33
  • grobs
    #33
    A Net Applications mérésében nagyon-nagyon lassan nő az FF részesedése, mert ez főleg olyan lapokat mér amiket munkahelyről néznek az emberek.
    Gyakorlatilag amióta létezik böngésző azóta ingyenes volt a legjobb. Ez soha sem a közvetlen pénzről, hanem a technológia irányításáról szól. Az MS azért nem töri magát annyira mint tehetné, mert a cégeknél az IE6 időszakában bebetonozta magát. Ezért ilyen magas az IE6 használata ma is. Anno renegeteg céges lapot erre készítettek el. Egyszerűen semmi nem jelenik meg ha FF-fel nézed, és bug-os, használhatatlan ha magasabb verziójú IE-t használsz. Próbáld meg pl. MS-CRM hivatalosan web-esnek nevezett felületét csak megnézni FF, vagy Opera alatt ... használni meg sem próbálhatod, mert semmi nem fog működni (ha egyáltalán látsz valamit). Rengeteg céges lap ugyanígy működik. Emiatt a cégek nem dobhatják ki az IE6-ot, illetve nagyon-nagyon óvatosan válthatnak magasabb verziójú IE-re ahogy a bug-okat a fejlesztők javítják ... de ez sokszor egy-egy modul teljes újraírását jelenti.
    ASP.NET-et nagyon sok cégnél használják, és az ilyen lapokat általában nem érdemes IE-n kívül mással nézni. Erről szól a böngésző. Adok drága (de nem rossz) fejlesztő eszközöket ami együttműködik egy általam fejlesztett infrastruktúrával, és mivel van böngészőm ami többé-kevésbé megjeleníti az egyéb lapokat, mondhatom, hogy én csak ezt támogatom. A cég pedig rábólint az egészre, mert nem gondol bele, hogy 10 év múlva mi lesz amikor még mindig ezt a programot kell használni. Mert egy normális szoftvert nem 1-2 évre írnak.
  • gothmog
    #32
    Nézd így: Ahogy egyre nagyobb teret nyernek a webes alkalmazások, rövidesen igen sok pc-n a böngésző lesz az egyik legalapvetőbb szoftver. És aki nincs hozzákötve az internet explorerhez, az a windowshoz sincs hozzákötve. És az már kényelmetlen tud lenni. Ne beszéljünk az összes felhasználóról, csak mondjuk az 5%-ukról. Szerinted hogy érintené ez a microsoftot?
  • Mr. Perfect
    #31
    Most őszintén miért érdekelné az MS-t, hogy az egyébként teljesen ingyenes web böngészője hogyan teljesít? Max a presztizs miatt amúgy meg tök mindegy nekik, mivel hasznot nem hoz.
  • JL666
    #30
    itt meg a magyar 3,5 rc1
  • Gerygrey
    #29
    Most az IE-t fikázzák és hiába fejlesztenék/javítanák tovább az FF szintjére, ugyanúgy nem használná már szinte senki, mint a Vistát.

    Ez így van, de teljesen logikus. Ha megszokom a BMW-t, miután átültem egy Suzukiból, akkor nekem hiába mondja bárki hogy az új Suzuki majdnem olyan jó már, mint a BMW-m, nem fog érdekelni. A Suzukit azért cseréltem le, mert egy szar volt, de ha megszoktam a kényelmes autót, minek próbálkozzak egy "állítólag majdnem olyan kényelmes" verdával? Az IE mint brand leírta magát végérvényesen, és elnézve a nyolcast, nem nagyon igyekeznek MS-ék behozni a lemaradást.
  • Gerygrey
    #28
    El se hinnéd, mennyi embernek jók a beépített cuccok, megveszi a laptopot előtelepített windows-zal és használja

    Én nem egy "egységsugarú" júzernek telepítettem már Windowst, a hálózat beállítása után első a Firefox telepítése. Hidd el, hogy az átlagfelhasználó is tudja értékelni hogy le tudja tölteni a Youtube-videót és ki tudja szűrni a reklámot, stb. Csak korábban azért használt IE-t, mert nem tudta hogy a FF ezeket is tudja. Eddig még senki nem panaszkodott, hogy miért nem az IE-t "tettem fel" (mert sok felhasználó amúgy nem is tudja, hogy az IE a Windows része, azt hiszik az egy külön program amit fel lehet rakni mint a videólejátszót meg a többit amit kap)

    Az IE8-nak van egy tagadhatatlanul jó funkciója, ha befagy vagy elszáll a lap, akkor nem döglik le az egész böngésző. Ezt a FF nem tudja, elszáll az egész.

    És azt tudja az IE8, hogyha elszáll most a böngésző miközben már elég sokat gépeltem, akkor újraindítás után itt lesz a félig megírt hozzászólás?
  • DjDano
    #27
    Ennek örömére megjelent a Firefox 3.5 RC1 vigyétek, egyétek:

    Mozilla Firefox 3.5 RC1
  • djw
    #26
    talán a google tudna közzétenni hiteles felmérést...
  • Ferrer
    #25
    Én is Firefoxot használok, de nekem nem nőtt annyira a szívemhez, mint előtte a Mozilla. Azt imádtam, persze ma már nem tudnék meglenni a pluginek meg ez jópofa url sori előzménykeresés (akárhogy hívják) nélkül. De a "nagy állat" Mozilla után nem értettem, miért állnak át az emberek a kis tűzrókára.
  • gkalcso
    #24
    Azok után, hogy win update-en keresztül tolják le a 8-ast olyan gépekre is, amelyekben 256 MB memória van, nem csodálkozom az eredményen...
  • xNoodlex
    #23
    "Most az IE-t fikázzák és hiába fejlesztenék/javítanák tovább az FF szintjére, ugyanúgy nem használná már szinte senki, mint a Vistát."

    Itt a szinte senkit arra értem, aki már áttért FF-re..
  • xNoodlex
    #22
    "Akkor faszság amit írsz, hogy elképesztő."

    Szerinted.

    "Nem a fikázás miatt jut előrébb a Firefox"

    Ezt én nem is írtam, de ha pl. M$ böngésző nélkül fogja kiadni az új op rendszerét az ember pedig hallja/látja, hogy fikázzák az IE-t sose fogja feltenni a gépére. És ott van a Vista esete. Pusztán mert g33kek fikázták egymás között a "Pistát" senki nem is vette meg, holott SP1 óta semmi baja az OS-nek és hogy, hogy nem, még most is alig használja valaki. Most az IE-t fikázzák és hiába fejlesztenék/javítanák tovább az FF szintjére, ugyanúgy nem használná már szinte senki, mint a Vistát.

    (még erre írj te is valami idézgetős reagálást, aztán fejezzük is be, mert most semmi kedvem erről vitatkozni)
  • Cat 02 #21
    Hja, külön process-ben fut minden lap, de itt is tervezik már.
  • gothmog
    #20
    Valójában nem a százalékok a fontosak, hanem a trend. Megjelent az ff első kiadása, és azóta folyamatosan növeli a részesedését. Nem gyorsan, lehet hogy csak havi 1-2 tized százalék. De ez töretlen. Észbekap a ms, összehozzák az ie7-et, a ff növekszik, az ie csökken. Még jobban rágyúrnak, kiadják az ie8-at, a ff növekszik, az ie csökken.Kiadnak egy új ff-ot, a ff még jobban terjed, az ie8 még gyorsabban csökken.
    Márpedig egy ilyen statisztika aggasztóan tud hatni. És még a szokásos "megveszem kilóra"-trükköt sem tudják bevetni a GPL licensz miatt.
  • torcipepe
    #19
    nemide
  • torcipepe
    #18
    na az én angoltudásomon kiverte a biztosítékot az oldal
  • torcipepe
    #17
    nekem ebben az egészben az a meglepő, hogy még ie6-ot is rengetegen használnak, pedig az ie8 már az illegális windowsra is felmegy kötelező frissítésként. nem úgy mint annó a 7, hogy csak arra, ami megfelelt az eredetiség vizsgálaton.
    az M$ alapból így adta ki, mert már biztos nekik is elegük volt abból, hogy 66 böngészőre kell optimalizálni.
  • Lost Lont
    #16
    Meg azokra a lapokra is ráférne, ahol az egész honlap flesből van, mert ha még egy reklám is csak úgy szívja az áramot, akkor mit várunk egy egész honlaptól? (feleslegesen)
  • dara
    #15
    A flespléjer alapból egy nagyon nagy rakás fos, ráférne egy totális újraírás. Irreális pl a hw igénye.
  • tomcsa4
    #14
    Ezt a Chrome is tudja, ha jól emlékszem. Nagyon hasznos, de szerintem lekoppintják majd (remélem). :)

    Ugye za IE8 lapokat külön külön sandboxba teszi. Tisztára olyan, mint a Windows7-nek az a tulajdonsága, hogy be leeht kapcsolni vinyókra/partíciókra azt, hog minden írási műveletet sandboxan hajtson végre, azaz látszólag csak, majd gép kikapcskor visszaállítja.
  • vmiki88
    #13
    huuuu mi lesz itt ha kijön a végleges Firefox 3.5 ^^
  • Justil
    #12
    télleg, de az új rókában külön szállal lesznek már kezelve az egyes tabok, vagy rosszul tudom?
  • DjDano
    #11
    Ez a cikk a legjobb ellenérv az EU IE nélküli Windows követelésére!
  • raingun
    #10
    Az IE8-nak van egy tagadhatatlanul jó funkciója, ha befagy vagy elszáll a lap, akkor nem döglik le az egész böngésző. Ezt a FF nem tudja, elszáll az egész.
  • Reg5
    #9
    Az Opera 10-ben már van(lesz) helyesírás ellenőrző. Nálam semmi baj a flashekkel, legújabb van fent mind megy hibátlanul.

    2 napja próbáltam feltenni az IE8-at, de nagyon nem akart felmászni. 3-szor próbállkoztam, de ha nem hát nem.
  • Charybdis
    #8
    "Egy másik cég, a w3schools.com statisztikái arra mutattak rá"

    Jaj ne, könyörgöm!!!!!!!!! Az csak a w3schools.com statisztikája, amit scak webfejlesztők látogatnak!!!! Egyetlen egy weboldal statisztikája, amit egy bizonyos csoport látogat csak, ezt miért kell mindig felhozni példakánt?? rohadtul nem reprezentatív.

    Eleve a cikk címe is megtévesztő, csak a második bekezdésben van szó róla, hogy ez németországi adat. Utána meg káosszá fajul a cikk, először ugye jön ez a w3schools.com hülyeség, utána a Net Applications felmérés, majd a a kettőt összehasonlítja a cikk (!!!). Mi értelme van egyetlen honlap statisztikáját összehasonlítani egy globális, reprezentatív felméréssel?
  • Cat 02 #7
    Igazából Firefox is az add-onok miatt népszerű, ez a többi böngészőben nem nagyon van meg (se IE, se Opera, se Chrome).


    Firefox meg 3.5-tel nagyot fog robbantani :)
  • NEXUS6
    #6
    Teljesen jogosan nyomul.
    Egy darabig áttértem az Operára, de sok helyen sokkal fapadosabb. Nincs benne alapból magyar helyesírás ellenőrző meg ilyenek, még ha közben egy csomó felesleges mütyürkét is lehet hozzá letölteni.

    Aztán a flespléjer legutóbbi frissítése be is tett neki, azóta egyszerűen nem játssza le az ilyen cuccosokat. A FF túlságosan elkényelmesített lusta voltam újratelepíteni, vagy megkeresni a hiba okát, inkább visszatértem a rókához.
  • Narxis
    #5
    Akkor faszság amit írsz, hogy elképesztő. Pusztán mert g33kek fikázzák egymás között(jogosan) az IE-t, attól ha valakinek megfelel a célra azt fogja használni. El se hinnéd, mennyi embernek jók a beépített cuccok, megveszi a laptopot előtelepített windows-zal és használja. Sokan azt se tudják mi az a tűzfal, az antivirust már legtöbben tudják mire való, de letöltik az első ingyenes alkalmazást és kész.

    Nem a fikázás miatt jut előrébb a Firefox hanem mert sokaknak bevált. Mivel Mozilla-nak nincs saját op. rendszere ezért a felhasználóit ösztönzi arra, hogy reklámozzák a böngészőt, nem tudja mibe beépíteni mint M$. De ha én átmegyek szomszéd janihoz, hogy próbálja ki, nem biztos, hogy megmarad a Firefox-nál ha nem tetszik neki. Simán visszatér IE-hez ha neki az jobban tetszik.
  • ADAMEX9
    #4
    IE tényleg nem e legjobb.
    Firefoxben van rengeteg hasznos és kényelmes kiegészítő.
    Az Ad-Block egy hatalmas előny! Nem csak a reklámokat blokkolja, de a kereteket is lehet. Például a myVIP alján lévő reklámcsíkot, vagy az ATW-s oldalak reklámcsíkját felül. Így nem foglalnak egy pixelt sem el a hasznos felületből.
    Google Preview: a találatok elé kiteszi a weblapok screenshot-ját, így könnyeb rábukkanni a ténylegesen keresett oldalra.
    Szóval rengeteget kéne fejlődnie az IE-nek.
  • moikboy
    #3
    Így van, egy tabula rasaval többre menne a Microsoft.
  • xNoodlex
    #2
    Szerintem már teljesen mindegy, hogy mit csinál, mert ha tovább is fejlesztené olyanra vagy jobbra mint a Firefox, az IE fikázása ugyanúgy megmaradna és tovább csökkenne a részesedése. Ez kb olyan mint a Vista, aminek megjelenésekor valóban voltak próblémái, de az SP1 megjelenése egy teljesen jó OS mégis mindenki szapulja, mert az első tapasztalat alapján ítélkezik még most is vagy csak egyszerűen mindehol azt hallotta, hogy mekkora egy szar az egész és ő is ezt mondogatja.
  • Taybore
    #1
    Nem véletlen az alternatív böngészők térhódítása a Windowsokba integrált IE-hez képest egyre nő. Sok minden hiányzik az IE-ből, ami hasznos és/vagy kényelmes, illetve biztonságos. (Plug-inek, testreszabhatóság...)