2013-ban a csillagászat átlépheti határait
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"The voices are back... Excellent.\"
Elég belegondolni... A galaxisok gyorsulva távolodnak egymástól a térrel együtt.
Elég nehéz lenne a dolgot úgy megoldani, hogy csak a tér gyorsuljon, a benne lévõ anyag nem. Mert hát, akkor elég gyorsan 'kicsúszna' a tér az anyag alól.
Márpedig a galaxisokkal együtt tágul.
És ez azt jelenti, ha fénysebességgel tágulna, akkor a benne/rajta lévõ anyag tömege durván végtelenig nõne meg, és az idõ megállna.
Ez következik a relativitás elméleteibõl, külön idõre és tömegre vonatkoztatott képletre gondolok most.
"A relativitás elmélet csak azt mondja, hogy az anyag (beleértve a fényt is) leggyorsabb sebessége az univerzumban a fénysebesség lehet, a tér tágulásának a sebességkorlátáról, vagy annak mértékérõl nem állít semmit."
Számomra azért az anyag és a tér nem ennyire elkülöníthetõ dolog. Elvégre ha a tér görbül (mondjuk gravitációs hatásra) akkor a benne lévõ anyag is görbül vele együtt.
vagy newton rosszul számolt😊
Atomoknál kisebb dolgokban is hasonló folyamatok történnek még is átölelik az egész világegyetemet ....S
Filozofia nem értek a dolgokhoz...ne kötekedjetek😊
danny07-es tetszett: "Ja, de csak ezen a fórumon." :-)))
Kara kánként folytatom tanításom.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Én is Hg-ra gondoltam, most visszaolvasva nem is értem hogy írhattam H-t...
Ja de csak ezen a fórumon...
Az máskérdés, h tényleg bénán írta meg <#fejvakaras>#fejvakaras><#nevetes1>#nevetes1>
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Itt fontos az is hogy az idõ is azonos legyen, mert ha teszem azt nem állandó akkor megint nem mérhetõ a tágulás.
Mottó: olyan nincs hogy a gyermek nem érti, csak másképp érti... C:
Ugye a tér tágulását akkor tudjuk értelmezni ha a "mérõrúd" nem tágul a térrel.
Jelen esetben a "mérõrúd" a fényév.
Ennek következménye: Számunkra csak akkor tágul a tér, ha a fény által megtett út nem növekszik a táguló térrel együtt.
Kérdés: ha a fenti megállapítás igaz, akkor hogy lehet igaz az állításod?
Magyarázd el légyszives!
Nézd az angol nyelvût. "at least 93 billion light years"
Csak nézzétek meg!
<#eplus2>#eplus2>
Ja és természetesen: Csak nehogy a terroristák kezibe kerülyön.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Azért elgondolkodtató:
"A gamma sugarú kitörés legalább 13 milliárd fényévnyi távolságban zajlott le, ami olyan távoli, hogy a jelenleg üzemben levõ távcsövek bõven képességeik maximumát súrolták ahhoz, hogy akárcsak a legcsekélyebb információval szolgálhassanak az eseményrõl"
"ami messze túlragyogta az otthonául szolgáló, a jelenlegi technikákkal láthatatlan õsgalaxist."
Tehát az a helyzet, hogy nem is biztos, hogy úgy van, ahogy az elméletben, de ha úgy is van akkor sem tudjuk meg.
Ha viszont tovább látunk el ezzel a távcsõvel mint eddig akkor az már jelezhet valamit (meginoghat az elmélet).
Elvégre (majdnem) minden galaxis távolodik egymástól. Minél távolabb van, annál gyorsabban.
A relativitás elmélet csak azt mondja, hogy az anyag (beleértve a fényt is) leggyorsabb sebessége az univerzumban a fénysebesség lehet, a tér tágulásának a sebességkorlátáról, vagy annak mértékérõl nem állít semmit. Nincs tehát ellentmondás.
Ha a mondat így szólna "...nincsenek távolabbi ÉRZÉKELHETÕ objektumok" akkor nem kötekednék itt<#eplus2>#eplus2>
iSS!
Elég durva... GRB... nem u.a. mint az RGB 😄
Amihez egyáltalán érdemes hozzászólni az a GPS.
A rádióvevõk a GPSekben ma sem "szöget" mérnek, hanem PONT HOGY azt, hogy melyik mûholdtól mekkora a jel késése egymáshoz képest, és innen tudják hogy melyiktõl milyen messze vannak, a többi meg csak geometria.....
Ami azonban MOST 20 Mrd fényévre van tõlünk és létezik, azt mi itt a földön ha a végtelenségig élnénk akkor sem láthatnánk mert a tér gyorsabban növekszik, mint ahogyan onnan a fény hozzánk utazik.
Természetesen akik ott vannak azok sem tudnak semmit érzékelni a mi saját galaxisunk fényébõl.
iSS!
Hát kb eddig bírtam olvasni...... 😄 😄 Te atya úr Isten.....
Gamma Ray Burst..... így sikerült kiszótárazni?????
Maximum gammasugár kitörés, de magyarul csak simán Gammakitörés......
A cikkfordító (lopó) ilyen szinten nem tudja mirõl ír, azért az vicc.
De inkább becopyzom 😊 Õk jobban magyaráznak.
"A csillagászok vizsgálat alá vették a galaxisok közti területeket, az extragalaktikus háttérfény tulajdonságait kutatva. Az eddigi eredmények szerint a Hubble Deep Field hátterének kivételes simasága arra enged következtetni, hogy a látható fény legnagyobb része olyan galaxisokból származik, amelyeket a Hubble észlelni tudott, vagyis nincsenek távolabbi objektumok."
Csak a semmi lehet tökéletes!
Ez ÍGY az "univerzum vége".<#fejvakaras>#fejvakaras>
iSS!
\"The voices are back... Excellent.\"
Elvileg a képek háttérét vizsgálták, fotonokat kutatva, vagyis valami jelet, ami arra utal, hogy még azon túl is vannak galaxisok ill. csillagok. Mivel az elõzõ képeken mindig 'volt valami még a hátrébb'.
Viszont ezeken a képeken már nem találtak semmi ilyen jelet.
Persze tök egyszerû, lehet, hogy még nem ért el odáig, és az egy hetes expozíciót ki kellett volna tolni pár héttel tovább 😊 De kitudja...
Nekem is pont az jutott eszembe, hogy Nap körüli pályán azért lehetne összhangot teremteni.
Ha a 'kis' Hubble-el ilyen messzire ellátni, akkor bele se merek gondolni, hogy egy ilyen ûrbeli összekapcsolt távcsõrendszerrel mennyi mindent meglehetne figyelni sokkal részletesebben. Lehet látnánk azt is, hogy Isten csettint...<#whatever>#whatever>
Na, már azt is kitaláltam, hogy ezeket a kis dögöket valahol a Kuiper-öv környékére kellene telepíteni, mégpedig a Nap körül egy gömfelületen elhelyezve. A bolygók össze-vissza, nagyjából elliptikus pályákon mozognak a Nap körül. Ezek a kis dögök gömbfelületen, „solstacionárius” pályákon lennének feltûzve az égre.
Különben, az amerikaik arra nem voltak képesek a Hold-expedícióik során, hogy egy, az adatokat a Földre továbbító mezei távcsövet felszereljenek.
A Hold ideális hely lenne ilyen megfigyelésekre, mert nincs légköre, és a teleszkópot hordozó mûhold pályáját nem kell korrigálgatni, ezer évig is tudna ott mûködni.
De ami miatt biztos, hogy nem lesz még csak hasonló sem, az a pénz.
De ha már elgondolkodtattál egy kicsit, akkor sz.tem mindenképpen légkörmentes környezetben kéne ezeket a távcsöveket elhelyezni. Csak h minél tökéletesebb legyen a kép.
Másrészt szerintem ehhez összhangban kéne mozogniuk a távcsöveknek.
Ugya Földön így összekapcsolt távcsövek is együtt mozognak a Földdel. Na most ha ezt kiteszed az ûrbe, vagy bolygóra, akkor lehet h nehéz lesz összehangolni a megfigyeléseket. De ez csak az én hirtelen elgondolásom.
Akkor volt valami olyasmi hogy a holdon lehetne csinálni egyet. Aminek az átmérõje asszem 50m !! lehetne.
De errõl azóta se hallani. Valaki tud esetleg vmit róla?