111
  • ewtoto
    Egészen az elérhetettlen sebességig:)

• Dany007
    Uha, kezd túlkomplikálttá válni a dolog. Így meló közben ez nehéz :)
    Szerintem az Ősrobbanást úgy kell elképzelni, mint egy repeszgránát robbanását.
    Ugye a robbanás előtt a sebessége nulla.
    Amint felrobban, a repeszek szana-szét repülnek, ideális esetben gömb formában. És ugye a robbanástól a sebességük egy ideig folyamatosan nő, vagyis gyorsul!
    Az már más kérdés, hogy egy gránát repeszeit egy idő után megállítja a légellenállás valamint a gravitáció. De ugyebár sokkal nagyobb léptékekről van szó.
    Szal ha valami felrobban, akkor egyértelmű, hogy gyorsul. Mivel ugye kapott egy szép kezdő lökést. Aztán ha semmi erő nem hat rá 'ellenkező' irányban, akkor az bizony gyorsulni fog továbbra is.
  • toto66
    Ez az objektum anyagból van, amire érvényes, hogy fénysebességnél nem haladhat gyorsabban. Na már most, hiába volt régebben nagyobb a fénysebesség a fényév távolság akkor is ugyanannyi, mert a gyosabb fény előbb ért volna ide!
  • toto66
    Ha a világegyetem gyorsulva tágul, akkor régebben még lassabban tágult?
    Ha ez igaz, akkor hogy is van az ősrobbanás?
    Más, ha nem vesszük azt, hogy a tágulás sebessége változik, akkor ez az objektum 13 milliárd évvel ezelőtt volt 13 milliárd fényévnyire. Ha átlagban fénysebességgel távolodott volna akkor 13 milliárd évig kellett tőlünk távolodnia hogy ebben a távolságban legyen. A fénysebesség változása mindegy ebből a szempontból mert a mért távolsággal együtt változik, hiszen fényévről beszélünk.
    Ezért aztán kizárt a következő állítás:
    "olyasvalamit észleltek, ami mindössze pár százmillió évvel az ősrobbanás után zajlott le."
  • HyBrYd
    Akit érdekel, van NASA podcast a Hubbleről meg a Spitzerről:

http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewArtist?id=121678267
  • Tsol
    BBC, NGC: Ismétlem: NEM tények! Elméletek. Bár én is furcsállom mert nem nagyon van mire ezt alapozni.
  • Dany007
    Hja, és mik azok a biztosabb források? : P
  • Dany007
    Oké, de mire alapozva? Hasraütve, hogy akkor most hajrá?
    Szerintem már legalább 15-20 dokumentum filmet láttam erről a témáról, külön amikor a Hubbleről volt 1,5 órás film, külön az Univerzum keletkezéséről stb...Tök mind1, a lényeg, hogy még soha sehol nem olvastam vagy hallottam volna olyanról, hogy az Univerzum 75milliárd fényéves lenne.
    Pedig aztán elolvastam pár Hawking, Penrose, Kaku, stb könyvet, de ilyesmiről szó se volt.
  • Tsol
    Biztosabb források is min. 75 milliárd fényévet mondanak.
  • Dany007
    Na én ebbe már bele se mertem kérdezni...

Ugye előttem lévő waterman leírta szépen h a vöröseltolódásból számolják a galaxisok távolodását és annak sebességét. Mert a kékeltolódás a közeledés.
    Na most akkor ebből azt is ki lehet számolni, hogy ha most minden mindentől távolodik, mint egy felfújt lufi, akkor egyszer régen a múltban egy közös pontból indultak ki. És ezt persze ki is lehet számolni.
    Ha jól tudom, akkor voltaképpen ebből jött az Ősrobbanás elmélete is, és az Univerzum kora is.
    Persze ha találnának mégtávolabb galaxisokat, amik szintén gyorsulva tágulnának, akkor szerintem az kicsit változtatna ezen a 13,7 milliárd éven.
    Szal egyenlőre nem tudom honnan jött ez a 93milliárd fényéves átmérő.
    Persze lehetséges, hogy a wikipédia nem a leghitelesebb forrás?
  • waterman
    feltaláltad a spanyolviaszt, mert pontosan ez az a teória, amit per pill a legtöbben elfogadnak.. egy ábra a világegyetem méretnövekedéséről ha az idő állandó. a legelején egy bumm volt, amikor is az elmélet szerint nem az anyag, hanem maga a tér tágult az anyaggal együtt. aztán hogy most a tér tágul e még vagy csak a benne lévő anyag tágulása gyorsul, azt majd kitalálják később. a távoli csillagok fényének vöröseltolódásából következtetnek arra, hogy ebben a pillanatban is bizony bizony gyorsuló iramban távolodnak az ősleves anyagai.
  • Tsol
    De akkor mitől 93 000 000 000 fényéves a 15 000 000 000 éves univerzum?
  • macseke
    Hát ezen jót röhögtem, kösz :)
  • Tsol
    Érettségi szünt:D Azért jó munkát!
  • Dany007
    OFF/jó neked...én meg melózhatok keményen.../OFF
  • Tsol
    Na én megyek, kész az olvasztott sajt!
  • Dany007
    edit: nőlne? Nőne? Inkább növekedve... De már úgyse tudom letagadni a balfaszságomat... :D
  • Dany007
    Semmi gond. Az előző fórumtárs is ezt írta, próbáltam is rávezetni, hogy ez nehezen lehetséges... de no respond.

Elég belegondolni... A galaxisok gyorsulva távolodnak egymástól a térrel együtt.
    Elég nehéz lenne a dolgot úgy megoldani, hogy csak a tér gyorsuljon, a benne lévő anyag nem. Mert hát, akkor elég gyorsan 'kicsúszna' a tér az anyag alól.
    Márpedig a galaxisokkal együtt tágul.
    És ez azt jelenti, ha fénysebességgel tágulna, akkor a benne/rajta lévő anyag tömege durván végtelenig nőne meg, és az idő megállna.
    Ez következik a relativitás elméleteiből, külön időre és tömegre vonatkoztatott képletre gondolok most.

"A relativitás elmélet csak azt mondja, hogy az anyag (beleértve a fényt is) leggyorsabb sebessége az univerzumban a fénysebesség lehet, a tér tágulásának a sebességkorlátáról, vagy annak mértékéről nem állít semmit."

Számomra azért az anyag és a tér nem ennyire elkülöníthető dolog. Elvégre ha a tér görbül (mondjuk gravitációs hatásra) akkor a benne lévő anyag is görbül vele együtt.
  • Tsol
    Ja tényleg jó poén:D "Ja de csak ezen a fórumon...". Kár hogy nem igaz.
  • ewtoto
    Mi van ha a távolságok kisebbek mint gondolnánk csak rosszul számolunk?
    vagy newton rosszul számolt:)

Atomoknál kisebb dolgokban is hasonló folyamatok történnek még is átölelik az egész világegyetemet ....S
    Filozofia nem értek a dolgokhoz...ne kötekedjetek:)
  • Epikurosz
    Elrontottad a napom. De akkor sem hiszek neked még.
    danny07-es tetszett: "Ja, de csak ezen a fórumon." :-)))
  • who am I 7
    azt se lenne rossz tudni, hogy ez hanyadik...
  • Tsol
    Nem. Ezt a National Geographic Channel mondja. Sem ők, sem én nem tényként közöltem.
  • Epikurosz
    "nem folyékony hidrogént.. ez elég gyorsan eltűnne. folyékony fémeket használnak, legtöbbször higanyt."

Én is Hg-ra gondoltam, most visszaolvasva nem is értem hogy írhattam H-t...
  • Dany007
    "Azt is modják hogy az univerzum a fénysebességnél gyorsabban tágul. "

Ja de csak ezen a fórumon...
  • usumu
    Könnyen kiszámítható, csak 3 egyszerü dolgot kéne tudni: Honnan indult, mikor és hól van a széle
  • Tsol
    Azt is modják hogy az univerzum a fénysebességnél gyorsabban tágul.
  • usumu
    Hm... kérdem én: Mi van ha az univerzum széle távolabb van tölünk fényévben mint amennyi idõs maga az univerzum ? Arrol nem is beszélve hogy tágul :
  • who am I 7
    Szegény Ricsit ne gyilkoljátok má, csak jót akart nektek hálátlan disznók
    Az máskérdés, h tényleg bénán írta meg
  • toto66
    A fény által megtett út azonos időn belül.
    Itt fontos az is hogy az idő is azonos legyen, mert ha teszem azt nem állandó akkor megint nem mérhető a tágulás.
  • toto66
    Na most kérdés:
    Ugye a tér tágulását akkor tudjuk értelmezni ha a "mérőrúd" nem tágul a térrel.
    Jelen esetben a "mérőrúd" a fényév.
    Ennek következménye: Számunkra csak akkor tágul a tér, ha a fény által megtett út nem növekszik a táguló térrel együtt.
    Kérdés: ha a fenti megállapítás igaz, akkor hogy lehet igaz az állításod?
    Magyarázd el légyszives!
  • szasz85
    Az 93 milliárd, csak rosszul fordították.

Nézd az angol nyelvűt. "at least 93 billion light years"
  • Tsol
    Kijavítottam.
  • NEXUS6
    Dehiszenez egy xupertitkos NASA projekt, eza birodalmi csillagromboló prototipusa, plusz kiegészítve némi halálcsillag képességgel!!!!
    Csak nézzétek meg!

Ja és természetesen: Csak nehogy a terroristák kezibe kerülyön.
  • rolika
    Jé, a Wiki szerint 93 millió (és nem milliárd) fényév a világegyetem átmérője, de téged nem tévesztett meg :-)
  • brueni
    ja, meg ugye a fény gyors, de véges. mije véges? kedves cikkiró kicsit fejlődhetne még
  • toto66
    Erről tulajdonképpen nem is tudhatunk, ha igaz.
    Azért elgondolkodtató:
    "A gamma sugarú kitörés legalább 13 milliárd fényévnyi távolságban zajlott le, ami olyan távoli, hogy a jelenleg üzemben levő távcsövek bőven képességeik maximumát súrolták ahhoz, hogy akárcsak a legcsekélyebb információval szolgálhassanak az eseményről"
    "ami messze túlragyogta az otthonául szolgáló, a jelenlegi technikákkal láthatatlan ősgalaxist."
    Tehát az a helyzet, hogy nem is biztos, hogy úgy van, ahogy az elméletben, de ha úgy is van akkor sem tudjuk meg.
    Ha viszont tovább látunk el ezzel a távcsővel mint eddig akkor az már jelezhet valamit (meginoghat az elmélet).
  • Tsol
    Alúlról totál olyan mint egy birodalmi hajó!
  • polarka
    Itt meg szemléltetik, h a spektrum mekkora tartományát fedik le az érzékelői.
  • polarka
    Animáció a JW kinyitásáról.