89
-
#9 Ki mondta, hogy a gépben nincs DVD-meghajtó? Már hogyne lenne. Pontosan ezért nem iparkodok még egy asztali lejátszót venni, ugyanis egyik ezt a formátumot nem kajálja, a másik amazt, a harmadiknak a feliratokkal van gondja.
Csináltam egy tesztlemezt, amire rengetegféle kodekkel, sok-sok formátumban és tömörítéssel készített DivX-es videofájlokat pakoltam, és azzal felszerelkezve mentem asztali lejátszót venni. Az eredmény lesújtó volt. Egyik az mp4-et nem ismerte, a másik az srt-feliratfájlt (ez utóbbit ha fel is ismerte szarul jelenítette meg), harmadik a wmv-t és ahány avi-fájl, annyiféle tömörítés. Néhánynál a hang hiányzott. Még a legsokoldalúbb, legdrágább asztali lejátszó (amire egyébként sem lett volna pénzem) is ignorált jó néhány fájlt, amit a pc-n minden további nélkül le tudok játszani egy db Vista Codec Pack segítségével.
Nálam is inkább az lesz a jövő, hogy pctv-m lesz, tévétuner-kártyával meg ilyesmi. 4,5 GB-os iso-kat pedig nem töltök le, mert én nem látom/hallom a különbséget egy jó DVDrip meg egy vob között. Arról nem beszélve, hogy a vob tartalmazza az összes audiósávot meg feliratsávot, ami csak mesterségesen duzzasztja a videó méretét. Van nekem olyan filmem gyári DVD-n, hogy olyan egy normálisabb avi kenterbe veri, mert még a színek is kifordulnak rajta. Egy tömörített állományból vobot konvertálnak, felírják lemezre és DVD-ként adják, holott a VHS-nél is szarabb a minősége.
36 mm-es filmről meg aztán lehet digitalizálni 720x576-ba, vagy 1920x1080-ba, részletesebb nem lesz, max a homály! Ha már Bluréj meg nagyfelbontás, akkor IMAX-filmek digitalizálásával növekedhet a felbontás, mert maga az analóg forrás is részletesebb. De ha beszkennelsz egy igazolványképet 1200 dpi-vel, az semmivel sem lesz részletesebb a 300 dpi-nél. A Bluréj (de még a DVD) nagy része még ma is parasztvakítás. -
#8 ami azt illeti, egyre többmindenkit érdekel, akinek van szeme. -
kvp #7 "Így eshetett meg az is, hogy az én 9000 Ft-os asztali DVD-lejátszóm kezeli a DivX-es tartalmakat, addig a testvérem 50 000 Ft-os lejátszója nem.
...
DVD-t már nem veszek, amióta egy firmware-rel elcsesztem az asztali játékosomat,"
Lehet, hogy a masik 50000 Ft-ba kerult, de mukodik. Az emlitett 9000 Ft-os viszont olcson nem jatszik semmit sem. Az igazi megoldas egy szamitogepes dvd meghajto beszerzese lett volna.
"a netről letöltött DVD-ripek pedig még a DVD-felbontást sem érik el, ami szintén csekély egy nagyfelbontású tévén."
Amikkel en talaltkoztam (foleg itthon nem forgalmazott musorok hdtv felvetelei) azok joreszt half hd-ben (hd ready) voltak, de akadt par full hd felvetel is. Ezek mondjuk nem rip-ek voltak, de ha mar dvd-rip akkor mar full iso, mert azon meg az eredeti menu is rajta van.
Egyebkent nincs tv-m, csak egy pc, benne egy analog/digitalis hd tuner kartya (10k Ft), tovabba egy 1200p-s lcd monitor (a hdtv csak 1080p), ami toredekebe kerul meg egy hd ready (720p-s) tv aranak is. E melle egy sima dvd iro es van egy tv/dvd felvevo/filmlejatszo/internetes gep/stb. Es mennek rajta a jatekok is, bar csak akkora a 3d teljesitmenye, mint egy ps3-asnak, de ez a mai multiplatformos jatekokhoz boven eleg es a videokartya is 10 ezer Ft korul volt.
A bluray aranak jo resze pedig a jogdij, a masik resze az, hogy csak 1 gyarto kesziti a fejet ezert annyit ker erte amennyit akar. Ennel meg a voroslezeres holodisk is olcsobb lenne, mert annak meg a prototipusa is tomegalkatreszeket hasznal. -
FoodLFG #6 Nekem archiválásra kéne a blúréj, de amíg ilyen drága, addig inkább veszek egy-kettő külső HDD-t biztonsági mentésre.
A végén még az is lehet, hogy nem is lesz blúréj íróm, mert nem kell.. -
#5 Én soha nem tartoztam azok közé, akik egy (viszonylag) új technika kezdetén hanyatt-homlok rohannak a boltba beszerezni egyet. Így eshetett meg, hogy már mindenkinek javában volt CD-írója, amikor nekem még nem - gyakorlatilag akkor lett, amikor már a pc alapfelszereltségéhez tartozott, akárcsak manapság a DVD-újraíró.
Így eshetett meg az is, hogy az én 9000 Ft-os asztali DVD-lejátszóm kezeli a DivX-es tartalmakat, addig a testvérem 50 000 Ft-os lejátszója nem.
Így eshet meg az a csúfság is velem, hogy én leszek az utolsó, aki nagyfelbontású plazmatévét fog vásárolni, mivel a mai tévéműsorok nem igazán igénylik ezt, így a mai napig be tudom érni egy 51 cm-es CRT-tévével. Híradóra elég, DVD-t már nem veszek, amióta egy firmware-rel elcsesztem az asztali játékosomat, a netről letöltött DVD-ripek pedig még a DVD-felbontást sem érik el, ami szintén csekély egy nagyfelbontású tévén.
Majd ha a tévéműsorok is 1080 p-ben jönnek, a DVD megszűnik, a Bluray pedig 100%-osan le fogja fedni a piacot és így olcsón hozzá lehet jutni mindenféle szerszámhoz, majd akkor sort kerítek rá. De addig még szvsz van újabb 10 évem. -
#4 Sony még nem jött rá hogy a kutyát nem érdekli a szar bluraye?:D -
AndRobid #3 Addig nem fognak a blueray cuccok terjedni, míg nincsen író 20000ft-ért és lemez kb 300ft-ért hozzá. Jelenleg még a piac lefölözése folyik. De így működik egy egészséges iparcikk életútja...
De ha belegondolok, hogy kb 10 évvel ez előtt hallottam előszőr a technológiáról... -
InterFoxSOFT #2 Hülye! -
#1 én nem tudok rájönni, mitől 50k még mindig egy bd lejáccó, dvd már van 5 ropiért... valami csoda alkatrész van benne, vagy brutál jogdij a ge.i sonynak?
blu lemezek ára se kispálya, röpke 6k+. de sebaj, év végén meglesz a full hd tévém, kell valami... olcsó iró, és lemez.