Felnyitotta szemét a Herschel
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
de ha pontosabb szám érdekel keress valakit, aki ott dolgozik.
Kara kánként folytatom tanításom.
Én meg arra lennék kíváncsi hogy az LHC -t mennyi Heliummal hûtik.
Szóval, nem értem, hogy ezek a spermabankosok, meg egyáltalán a kiroakármisek - (tudod, akiknél elteteted magad 100 évre, hátha feltudnak ébreszteni a hibernált állapotból, mint én a Windows Vistát :-)) - milyen módszerrel oldják meg.
Én arra tippelek, hogy egy sima hûtõszekrény (kutyaütõ fridzsider) az egész, csak a hûtõközeg nem nemtudommi, hanem folyékony nitrogén, így nem -4 és -18°C-ra hûl le az akármi, hanem mínusz 70 vagy 90 akárhány fokra.
Most érted, ugye!?
:-D
"Az alacsony hõmérsékletet szuperfolyékony héliummal mint hûtõközeggel éri el. A rendelkezésre álló hûtõközeg legalább három (jó esetben négy) évig biztosítja a szonda megfelelõ mûködését. Ezután a hélium elpárolog a világûrbe, a mûszerek felmelegszenek, és a küldetés véget ér."
...egy idõ után szobahõmérsékletûre melegszik, de megõrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hûteni vele?

A folyékony nitrogént nem is szabad szobahõmérsékleten lezárt edényben tartani, mert folyamatos forrásban van és az egyre növekvõ nyomás szétveti a tárolót.
Ha jól értem, akkor egy idõ után szobahõmérsékletûre melegszik, de megõrzi folyékony állapotát a nyomás miatt. De akkor hogy lehet hûteni vele? Mert erre használják.
egyszer CO2-vel töltött lufit hûtöttünk. aztán elkezdtem kézzel felolvasztani. havernak nagyon tetszett, odaadtam, õ meg addig szorongatta egy kézben, hogy kezdett megfagyni a tenyere. fájlalta is pár napig.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
AE
Starcraft + Diablo III - esemve
A srácok a képen bátrak mert a lábára fröcscsscen és hopp amputáció.
"the actual cost tends to range between US$0.10 and US$0.50 per litre."
25 Ft/l. Nitrogéééééént vegyeneeeeek!!!!!
Nálunk, fogadni mernék, hogy jó nagy adó meg jövedék van/lenne ezen is.
Ezek a betyárok tocsognak benne:
remélem talál majd néhány okosságot 😊
Évekkel ezelõtt olvastam, hogy van egy magyar spermabankos cég, amelyik kb. évi 70 ezer forintért tárolja a spermádat. Õk is ilyen folyékony N-es tartályokban õrzik a lényeget.
De akkor már egyszerûbb, ha az ember vesz két palackot ebbõl az olcsó termékbõl, és a spájzban magának tárol, nem? (Ugye, igen? :-)
250 bár körüli nyomáson tartják és 160-200ft literje úgyhogy nem olyan nagy hülyeség amit írsz! Viszont nem egészséges ha bõrrel érintkezik, mert égési sérülést okoz (fagyási de végülis ugyanaz elhalhat egy végtag is.)
(Mielõtt beszólsz: csak poén volt.)
http://magyarorszag21.blog.hu/2009/04/16/p1069869 \"Terrorists may attack the open society, but only governments can abolish it.\" (The Pirate Party)
De a lényeg az, hogy valószínûleg tényleg naggyon érdekes, naggyon új dolgokat lehet majd megfigyelni ezzel a mûszerrel.
Egyébként ezen a mondaton, hogy "Fel kellett nyitnunk a fedelet, különben nem látjuk az eget, ezért is volt különösen fontos ez az esemény" én is nagyot néztem 😄
Sok sikert a küldetéshez, és szerintem fog szolgálni az obszervatórium pár érdekes újdonsággal!
Ez aztán az egzakt tudomány. Mert megnézni, hogy rögzítenek-e valamit a statikus feketén kívül a rendkívül érzékeny mûszerek, biztos sokkal bonyolultabb lett volna. Bazz.