Felnyitotta szemét a Herschel

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

legalább 27km*pi*(1cm)^2=8,5m^3. legalább 10000liter.
de ha pontosabb szám érdekel keress valakit, aki ott dolgozik.

Apránként minden disznóság kiderül. Én most tudtam meg, hogy 1 liter vizet alacsony Föld körüli pályára min. 25k dolcsiért lehetne feljuttatni. A nitrogén meg ennél is több lenne. Mégiscsak jobb a spájz, mint a Hold. nekem. :-)

Kara kánként folytatom tanításom.

Nyilván ugyanúgy mûxik, mint a frigó, csak kicsit erõsebb kompresszor köll beléje.
Én meg arra lennék kíváncsi hogy az LHC -t mennyi Heliummal hûtik.
Igen, ettõl féltem, hogy folyamatosan párologtatni kell, mert csak úgy hût. De akkor meg pótolni kell az elpárolgott mennyiséget.
Szóval, nem értem, hogy ezek a spermabankosok, meg egyáltalán a kiroakármisek - (tudod, akiknél elteteted magad 100 évre, hátha feltudnak ébreszteni a hibernált állapotból, mint én a Windows Vistát :-)) - milyen módszerrel oldják meg.
Én arra tippelek, hogy egy sima hûtõszekrény (kutyaütõ fridzsider) az egész, csak a hûtõközeg nem nemtudommi, hanem folyékony nitrogén, így nem -4 és -18°C-ra hûl le az akármi, hanem mínusz 70 vagy 90 akárhány fokra.

Most érted, ugye!?
:-D

Wikin írják:
"Az alacsony hõmérsékletet szuperfolyékony héliummal mint hûtõközeggel éri el. A rendelkezésre álló hûtõközeg legalább három (jó esetben négy) évig biztosítja a szonda megfelelõ mûködését. Ezután a hélium elpárolog a világûrbe, a mûszerek felmelegszenek, és a küldetés véget ér."

...egy idõ után szobahõmérsékletûre melegszik, de megõrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hûteni vele?

Egyébként meg miért ennyire fontos ez a sufni-spermabank? 😄😄

Simán lehet vele hûteni, mert általában légköri nyomáson juthatsz hozzá egy vákuumos falú edényben (Dewar edény). Az elõállításához lehet, hogy a nyomással babrálnak valamit, ezt nem tudom pontosan - de a végfelhasználók nem így kapják.

A folyékony nitrogént nem is szabad szobahõmérsékleten lezárt edényben tartani, mert folyamatos forrásban van és az egyre növekvõ nyomás szétveti a tárolót.

Forrás közben hõt von el a környezetétõl.

Nem vágom. (sír)
Ha jól értem, akkor egy idõ után szobahõmérsékletûre melegszik, de megõrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hûteni vele? Mert erre használják.

azt azért vágod, hogy annyi hõt tud csak elvonni, amennyibe a préselése került. ennyi erõvel spray-os dobozzal is hûthetsz, legfeljebb nem -80-ra. a tartályban szobahõmérsékletû, csak kitöltve a nyomáseséstõl lészen hûvös. az viszont elpárolog... legalábbis ennek kéne történnie elméleti síkon.

használtan már 1 milla alatt is.

a folyékony N2-vel tényleg jókat lehet játszani, mi is sok elõadáson szórakoztunk vele. kár hogy a szakhéten lemaradtam a fagyiról.

egyszer CO2-vel töltött lufit hûtöttünk. aztán elkezdtem kézzel felolvasztani. havernak nagyon tetszett, odaadtam, õ meg addig szorongatta egy kézben, hogy kezdett megfagyni a tenyere. fájlalta is pár napig.

Jaaaj kedveském, szerencséd , hogy öreganyámnak szólítottál! Naaah...megyek a tikoknak ennyi annyi...

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Az aktív hõkamerák ilyen elven mûködnek, bár még nem kifejezetten konzumer árkategóriában (pár millától már lehet kapni kézi hõkamerát)...

AE
Pánikkeltõ vénasszony.

Ez így igaz. Volt lakótársam bemutatta a szupravezetõ lebegtetését, aztán miután maradt folyékony nitrogén, mindenféle anyagot beleraktunk - csupasz kézzel, és nem történt semmi baj. Leghamarabb a körmöm alatt kezdtem érezni, hogy azért baj lehet a dologból, de idejében kihúztam. Viszont alkoholt is beletöltöttünk a folyékony nitrogénbe. Olyan lett, mint a nagyon sûrû méz, hozzáragadt a kezemhez. Féltem, hogy viszi magával a bõrt, de azt is le tudtam szedni idejében.
smv
Tudtommal amikor hozzáér a bõrhöz akkor rögtön fel is melegszik annyira, hogy egy igen vékony légréteg jön létre a cucc és a bõr között. Persze gondolom ha sokáig tartod benne a kezed nem egészséges de elvileg ráöntheted a kezedre stb, nem lesz tõle bajod. (Persze nem próbáltam, csak így tudom😊)

Starcraft + Diablo III - esemve

A minap a Meissner-effektust mértük, és ahhoz le kellett hûteni a szupravezetõt. Mivel mi voltunk az utolsó mérõcsoport az évben, és maradt egy kis nitrogén, a laborvezetõ megengedte, hogy eljátszogassuk a maradékot 😄. Annyira nem kell tõle félni, jó móka 😊

annyira nem nagy dolog. Szilárdtestfizika laboron szoktunk vele pancsolni. Simán bele lehet nyúlni, meg öntögetni össze-vissza, ugyanis amint a bõrödhöz ér, forrni kezd, és egy vékony gázréteg alakul ki, ami nem engedi, hogy azonnal megfagyjanak a szövetek. Ha szétnyitod az ujjaid, simán kavargathatod kézzel. De ésszel kell csinálni, mert csúnya égési sérüléseket okozhat, ha beszorul vmilyen testhajlatba/ruha közé, vagy egy idõ után a gázréteg már nem elég megfelelõ védelem. De jókat lehet vele játszani.

Végülis nem ritka dolog a levegõ nagyrésze az..csak sûríteni kell.

A srácok a képen bátrak mert a lábára fröcscsscen és hopp amputáció.

Na a spermiumhoz sem túl egyenes az út az ûrtávcsõtõl. Csak nehogy valaki kiszámolja, hogy mekkora f... kéne ahhoz, hogy ezzel lõjük ki 😊
Különben pár spermium tárolásához nem kellene nagy edény.

na tessék:
"the actual cost tends to range between US$0.10 and US$0.50 per litre."

25 Ft/l. Nitrogéééééént vegyeneeeeek!!!!!
Nálunk, fogadni mernék, hogy jó nagy adó meg jövedék van/lenne ezen is.

Azért annyira nem gázos ez a N.
Ezek a betyárok tocsognak benne:

több adatot is leírhattak volna errõl a kütyürõl.. de a wikin akad 1-2 dolog
remélem talál majd néhány okosságot 😊
Hogy biztonságosan tudd tárolni 250 bár nyomáson, ahhoz kell egy nem túl olcsó többszörösen biztosított edény.

Ja és egyébként nem a folyékony nitrogén a drága, hanem a tárolásához, szállításához szükséges speciális edény.

Szerintem felejstd el - elég csúnya sérüléseket szerezhetsz.

Hol van ilyen folyékony nitrogén? Én vennék pár litert. Ja, és évekig elállna benne a cucc?
Évekkel ezelõtt olvastam, hogy van egy magyar spermabankos cég, amelyik kb. évi 70 ezer forintért tárolja a spermádat. Õk is ilyen folyékony N-es tartályokban õrzik a lényeget.
De akkor már egyszerûbb, ha az ember vesz két palackot ebbõl az olcsó termékbõl, és a spájzban magának tárol, nem? (Ugye, igen? :-)

Hát tesóm munkahelyén az optikai lencséket folyékony nitrogénnel tisztítják...lehet kapni tartályokban érkezik, és viszonylag hideg ha kivan nyitva. 😄D

250 bár körüli nyomáson tartják és 160-200ft literje úgyhogy nem olyan nagy hülyeség amit írsz! Viszont nem egészséges ha bõrrel érintkezik, mert égési sérülést okoz (fagyási de végülis ugyanaz elhalhat egy végtag is.)

KillerBee
Elterjedhetnének már a konzumer kamerákban is a folyékony héliummal hûtött érzékelõk és elektronikák. Kevesebb gond lenne a képzajjal. 😄

(Mielõtt beszólsz: csak poén volt.)

http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)

Ha ilyen baromi érzékeny, hogy hónapokat kell várni arra míg a fedelét kinyithatják akkor a pici ûr meteoritok, napszél, por miegymás, nem okozhat neki kárt?

Lovagolhatunk még egy kicsit ezeken a mondatokon, de minek. Egy hosszabb beszélgetés, vagy sajtótájékoztató esetén a legkompetensebbeknek is becsúszhat egy-egy ilyen kissé megcsúszott mondat. Inkább a riporter fellengzõs szenzációhajhászását mutatja, hogy épp ezt választotta ki. És sose biztos, hogy a riporter nem teker egy kicsit a mondaton, hogy "jobban üssön" egy picit.

De a lényeg az, hogy valószínûleg tényleg naggyon érdekes, naggyon új dolgokat lehet majd megfigyelni ezzel a mûszerrel.
Fel kellett lõni az ûrbe, különben a földön marad... <#idiota> Ilyen okosakat anno (Isten nyugosztalja) Knézy mondott.

<#zavart1><#zavart1>
Egyébként ezen a mondaton, hogy "Fel kellett nyitnunk a fedelet, különben nem látjuk az eget, ezért is volt különösen fontos ez az esemény" én is nagyot néztem 😄

"Fel kellett nyitnunk a fedelet, különben nem látjuk az eget, ezért is volt különösen fontos ez az esemény" - Ez egy igen jelentõég teljes mondat volt. Mintha egy politikus nyilatkozott volna. Remélem a professzor urat ezek után nem engedik túl közel a mûszerhez!

Sok sikert a küldetéshez, és szerintem fog szolgálni az obszervatórium pár érdekes újdonsággal!

"A fedél felnyitásának sikerét egy enyhe hõmérséklet emelkedés és némi rázkódás észlelése jelezte a földi irányítás számára. "

Ez aztán az egzakt tudomány. Mert megnézni, hogy rögzítenek-e valamit a statikus feketén kívül a rendkívül érzékeny mûszerek, biztos sokkal bonyolultabb lett volna. Bazz.