Munkanélküliség

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

immovable
Az az igazság, hogy az átlag melót végzõk, minimálbér közelében keresõk nagy része nyugaton is ugyanúgy egyik napról a másikra él mint itthon.

Ez jól hangzik csak nem igaz.
Qwerty4
Az lehet, de ezeknek az országoknak abban van nagy elõnyük, hogy nincsen akkora államadóságuk (MO-nak a legnagyobb az éves GDP-hez visoznyítva, lassan 80 százalék, és hol van még a vége?), nagyobbak a bérek, több a megtakarításuk (term. nem Romániára meg Bulgáriára értem).
MO-on a szociális ellátás is veszélyben van a nagy adósság miatt.

Szerintem nyugodtan irigyelhetjük nyugatot.Ott a visszaesés sem azt jelenti a valóságban, mint itt. 😊

Qwerty4

GregSB
Ez egy nagyon szép sztereotípia, csak nem igaz.

Amennyivel többet keresnek kint, legalább annival drágább is az élet. Ezt tapasztalatból mondom, éltem kint az alábbi felsorolt országok egyikében.

Sok magyar megcsinálta, hogy kiment, és félrerakott havi €700-1000-t valóban. Én is ismertem ilyenket. Tudod hogy csinálták? Összeköltöztek 4-5en, vagy többen(!) egy pár szobás albérletbe, szétosztották az albi díjat + rezsit, szinte soha nem jártak el szórakozni és dolgoztak mint egy robot. Meg is lett az eredménye, pár év alatt több millió Ft-ot takarítottak meg, de milyen áron? Itthon Te így szeretnél élni? Mert ezt én inkább munkatábornak nevezem, nem életnek.

Az az igazság, hogy az átlag melót végzõk, minimálbér közelében keresõk nagy része nyugaton is ugyanúgy egyik napról a másikra él mint itthon.

Marci0115
hát ez a video beszurás nem megy nekem:S sorry a nagy sorokért

Nem az számít ki mit dolgozik, hanem az, hogy végzi el a munkáját.
Álatlánoságban irtam, nem személyeskedni akartam, inkább olyanoknak szántam a hsz-emet akiknek semmi köze nem volt még a vasas szakmához és úgy akarnak elhelyezkedni benne.
Marci0115

Marci0115

hát igen ezek a munkakerülö réteg, mondjuk havi 200-300 ezer segélyért ki menne el mellette dolgozni?

"Akinek nem inge" alapon. Én is falusi vagyok 😊
Arra céloztam, hogy miután ingyenes (értsd: mi adózzuk össze, MERT megszavaztuk) a felsõoktatás, a nagyobb lóvé reményében minden jöttment fõsulira, egyetemre megy, kevés az országban a szakmunkás, az ilyen munkahelyekre viszont "túlképzettség" miatt a diplomás okostojásokat nem veszik fel.

Ez egy igen hülye helyzet: Senki sem akar munkás lenni, mert vezetõként többet kereshetne, ha lenne munkás, akit vezethet... de nincs, mert a nép kimondta, hogy továbbra is járjon mindenki egyetemre, szerezzen diplomát, és vigye csõdbe az országot.
Igen, Magyarország gyõzött.

Molnibalage
Tudom, hogy nem ebbõl áll. Gépészmérnökként van azért fogalmam a heggesztésrõl.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

autoszimulator
volt rá példa nem is egyszer, nem is egy forrásból, sõt sajna még mellénk is idekerültek MAJDNEM. de hálisten a ház régi tulaja sem szerette volna a régi kedvencék ezek kezébe adni. de ettõl még bármikor bárhova odaköltözhetnek, és itt most nem a putrisokról beszélek, hanem igényesebbekrõl, de ettõl nem várja õket az ember jobban, mert:
- mániájuk lovakat tartani->büdös
- hangosak
- nagy a rokonság, akik már nem feltétlen jól szituáltak

.: mobilize.hu :.

Franciaország, Belgium, Írország, Spanolyország: csak annyi a külõnbség, hogy amíg õk megvannak fizetve amikor dolgoznak, akkor sporolás nélkül félre raknak minnimum 700 eurot havonta, aki dolgozott legalább öt évet az beleszarik a válságba elvan otthon.
Magyarországon eddig is hónaptól hónapig élt az emberek többsége, most válságban még szarabb a helyzet.
Nem akarják külföldön elhinni, hogy mennyit keresnek a magyarok otthon, azt hiszik, hogy szopatjuk õket amikor megmondjuk a frankót.
Sadist
Elég valószínûtlen, hogy a 20 millás családi ház mellé egyszercsak odaköltöznek a brazilok.
Aki a megtakarított több millióját nem ingatlanba fekteti, annak azért el kéne gondolkoznia, hogy mennyit is fizet ki albérletért fölöslegesen.
Azért ingatlan, mert tartja az értékét, késõbb ha nem kell, eladhatod közel ugyanannyiért, mint amennyiért vetted. Vagy kiadhatod albérletnek, és abból már könnyebben fizetheted a saját albid akár az ország túlsó végében is.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

GregSB
Csak halkan szólok, hogy szlovákoknál nagyobb a munkanélküliség most mint nálunk, és nem is fog javulni.

És a nálunk lévõ arány (sajnos) teljesen átlagos a térségben.

EB adatai és elõrejelzése.

Ha ráklikkeltek egy országra, akkor a középsõ, "Unemployment" adatot kell nézni. Ahogy látható, jövõre tovább fog nõni (nálunk is) a munkanélküliség 😞

De mondom, ez a 8-9% jelenleg az EU átlag. Sok nyugati ország ránkver, pl: Franciaország, Belgium, Írország, a legdurvább viszont Spanolyország, ott jövõre már majdnem 20%-os lesz :S

Nem az számít ki mit dolgozik, hanem az, hogy végzi el a munkáját.
Ne foglakozzál vele újreg valószinûleg még nem dolgozott életében egy percet sem.
veszelka
budán nem ilyen hülyék laknak, inkább csepeli.

Mostanában mindenki hegesztõ akar lenni (kömûves, szakács, ács stb) csak 1 dolgot felejtenek el ezek az emberek, hogy nem abból áll a hegesztés, hogy megnyomom a gombot és szépen világít, a bajok akkor szoktak elõjönni ezeknél az embereknél amikor vizsgált varratokat kell csinálni, a papirt azt persze megszerzik az ecsedi piacon féldisznóért, nem is az lenne a probléma, hogy nem tudnak ezek az emberek hegeszteni, hanem az, hogy szaréhugyé válalnak munkát és ezzel leviszik az órabéreket, a szakemberek meg bõnyállal beszopnak, és csak akkor lesz jobb a helyzet, amikor a válalkozó is rájön, hogy az olcsó mukaerõ nem tudja elvégezni azt a munkát mint amit szakember.
2,5 féle dolgozok külföldön, de már engem/minket is fenyeget a fõnõkünk azzal, hogy hoznak olcsóbb munkaerõt a helyünkre, idáig csak azért nem jött össze a mutatványa mert a külföldi fõnõk nem igazán cserélne le minket.
Erre még az jön rá, hogy a fõnökömnek halovány fingja nincs errõl a szakmáról, nála csak emberek vannak, az utolsó alkoholista is ugyananyit ér neki mint egy szakember aki nála dolgozik több mint 5 éve, és hogy miért dolgozunk még neki ? kényszerbõl, ha le akar számolni az ember akkor a havi fizetése ugrott, amit aztán perelhet miután minimálbérrel vannak lejelentve az emberek.
Addig amíg magyarországon több pénzt keres az aki egy darab vasat sem rak arrébb mint aki napi 12 órát dolgozik, és a 20. alválalkozó végzi el munkát addig nem lesznek normális bérek.
Sadist
Azoknak a szõlõaszaló jómunkás embereknek köszönheted, hogy naponta van kenyér az asztalodon, és hétvégente bebaszhatsz az ostoba pesti haverjaiddal, hülyegyerek.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Rockynhooo
Amíg faternál brazil volt a szomszéd semmi féle papírt nem hozott oda 😄 pedig építkezett meg a mi falunkba szögelt ezt azt 😄

\"Az a baj Ogli-G annyira gengszter mint a tekn?sbékám!\"

a kommentek is jók 😊
sz4bolcs

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

immovable
+z
immovable
De egy dolgot érdemes minden körülmények között szem elõtt tartani. Képez tartalékot amit folyamatosan növelsz. Ki tudja mikor lesz rá szükség, illetve 30 évesen üres zsebbel nehéz neki kezdeni a nagybetûs életnek. 😊
sz4bolcs
Én hiszek abban, hogy bármilyen vad harcos nép legyen az a viking, azért lehet velük békében létezni, és ha kell, nevelni õket, ha már odaköltöztek a békés földmûves mellé.
Azért vikingföldre én sem szívesen költöznék.

Másrészt nem tudom hogy hogy van ez, de amikor nálunk a szomszédok elkezdtek építkezni, elõbb aláírtam egy papírt, hogy beleegyezek, hogy a szomszéd telken házat építhetnek.

immovable
Jól teszed. Ez jó terv. 😊
Qwerty4
Hát igen, így van ez.
Amíg nem történik radikális változtatás egyre több lesz a munkanélküli, a nyomorult és az állam is becsõdöl, aztán még több lesz a baj.Hiába vonják meg az emberektõl jelenleg a juttatásokat, attól még az államadóság is tetemes marad, a lakosságnak sem lesz jobb, sõt rosszabb.Ördögi kör.

Qwerty4

Rockynhooo
Szerintem a 20as évei elején az embernek még nem kell letelepednie. Fogalmam sincs még ,hogy hol szeretnék élni majd 30 éves korom után , kiakarom magam probálni külföldön is , meg akarom nézni Pestet milyen ilyen téren meg mondjuk egy két dunántúli határszéli nagy várost. Aztán majd a 3. X fele eldöntöm mi legyen.

Slayerboy
Ne értsd félre, nem akarok beleszólni. Nekem az tök szar érzés lenne, hogy mikor eljüvük az albérletbõl, hogy kezdjek vmit és akkor elgondolkozok, esetleg összeszámolom, hogy mennyi pénzt fizettem az albérletért, és majdnem ugyanúgy állok, mint amikor albérletbe költöztem. Persze, ez sokmindennel így van, de én így érezném. Persze utána ugyanúgy el lehet kezdeni egy vállalkozás vagy vmit, de kezdõ tõke nélkül az sem fog menni. Sajnos nem úgy van már, mint régen, hogy az átlag fizetésbõl élõ ember is önerõbõl vagy minimális segítséggel szerezni tudott egy lakást... és nem kellett húsz évig gyûjtögetnie rá. :S

Voltam zárás előtt. _______________

SötétBarom
Mi pl kisebb adóterhek mellett halálbiztos, hogy alkalmaznánk még minimum egy embert teljes munkaidõben, és egyet félben. Jelen állapotok mellett meg van oldva családon belül..

ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ

SötétBarom
<#eljen>

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

Qwerty4
Persze, de ez is az adózással összefüggõ dolog, megfullasztja a magyar kis és középvállalkozókat, akik rengeteg munkahelyet teremthetnének.
Ami a lényeg, több külföldi befeketetõ is kellene (persze jó alkuval jöjjenenek ide és ne rabszolgaként kezeljék a magyar dolgozót + az államnak és a társadalomnak is jövedelmezõ legyen az itt léte) és még több kis, középvállakozóra van szükség, magyarokra, akik sehova nem viszik el a bevételeket.
Ehhez persze munka és munkáltató barát adózási rendszerre van szükség. 😊

Qwerty4

SötétBarom
De most õszintén: megveszed álmaid takaros házikóját, telekkel együtt mondjuk 20 milláért, és rá 2 évre mellédköltöznek északi barátaink, és a két szomszédos ház kiváló viking szentély lesz. Szted mennyit buksz ezen a mutatványon?

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

Slayerboy
Igen, ez igaz. De nem kell félni a komolyabb dolgoktól. Próbálkozni kell. Mert ha hazamész, akkor megint ott tartasz mint elõtte. :S Vagy nemtom...

SötétBarom
Nekem pedig már évek óta megfelel 😊 Ez a hónapról hónapra dumát nem úgy kell érteni, hogy centizek keményen, tehát voltam nyáron nyaralni, tavasszal Párizsban, van autóm, szoktam sörözni is (heti 1x-2x minimum), ráadásul van egy kutyánk is 😄 De nem nem nagyon tervezek elõre, és nincs megtakarításom, max annyi, ami épp az aktuális dolgaimra kell.. Mondjuk már 23 vagyok, szal lassan illene már valami tervvel elõállnom, de nem akarom elkötelezni magam semmilyen irányba.. Nyilván a legtöbb ember szerint én vagyok a hülye, de ez van. Én se szólok bele, hogy más hogyan él. 😄

Csabesz6
Nem szeretnék kimondott hegesztõ lenni, de késõbb nem bíznám másra az autók lakatolását.

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Rockynhooo
jó az az albérlet. én is vagy két haverral szeretnék lakni vagy egy csajjal 😄 és akkor már osztódnak a dolgok. ha minden bukik akkor meg haza lehet jönni szülõkhöz.

sz4bolcs
"és ha mindkét szomszédom svéd lesz..." <#idiota><#hehe><#hehe>

Slayerboy
És addig hónapról hónapra élsz?:/ Nekem ez bizonytalan lenne..

SötétBarom
Én konkrétan azért vagyok albérletben, mert NEM egyedül élek, és az 52nm-es panel kicsit szûkös volt. Albérlethez nem kell önerõ, nincs felelõsség, nem kell paráznom az adóváltozások miatt, nincs árfolyamkockázata, és ha mindkét szomszédom svéd lesz, akkor fogom magam és elköltözöm.

Ha pedig egyszer oda jutok, hogy esetleg vállalkoznék, akkor lehet, hogy jól fog jönni, hogy nincs már alapban egy 10 milliós tartozásom..

Slayerboy
Hát igen.. azért is írtam, hogy ha megteheti az ember.. :/

SötétBarom
:/ Így mondjuk nehéz. Mindenesetre sok sikert az élethez 😊

Molnibalage
Nem áll olyan szinten egyelõre a nyelvtudásom és talán soha nem is fog..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

sz4bolcs
Jó, de akkor megint az van, hogy viszonylag közelben kell állást találni, amivel az ide irkálóknak sok gondjuk van.

sz4bolcs
Mo.-n bármit lehet mondani a segélyre, csak azt nem, hogy ellenösztönzõ lenne.

Slayerboy
Vagy pedig dolgozol 20 évet, meglesz a pénz a lakásra, belépsz és örömödben meghalsz szívrohamban 😄😄

Slayerboy
Figyelj.. manapság szerinted önerõbõl lehet lakást venni? Nem.
De az miért jó, hogy elmész albérletbe, hú de fasza egyedül élek, csaképp hónapról hónapra, és 25-én már nincs mit enni. És semmivel nem leszel elõrébb, amikor kezdeni akarsz magaddal vmit, mert ugyanúgy mész el onnan mint ahogy odamentél.. pénz nélkül.(Aztán meg belegondolsz, h mennyit fizettél a lakbérért és ugyanott tartasz mint elõtte.) 1 lépés elõre 2 hátra..

SötétBarom
Hitelt felvenni viszont szuper, nem? Az albérletnek van egy olyan tulajdonsága, hogy bármikor otthagyhatod, mint eb a szarát. Ha eszembe jutna felvenni 10-15 milló hitelt, az halálbiztos hogy nem lennék akkora ökör, hogy lakásra költsem.. Bár kinek-mi..

SötétBarom
Ezzel nem fogok vitatkozni, napról napra élek én is, nincs megtakarításom, csak próbálom jól érezni magam.. Lesz ami lesz..

Másrészt:

Kell egy ember, egyedül nehéz megélni. Az azoknak mûxödik maximum, akik nyertek/örököltek/stb. Ha van egy társad, akivel össze tudsz költözni, rögtön nem olyan borús az összkép.. Én mondjuk egy képzetlen faszkalap vagyok, szal nem tudok érdemben nyilatkozni, de a helyedben mindenképp külföldön próbálkoznék..

Slayerboy
Szerintem az albérlet elég hülyeség. Fizetsz, de sehova nem jutsz. Érdemesebb (ha megteheti az ember) otthon maradni szülõknél 1-2 évig közbe melózni. Így félre tehet az ember 1 kis pénzt és talán még a szülõket is tudja segíteni. Persze most a pályakezdõ fiatalokra gondolok. 😊

Molnibalage
És is errõl beszélek már régóta. Évek óta krónikus hiány van szakképzett hegesztõbõl egész Európában. Többet keresnek, mint egy kezdõ mérnök. Sokkal.

Molnibalage
Áramlástechnikai gépészmérnök. Albérlet alsó hangon havi 50k, még egy patkánylyuk estén is. Erre jön a rezsi ami alsó hangon 15k + kaja ami még egy 15k, ha van cafeteria a cégnél. Ez 80. Akkor kell még bérlet (autó nem játszik) és még net elõfizetés. Igen hamar 100k. És akkor még nem voltam sehol szórakozni. Nem élek nagy lábon, de ha csak heti 1 randi vagy sörözgetés van az is havi 5-25k.

És akkor mi jut így a jövõre? Semmi...