ellenkezőleg több kisebb nyelv - szorosabb együttélésük alkalmával - egymáshoz hasonul, és a kevésbé fejlett a fejlettebbtől átvesz szavakat, sőt nyelvi szerkezeteket is. Ennek alapján maga a sumér nyelv is egy ilyen nyelvkiegyenlítődés során alakult ki. Ehhez hozzáveszi még az indogermanisztika legújabb elképzelését is, miszerint az indoeurópai nyelvcsalád korábban Kr.e. 6000-re datált kialakulását mára már Kr.e. 2000 környékére redukálták, illetve azt a számunkra is nagyon fontos tényt, hogy ugyanezek a nyelvészek az indoeurópai nyelvcsalád kialakulásának módját Trubeckoj elmélete alapján képzelik el, mégpedig úgy, hogy az az altáji, a szemita és a finnugor nyelvcsaládok, illetve egy eddig ismeretlen nyelv találkozása alkalmával areálisan egyenlítődött ki. Götz ebben az ismeretlen nyelvben a sumért látja.
    Elméletével kapcsolatban néhány pontot érdemes kiemelni: először is azt állítja, hogy a jelenleg is elfogadott szoros nyelvcsaládfák képzete elfogadhatatlan, mert abban a korban, amikor ezeknek ki kellett volna alakulniuk, az emberek még nem élhettek a mai értelemben vett társadalmakban, hiszen a vadász-halász létfokon élő népesség népsűrűsége nem engedte volna meg ezt. Ilyen körülmények között a népsűrűség ugyanis csak 0,07-0,09 km²/fő lehetett, míg a sűrűbb népesség kialakulása egyértelműen a földművelés és az állattenyésztés elterjedésével következhetett be. Ennek értelmében létjogosultságát veszti az ún. uráli, finnugor és ugor alapnyelv tézise, ami lényegében eddig is csak az ún. csillagos (vagyis kikövetkeztetett, de a valóságban nem létező) szavakból állt. Ehhez jön még az a lehetetlenség is, hogy a mi ún. legközelebbi nyelvrokonaik, a vogulok és az osztjákok genetikai rokonságban álljanak velünk, hiszen míg azok egyértelműen a mongoloid rasszba tartoznak, addig mi az europid-turanoid típust képviseljük.
    A finnugor nyelvcsalád nyelveinek kialakulására viszont felállít egy nagyon érdekes elméletet: szerinte a magyar nyelv volt az, ami ezeknél a nyelveknél elindította azt az areális nyelvkiegyenlítődési folyamatot, melynek végeredményeként létrejöttek azok. A magyar nyelv kialakulásánál viszont szerinte a sumér nyelvnek volt óriási szerepe.
    Megjegyezném, hogy nála sokkal radikálisabb elképzelés is létezik: Badiny Jós Ferenc pl. odáig megy, hogy magyar-sumér nyelvazonosságról beszél, ahol a sumérokat mahgarnak nevezi, azt állítva, hogy a sumérok így nevezték magukat.
    E rövid összefoglalásban lehetetlenség kitérni a könyv összes részletére, hiszen az 1100-1200 oldalt ölel fel, de aki érdeklődik a magyarság eredete és őstörténete iránt, annak ajánlanám, mint alapművet. Götz - alapos elemzései mellett - igazán olvasmányos, közvetlen, sőt humoros, néhol szarkasztikus stílusát is élvezni fogja mindenki, aki rászánja az időt. Higgyék el nekem, megéri!
    Bencsik Éva