187
  • BlackRose
    A világon kb. 1.1-1.2 milliárd PC létezik, 390-400 millió Vista licensz lett értékesítve ez kb. 30%, de én nem mondtam 30% hanem azt mondtam közelíti, mert nincs pontos adatom 2009 júniusáról.

Mindenesetre ha érdekel valami web látogatási blah blah statisztika (nem minden gép látogatja azokat az oldalakat amelyek mérik tehát ez mind gyenge útmutató - mint ahogy az általad felsorolt táblázatok is mutatják, ég és föld a különbség) de OK akkor találtam egyet ahol 30% feletti szám van (igaz csak az USA piacát tekintve, míg világszinten 22%+ a jelenlegi szám).

http://gs.statcounter.com/#os-US-weekly-200903-200926

Különben teljesen értelmetlen ez a "piaci részesedés" összehasonlítás, mert a Vista többet kelett volna, hogy hozzon mind amit hozott (egyáltalán nem kétlem, sőt erről már több topikban elég sokat beszéltem) de, hogy az XP jobb az csípős marhaság, Vistára azért nem váltott az üzleti világ nagy része mert még az XP-t sem képes kihasználni és mert kicsit nagyra sikerült a hardver igény (a Windows 7-tel ellentétben). A másik gond meg az volt, hogy a médiák az elejétől leszarták.

A Windows 7 nem sokban különbözik a Vistátol de mivel a médiák a Vistával ellentétben úgy látszik szeretik, gondolom, hogy sikeres lesz, sikeresebb a Vistánál de lehet, hogy az XP-nél is. Persze majd az idő választ fog adni.
  • CollerbladE
    Na itt lehet olvasni......................................

Te valaki azt mondja meg nekem, hogy win7re miért nem lesz Lite-olós verzió? Pedig erre sztem főleg lehetne majd csinálni. Lényeg, hogy ne legyen benne mindenféle iszonyatsok szar, amivel elcseszik. Sztem microfos adna egy üres windows-t, sokkal jobban járnánk. Másrészt a bootidő is igenlátványsan lecsökken, ha minden szart kiszedünk belőle. Régebben néztem a vista HP telepítőjét, és csak 1Giga a driverek voltak. Minden szart kiszedtem, azóta a vista-m 2x gyorsabban bootol és 1CDre is ráfér a telepítő, és a windows mappa is felére csökkent kb. Ha ezt meg lehetne csinálni majd win7el is, az lenne az überkirály sztem.

Linuxok, érdekesek, mindenre van alternatívájuk, de a vituális gépeket légyszíves ne hozzátok fel, mert ez tényleg az értelmetlenség határa. Ha windows alatt felteszek egy linuxot és azt nézem , meg akkor húdeszarlassú a linux, és fordított esetben meg 10x gyorsabb lesz mint a windows.
    Sztem egyedül a natív oprendszer számít. Na és ha már itt vagyunk akkor mutassatok egy CS4 szintű programcsomagot linuxra, egy Visual C#, vagy egy Delphi komplexitású és tudású fordítót. Mert sztem pont hogy igaza van BlackRose-nak, mert ha csinálsz valamit, akkor annak a produktivitása számít. Egyébként CS4PH helyett használhanál paintet is azzal is elkészülsz 2 év alatt... Vagy lehet weboldalt csinálni notepadba is....
    Azt pedig, hogy linux alatt minden szuperül megy, az egy nagy hülyeség. Barátnőm linuxára 3 csodaokos megakocka linux guru próbálta összehozni a wifi-t. Eredmény: még mindig nem megy. Amikor feldobtam egy vistat rá, akkor mert minden probléma nélkül csatlakozott. A 3 guru meg egymást fikázta és próbáltabizonygatni, hogy a másik mennyire nem ért hozzá, és hogy hol cseszte el. Linuxnak egyetlen egy előnye van. Hogy a natív user képtelen szétcseszni. Míg windows alá msnben midnen szart letöltenek, és futtatnak, addig linux alatt a legtöbb nem el sem indul, így nincs vele baj...

Na kb ennyi a véleményem a témáról. :-)

Thx hogy elolvastátok :-D
  • Vantulok
    Mivel a Windows 7 a Windows Vistára épül, ahogy mondták volt : olyan mint egy Vista SP3, ezért tkp. a Windows 7 is egy szar. Ennyi.

Teszteltem is, de iszonyú gyökér egy program. Senkinek nem ajánlom !

Windows XP-t ajánlok.
  • Vantulok

Nemrég még DJDano jött ezzel a statisztikával, büszkén verve a mellét, hogy a Linux 0.x %-on áll, a táblázat tanúsága szerint a Viszta a 9%-ot se üti meg.

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
    Itt egy másik táblázaton a Vista 18.4%-ot mutat.

http://r-rwebdesign.com/blog/?p=37
    W3Schools - 2008 Március
    Windows XP – 72.6%
    Windows Vista – 8.4%
    MAC – 4.4%
    Windows 2000 – 3.7%
    Linux – 3.9% (azért ez is érdekes)
    Windows 2003 – 1.9%
    Windows 98 – 1.1%

http://www.w3counter.com/globalstats.php
    1 Windows XP 69.09%
    2 Windows Vista 16.03%
    3 Mac OS X 5.52%
    4 Linux 2.11%
    5 Windows 2000 1.75%
    6 Windows 2003 1.07%
    7 Windows 98 0.42%
    8 Win7 0.23%
    9 Windows ME 0.17%
    10 iPhone OSX 0.13%

http://www.noamdesign.com/Web-Design-Blog/operating-system-statistics

Windows XP 72.0%
    Windows 2000 1.8%
    Windows 98 0.1%
    Windows Vista 15.1%
    Windows 2003 1.6%
    Linux 3.8%
    Mac OS 5.3%

Mond már el légyszi hogy hol láttál Te 30% körüli Viszta arányt ! ?

Maximum 18.4% volt legtöbb amit láttam, bár alacsony-látogatottságú , és/vagy specifikus honlapokon nem lehet logikus konzekvenciát levonni, hiszen, a nyilván a játékos oldalakon nagyobb lesz a Viszta felhasználók aránya, míg egy fórum oldalon a Linuxosoké lesz nagyobb.

Tehát a Viszta 2 év alatt sem tudta elérni azt amit az XP a kiadása után 1 évvel elért, tehát a Viszta egy szar. Ennyi.
  • BlackRose
    2 év alatt 23% (2009 februárban 22.79%, 2 év mert 2007 január végén jelent meg), jelenleg olyan 30% közelíti.

A Vista nem annyira rosszul szerepelt a piacon mint ahogyan sokan gondolják, csak jobb szerepelést vártak, főleg az üzleti felhasználók között ahol elég gyengén teljesített. Jelenleg kb. 390-400 millió licensz lett eladva, ehhez még hozzá kell adni egy komoly többtíz milliós warez "piacot" is.
  • Sanyix
    olyan bkv-s mozgólépcső :D néha megy, néha ok nélkül leáll :D
  • fu89
    A linux annak jó, aki szeret buherálni, nekem alap hozzáértéssel egy windows is megteszi. Nincs kedvem parancsokat magolni, terminálozni stb stb.
    Hűha, ha nem fut valami, a wine majd elintézi... Mintha valakinek a nyakába ugranék a lépcsőn, hogy vigyen fel, közben mellettem van a windows-mozgólépcső.
  • Vantulok
    Viszont a cikk témájában szereplő Windows 7 elődje és alapja, a Windows Vista sem érte el 3 év alatt a 10%-ot sem, ami igencsak nevetséges. Mit akarnak ilyen nevetséges részvételi arány mellett?
  • gothmog
    -sajnálkoztak az opera-felhasználók... :P
  • WoodrowWilson
    Talán ha 10 év alatt elmozdult volna 1%-ról : )
  • BlackRose
    "Azért nem csak pénzből áll világ."

Persze, hogy nem... csak általában nagyon kevés olyan dolog van a világon amelyet pénz nélkül megkaphatsz és élvezhetsz, szerencsére az a kevés elég jó :)
  • pixx
    Én azt bírom a win-es cikkekben, hogy rögtön jön a linux vs win, melyik jobb, melyik szarabb...a legjobb, hogy a legtöbb hozzászólás itt van...mintha mindenki idegyúrna :)
  • Sanyix
    "(háló kapcsolat felépítése valamiért neki volt hogy fél órába tellt de a logokat átnézve szerinte minden oké...ennyit egyik vinnel sem szívtam szal netessék fárasztani azzal hogy a linux jó meg ninscvele baj, meg nemértek hozzá és egyéb hülyeségekkel ha kérhetném)."

Igen a hálókapcsolat felépítés probléma jellemző az xp-re meg a vistára is :D
    vinnel nem szívtál ennek az azt jelenti, hogy 1. feltelepíted és passziánszozol semmi mást nem raksz fel(de még így se valószínű) 2. hazudsz.
  • Sanyix
    Megint fröcsög belőled a hozzáértés... akad... ja 10 fps-es felvétellel igen. Tudod ilyesminél nincs sok értelme 50fps-es videot felvenni. Mondjuk a napnál is világosabb hogy a felvétel az.
  • blackeagle
    "Ha mindenki Linuxot használna, arra írnának vírusokat. Lehet, hogy gyorsabban ki tudnák küszöbölni őket, de a fertőzés lehetősége meglenne."

ez igy annyira szánalmas , ezt olvasom 10 éve és még mindig nem tudott az m$ gyártani valami értelmes virust ami megmérgezi a pingvint
  • blackeagle
    áá egy blender mágus ,dettó

birom ezeket a topicokat ,estimesének szuperjók
  • zola2000
    Na igen, és még azt mondják, hogy a windows nem tud futni pendriveról, de igen, csak pendrivera telepített linux alól kell nyomatni ^^
  • Lost Lont
    #11 roliika:
    Nana, azért ne az oprendszert hibáztassuk, ha nem fut rajta egy program. A programot írják az oprendszerre, és nem fordítva. A Windows 7 sem hibás azért, mert nem megy rajta a Konqueror.
    A "megszokott" pedig csak megszokás kérdése.
    Driverekkel meg nem kell aggódni, mert míg Linux alatt többnyire kernel vagy modul szinten benne vannak, addig Windows alatt igen nagy az esély arra, hogy telepítgetni kell őket. Vagy legalábbis Vistáig még tudtommal így volt, a 7-esben talán jobb arányban lesz a "találtam drivert" a "nem található driver"-hez képest, reméljük.
    A kezelőfelület szintén megszokás, nekem már néha túlságosan is júzerfrendlinek tűnnek.

#17 mousee:
    KDE-t használok, próbálgattam Gnome-ot is. Én úgy tapasztaltam, hogy a gnome gyorsabban tölt be.

#20 roliika:
    bizony

#29 BlackRose:
    Azért nem csak pénzből áll világ.

#39 AND OR:
    Ha mindenki Linuxot használna, arra írnának vírusokat. Lehet, hogy gyorsabban ki tudnák küszöbölni őket, de a fertőzés lehetősége meglenne.

#43 strogg:
    bizony

Még #44 mousee-nak és #45 AND OR-nak is jön egy bizony.

Elnézést, lehet túl Linux-pártinak tűnik ez így, meg tudom, hogy Windows téma, de a tévhiteket jobb elűzni.
  • llax
    Win meg megy natívban is TrueCrypt-el titkosított partícióról...

VirtualBox-ban futó Win persze hogy gyorsabban indul (és áll le) mint natívban, mivel max. tizede annyi drivert és ahhoz tartozó szolgáltatást kell betöltenie...
    Nálam egy nLite-el "megtisztított" XP 5-6 sec alatt jut el a bejelentkező klépernyőig VBox alatt (a VBox is Win alatt fut), ez natív módban szinte elképzelhetetlen. Persze a CPU és RAM igényes alkalmazások már érezhetően lassabban futnak alatta, mint egy natív módban futó Win alatt.
  • B0nFire
    hottold=vajon kiki=gettoharcos barátom, te még mindig az ImageReadynál tartasz? A Creative Suite 3-ban már bele volt építve a Photoshopba (igaz, csak az Extendedbe) a CS4-ben szintén ott van.
  • passatgt
    lejárt a win 7 beta pár napja, ezért gondoltam megpróbálom ubuntut felrakni, leszedtem a 9.04-et, felraktam, minden ment rendesen
    felraktam pár programot, opera, vlc, wine, stb...
    újraindítás után gyorsan elindult minden, viszont az asztal megjelenése után 30-40 secig használhatatlanul lassú volt az egész, megmozdítottam az egeret és várni kellet pár másodpercet mire odavánszorgott...
    wine-vel szintén ez a gond jött elő, elindítottam egy photoshop cs2-t, szintén meghalt az egész, 0,2 fps-el ment kb minden:)
    mondom biztos én vagyok a béna, mert hát mindenhol olvastam milyen egyszerű meg felhasználóbarát(erre nem térnék ki, de egy program felrakása is gondot okozott nekem...), úgyhogy újratelepítettem, majd előjöttek ismét a fenti tünetek

szóval köszi, nekem ubuntuból ennyi elég volt, felraktam a 7-es rc-t:)
  • mousee
    Ja, és pár kiegészítő apróság, ami kimaradt: emesene (na, vajon ez mi lehet?:P), WinFF videókonvertáló, ha telóra akarok gp3-ba tenni valamit (ritka), teamspek, hogy wowozás élménye teljes legyen, skype, mer az tökjó, és lehet ingyér dumálni havernépséggel, guitar pro 5 (jó, csalás, mer ez is wine-al megy, de van tuxguitar, csak nekem nemtetszik), acetoneISO, helyi daemon tools klón, lingot (gitárhangoló).

Ja és: TETRAVEX. Űűűűűberkirály logikai játék.
  • AND OR
    Blender-rel 3D objektumok, animációk és hasonlók készítése.

Ha szól valamelyik kliensem, hogy most Flash animációra van igény, akkor Wine-nal Macromedia Flash 8-ban, vagy VirtualBox alatt Adobe Flash CS4-ben legyártom.

Ha nagy para van, és valami zorall animációt kell csinálni, akkor néha igénybeveszem még az Adobe ImageReady-t szintén a wine-nal.

Maradék időmben pedig mousee és egy-két visztabuzee őrületbe kergetése az SG fórumon :]
    valamint OS-ek tesztelésze a VirtualBoxban, esetleg Half Life-ozok , vagy
    Ubuntut vagy rendes kalóz XP-t telepítek megrendelésre.

Mindezt egy 20 giga SSD-s , 900 Mhzes gépben, hogy példát statuáljak a visztás barmoknak, akik a 4 gigaherces gépükön is a szupermárióval játszanak (ha elidul egyáltalán komptalibilitási hokik után)
  • mousee
    Kérlek, leírom ha ez kell. Reggel gép bekapcs, torrent (deluge), zenehallgatás(rhythmbox), internet(tűzróka). Ez a mindennapi.

Játékokból: WoW, Mafia, GTA, esetenként valami elmegyenge flash játék.

Multimédia: Picasa-val családi fotóarchívum rendezgetése, családtagoknak montázsok hegesztése. GIMP-el fotóretusálgatás, meg idióta absztrakt képek hegesztése unalomból. Audacity-vel digitalizálás, hangvagdosás, hang minőségjavítás (pattogó bakelit, recsegő kazetta...gondolom ismerős).
    Videódigitalizálás régi VHS kazikról (XawTV-vel veszem fel), utána alap vagdosás avidemux-al, utána kdenlive-al effektelés.
    Avi filmek DVD-re hegesztése DeVeDe-vel.

Maradék időben pedig SG fórumon idegbajt kapok vajon kiki alregjeitől :)
  • strogg
    ez egy marhaság. Tökmindegy honnan futtatod a wint, ha nincsen licensz még illegális. Ha sosem tudják rád biztonytani, hogy megölted az anyósodat, attol még a bűncselekmény létezik.

A nativ wint is lehet ghostolni. A virtualizált os-ről egyszerűbb snapshot-ot készíteni, de az adatmentést így sem úszod meg. Ráaádsul a nativ os gyorsabb, akkor is ha a fejed tetejére állsz.

A linux alól nem minden 10x-20x gyorsabb. Ez marhaság.ez csak virtualizált os ellenében lehet igaz.

A linuxnak vannak előnyei, sok szép, és jó dolog, de ezek nem érvek amiket felhoztál.
  • mousee
    Nekem is volt egy ilyen élményem, de nekem csak 50x olyan gyors volt a windows (jóó, kamu mer igazából csak 49,6-szer volt gyorsabb), de ez is csak homályos folt egy durván átmulatott éjszaka után... És az igazi BUMM az az volt, amikor reggel kinyitottam a szekrényemet, és kirepült belőle songoku. Pedig arra tisztán emlékszem, hogy én oda songohánt raktam...
  • Ravkin
    " Nem tudom, ti miért nézitek a dolgokat légüres térben, mert minden eszköznek a felhasználási értéke az ami fontos. "

Köszi BlackRose, azért nem ártana néhány modatban ha ecsetelnétek, And OR és mousee, hogy a mindenapi életben ugyan mire használjátok a linuxotokat. Megmondom őszintén még ha linux alatt mindent lehet mert gyereknap van, aztán persze ennek a fele sem igaz de tételezzük fel, akkor sem hiszem hogy akkora megváltó ereje lenne hogy dobnom kellene miatta a windowsomat.

@ Alfa Of NS

Azért azt nem ártana tudni hogy honnan is indult a linux mert akkor tudhatnád hogy maga a két platform eltérő és habár a linux próbál konkurenciája lenni a windowsnak azért vannak bizonyos külömbségek amelyek sohasem fognak eltűnni.

Azt hiszem ezzel mára be is fejeztem, szerintem itt mindenki azt mond és azt hisz amit csak akar, itt nem arról van szó hogy melyik rendszer a jobb hanem arról hogy azt ki használja és ez mennyire tesz jót az egójának.
  • BlackRose
    Csak 10x 20x? Mert nállam általában 1000x 2000x :) Sőt a Hyper-V Serveren futtatok egy Linuxot, abban meg fut egy VMware és abban egy Solaris, a Solarisban meg egy VirtualBox es abban egy Windows... és még úgy is 100x 200x gyorsabb mint a natív Windows :) Ja és reggel Megan Fox ágyában ébredtem fel :))) de sajnos részeg voltam és nem emlékszem semmire :(
  • AND OR
    Viszont ha Linux alatt futtatsz Windows-t egy truecrypt-es meghajtón, akkor nem kell fizetned 50 ezreket a licencért ... és az igaz BUMM

A másik igazi bumm az hogy a linuxod ami a windowst futtatja sosem lessz vírusos és a guest windows-odat is gyerekjáték "ghost"-olni, miközben mondjuk fórumozgatsz az sg-n ... BUMM

a harmadik bumm az pedig az, hogy a linuxod alól minden 10x 20x gyorsabb mint a windows alól, de még a virtualboxban futó windows is gyorsabb, mint a natív windows. EZ az igazi BUMM...
  • BlackRose
    REG ADD "HKCU\Control Panel\Desktop" /V Wallpaper /T REG_SZ /F /D "%SystemRoot%\wallpaper.bmp"

Csakmerwindowsbanislehet :)
  • pixx
    Azért én is kíváncsi lennék mi lett kikapkodva abból a linuxból, valaki nem rég azt mondta, hogy szinte kiszedett mindent a linux alól, és úgy lett 12 sec a boot idő. Persze utána sokat kell várni az első program elindítására.
    De arról nincs videód,a hogy linux alól a Crysyst futtatod teljes felbontásban egy p3-ason...mindenki azt használja, amire szüksége van.
  • Alfa Of NS
    Amúgy a két platform, Win és Linux elkezdték kijavítani a saját hibáikat, és bizonyos szempontból egyre kevesebb a különbség köztük. Az átlagjúzer wine régebben kiakados bughalmaz volt, manapság viszont már az XP-nél is nagyon ritka a fagyás és kellően gyors is. A Linuxok meg asztali alkalmazás szempontjából félkész összetákolt valamik voltak, manapság viszont egyre kevesebbet kell buherálni és ezzel be is szállhat az átlagemberek piacára is. De jobb ha verseny is alakul ki köztük, egymással baszakodjanak a fejlesztők ne a felhasználóval
  • Alfa Of NS
  • mousee
    gconftool-2 -t str -s /desktop/gnome/background/picture_filename PUT_THE_PATH_TO_IMAGE_HERE

Csakmervicces XD
  • Ravkin
  • sh0x
    mi lenne ha inkabb a pingvin faszat szopkodnad???? senkit nem erdelek a csoves linuxod, mennye es terminalbol cserelj hatteret.. szanalmas
  • roliika
    Szépen akad rajta minden..csodás tényleg.

Miaz hogy nem MS féle windóóz? Embeeeeer! :DDDD

Ez a gyors boot amit mutattál jólenne tudni, hogy mit bootolt be pontosan és milyen vason...mert ha csak egy kernelt meg pár drivert meg egy ablakkezelőt akkor harmatos.
  • zola2000
    Na bumm, windows alól is lehet linuxot futtatni...
  • BlackRose
    Nem tudom ti, hogy szoktátok nézni a dolgokat, de nekem a következő fontos:

1. Képes e az új szoftver (ez esetben OS - Windows) szolgálni úgy, hogy a jelenlegi munkámat produktívabban (gyorsabban, könyebben stb.) elvégezzem.

2. Bővíti e munkalehetőségeimet (tudok e rajta olyasmit dolgozni amit az elődjével nem tudtam)?

Röviden képes leszek e vele megkeresni kevesebb idő alatt ugyanazt a pénzt amit jelenleg keresek? Ezáltal ugyanaz az idő alatt több pénzt kereshetek.

Nem tudom, ti miért nézitek a dolgokat légüres térben, mert minden eszköznek a felhasználási értéke az ami fontos.

A béta és RC azt mutatja, hogy igen a Windows7 növelni fogja a produktivitásomat a Vistához képest (ami azt illeti a Vista is növelte az XP-hez képest csak nem akkora mértékben).

Boot idő fontos abban az esetben ha mondjuk 100%-al több vagy kevesebb, ha valami 1 perc körül boot-ol akkor mindegy, hogy 50 másodperc vagy 1:10...

És végén a Linux vs Windows :) ha már nem lehet kihagyni, mindkét OS jó csak éppen más más körülmények között, aki Windowsal jobb annak a Linux nem felel meg mert nem produktív vele és fordítva, Windows persze desktopon előnyben van (a produktivitás szempontjából mert az a fontos) mert több desktop megoldás van rajta és mert potenciálisan sokkal több Windows-os userel fogsz együttműködni mint Linux-osal (és ez a produktivitást csak növelheti).

Szerver esetében meg a kettő kb. kiegyenlített, de szintén a körülményektől függ melyiket részesíted előnyben. Elméletileg mindkettőn megcsinálhatod ugyanazt, csak valamiben az egyikkel leszel produktívabb valamiben a másikkal.

Már régen elmúltak azok az idők amikor a Windows ügyetlen volt a datacenterben, ma a Microsoft a desktop fejlesztéseinek 100-orosát teszi az enterprise megoldásokba. A Windows7 lehet, hogy fontos nekik de a Windows Server az SQL Server az Exchange Server a System Center a Hyper-V Server stb. és a fejlesztő alkalmazások azok amelyekre a fejlesztési pénzek nagyobb része rámegy. Szóval mondom, a körülményektől függ melyik megoldás a megfelelőbb az adott helyen az adott időben az adott feladatra stb.

A többi nem más mint éretlen gyerek szintű user duma.

Ha valaki nem hiszi el, tegye fel magának a következő kérdéseket:

1. Mit csináltam én az elmúlt 6 hónapban a PC-men?
    2. Mekkora értéket adott az a valami hozzá az életemhez (pénzben a múltban és jelenben és tudásban/fejlődésben = pénzben a jövőben)?

Mert végül is a PC csak egy eszköz amelyet ha nem használunk az életünk minőségének javítására akkor sokkal érdemesebb csajozni menni mint a képernyő előtt veszíteni az időt.
  • Bmx01
    ha ez az RTM kijönne akkor igencsak lecserélném a már 1 éve telepített vista-mat,
    nem is ártana már, elég lassú + mostanság fagyogat is