164
-
CyrSyS #84 Egyetértek! -
roliika #83 MS szerverének legújabb verziójában meg van grafikus konzol..na az a durva. :DDD Kattingatós beállítós és konzolnak nevezik....brrrrr.
MS szerver korlát amúgy 64 giga ram. Namost kiadni ilyen korláttal egy rendszert és szervernek nevezni hát nem tudom...ezért is mondtam hogy vicc. -
bvalek2 #82 Nem tudni nem bűn, én tudatlan vagyok windowsban, fizikában is sokmindenben, főleg a statisztikus fizika nem megy, de mégsem járok statisztikus fizikai fórumokra fikázni, hogy milyen vacak.
Ne aggódj, akiknek szólt, azok régi motorosok. Volt akinek megpróbáltam szép szóval segíteni, akkor is, amikor csak fröcsögött. Ha nagy ritkán jön egy Linuxos hír, ide jönnek kiengedni a gőzt. Nem tudom felfogni ezt az IQ komplexust, az embert más is érdekelheti, nem kell informatikai területen bizonyítani. Fejthetnének keresztrejtvényt is, de neeeem, inkább itt dühöngenek.
Tudom, rólam is elárul valamit, hogy felvettem a kesztyűt, de zavar hogy valótlanságokat állítanak valamiről, ilyen alpári módon. -
roliika #81 Középiskola jutott eszembe erről és a tipikusan begyöpösödött tanár.
Fiam, nem jóó a feladatmegoldásod mert nem azzal a képlettel számolták ami a könyben van.
Miért használsz más jelölés rendszert mikor azt még nem tanultuk(már ki..én, vagy ő...). Honnan vetted ezt a képletet mikor ilyen ninsc és az eredmény csak közelítő érték...stb...tehát csak az van ami a könyvben van..könyvet meg ilyenek írnak mint te..Istenem... -
CyrSyS #80 Amúgy igazad van abban hogy egyre több az olyan ember aki ha levizsgázik programozás tantárgyból 2-esre akkor ő tud programozni. A szaktársaim többsége ilyen volt. Fogtam a fejem a beszólásaikon. Egy szaktársam lány leállt velem vitatkozni a RAID miatt, mondta a lézerkard elhajlítós baromságait és a végén kinyögte hogy ezt azért tudja mert átment "Operációs Rendszerek III" tárgyból. Értelmes mosolyommal csak annyit mondtam neki. "Ok köszi." Azóta nem beszéltem vele. Kerüljenek az ilyenek mert bizony rosszul vagyok tőlük.
Az biztos hogy a linux egy olyan világ ahova én csak a haladó informatikusokat engedném be pont emiatt. Ha valaki feltelepít egy linuxot és megismer pár programot, hajlamos lesz köreiben terjeszteni hogy én értek hozzá. De egy particionálást nem tudna konzolból megcsinálni. Továbbra is azt állítom hogy az igazi linux a konzol és nem a GUI (leszámítva a grafikakényszer alkalmazásokat és igényeket). Aki úgy írja a parancssorokat mint ahogy lélegzik na ott kezdődik valami.
Egy történet: Egyik programozás tanáromhoz mentem fel az irodájába hogy írja be a vizsgajegyet. Gép indít, Fedora indul, konzol indít, zongorázás (jó kis Mozart volt :P) és közli be van írva. EHHH. Én meg ezt klikkel csinálom meg. Hát engem lenyűgözött. Erősen sugárzott belőle hogy igen vágja... Sztem még kávét is konzolba főzi meg. Na ez igen! -
roliika #79 Forgó feketelyuk térideje meg überlol. Ha lesz időm végigolvaslak..de olyan dolgokra írsz fel itt egyenleteket ami egyrészt nem bizonyítható, másrészt számos más teória létezik amit egyáltalán nem veszel figyelembe. -
roliika #78 Én pusztán tényeket közöltem amit 3 nap linux desktop használatként tapasztaltam. Nem én használtam, viszont a jelentkező és valós problémákat nekem kellett megoldani.
Mindazonáltal megemlítettem, hogy szervernek jó, valamint cél gépekre cél feladatokra. Tanulj meg önkritikát gyakorolni, valamint szöveget értelmezni, ha már egyszer tanár vagy (sajnos).
Ui.: csodásak a könyvedben ezek a számítási mátrixok (mintha Egelyt látnám), de azért remélem tudod, hogy Einstein tévedett. -
CyrSyS #77 Vagy úgy! :) Fizika-számtek szakos tanár! Na így teljes a kép akkor. Ha a #74-es hozzászólás is nekem szólt akkor csak annyit tanácsolok ne menj tanár-nak dolgozni. Nem a tudás probléma miatt hanem a rögtönzött kritikai hajlam miatt. Mint írtam hogy itt a betűkből nem megállapítható pontosan hogy tényleg dinnye-e az illető. Csak a több oldalról érkező azonos kritika alapján ítélném meg én is ugyanazt az embert hiszen valószínű hogy amit írt nagyon nem igaz. :)
Gyakorlatilag engem is szidhatnál mert én jóformán csak a Windows-hoz értek és vajmi kevés linux ismeretem van. Igaz ennek ellenére nem szidom egyiket se. "Hátrány és előny" csomagja mindegyiknek adatik csak tudni kell mik azok. :)
-
bvalek2 #76 Azért van a könyv az aláírásomban, mert reklámozom, ennyire egyszerű. Szabadon letölthető. Tudod, néha a szivar csak egy szivar... -
bvalek2 #75 Igazad van, a csomagkezelő is net, hülyeséget írtam :D webes böngészésre és töltögetésre gondoltam
Tanár szakon elég sok pedagógia és pszichológia volt.
Fizika könyv, nem matek. Van benne önálló munka is, de a nagy részét Einstein már felfedezte :) Azért így is 3 évig tartott megírni... -
bvalek2 #74 Ó, nem mindenkit, csak azokat, akiket a Linux letaszított az egójukról az IQ-jukra, és itt élik ki a frusztrációjukat. Érdekes, hogy más hobbi esetén nem nagyon szokott ez előfordulni. Ha tárgyi tevékenység, valamit mozogni kell hozzá, akkor a sikertelenséget rá szokták fogni az ügyetlenségre, meg a pénzhiányra.
De a Linux gonosz állat, mert ingyen van, és tisztán szellemi tevékenység, nincs hová elbújni ha nem megy. Ráadásul tele a világ laikusokkal, akiknek gond nélkül MEGY. Így aztán, aki eddig felsőbbrendűnek hitte magát, bele kell hogy törődjön, hogy átlagon aluliak a képességei. Erre nem sokan képesek, inkább mindenféle pótcselekvésbe kezdenek, ezek közül egyik, hogy ellenségképnek megteszik sikertelenségük tárgyát.
Egyesek annyira el vannak rugaszkodva a realitásoktól, hogy ha ütközik a valóság és az önmagukról kialakított kép, akkor inkább hazudnak saját maguknak, de az egójukból nem adnak alább. Az ilyen emberek elég szánalmasak, nem gondolod? -
CyrSyS #73
"2. Ablakkezelő indítómenüjéből indulnak a programok, de mintha ezt a windows is tudná... mi ebben a fura? Program Files-t pedig windowsban SEM piszkáljuk kézzel"
Akkor némi szemét maradna nekem uninstall után! Nem minden program távolítja el a teljes könyvtár és fájlszerkezetét törlést követően. Ekkor rendszerleíró-adatbázis és/vagy ProgramFiles könyvtárból törlöd... -
CyrSyS #72 "2. Linuxon alkalmazásokat csomagkezelőből telepítünk, netről soha, általában 20000 csomagból lehet választani, abban minden ingyenes program megtalálható. Ha fizetős a progi, és ilyen nehéz felrakni, az nem a Linux hibája, reklamálj náluk a pénzedért."
Mi a helyzet a Linux és csomagjainak Online történő telepítésével? -
CyrSyS #71 OPSZ bocsánat "fizika+számtek szak" -
CyrSyS #70 Mindenki egymást püföli csak azért mert mindenki mást szokott meg! Részemről nem értek nagyon a linuxhoz de én speciel a Fedora disztribúciót szimpátiázom. Ubuntu valóban egyre népszerűbb, többoldalú pozitív felhasználó visszajelzések emelik a magasba de tudnék mondani nála jobb rendszert is amit bárki használhat. Puff. Windows-t valóban nem kell szidni (főleg a linux guruknak nem szabadna akik hajlamosak rá persze) hiszen piacvezető és minden kezdőnek a legoptimálisabb a számítástechnika tanulására (alapvető rendszer-és szoftverkezelés elsajátítására). A legjobb ha mindegyikhez kellő szinten ért valaki. Örüljön neki de ne ássa el azokat akik csak az egyik világát ismeri a rendszereknek. Jó nyilván ha háttérismeret nélkül ócsárolnak valamit az hasztalan más indokból tesz.
Blavek: Végzettséged, kreativitásod becsülöm, lehet én nem vagyok ennyire jártas/tapasztalt bizonyos dolgokban mint te..DE! Rajtad kívül vannak tapasztaltabb rókák is (főleg a számítástechnikai aspektust megcélozva) ezt fogadd el. Igaz a betűkből ez nem derül ki mit tud és én nem papolok csak véleményt nyilvánítok. Én pedagógiával foglalkozom és egy szálkás dologra lettem figyelmes lehet tévedésből: "pszichológiát tanultál!" Hol? Azon a szakon ahol végeztél? Érdekes hogy Matematika és fizika szakon pszichológia is van...Erősen meglepő. Lehet tévedek ismétlem, ez nem kötekedés. Másik dolog ami hát a "semmi közöm hozzá" kategória de megjegyzem hogy egy kissé sugárzik belőled a "na én értek hozzá na ezt figyeljétek majd én megmutatom, vágom a dolgokat" megnyilvánulás. Persze a legnagyobb tiszteletem hogy értesz sok mindenhez. De most pszichológiailag ( ha már értesz hozzá) ki a bánatot akarsz meggyőzni pl azzal hogy írtál egy fizika könyvet (aláírásod). (tanári kacaj részemről)
Megjegyzem a matematika könyv írása szerintem a világ legegyszerűbb dolga a XXI. században, ugyanis a képletek lophatóak bárhonnan csak a körítés lehet más. Tehát ha kötekedni akarok, azt mondom hogy jó ok írtál egy könyvet ezt én is meg tudom írni.
Elnézést az OFF-ért! -
Rexhawk #69 "btw, miért nagyon jó a "hálózati része"?"
szerintem fordítva gondolta az a rossz és a desktop a jó, mert nekem is problémám van a hálózattal :
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/356461 -
roliika #68 Mindenkit itt végig dinnyézel meg analizálsz, felsőbbrendűnek érzed magad és te teszel fel kérdést a pszichével kapcsolatban? Vicces. -
Kecske2 #67 A megosztással itt úgy lehet trükközni, hogy pl. összecsomagolod az állományok egyik felét titkosítva, amiket NEM akarsz megosztani, majd mellécsomagolod azt amit meg szeretnél osztani mindenkivel titkosítatlanul, végül pedig adsz egy publikus kódot azoknak akik a harmadik csoporthoz tartoznak és azt összecsomagolod a publikus kulccsal, majd az egész csomagolt állományt egybe feltöltöd a gspace-szel a gmail-ra. -
roliika #66 Azt értem alatta, hogy a Solarisos gépekről nem mindig olyan TCP csomagok jöttek vissza amit a win tudott volna megfelelően értelmezni és hanyattvágta magát átlagosan napi 3* az Ubuntu meg nem. A win az XP home volt talán ez is hozzájárult a hanyattvágódáshoz. -
roliika #65 A BSD is UNIX alapú mint a linux, tehát a linux meg UNIX alapú, nem értem ebbe miért nem kötöttél bele, már bocs. -
Kecske2 #64 Végre Linux alapú cikkek is születnek !
Inkább ide jövök be mint a Winfos 7 rovatba örjöngeni, meg saját agyamat is felb*szni...
Nem rossz dolog az online tárhely, csak egy gond van velük:
amíg nem lesznek tényleg nagyon gyors NET-elérések (25 gigabit/sec környékén)
addig igazán jó dolgokra nem lehet használni ezeket, mert ugye ha feltöltesz egy nagyméretű fájlt, az igen lassam megy fel ... igaz a háttérben meg stb.. de akkor is meg kell várni, addig pl. nem szabad kilépni a könyvtárból, de legalábbis a gépet semmiképpen nem szabad leállítani...
Online munkára, pl. adatbázisszerkesztésre (nagyobb állományok esetében alkalmatlan) igazán csak kisebb fájlok: fényképek, kisebb zenék, modulok, .doc , .rtf, és úgy általába .wrk fáljok megosztására alkalmas.
Erre pedig a legjobb egy gmail + firefox + gspace extension trió , platformfüggetlenül... az SSL gmail-es postafiókodba titkosítva 7 gigáig (illetve a mindenkori gmail limitig) bármit feltölthetsz vele egy gmail-os postafiókba, amiből természetesen többet is létre lehet hozni.
Jómagam mindenképpen a Firefox 2.0.0.x verzióját javaslom, mert a Firefox 3.x sajna itt is bugos egy kicsit és hibásan kezeli a GSPACE kiterjesztést. -
who am I 7 #63 Ki javítanád pontosan?Mert csak köpködésből nem sokat ért az ember :S -
Rexhawk #62 amarok és kopete... -
bvalek2 #61 Az Apple oprendszere BSD alapú! Milyen marhaságokat írsz te össze itt? Iszonyatos hadova az eddigi összes hozzászólásod. Nem tehetek róla, ilyenkor előjönnek belőlem a pszichológia tanulmányaim, és azon kezdem törni a fejem, hogy vajon mit kompenzálsz itt a képzelt szakértelmeddel? -
homeless #60 "Ja..ha natív a kód, meg ha pont linuxra írták, meg ha szépen süt a nap akkor nincs baj..na ezaz."
És? Ki mondta, hogy grafikusok használják wine-vel a photoshopot linuxon? Arra kell használni, amire való. Senki nem fog éles környezetben szenvedni, hogy windowsos programokat futtasson rajta.
btw, miért nagyon jó a "hálózati része"? -
roliika #59 Épp ezért foglalozok a Java programnyelv elsajátításával a nyarat erre szánom teljesen. Mert a MS Visual Studio rendszere nem korrekt. Az egy dolog, hogy .NET 3.5 keretrendszer kell hozzá ami csak windowson van...na de engem az zavar, hogy már nem a programozásra koncentrálnak, hanem a Visual studio fejlesztő rendszer kezd erősen hasonlítani egy űrhajós kiképzésre.
És mikor pistike összekattingat benne egy web böngészőt..mert össze lehet, akkor ilyeneket kérdezek hogy mi az a serializáció, mik azok a szálak..stb akkor csak néz...a MS eléggé ebbe az irányba halad, hogy csak és kizárólag a környezetet fejlesztő fejlesztők fognak tudni valóban programozni, aki tanfolyamokon vagy felsőoktatásban tanulja a rendszerüket, ők csak a felszínt karcolják.
Ezzel szemben a Java teljesen átlátható..tudom mit miért hogyan csinál, és nem mellékesen mindenhol fut azonos funkciókkal ahol képes működni a java virtuális gép.
No ezzel a szösszenettel csak azt akartam mondani, hogy nem vagyok ellene a free dolgoknak mert lehetnek azok adott esetben nagyon jók is. Ám ha a produktivitás, és a felhasználóbarát felület, support a kérdés akkor nem feltétlen a free dolog a húzóerő.
Az Apple is pénzt kér erősen az oprendszereiért...pedig aztán linux alapú. Na de miért...hát mert garantálja, hogy amit kiad az működik is. Ez a free linuxnál nincs feltétlen így. De szerver célra még a free is jó..mert egyszer beállítod oszt jóccaka..desktop egyáltalán nem ilyen mert jelenhetnek meg új szoftver és hardver technológiák amire a júzer igényt tart, és nem mondhatod neki, hogy bocs, de nincs driver mert ez linux vegyél olyat ami támogatott...nincs a free linuxban semmi egységes..ez a baj. Lenne legalább egy közös portál vagy valami túró mint pl az Apple oldala, vagy MS oldala de ilyen nincs.
Egyik csoport assziszi az Ubuntu a jobb másik meg a Debianra esküszik, harmadikszerint meg a Blackpanther a legjobb..még szerencse hogy C alapú és mindegyiken fut a Java de a fejlesztők így is bajban vannak. -
jezsoadam #58 roliika: Ha Ubuntu-n volt gond az eredeti DVD-vel, akkor csak ennyi az egész:
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
Ezt terminálba beírod, és menni is fog. Amúgy a megoldás itt található: https://help.ubuntu.com/9.04/musicvideophotos/C/video-dvd.html -
bakagaijin #57 Hmm, cp -a? Nem kell újrahúzni, elég a file-okat másolgatni winyók/partik között majd az MBR-ben rámutatni hogy akkor honnan is szíveskedjék felbutulni. Igaz emiatt vannak config-file-jaim még 1998-ból is... Igaz ez debian, nem ubuntu. S hol van ez még a régi rendszerektől *sóhaj*. BTW, ez a másolgatás win alatt is megy, legalábbis XP-vel, előtt teljesen esélytelen próbálkozás volt a driverek miatt. XP alatt már működik, mentettem már így rendszert haldokló winyóról (nem ghost, sima file-copy), csak teljesítmény okok miatt inkább érdemes újrahúzni. -
roliika #56 Nem a desktop része jó, hanem a hálózati része de az nagyon.
Célszoftver futott egy célhardveren..hát desktopnak nem nevezném, inkább egy szerver konzol kialakítás volt.
Ja..ha natív a kód, meg ha pont linuxra írták, meg ha szépen süt a nap akkor nincs baj..na ezaz.
Pl írtam linuxra érintő képernyős pincér kiszolgáló rendszert 4 éve és a mai napig faxányos és dicsérgetnek is érte amikor arra járok...nade ez célhardver és célszoftver!!! -
Kheller #55 Nyugi, nem vagy ezzel egyedül, nagyon sokan szopnak linuxal, aztán hagyják is a fenébe, ezért van irdatlan nagy különbség a sokmilliós letöltéssel hadováló disztrib oldalak számai a linux valós elterjedtsége között. Az meg, hogy itt az sg-n mindenki lehülyéz, mert le merted irni, hogy a linuxal az átlag user 2x annyit sziv mint winen, az itt alap, nem kell velük foglalkozni. Ha leirod, hogy linuxon nem ment valaki akkor szemét flamer vagy és fogd be a pofád. Aztán nézd meg ugyanezeket a hülyegyerekeket wines topicban mit össze fröcsögnek...
A hangkártyával én is sokat szivtam ubuntun, olyan 2-300 oldalt olvastam hozzá, csomagokat telepitettem, config file-okat nyüstöltem aztán nagy nehezen elindult.
Vmware-t telepitettem (hol is van ez a repo-ban okosok? ja sehol) kézzel kellett forditani hozzá vmware tools-t, volt kb 20 függősége, némelyiket nem sikerült magától feloldani, azokat szintén kézzel kellett megoldani, sebaj, az is elindult. Aztán aktiv használat közben derültek még ki a finomságok, úgy mint nagy fileok másolásánál párszáz mega után a teljes rendszer lehal 5-10 mp-re, majd megy tovább, ezernyi ilyen bejegyzést találni a neten, nem egyedi eset, megoldás általában nincs, csak szarakodás, tegyél fel még 20 libet, barmoljad a config fileokat, aztán ha az egész rendszer beszart, akkor kezd elölről, aztán vagy jó lesz vagy nem.
Aztán eljött a patchelés ideje. Igen, a tündérmesékkel ellentétben olyan jó 2x annyit kell patchelni mint egy win-t, ami még nem lenne baj, ha nem b..ta volna szét minden második patch a kézzel forgatott vmware-t. Ezért kb kéthetente leállt az összes virtuális gép és újra meg kellett minden csinálni elölről. Na ekkor lett kidobva a büdös francba az ubuntu, azóta win-en fut ez a gépünk is. -
homeless #54 Jézusom...
Pár hónapja még te is istenítetted az ubuntut. "Solarist debugoltál rajta" vagy mi...
Semmi baj nincs a linux-szal, ha olyan hardverre rakod amit támogat és olyan programokat használsz aminek van natív linuxos verziója. Sőt ha ilyen felállásban használod, akkor sokkal kevesebb gond lesz vele mint egy xp-vel.
"MS szervert amelyik cég üzemeltet nálam az vicc tárgya."
Nálam meg te vagy vicc tárgya... -
barii #53 Ferrer:
ha nem tudsz feltenni egy hangdrivert vagy valami programot, menj fel az ubuntu.hu-ra, ott a fórumban segíteni fognak.
A 9.04 nálam gyorsabb, mint az elődje, és kevesebb memóriát eszik. elő szokott fordulni, hogy valakinél jó az egyik kiadás, a következő meg nem, ez vagy pebkac, vagy nem, azért hup-on általában a hozzáértőbbek nem szoktak ilyenre panaszkodni, de akinek nem jön be egy kiadás, marad a réginél még fél évet, semmivel nem lesz hátrébb
Lényeg ami lényeg: csomagból kell telepíteni, kivételes esetekben .deb fájlból, forrásból csak nagyon extrém esetben.
Az a baj, hogy a windowst mindenki megszokta, és elfelejti, hogy azt is meg kellett ismerni. Ha valami nem megy elsőre, segítséget kérjetek, ne a rendszert szídjátok, felesleges. -
#52 egy szóval nem mondtam -
aki kérdez #51 "Az online fájlmegosztás jó ötlet, leszámítva azt, hogy az Ubuntuhoz köti a felhasználókat, ami már majdnem a winfost juttatja eszembe :D
Akkor már miért nem platformfüggetlenre csinálják?"
Tekintve hogy opensource, a gondolatmeneted elbukik. -
roliika #50 Unokatesóm Jóbarátok eredeti DVD-je az ominózus eset.
Normál esetben az XP vagy Vista nem borul meg magától 4 év alatt sem. A borulás oka szar hardver, vírus, vagy tadzsik driver gyártók hibájából szokott fakadni. Nálam 3 évig ment a LEGÁLIS XP, Win7 van most.
Linux mellett a szerver kialakítás szól egyedül de az erősen. Arra jó. MS szervert amelyik cég üzemeltet nálam az vicc tárgya. -
Ferrer #49 Zene és MSN? Hát nagyon nem.. -
inkvisitor #48 Van egy olyan hogy hangerőszabályozó. Meg a laptopomon vannak ehhez külön gombok, azok is mennek...
Egy live CD-t minek rakjanak tele hangulatelemekkel? -
inkvisitor #47 hö?
Másolásvédett cuccal sem volt még semmi bajom, a vlc-t nem érdekelte semmi ilyesmi. Beraktam, megnyitotta. Kész.
Lassan 4 éve van folyamatosan frisíítette ubuntum, és semmi bajom sincs vele.
Játékra nem nagyon használom az tény (kivéve a madzsongot), de minden egyébre ez megy. Net, videó, zene, skype és msn, szövegszerkesztés...
A win kiszorult a játékok kategóriájába.
De lassan újra kell raknom, mert az eredeti HD-kiosztásom kissé idejétmúlttá vált. A laptopon eközben a win-t kétszer raktam újra 1 év alatt, pedig azon még csak nem is játszom. -
Robi000001 #46 Az szép, hogy nincs benne driver, de akkor hogy érhetem el azokat a szolgáltatásokat, amik win alatt driverrel (meg a géphez adott programokkal) elérhető?
Pl. hogy laptopon menyjen a hangosítás, halkítás.
Utóbbi héten 3 linuxos live CD-t próbáltam ki (Ubuntu, Kubuntu, openSuse), ezek közül csak az Ubuntu volt stabilnak nevezhető, cserében nem túl szép, konfiguráció nehézkes...
Szóval biztos szép és jó, de aki winről át akarna térni (és bármi extra kívánsága van), annak szívás.
Az online fájlmegosztás jó ötlet, leszámítva azt, hogy az Ubuntuhoz köti a felhasználókat, ami már majdnem a winfost juttatja eszembe :D
Akkor már miért nem platformfüggetlenre csinálják? -
#45 a wine-nak semmi köze a winhez. Épp hogy egy olyan cucc, ami win nélkül futtat winre írt dolgokat.