107
Milyen router-t érdemes venni, milyen márkákon belül, milyen áron stb.
  • Gladiator
    #107
    Hello

    Nem talaltam neki jobb topikot, ugyhogy itt megkerdeznem. Egy olyan problemam lenne, hogy naponta 20x ujra kell inditani a routert, mert elmegy a net. De nem ugy megy el, hogy egyaltalan nem mukodik, hanem ha mondjuk mar meg van nyitva egy oldal, akkor azon belul tudok meg maszkalni, csak a kepeket nem tolti be, de ha egy teljesen uj oldalt nyitok meg, akkor az mar egyaltalan nem jon be. Ha youtube-ot nezek, azon is megy a video, de ha megnyitok egy uj videot, akkor azt mar nem tolti be, csak minden mast. Facebookon is gorgethetek lefele, de csak a szovegek jelennek meg, kepek nem. Ez mitol lehet?
  • Botond #106
    Nekem is ilyen net van, de az ezeréves routerem nem tudom rábeszélni, hogy működjön vele együtt. Neked milyen router van ami vitte a duplázás előtti sebességet? Hogy beszélted rá, hogy ezt a login/pw kombót megugorja? Nekem az istennek sem akar belépni. (Ezeréves us robotics router, 54 mbites, szóval ez is szar lenne, de legalább már lenne wifi, amíg szerzek egy rendes routert).
  • oneal1
    #105
    sziasztok

    most emelték a sebességünket 200 mbs-re

    új routert kéne venni ami tudja ezt a sebességet wifin és Lan on is.

    tudnátok ajánlani párat?
  • cibi17
    #104
    Sziasztok. A következő problémám lenne. Van egy t-home-os álló (kínai) routerem és meg szeretném osztani a netemet wifin keresztül a másik házba egy asztali gépre, ami kb 20méterre van a szobámtól, de a probléma nem is a táv, hanem a közte levő 2db 80centis fal :D Átvittem a laptopot, de egyszer látja, egyszer nem. Amikor látja, akkor is csak 1-es jelerősség. Kérdésem az lenne, hogy ha vennék egy ismétlős routert pl.:
    1. http://www.emag.hu/tp-link-wireless-router-n-300mbps-tl-wr841n/pd/E75V7BBBM/
    2. http://www.emag.hu/tp-link-wireless-router-n-300mbps-tl-wr841nd/pd/EMC92BBBM/
    3. http://www.emag.hu/edimax-wireless-router-300mbps-br-6428nc/pd/DHSVVBBBM/
    akkor jó, megbízható jelem lenne és erről a routerről tudnám csatlakoztatni-e az asztali számítógépet kábelen keresztül.
    Személy szerint a 3.-ra gondoltam, mert úgyy tűnik nagy antennája van és levehető, nem tudom, h az én thomos routeremnek levehető-e az antennája, de akkor egyiket cserélném.
    Esetleg más ötlet?
    Lényeg, h minnél olcsóbban szeretném megoldani és legyen egy megbízható kapcsolatom. Sebesség nem számít, mert csak netezésre lenne az a másik gép. Köszönöm.
  • mx5 kevin
    #103
    Én a linksyst ajánlom gyönyörűen átlátható a kezelőfelülete MIMO technológia és az öreg G szabvánnyal 0,5KM ről tiszta időben egész jó a net.A Modern N szabvány 300m ről 4 es jelet hoz gyönyörűen egyszerűen lehet benne az összes portot megnyitni a Port Tiggering/Apllications and gaming résznél a tiggered Range és a forwarded Range részhez csak a két rublikába beírod 1 a másikba 65535

    A TP-Linkekben meg van egy óriási búg se általánosan se IP alapján nem lehet a port tiggeringhez rangot megadni.Egy portot tudok pusztán megadni nem lehet benne normálisan megnyitni a portokat range alapján.Ez bizonyos szerverprogramokat akár használhatatlanná is tehet.
    Emellett az öreg G szabványú TP-link annyira instabil ha a földszinten van a router és az emeleten akarnád használni nem biztos hogy normális neted jönne.Én azt mondom aki minőséget akar routerben és nem akar meglepiket az linksyst vegyen.Adapterekben antennában viszont jó a TP-link pl a TL-WN7200ND adapter ennek nagyon jó az érzékenysége.Egy Linksys WRT160NL N es linksys router 2db 8dbi-s TL-ANT2408CL Tp linkes bot antennával és egy Tp linkes TL-WN7200ND adapterrel ami szintén egy 8dbi-s antennával van felszerelve garantáltan olyan választás hogy ha valami elromlik nem vesz mást az ember.Ezeket az antenna nélküli wifikártyákat adaptereket el kell felejteni adapterben tehát amivel veszed a jeleket gépre dugsz csak cserélhető antennásat szabad venni ugyan így routerben is.
  • logs
    #102
    Üdv mindenkinek!

    Bedöglött egy ASUS wl600-g (az ADSL része), és mivel ez már a második integrált eszköz 4 év alatt, ami így tönkremegy (az előző egy netgear volt), sima routert tervezek venni. Valószínűleg Draytek lesz belőle, mert akkor 10 évig nincs gubanc (vagyis így remélem); a Fly200 jó is lenne, csak az a kérdés, hogy vajon az USB-jébe tényleg csak adatstick megy bele, nyomtató nem?
    Ehhez kapcsolódóan: DLNA hálózatot a routernek kell támogatnia, vagy az bármilyen routerrel elmegy?
    thx
  • Szuni
    #101
    Új routert vásárolnék. sajnos itthon kinőttük a régit. Egy Linksys TL-WR841ND típusú van jelenleg. Két vezetékes és három wifis kapcsolat megy rajta, a nettel illetve annak osztásával nincs is gond, a gépek közti adatcsere hálózatban viszont már lassú, kb 3 MB/mp.
    A lényeg az lenne, hogy wifin belső hálózaton minél gyorsabban menjen az adat ( a gépek kábeles összekötésére nincs lehetőség, meg hát lassan 2012 van.. Nagyon nem értek a témához, a lényeg hogy vezeték nélkül (is) minél gyorsabb hálózatom legyen. Ha tud egyéb extrákat is, az nem gond. Árban sincs megkötés, persze ésszerű keretek közt.
    Azért kérek itt segítséget, mert a legtöbb termék honlapján ott van egy rakat technikai információ, aminek kb a fele nem világos számomra pontosan mit is jelent (vagy van-e rá egyáltalán szükségem). Bekonfigolni még be tudok egy routert, de számomra csak az a lényeg, hogy megbízható, és gyors legyen az otthoni vezeték nélküli hálózatom.
    A mostani routert is itt ajánlotta valaki sajnos nem emlékszem a nevére
  • moyothomas
    #100
    Tuti választás. Márkára és típusra is.
  • rossitibi
    #99
    Sziasztok!
    Mi a véleményetek erről a router-ről?
    http://www.markit.eu/hu/hu/netgear-wireless-n-300-router-jwnr2000-wireless-router/v2p1094610c64

    Ugyan az a bajom mint suba 53-nak egy nap 15x kell kihúznom és bedugnom,a másik szobában van és füstöl az agyam mikor este 11-kor már nem tudom újraindítani mert a tesóm alszik! Megőrülök tőle! Mi lehet a gond? ennyire szart vettem vagy valami más baj lehet?
  • Razero
    #98
    Helló!
    Szeretnék venni egy wireless router-t, és ezt néztem ki.
    Vélemények, tapasztalatok vele kapcsolatban??
    És egy kérdés, az írja, hogy Draft2.0-ás ami ha minden igaz azt jelent, hogy rá lehet kapcsolódni b/g wifi-vel is. És ha egy eszköz nem ilyen Draft2.0-ás akkor nem is lehet rá korábbi (jelen esetben b/g) wif-vel csatlakozni rá?
    Előre is köszi...
  • netcool
    #97
    Sziasztok!

    Tudna valaki ajánlani egy olyan routert ami managelhető(sávszélesség szétosztása több gép között) és kb 15k körül vásárolható?
  • Sefike
    #96
    köszönöm szépen akkor ilyet veszek !
  • franc0
    #95
    EZ most a sztár ebben a kategóriában, ajánlom figyelmedbe.
  • Sefike
    #94
    Sziasztok!
    Wifis routert szeretnék venni kb 7-10 ezer forint között .
    Asus RT-N10 WLAN Router erröl a routerröl van valakinek valamilyen véleménye?
  • suba53
    #93
    Most kaptam kölcsön egy Netgear routert, és edig ennek tűnik legszimpatikusabbnak a kezelő felülete.
    A kábeles rész egyenlőre kifogástalanul megy.

    A NAT táblát ahogy értelmezem, úgy az elvileg nem okozhatja a router lefagyását. Ha megtelik, akkor csak az új kapcsolatokat nem tudja létrehozni, ezáltal kvázi limitálja a kapcsolatokat a privát és public szegmens között. Aztán ha felszabadul egy rekesz, akkor azt már tudja használni újabb kapcsolathoz.

    Ha teljes sávszélességen megy a torrent, akkor valóban nem nagyon tud böngészni a család. Ilyenkor, ha a fiam éppen klánmeccset játszik, akkor korlátozom a torrent forgalmát, és megnyugszik. :-)

    De ez még nem okozta soha a router lefagyását. Szerintem hardver probléma lehet. ( És ide értem a nem százas firmware lehetőségét is. )
  • suba53
    #92
    Köszi.

    De sajnos a lefagyások akkor is jönnek, amikor nem fut torrent kliens.
    Illetve amikor jó volt, akkor is ugyanolyan beállításokkal ment a torrent.

    A második lehetőséget tartom vonzóbbnak. Konkrétabban tudnál gyártókat típusokat javasolni? Mert az általad adott linkeken a galaxis összes kis routere szerepel, és elég nehéz kiigazodni, főleg megbízhatóság, minőség terén optimálisat választani.
  • Dj Faustus #91
    "Kicsit tele van a hócipőm a routerekkel. Ennyire silány holmikat gyártanának?"
    Az otthoni környezetre tervezett "routerek" átlagos otthoni használatra készültek.

    Ha torrentet (vagy más hasonló P2P hálózatot) használsz könnyen megeshet, hogy a router kis memóriáját (pontosabban a NAT tábláját) a sok egyszerre nyitott kapcsolat gyorsan betölti és ez okozhat problémákat - nem tudsz mellette böngészni, vagy akár "le is fagyhat" a router (nagyon durva hasonlattal, mintha DDOS támadást intéznél a routered ellen).

    Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy a torrent kliensed leszabályzod.
    Csökkented az egyszerre megnyitható kapcsolatok számát, a maximum kihasználható sávszélességet, kikapcsolod a DHT-t és a PEX-et.

    Egy másik lehetőség, hogy olyan routert veszel, emiben sok memória és erős processzor van. Ilyesmi adatokat a DD-WRT és az OpenWRT firmware oldalain olvashatsz.
  • suba53
    #90
    Sziasztok!

    Idestova már a negyedik router mondja fel a szolgálatot nálam.
    Az első egy SMC évekig jól szolgált, majd elkezdett lefagyogatni, egy idő után már csak a tokja nélkül a csupasz panel volt hajlandó működni.
    Vettem egy Linksys routert. Az már gyárilag azt produkálta, hogy 10 percig volt kapcsolat, egy percig nem, és ezt csinálta folyamatosan.
    Ezt visszaküldtem és helyette vettem egy Gigabyte routert. Egy idő múlva ez is fagyogatott ADSL kapcsolatnál úgy, hogy egy két napig semmi gond, tökéletesen megy, majd fagyi.
    A Browser felületéről újraindítva nem javult meg, csak áramtalanítás után, akkor megint jó volt egy két napig. Lecseréltem egy Belkinre, ami addig jó volt, amíg ADSL-em volt. Váltottam kábelnetre, a PPPOE helyett a kábelmodem adja a DHCP-t. A Belkint nem tudtam beállítani, mert ugyan a menüjében benne van ez az üzemmód, de sem reboot, sem reset után nem vette be ezt az opciót, beragadt a PPPOE üzemmódba.
    Visszaraktam a Gigabyte-ot, ami úgy három hónapig fagyás nélkül működött a DHCP módban. Ennek pár hete vége. Ismét elkezdett fagyogatni ugyanúgy:
    Egy-két napig jó, akkor lefagy, majd csak áramtalanítással lehet újraindítani.

    Kicsit tele van a hócipőm a routerekkel. Ennyire silány holmikat gyártanának?

    Van valakinek több routerrel tapasztalata, hogy milyen típust érdemes venni, ami hosszú ideig hibátlanul, stabilan szolgál?

    Köszönöm.
  • Baelint
    #89
    Sziasztok!

    Egy emeletes családi házban (normál tégla falak) szeretném megosztani a netet (5mbit). A router az alsó szinten lenne, az egyik gép szintén, a másik az emeleten. Milyen routert ajánlotok, ami megbízhatóan, stabilan tolná fel a jelet a felső géphez is?
    A TP-LINK TL-WR841ND-t néztem, 2darab 5dBi-s antenna. Ez pl? Vagy elég a 3dBi-s is? Esetleg egy olyan, ami egy antennával rendelkezik?

    Köszi előre is!
  • Mike at home
    #88
    közben rájöttem mire jó az usb
  • Mike at home
    #87
    köszönöm a választ!

    az usb lehetőség mennyire lehet hasznos/fontos?
  • Dj Faustus #86
    "tp-link wr741nd"
    Ennek leszedhető az antennája, lehet rá nagyobbat, irányítottabbat rakni.

    Hardverileg - CPU/RAM/Flash - szinte azonosak, de a 741nd-re lehet USB-t hackelni (már akinek van az AR7240-esre forrasztgatni kedve és türelme) és OpenWRT vagy DD-WRT alól lehet kezelni. ;)
  • Mike at home
    #85
    üdv!

    tp-link wr741nd vagy 740n?

    vagy nincs jelentősége?
    szinte egy árban van a kettő
  • Skaidy
    #84
    Köszönöm a választ!
  • Dj Faustus #83
    "Ami viszont fontos lenne, hogy le legyen védve, tehát senki ne tudjon rákapcsolódni a wifis hálózatra."
    Amelyik router tud WPA2-AES autentikációt, 63 karakteres jelszóval; van benne SSID-rejtés, MAC-cím alapján való szűrés az alkalmas lesz a feladatra (egy jó ideig biztosan). Persze lehet ezt még fokozni (WPA2 Enterprise Radius autentikációval, esetleg VPN), de otthoni felhasználásra ez bőven elegendő.

    "Az internet ami meg lenne osztva: upc 30 mbites"
    Ha ezt a sebességet a vezetéknélküli hálózaton is ki akarod használni javasolt 802.11n-es szabványt ismerő router használata (a 802.11g szabványú eszközök max. 20-25 Mbps-ot tudnak).
    UPC - ebből következőleg DHCP-n keresztül kapod majd az IP-címet.

    Márkából a TP-Link, D-Link, Linksys termékeit tudom javasolni.
  • Skaidy
    #82
    Sziasztok,

    Routert szeretnék vásárolni, de nem tudom, hogy milyet érdemes. Otthoni használatra kéne, max 3 gép lenne a hálózaton és wifivel. Ami viszont fontos lenne, hogy le legyen védve, tehát senki ne tudjon rákapcsolódni a wifis hálózatra. Nem tudom, hogy milyen védelmekkel oldják meg ezt a mai routerek, légyszi erről is írjatok egy kicsit.
    Az internet ami meg lenne osztva: upc 30 mbites
    Ti milyen routert ajánlanátok?
    Előre is köszi.
  • Dj Faustus #81
    De még egyszer - hangsúlyozottan - mondom: beltérre, optikai rálátás hiányában, az épület adatainak (falak, ajtók, ablakok elhelyezkedése, anyaga, mérete) ismerete nélkül nem lehet tervezni.

    Mert egy kültéri, jó optikai rálátással bíró, interferenciamentes környezetben levő pont-pont kapcsolat megtervezése a frekvencia, az eszközök teljesítményének, az antennakábelek/-csatlakozók veszteségének, az antennák nyereségének, az antennák közti távolság, és az eszközök vételi érzékenységének ismeretében még csak-csak kiszámítható; de amint valamilyen terepakadály kerül a mikrohullámú kapcsolat Fresnel-zónájába már bonylódik a helyzet.
    Beltéren meg még inkább - a falak, ajtók, ablakok, berendezési tárgyak vagy elnyelik, vagy visszaverik a mikrohullámokat.
  • Dj Faustus #80
    A Linksys WRT54G kézikönyve 15 dBm kimenő teljesítményt mond, bár itt a Linksys ügyfélszolgálatára hivatkozva 18 dBm kimenő teljesítményt írnak.

    Szóval a 20 dBm-es kimenő teljesítményű eszközökkel 2 dB-nyi (1,6x) növekedésre számíthatsz, +ha 802.11n-es klienseid vannak, akkor megfelelő vétel esetén nagyobb adatátviteli sebesség érhető el.

    Bár - mint mondtam - a pontos körülmények ismerete nélkül biztosra elég nehéz menni.
  • I.C.ram
    #79
    és ezek mennyivel erősebbek a Linksys WRT54G v2.2-höz képest?
  • Dj Faustus #78
    Itt mutatok egy példát a 3 eszközös megoldás lefedettségére - a kék színekkel jelölt az eszközök közötti kapcsolat; a sárga színnel jelölt a klienseket ellátó körsugárzók lefedettsége.
  • Dj Faustus #77
    Mint mondtam, általában a SOHO routerek által kisugározható teljesítménye limitálva van. Példának okáért pár router (amiről találtam információt a kézikönyvükben) - antennán mérhető kimenő teljesítmény (EIRP-nek hívják, ebben benne van az antennanyereség is) maximuma - antennatípus felsorolásban:
    TP-Link TL-WR1043ND 20dBm 3 darab 3 dBi cserélhető
    TP-Link TL-WR941ND 20dBm 3 darab 3 dBi cserélhető
    TP-Link TL-WR940N 20dBm 3 darab 3 dBi fix
    TP-Link TL-WR841ND 20dBm 2 darab 5 dBi cserélhető
    TP-Link TL-WR841N 20dBm 2 darab 5 dBi fix
    D-Link DIR-635 20 dBm 3 darab 5 dBi cserélhető
    D-Link DIR-655 20 dBm 3 darab 5 dBi cserélhető
    Linksys WRT160N 17 dBm 1,5 dBi beépített
    Linksys WRT320N 17 dBm 1,5/2,2 dBi beépített
    Edimax BR-6504 16 dBm 3 darab 3 dBi cserélhető
    Edimax BR-6574 16 dBm 3 darab 3 dBi cserélhető

    Mint látható, egyik sem lépi túl a 20 dBm/100 mW limitet.

    Megteheted azt, hogy kicseréled az antennákat nagyobb nyereségűre - például ilyesmire - bár kétséges lesz az eredmény, ugyanis a nagyobb nyereség oltárán a függőleges nyílásszög csökkeni fog (az említett esetben 15 °-ra) - bár ha az antennákat vízszintes helyzetbe helyezed, minden emeleten egy vékony sávban lesz lefedettség.

    Ha az emeletek áramellátása egy fázison van, meg lehet próbálkozni powerline Ethernettel.

    Vagy egy drágább, de biztosabb megoldás, hogy emeletenként lenne egy-egy vezetéknélküli eszköz, eszközönként 2 darab vezetéknélküli kártyával. Az egyik vezetéknélküli kártya az emeletek között hoz létre vezeték nélkül kapcsolatot a többi eszközzel, a másik kártya meg az emeleten szolgálja ki a klienseket. De ez drága mulatság.

    Bár a helyszín ismeretének hiánya miatt nem igazán lehet tudni mire számíthatsz - úgyhogy marad a próba, hogy mivel oldhtod meg legkönnyebben.
  • I.C.ram
    #76
    1 routerrel szeretném megoldani mindenképpen a dolgot. Kábelezés nem opció. Pont a kábeleket próbáltam felszámolni.

    Ezért olyan N-es routert keresek, aminek a kategóriájában a legerősebb az antennája.
  • Dj Faustus #75
    A Wifi-s hálózati eszközök antennán mérhető (EIRP) maximum kimenő teljesítménye limitálva van 100 mW-ra (20 dBm). Ez tovább növelhető az antenna cseréjével (már ha az eszköz antennája lecserélhető), illetve vannak speciális, kültérre tervezett hálózati eszközök, amelyekbe külön, nagy teljesítményű (akár 400-600 mW-os) rádiós kártya rakható - de ezen utóbbiak eléggé drágák (maga az "alaplap" 20000-25000 forint, egy rádiós kártya is 12000 Ft körül van).

    De szerintem érdemes lenne átgondolni, hogy mekkora épületről van szó, hol lennének a kliensek, milyen vastagak a falak, stb... - és kábelesen vagy például áramhálózati Ethernet segítségével összekötni több, kisebb teljesítményű vezeték nélküli eszközt.
  • I.C.ram
    #74
    Sziasztok!

    Kéne nekem egy olyan router, aminek baromi erős a jele, és N-es. Mivel 3 szintes épületbe kéne, jó lenne, ha minél erősebb lenne a jele. Tudtok ajánlani valamit? Olyan 20k körül max.
  • Rotyoka
    #73
    És akkor az EDIMAX-ról valami vélemény?

    Mondjuk a EDIMAX BR-6574N-ról
  • sanya200
    #72
    Hát gyerekek nekem is netger van ha jól tudom,baromira nem értek hozzá.Egyedül az a problémám hogy állandóan magas a ping hiába nem töltök semmit se fel se le még az msn se szokott menni és nem érek el nagyon 200 alatti pingértéket ami multis játékoknál mint pl Bad Company 2-nél eléggé zavaró.Meg van osztva ugyan a net de az nincs mindig használva lévén az öcsém egyetemre jár és heti 2 napot van itthon, és ha nincs itthon akkor se jobb a helyzet.Felraktam a cfosspeedet de azzal se nagyon javult a helyzet pedig van benne ping javítás opció is.A netem kábeles 6mbit, 740kb/s le és 60kb/s fel.
  • Thanatos
    #71
    miért ütnének ezért? szerintem elég köztudomású hogy a d-link, netgear és társai az egyszer használatos eldobhatós színvonalat képviselik :) (már aki tudja őket egyszer is értelmesen használni :P)
  • Inquisitor
    #70
    Engem biiztos ütni fognak zért, de amikor mi routereket árultunk, akkor a D-Link modellekkel sok gond volt, de a Belkinnel is, no és a Netgearrel. Linksys WRT54GL. Igen csak 54 Mbites, de az router. Meg az Asusnak volt pár jó cucca, de 20K felett.
    Ha meg olcsó router, akkor TP-Link. Az lehet, hogy gagyi kínai, de jó helyen adják az 5 év garit, ha nem tetszik amit tud, lecserélhető a firmware-je, és elég brutális hatótávja van. 941N vagy 1043ND (elöbbi 100mbit vezetékes, utóbbi 1000Mbit, és van rajta USB HDD/SSD/Pendrive témához), illetve most jön ki a 2843ND ami már 450Mbites.
  • Rotyoka
    #69
    Üdv
    D-LINK DIR-815 routert néztem ki magamnak, és kérdezném, hogy van-e valakinek valami tapasztalata?
    A lényeg az legyen, hogy átmenjen 2-3 beton falon a jel, és jó legyen a forgalom kezelése
  • Dzsí Pí
    #68
    Sziasztok, UPC-netet szeretnék routerrel kiosztani ugy, hogy a lakásba a laptop is tudja látni. ez a router jó lesz?
    http://www.rhw.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&prods_filter_order=price&pfi=4892&bt=pdlist&pi=_3683&ck=0
    ill milyen különlegesebb beállítást kell csinálnom h menjen?
    azt tóm h torrentnél kell majd portot nyitni meg ilyenek, de amugy meg csak bedugom a modemből a kábelt a routerbe, beregisztrálom a laptop mac-ip-jét és ennyi?
    Előre is köszönöm a segítséget