6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • fonak
    Ez is érdekes, bár kétségeim vannak.
  • Pares
    Mindenünket ellopják.
  • Tetsuo
    Sajnos előfordulhat, hamarosan tényleg csak történelem marad a magyarságból... az is hamisított.
    Hazánkban az együgyű globalisták mellett a cionisták, akik ezen munkálkodnak, de pl. a Felvidéken a szlovák nép és politika:
    http://www.polgarportal.hu/kuzdo-ter/felvidek/6793-felvideki-levelek-eszrevetlen-nyelvi-diktatura-szlovakiaban
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.05.14. 00:33:00
  • ManoNegra
    Ezt a pár napot, ami a kommented óta eltelt, méltán nevezhetnénk a nagy kiborulások időszakának..
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.04.27. 22:58:12
  • fonak
    Na ettől biztos kiborulnak itt páran (megint gúnyolja a magyart a zsindex) :D
  • Zenty
    "Magyarság története meghamisításának kizárólag egy célja volt - jelentette ki egy német történész csoport: Megszerezni, és elvenni a Magyaroktól a Kárpát-medencét. Magyarország a földi paradicsom!

A Kárpát-medence földrajzi elhelyezkedése pontosan Európa közepe. Az égtájakat figyelembe véve teljesen mindegy, hogy egy átutazó milyen irányból jön, és milyen irányba folytatja útját. Ezt a területet központi helyzetéből adódóan mindenképpen érintenie kell. Vagyis mi jelentjük Európa közepét. A múlt és a jelenkori történelem azt bizonyítja, hogy mindig idegen népeknek volt és van szüksége erre a területre, az itt lévő tudásra és nem fordítva!"link
  • Solt
    Itt a vége a szlovák történelem hamisításnak?
  • Massari
    Lehet volt már téma , de ha a királyi TV (M1) tényleg " királyi" lenne akkor a pártus Hatra ( Unesco örökség) modernkori lerombolásásának apropóján - ugyanúgy mikor meghal egy híres színész és aznap/másnap az ő filmjeit adják, este nyolc körül azért legalább egy dokufilmet leadhatnának , potenciális "magyar" kultúrális vonatkozás és örökség pusztulásának címén. Elég szerteágazó az ótörténet de spec. Kárpát-medencei őslakosságnak és Fekete-tengeri Párthusoknak bizonyítottan voltak dokumentált kapcsolatai. A szeuszo kincsek ennek a korszaknak is lehetnek akár lenyomatai pld. - de ez csak egy másik aktualitás , legalább hasonló kultúrkör márhogy szemléltethetnének is valamit.. szóval nem ártana kis felvilágositás a jónépnek is mert láthatóan másokat mintha nem érintene jobban, mint hungary nevezetű entitást. Lényeg a lényeg ami mindig szemet szúrt azok a népművészeti párhuzamok , motívumkincs stb. elég mondjuk ugye Jankovics Marcell életművére rátekinteni . Úgyamúgy a lehetséges "etruszk" és főníciai-szkita réteget sem hangsúlyozzák megfelelőképp, bár nem nagyon nézegetem az ált.iskolás törikönyveket mostanság. Hun-germán törzsszövi rendszer meg végképp felejtős ugye :D kis nosztalgia nem ártana azért néha , amúgyse olyan extra egyik csatorna nézettsége se
  • Savaran
  • Savaran
    Megy is benne az urálozás XD
  • Solt
    SG cikk... :)
  • Zenty
    Lehet folytatni a témát
  • e57
    Hihetetlen, hogy nem érzed, hogy jelenleg te írsz olyan hangnemben ami kifogásolható.
    Próbálj legalább annyi tiszteletet adni másoknak, amennyit te is elvársz magadnak!
  • Zenty
    Nem árt olvasni a kommenteket sem... A távpontba azt irtam "téma volt" és nem azt, hogy csak én kommenteltem. Szal forrás is lehet ... Viszont ez a "kútfőzés"stílus megint fölösleges és kezd véges lenni a toleranciám :D De a lényeg ha csak kommentelnék azzal se lenne semmi baj, pláne az nwo topicban . "Érvényes" mi érvényes most versenyzünk ? Példa: Neked a biblia érvényes nekem nem az, de attól, hogy neked érvényes valami számomra nem lesz kötelező, pláne úgy nem, hogy nem is akarok "játszani". De ettől függetlenül normális hangnembe ki lehet tárgyalni a témát akinek van kedve hozzá, de ha velem van problémàd azt privátban ird.
    Utoljára szerkesztette: Zenty, 2015.01.23. 10:24:56
  • ManoNegra
    Igazad van, azt nem kellett volna írnom hogy felhányod. Ettől függetlenül az nem támpont, hogy három évvel ezelőtt írtál valamit valahova, bányásszam elő. Ha három évvel ezelőtt ugyanígy saját kútfőből írtad, az ugyanígy nem lenne érvényes ma sem.
  • Zenty
    A provokálásod fölösleges, mert adtam távpontot csak lusta voltál keresni és ezért nem kívánok veled társalogni. Viszont a sértegetést és a személyeskedést az nwo topicban is hanyagolhatad volna! Itt meg egyenesen szabálysértő! Méghozzá nem az első eset, hogy nem tudod magad kontrollálni és a topicban offolsz...Ha nem érted akkor példa: Nem képzelgek, nem "hányok" fel semmit és itt befejeztem.
    Utoljára szerkesztette: Zenty, 2015.01.23. 09:40:36
  • ManoNegra
    Azt hiszem, ide kell hozni ezt a témát: http://sg.hu/forum/uzenet/1108932295/73242

Nekem úgy tűnik, hogy te nem az ősi magyar hitvilágot ismered, hanem azt, amit te hiszel, szeretnéd annak beállítani. Az ősi hitvilágunk sokrétű, nem csupán a táltosok hitvilágából áll, de az is fontos részét képezi. Emellett ott van a Boldogasszony, az Életfa, a tündérek, ördöngősök, rituális áldozatok, stb.

Azt pedig azért kérem, hogy valami támpontot adjál, mert ez nem valami olyan dolog, amit az emberek csak úgy kitalálnak, hanem valami alapján alakítják ki a véleményüket. Lehet ez a régészet, lehet néphagyományok gyűjtése, vagy a gesztairodalom tanulmányozása. Ha valami kipattan a fejedből, és összefüggéstelenül felhányod a fórumra, a semmi esetre sem hitelt érdemlő.

Pár táltos históriát idemásolok a Luby Margit Bábalelte babona c. könyvéből.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A legteljesebb a tunyogi Szabó Sándorné kö-
    vétkező története:
    - A nagyapám, Zsiba István meg vagy
    tizennyolc tiszabecsi ember elindult szekérrel
    Máramarosba fáért. A Pricsajda-bércre men-
    tek. Csak ott tudták meg, hogy nincs kitermelt
    fa. Tanakodtak, mitévők legyenek, mikor csak
    közéjük telepedett egy sanyavész fiú. Ők fala-
    toztak, hát a fiút is megkínálták.

Az aztán megbiztatta őket, hogy amért
    rajta segítettek, ő is segít rajtuk. Annyi dön-
    tött fa lesz reggelre, amennyit akarnak.

Nem is kért ezért a segítségért semmi egye-
    bet, csak azt, hogy ma, amikor meg kell mér-
    kőznie ellenfelével, segítségére legyenek. El-
    lensége piros láng alakjában fog támadni, ő
    meg kék lánggá fog változni.

Négy kis pipaszárforma vesszőt húzott ki
    a csizmaszárból, azt odaadta nekik, hogy az-
    zal csapjanak a kék láng felé, ha a másik mu-
    tatkozna hatalmasabbnak. De ne érintsék
    egyik lángot se, semmiképp se.
    Erre eltűnt a fiú.
    Az éjjelen óriási zivatar tört ki. Az emberek
    még az erdőből is kimenekültek, mert sorra
    döntötte ki a zivatar a fákat.
    Látták a kék láng viaskodását, így hambur-
    kásztak a levegőbe'. Mikor az első vesszőt
    közéjük hajították, a piros láng ellankadt.
    A másodiknál füstté változott, a harmadiknál
    semmivé lett.

Reggel volt fa, amennyi csak kellett, amint
    azt a táltos megígérte volt. Megfigyelték, hogy
    az is bevált, hogy a táltos az ő győzelme ese-
    tére hétévi jó termést ígért be.

Ha a piros láng győzött volna, akkor hét
    évig lett volna rossz termés, mert a piros
    lángban gonosz indulatú táltos küzdött.

Szabó Sándorné is, mások is mondják, hogy
    minden vidéknek megvan a táltosa, akinek
    hatalma a végső vívással lejár. Azzal meg-
    váltja magát, de elveszti táltoshatalmát.

Szalkai Gyuláné is ismerte azt a matolcsi
    szolgalegényt, aki táltos volt. Derék, víg fiú
    volt. Éppen azért feltűnt, hogy egyszer a szé-
    rün igen méláz.

Azt mondta, azért szomorú, mert a mai
    nagy zivatarral érkezik meg az ő ellensége,
    akivel ma utójára kell megvívnia. Ellenfele
    tüzes kerék, ő meg vaskerék alakjában fog
    víni, Igen kért mindenkit, segítsenek neki.
    üssenek a tüzes kerék felé, de ne érintsék azt.
    Kinevették. Szép meleg nyári nap volt. Már
    hogy is kerekedne ma zivatar.
    De pár óra múlva nagy vihar kerekedett.
    A hirtelen setétségben csak kivágódik a kapu,
    begördül a tüzes kerék. Ott csapott össze előt-
    tük a vaskerékkel. Egyszerre csak a tüzes ke-
    rék felemelkedett a levegőbe, eltűnt. A vas-
    kerék meg visszaváltozott szolgalegénnyé.
    Igen hálálkodott, hogy segítségére voltak.

Nem tudom, a táltos-történetekhez kell-e so-
    rozni a tunyogi Szabó Sándorné következő
    elbeszélését. De mert táltos-történetekre jel-
    lemző a láng, s itt is lángszekérről van szó, hát
    idejegyzem.
    A tiszabecsi határba' kísértett egy jány.
    Lángszekéren járt. A lángból csak a feje és
    lobogó haja látszott. Éccakákon át danolta
    ezt:

Amerre én járok, még a fák is sírnak.
    Gyenge ágaikról a levelek hullnak.
    Hulljatok levelek, rejtsetek el engem,
    Mert az én életem nagyon szerencsétlen.

Kőcse András híres, büszke csikóslegény
    váltig fogadkozott, hogy ő végére jár a dolog-
    nak, ne mesélgessenek az emberek csudát.
    Egy éccaka meg is hallotta az éneket. Ló-
    háton eredt utána a hangnak, meg is látta
    a lángot, s karikás ostorával elkezdte azt űzni,
    ütni, verni. Sírva kérte a jány, ne kergesse,
    ne hajszolja. De ő csak coholta tovább. A vé-
    gin mégis abba akarta már hagyni, de akkor
    már a jány nem eresztette. Akarva, nem
    akarva, mennie kellett. Három határon át
    hurcolta magával a jány. Hajnalra a sonkádi
    határba' tanálta magát a ménessel. De a' vót
    a csuda, hogy semmi kár sem maradt az egész
    éjjel száguldó ménes után.
    Délbe' a legény, fáradtan az éjjeli hajszától,
    ledőlt pihenni. Olyan nehéz álom jött rá,
    hogy bojtárja nem bírta felfele ébreszteni.
    Délután meg, ahogy felébredt, orrán, száján
    eleredt a vér. Úgy vitték haza szekeren. Attól
    kezdve rájárt a jány. Évekig volt beteg, hiába
    gyógyították még a kórházba' is.
    Egyszer aztán megjelent előtte álmában
    a jány, s azt mondta:
    - Amíg éltem, rossz vótam, anyámat se
    tiszteltem, de most már megbűnhődtem. Te-
    neked is azt mondom, eredj el háromszor
    Pócsra búcsúra. Fogadd meg, hogy nem ká-
    romkodsz többet, és meggyógyulsz.
    Hiába volt református a legény, megfo-
    gadta a szavát, elment Pócsra. Azóta egészsé-
    ges, de ma se szívesen beszéli el ezt a dolgát.

Szalkai Gyulánénak mesélte egy mátészalkai
    öregasszony, hogy egyszer beállított hozzá egy
    olyan tizennyolcéves-forma jány, szállást kért.

- Édes jányom, adok én neked vacsorát is -
    mondta az asszony.
    De a jány csak két tojást akart.

Az öregasszony maga mellé fektette a jányt
    az ágyba. Hódvilágba' állott az ágyaz ablak
    mellett. Látta az asszony, hogy a jány teste
    tele van hasított sebbel. Nem állhatta meg,
    megkérdezte, mi lelte?
    A jány elmondta, hogy ő táltos gyerek.
    Hétéves korában elhagyta a szülei házát. Az-
    óta bolyong. Hajnalba' utójára kell megvínia
    régi ellenségével, aki fekete bika alakjába' fog
    mutatkozni. Ő szőke bikává fog változni a
    küzdelem idejére. Arra kérte az asszonyt, ne
    engedje őket összecsapni.

Hajnalba' csakugyan látta az asszony a két
    bikát, de szérűseprűvel széthárította őket. Így
    nem víhattak meg egymással.
    A jánynak nem kellett többet mérkőznie.
    Letelt rúla a varázslat.

A legritkábbak a táltos-históriák közt azok,
    amelyekben a táltos kék láng alakjában küzd
    a vörös lánggal. Annál gyakoribb elem épp
    ez a küzdelem azokban az ősmesékben, ame-
    lyek csak a magyarság körében fordulnak elő,
    s a környezö népeknél ismeretlenek. Úgy lát-
    szik, a kék lángot erősebbnek tartják, mint a
    vörös lángot. Talán mert a néphit szerint
    a lidércfény kékes lángját a víz se oltja. Erő-
    sebb annál.

Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.01.23. 09:09:34
  • ManoNegra
    :-)
  • Solt
    Kassai Lajostól tanul Matt Damon... :)
  • Zenty
    a táltosok öngyógyitásról beszéltek és nem kifejezetten vallásokról. Régen nem vallás volt igazán. De Adorján idejében nem tudták elképzelni, hogy mi az, hogy nem kell vallás, igy gondolom alkottak egy vallást a régi tudáshoz közeli tanitásokal. Magyar Adorján kutatását csak átfutottam még 8 évvel ezelőtt. Tehàt részletekben menően nem emlèkszem rá de ami lényeges azt tudom belőle, hogy legalább annyira idegenek tartotta az àllam vallást mint a latint minden formában.
  • e57
    Fáradt vagyok, meg most kedvem sincs hozzá. Majd holnap, ha lesz időm.
    Ha tudod, akkor azt erősítsd meg, hogy az említett című szakaszban lévő állítások nem Magyar Adorján gondolatai, mert nekem ez a gyanúm.
    Tehát nem a későbbi, ősműveltségről szóló részben lévő nyelvi utalásokra gondolok, hanem csak A Magyar Nyelv című szakaszban lévőkre.
  • e57
    Nem te írtad, de az a szöveg amelyiket olyan jónak tartasz tartalmazza a kifejezést, és Magyar Adorján munkásságát is jól ismered, ezért gondoltam, hogy te tisztában vagy vele, hogy mit kell érteni ezen.
    A linkelt szöveg csak annyit állít, hogy a kereszténység előtt a magyaroknak természeti vallása volt. Ebből így az derül ki, hogy a kereszténység nem az.
    Érdekel, hogy mi a kettő között a különbség. Mit kell érteni az alatt, hogy természeti vallás?
  • Zenty
    Én nem írtam olyat, hogy "természeti vallás" igy nem tudok mire válaszolni.
  • Zenty
    "Butaságokat ír" példa?
  • e57
    Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, még nem olvastam végig az írást, de elöljáróban azért érdemesnek tartom tisztázni, hogy mit ért(esz) az alatt, hogy természeti vallás? Illetve ha a kereszténység nem az, akkor miért nem?
  • e57
    Egy csomó butaságot ír "A Magyar Nyelv" részben. Ráadásul azt sugallva, hogy ezek Magyar Adorján gondolatai. Feltételezem, hogy nem azok. Tovább még nem olvastam az írást.
  • Tetsuo
    Na, az nem véletlen, hogy több, mint tíz éve nincs televízióm; inkább olvasok és mindenkinek ezt ajánlom. ;-)

A magyar nyelv szabályai szerint: B.u.é.k.! :-)
  • Solt
    De jó, hogy nem láttam... Azon meg ne gondolkodj ki a barbár! :)
  • Savaran
    Ezek a műsorok a birka tömegnek készülnek, akiket szórakoztatni kell, és ezek általában kisarkított féligazságokra épülnek és a sztereotípiákat erőltetik benne.
  • ManoNegra
    Részletesen megemlékeznek a barbárok nyereg alatt puhított húsáról is. Az nem probléma, hogy ez a nyereg által feltört hátú lovak miatt használták, nem! Nyereg alatt puhítottak 6 órán át pár szelet nyers marhahúst, majd különböző magyarázatok közepette meg is ették a produktumot.
    Ilyenkor elgondolkodom ki is a barbár...szakbarbár!
  • ManoNegra
    "Dokumentum" film a spektrumon most - Atillát pszichopata gyilkosnak, stb nevezik, és nagyjából ezen a színvonalon mozog a történet. Természetesen Jordanesre hivatkozva...
  • Zenty
    Az "ősvallásnál" is nagyon jól felismerte Adorján, hogy a vallásoknak ( itthon a kereszténységel) "gáz" van. Személyes véleményem hasonló amit részben Magyar Adorján is valott, hogy amig vallási gondolkozás - idegen hitrendszer lesz Magyarországon, addig sosem lesz felemelkedés igazán.
  • Zenty
    Nagyon jó írás! Külön kiemelendő, hogy az akkori "MTA-sok" hogy ellenezték a magyar nyelvet. Mint manapság a rovás írásról mondják, hogy "felesleges" Móricz Zsigmond, Kárpát medencei magyar eredet nézete szintén el van hallgatva. Úgy állítják be az MTA történelem hamisítói, hogy a Kárpát medencei őseredet mintha valami újdonság lenne ami az interneten terjeng. Soha nem volt újdonság! Mindig is sokan tudták és több mint 100 ével ezelőtt is beszéltek erről az emberek, legalább annyira mint most itt mi a fórumon, de mindig jött egy háború a győztesek történelemhamisitásával, ami próbálta eltörölni az igazságot, de mindig életre kell hiába próbálkoznak. Remélem egyszer eljutunk arra a szintre is, hogy Magyar Adorjánt tanítják a sulidban minimum.
  • szebag79
    Egy kis olvasnivaló magyar ősnyelv és ősvallás témában link
  • Tetsuo
  • Zenty
  • Solt
    Áldott Karácsonyt Mindenkinek Uraim!
  • Prokka
    Itt a blogom, benne az embertani típusokat lehet megismerni. http://embartanitipusok.blog.hu/
  • Csaba vezér
    A Szíriusz hajnala
  • Solt
    :D