282
Mi a teendő?
  • XeroX
    Egy dolgot ne feledjetek!
    Mindenki saját maga dönt arról, hogy kéri az oltást vagy sem.
    Vannak tények, tévhitek és jelen esetben következmények is leszenek.
    - A vírus létezik!
    - Világméretű járvány körvonalazódik!
    - Oltóanyag létezik!
    - Veszélyességi besorolás gyenge!
    - Fellépő szövődmények kialakulása kicsi!
    - A jelen oltóanyagnak a lehetséges szövödményei minimálisak!(2010 van)
    - Járvány esetén, hogy Ön megkapja a vírust valószínű!

Amennyiben ön nem védekezik és megfertőződött:
    - Magas láz kellemetlen közérzet.
    - A környezetében élőket is megfertőzi.
    - Számol az estleges szövődméynekkel.
    - Számol az Ön által megfertőzöttek állapotával.
    - Többletkiadások gyógyszerek, munkahelyi kiesés.
    - Valamit ha Ön is beleesik abba a %-ba akkik sajnos nem élik túl a fertőzést, tisztában vannk azzal, hogy csak statisztikai adaként fognak szerepleni egy felmérésben.

Csak arra kérek mindenkit mérlegelje az ok-okozati lehetőségeket és ne csak magunkra gondoljunk, vannak mások is, és sajnos ezt a mai világban hajlamosak vagyunk elfelejteni.

ennyi.
    sok szerencsét mindenkinek...

• noti83
    ha nem tudják eladni a szérumot, vajon mi lesz?
    a hírbemondókat vérzéses-lázassá kozmetikázzák és bezárják az összes állami intézményt (3 napra)
  • Pio
    Közben Lábatlanon és Móron is bezártak egy-egy iskolát, előbbit 12, utóbbit 8 napra, de Magyarországon továbbra sincs járvány.

Mivel az eddigi 6592 bizonyítottan H1N1 hatására elhunyt ember 30%a nem rendelkezett krónikus alapbetegséggel, ezért a WHO javasolta, hogy ilyen jellegű csoportokra is terjesszék ki az oltást, ezért mától Magyarországon a középiskolások is ingyen kapják azt.
  • Pio
    Látod nálunk már van oltás és mégse kell az embereknek annak ellenére, hogy 40 éve oltanak vele és soha senki nem halt még bele, sőt a WHO is kiemelten jó oltásként jelölte meg, az összes tekintélyes szervezet javasolta (MTA, MOTESZ, satöbbi).
    Ma volt a rádióban, hogy eddig 600ezer fogyott, szóval még 5,4 milla van raktáron.
    Ha rajtam múlna adnék Nektek...
  • Retsu
    Hát ez is az, meg az is inkább fogalmazzunk úgy. Lehet, hogy úgy látod, ott még cudarabb a helyzet, de nem igazán. Nálunk esetleg jobban titkolják a nép elől, annyi...
  • cargame
    Szerbia, Bulgaria, Ukrajna ...ezek mind szomszed orszagok, de itt le van fosva Romaniaban az egesz...itt a slager a valasztasok aztan az emberek hullhatnak mint a legyek itt a lenyeg , h melyik korrupt politikus mit mond egyik percrol a masikra es ezt Breakin News ben nyomatjak reggeltol estig. Aztan az nem szamit h korulottunk mindenhol all a bal. Hja es oltas majd December kornyeken lesz, ha egyaltalan lesz....Ez az orszag vicc es nem Magyarorszag...
  • 22351665
    Egy nagy kamu az egész, eddig is haltak meg és fognak is influenzában. Különben a H1N1 az a madárinfluenza a sertésinfluenza az kergemarha kór után volt:D mind kamu!
  • LoSA
    Újinfluenzás volt a Szolnokon meghalt 15 éves fiú

Bezártak egy baranyai iskolát a H1N1 miatt
  • Pio
    Bulgáriában is tanítási szünetet rendeltek el és állítólag Szerbiában is ez fog történni hamarosan.
  • Pio
    Hoppá és itt van még egy:

• Pio
    Valaki feltalált egy szuperexkluzív védőmaszkot az influenza ellen, amiért még fizetni se kell, hoppá!

• triplet
    ez az ország egy viccXD
  • LoSA
    Na tessék, már a vakcinát is lopják!
  • SötétBarom
    :ASD_?S:D
  • Pio
    Ragadt rám ez-az bioszfakton, azt vettem fel a kémia mellé, mert akkoriban még az orvosi lett volna a cél, de aztán a fakton annyira megszerettem a kémiát (OMG, hogy lehet a kémiát szeretni?? O_o), hogy orvosira nem is jelentkeztem és vegyészmérnökin kötöttem ki... :)
    Ezeket a dolgokat amúgy többé-kevésbé (persze nem ilyen részletekbe menően) oktatják gimiben is, ezért szoktam fogni a fejemet, amikor azt olvasom, hogy "teljes sejtes vírus" (ez egy orvos által írt nyílt levélben szerepelt! Nála se szívesen lennék betegként... :) ) vagy hogy "az oltás elnyomja az immunrendszerünket" vagy hogy "az oltásban levő etilhiganytól idegbetegek leszünk" (na jó, a higanyvegyületekről megfelelő részletességgel már egyetemen tanultunk, de azért kis utánajárással rá lehet jönni, hogy egy szelet hallal több metilhiganyt (nagyságrendekkel veszélyesebb, mint az etilhigany) vihetünk a szervezetünkbe, mint 1 oltással etilhiganyt), satöbbi...
    Utóbbinál külön bónuszpontot számolok fel azoknak, akik az épp aktuális összeesküvéselméletes körlevél elolvasása után még arra se veszik a fáradtságot, hogy kiszótárazzák azt, hogy a 'mercury' higanyt jelent és teleírják az internetet azzal, hogy 'az oltásban mercury van', mintha az valami szupertitkos halálosztó komponens lenne, aminek nincs is magyar neve...
  • SötétBarom
    Itt nekem te tűnsz a leghitelesebbnek, bár mindenki más tökhülye a témához :D
  • Pio
    Ez végül is igaz, soha senki nem vitatta.

3 fő influenzatípust különböztetünk meg:
    A típus: ez a típus a legfertőzőbb mind közül, nagyon könnyen terjed, mindig ez okozza a világméretű járványokat és ez az egyetlen, amely állatról emberre is terjedhet.
    B típus: ez hasonló letalitású az A típusúhoz, azonban sokkal kevésbé fertőző, kisebb közösségek (városok, legfeljebb országok) szintjén tud elterjedni, ahol gyakran találkoznak egymással az emberek.
    C típus: ez kifejlett szervezetre nagyjából veszélytelen, csecsemők számára lehet veszélyes, de annál a korosztálynál is enyhe lefolyású. Tipikus példa egy C típusú járványra, amikor egy ovis csoport fele otthon marad enyhe lázzal, miközben a többi csoportból nem is nagyon hiányzik senki.

Látható, hogy az A a legneccesebb, ezért azt tovább részletezem.
    Ebbe a típusba egyetlen influenzavírus faj tartozik, de ez rengetegféle lehet (mint ahogy az egy fajba tartozó ember is rengetegféle lehet), ám a tudomány igyekszik csoportosítani.
    Szerkezetét tekintve áll némi RNSből, amit körbevesz egy lipides burok, amiről különböző glikoprotein függelékek lógnak le és ezek alapján osztályozunk az adott fajon belül. Ezek két fő típusa a hemagglutininek (innen jön a H) és a neuraminidázok (innen az N).
    Ezek a függelékek idegen különböző szerkezetűek lehetnek. Jelen tudásunk szerint hemagglutininből 16féle, míg neuramidázból 9féle létezik, attól függően, hogy az adott víruson melyik van neevezik el a vírust például H15N3-nak.
    Ezekkel a függelékekkel tud az adott vírus belehatolni a sejtjeinkbe és rávenni az adott sejtet arra, hogy az adott vírust termelje, viszont ezek a függelékek számunkra testidegen anyagok és ezeket ismeri fel a szervezet egy immunreakció során.

A "szezonális" influenza az nem egy adott influenza, hanem egy vizsgálat eredménye, mely felméri, hogy az adott időszakban mely A, B és C típusú influenzavírusok gyakoriak és ezek ellen kapunk oltást szezonális oltás címén, amiben simán lehet mondjuk némi elölt A(H2N4) is, ami végős soron egy fajt jelent a H1N1-gyel.

A vírusok mutációja viszont nem azt jelenti, hogy H1N1ből H1N2 lesz, hanem marad H1N1, csak nagyon apró módosulás megy végbe az RNSében, ami például egyetlen aminosavat másra cserél a láncolatban. Ez kicsit megnehezíti az antitesteink dolgát, kicsit alakulniuk kell, de aki képben van annyira biokémiából, hogy belője, mekkora egy aminosav mondjuk egy vírusneuramidázhoz képest az tudja, hogy ez minimális változást jelent. Felmérések szerint nagyjából 3-4 év alatt zajlik le annyi ilyen aminosav mutáció (wikipédia azt mondja, hogy ezt antigen driftnek nevezik) egy adott H1N1 altörzsön belül, hogy a kapott oltás már közel semmit se érjen, addig folyamatosan van belőle némi hasznunk, csak egyre kevesebb.
  • Pio
    Becslések szerint évente 100ezres nagyságrendű ember hal bele "szezonális" influenzába. A fő különbség az, hogy ennek a néhány100ezer embernek a döntő többsége öreg, amúgy is nagyon beteg, legyengült szervezetű ember és az influenza legfeljebb katalizálja az amúgy is napokon belül esedékes elhalálozást, ezzel szemben ez az influenza fiatalabb, egészséges szervezeteket támad meg.
    Kisebb is a halálozási aránya, a "szezonálisé" ugyanis 0,1%, míg a mostani járványé 0,05%. Ennek a fő oka viszont nem az, hogy az összeesküvők, akik kikeverték a halálos vírust bénák voltak, hanem az, hogy főleg fiatalokat támad meg, akik szerencsére erősebb immunrendszerrel rendelkeznek és nehezebben halnak bele.
  • Willenbrock
    De sajnos igen,akinek van valami súlyosabb betegsége az esetleg belehalhat a "sima" influenzába is,ritka de volt és van is ilyen eset csak nem csináltak körülötte médiacirkuszt.Az intenzív osztályokon ahol nagyon legyengült szervezetű betegek vannak még a nátha vírusa is végzetes lehet.Azért ezek ritka különleges esetek,ha belegondolunk több 10000 fertőzöttről beszéltek az elmúlt hetekben,de ebből mennyi az aki ténylegesen ebbe halt bele?Nem többen mint ahányan egyébként is szoktak,ráadásul ez a relatíve kevés áldozat is a veszélyeztetett kategóriába tartozott.
  • triplet
    Ha tényleg a szezonális influenza egyik fajtája, akkor miért haltak meg benne azok akiknek volt már valami baja azelőtt, és gyenge az immunrendszerük? hisz a sima influenzába sem haltak meg. ez meg csak egy fajtája, ebben sem kellene.
    Népirtás van itt én mondom:S
  • Willenbrock
    Szerintem ezek az elhintett információk hogy "még nem adunk Ukrajnának oltóanyagot"(de ezek szerint hamarosan valószínűleg fogunk)meg hogy most már keletről a "koszos népek" felől jön a járvány.Aztán a nagy számok bűvös hatalma lassan megteszi a hatását.Eddig elegendő oltóanyagról beszéltek(3 millió adagról)most azt mondják a "pánik" miatt úgy megnőtt a kereslet hogy jó ha fut mindenki mert lehet hogy pont NEKI már nem jut majd.Egyébként most is ugyanannyi az oltóanyag mint amikor elegendőnek mondták.(3 millió adag-közben valamennyi biztos fogyott)Aztán ha mutogatják az abroncsfejű Júliát a híradóban akkor azt mondják az emberek "hú nagy veszély lehet ha már egy ilyen nagy állam államfői szinten foglalkozik az üggyel-húú"
    Kommunikációs cirkusznak vélem az egészet ami a nagyobb keresletre megy ki csupán szvsz.
  • Retsu
    És ez szerinted 100 százalékig megfelel a valoságnak, olyan biztos forrást már tényleg nem lehet kétségbe vonni. De mind1, mindenki mást mond, a legújabb verzio szerint ez csak a szokásos, szezonális influenzának 1 változata, semmi több. nem mondom hogy biztosan így van, de nem tudhatjuk igazán.
  • LoSA
    Ennyit az erős immurendszerről...

"Épp az erős immunrendszerrel rendelkező fiatalokra jelent leginkább veszélyt az új típusú influenza. Tévhitek és adatok, érvek az oltás mellett."
  • Retsu
    Nekem se tökéletes, asszem elég ha annyit mondok hogy mind2 mandulám hiányzik, azonkívul pár éve még elég sűrűn elkaptam fertőzéseket. Csk arrol van szo, hogy ezt a mostani fenyegetést igyekszem megelőzni, aztán ha el is kapom bízok a szervezetemben, na meg a magas dozisú C-vitaminban.
  • Willenbrock
    De a tüdőpestis az durván hangzik,ha az jön kelet felől akkor beoltatom talán magam.
  • Pio
    Jaja, ez így van, ezért kell a "szezonális" ellen is rendszeresen oltatni, minden évben meghatározzák a leggyakoribb fehérjeszerkezetű vírusokat és azokat a fehérjeszerkezeteket juttatják be oltás révén. Így van ez itt is, influenza ellen sajnos biztos megelőzési technika nem létezik, mivel nagyon változékony a konkrét szerkezet. Viszont ha mutálódik az adott vírus akkor is az adott fő kémiai szerkezeten belül teszi tehát valamiféle rásegítést akkor is jelent a többé-kevésbé egyező memóriasejt, ami az oltás révén képződött, tehát teljesen nem hatástalan. Úgy tudom ilyesmiket is hozzákalkulálva azt mondják, hogy 70% körüli védettséget jelenthet az oltás.
    Én biztos, hogy az immungyengeségem miatt minden évben influenzás voltam méghozzá nem is kicsit, aztán amióta oltatok azóta ezt megúsztam, de ahogy írtam, nekem alapból nincs 100%ig rendben az immunrendszerem.
  • Willenbrock
    Ismerem az oltás mechanizmusát nem kell hozzá könyv,de ha ez a H1N1 törzs állandóan mutálódik akkor az oltással csak az alapváltozat ellen tanul meg védekezni a szervezet,a mutációkat nem ismerheti.Én nem tartok a belehalástól-bírom a 39-40 fokos lázat is,a közvetlen környezetemben pedig nem élnek legyengült immunrendszerű emberek.
  • Pio
    Akkor már csak 1-2 hét és vége mindennek? A fenébe, ezt csúnyán beszoptam... :( Köszi az infót, akkor neki is kezdek a búcsúzkodásnak!
  • Pio
    Ha még megvan, akkor csapd fel a gimis bioszkönyvedet a vírusoknál és a vírusok elleni védőoltásoknál és látni fogod, hogy a vírus elleni védőoltás nem tompítja az immunrendszert, hanem pont ugyan azt az immunreakciót váltja ki a szervezetedből, mint amit a vírus maga annyi különbséggel, hogy ha esetleg lassabban birkózik meg vele akkor se halsz bele... :)

Amúgy azzal, hogy oltatod Magad hordozó se igazán lehetsz. Tehát azzal, hogy Te, aki amúgy nem tartasz attól, hogy megbetegedhetsz beoltatod Magad megvéded a környezetedben élő gyengébb immunrendszerű embereket. Ezért kötelező sokfelé az oltatás az EÜ és óvodai dolgozóknak. Persze ezzel nem meggyőzni akarlak, csak mondom, hogy vannak kevéssé önző érvek is egy ilyen emberről emberre terjedő vírus esetén az oltás mellett.
  • Retsu
    Nem fejtik ki a hatásukat azonnal, majd 2-3 hét múlva.. nem kívánok rosszat senkinek, így Neked sem, de megnézem majd akkor mit mondasz...
  • Pio
    Még szerencse, hogy itt vagy nekünk Te, aki átlátsz a szitán és felfeded Az Igazságot! ;-)

Amúgy én már aludni se tudok, csikiznek a nanorobotok... :(
  • Willenbrock
    Egyébként egészséges embernek semmi különösebb baja nem lesz tőle-mámint a fertőzéstől-azt mondják olyan mint az eddigi szezonális influenzák ami a tüneteket illeti.Akinek amúgy is le van valami miatt gyengülve az immunrendszere vagy van valami meglévő légzőszervi betegsége az lehet inkább veszélyben,de ez a szezonális típusoknál is így volt eddig is.Én biztos hogy nem oltatom be magamat-szerintem jobb ha a szervezetem az éppen aktuális variánssal ismerkedik meg és az immunrendszer a maga erejéből veri meg.Ez ad utána igazi védettséget.
  • Retsu
    hehe, de poénos vki, de én nem szolok bele, mindenki azt csinál amit akar.Furcsa, hogy az ukránok nem a disznonátha miatt hullanak, mint a legyek, csak azt igyekeznek velunk elhitetni.
  • LoSA
    Most nézem a Híradót, egyre többen oltatják be magukat...

#168: Ahogy mondod, ma is betörtem pár fejet!
  • Pio
    Bizony, én is idegbeteg lettem tőle, török, zúzok egész nap és szerintem LoSA sincs ezzel másképp. Ja, nem is.
    Azt hiszem pont az ilyen szövegekre gondolt Falus Ferenc, mint amilyen a Tiéd is... ;-)
  • Retsu
    "oltásellenes kampány", hahha. Ez azért már tényleg 1 komédia hogy képesek ebből is politikát csinálni. A hírek egyébként nem biztos hogy 100 százalékig helytálloak, érdekes modon az oltás okozta idegrendszeri, egyelőre sajnos visszafordíthatatlannak látszo következményekről meg nagy hallgatás van. Én egyelőre nem tervezem a beoltatást, ESETLEG ha tényleg járvány lesz akkor elgondolkozok rajta, hogy melyik kockázatot éri meg jobban vállalni.
  • LoSA
    Ilyenkor örülök, hogy én be vagyok oltva... Előbb utóbb nagy roham lesz az oltásért!!
  • Pio
    A nap hírei ezen felül:
    - Németországban 3 ember halt meg 2 nap alatt h1n1ben, a déli régiókban terjedésnek indult a h1n1.
    - Hétfőtől 3 hétre bezárják az összes afgán iskolát, ezzel fékezendő a vírus terjedését.
    - Szerbiában kórházlátogatási tilalom van érvényben a járvány hirtelen terjedése miatt.
    - Az USAban eddig körülbelül 1200 ember hunyt el h1n1ben és egy igen tág becslés szerint 1,8-5,7 millió közötti ember kapta el eddig a betegséget, illetve kevés az oltóanyaguk (~30 millió), sorok alakultak ki a klinikák előtt és sok embernek nem jut oltás.
    - Falus Ferenc országos tisztifőorvos jelentette, hogy az ország nagyjából 3%a oltatta be eddig magát, a védettséghez viszont 60% kéne. Az ok itt is - mint mindenhol Európában - az oltásellenes kampány. Úgy fogalmazott: a "guta üt meg attól a sok hülyeségtől, ami ez ügyben - legtöbbször minden szakmai tényt meghazudtolva, áltudományos magyarázatok mögé bújtatva - elhangzik".
  • LoSA
    Ukrajnában is támad a vírus
  • Pio
    Ettől az oltástól függetlenül: az oltások nagyon sokat segítettek az emberiségnek. Alig 1-2száz évvel ezelőtt még az újszülöttek döntő többsége nem élte túl az első néhány évét ma pedig már inkább az megy ritkaságszámba, hogy valaki fiatalon haljon meg és ez javarészt az oltásoknak köszönhető. Egyes országokban népszerűségi okokból a politika eltörölte a kötelező oltásokat és újra megjelentek a csecsemőhalálozási statisztikákban azok a betegségek, amik ellen amúgy kötelező oltást adtak. Azt hiszem Anglia egy jó példa erre, de most nem tudom, hogy hol olvastam erről.

Sokan mondják, hogy az oltás nagy biznisz a gyógyszeriparnak és csak azért erőltetik, ami szerintem nem igaz, gyógyszerészmérnöknek tanultam és ott azt tapasztaltam, hogy a gyógyszeripar profitjának legalább 90%a olyasmikből jön, mint pl kozmetikumok, lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, samponok, fogyókúrás szerek, antidepresszánsok, multivitaminok, satöbbi. Persze hangzatos azt mondani, hogy hú most egyszerre csináltak nekünk X milliót és az mennyire sok, de ez egyszeri bevétel, ráadásul az előállítás se filléres összeg és a kifejlesztés is költséges volt. Ezzel szemben szerintem csak fájdalomcsillapítóból felhasznál (nem elfogyaszt! Az egyik tanárunk szerint a megvett gyógyszerek 75%a kukában végzi, mert túl nagy adagokban árulják őket és nem kell beszedni az egészet a gyógyulásig a többi pedig megromlik) havonta annyi szemet az ország lakossága, ahány oltást most felvásároltunk és egy fájdalomcsillapító gyártása általában filléres tevékenység. Szóval ez egyáltalán nem olyan nagy biznisz a gyógyszeriparnak. Sőt, mint korábban utaltam rá egyetlen influenzáson - ha az erősen beteg - akár több, mint 20+ vakcina profitját meg tudják termelni tippem szerint.

Amúgy Magyarország elég befogadó az oltásokkal szemben. Elég sokan adatnak maguknak mindig szezonális oltást és - tudtommal - amióta van szezonális oltás azóta egyetlen olyan ember se halt meg influenzában (amúgy ~1000 ember hal meg influenza szövődményektől évente, főleg öregek, betegek), aki be volt oltva.
    Ez az első év, amikor ilyen hatalmas vihar lett kavarva az oltásokból. Magyarországon amúgy egy szekta a fő influenzaoltás ellenes lobbista, mert a saját vitaminkészítményeit szeretné eladni helyette, viszont idén, mivel közel a választás a nagypolitika is beszállt az oltásos adok-kapokba. Szerintem ez egy nagyon veszélyes dolog, egy ember saját egészségével kapcsolatos döntéseit nem szabadna, hogy a politikai hovatartozása határozza meg.

Amúgy szerintem nagyon erősen túl van reagálva ez az egész oltásosdi, egyáltalán nem érdemel meg ekkora figyelmet a dolog, pont ugyan olyan orvosság, mint az összes többi. BÁRMIT bevesz az ember a szájába annak bizonyos alkotóelemei emésztés után a vérében/sejtjeiben kötnek ki, teljesen felesleges ez az egész hisztéria.