267
A szorongás az betegség vagy állapot?
-
#187 Hatalmas respect a segítségkérés miatt is. Nem is tudom, hogy tudnék egy ilyet feldolgozni, szerintem megőrülnék. Hallgasd végig őket, de mindenképpen legyen valaki aki kint megvár, hogy ne egyedül kelljen eljönnöd. -
mirakon #186 Igen szeretem.De gondolom nem kell mondanom,hogy nagyon nagyot csalódtam benne...Mindig benne van a pakliban egy szakítás,de én nem egészen ilyen szakításra számítottam....Szerintem ez a lehető legrosszabb ,amit eltudok képzelni.Bízok benne,hogy hamar túlteszem rajta magam.:( -
rokotti #185 hallgasd meg,hogy mit akar mondani,de jobb ha kint vár valaki,hogy ne egyedül feldúltan kelljen onnan elmenned.Neked nem kell rámondani semmit,vagyis nem muszáj,adj időt magadnak,hogy át tudd gondolni,amit mondott.De szerintem az az apa,aki ilyet tesz,nem szereti a gyerekét.A lánnyal hogy állsz?Nagyon szereted? -
balintsanyi #184 Hidd el, nekik sokkal kellemetlenebb lesz a beszélgetés mint neked. Fontos, hogy ha már ez megtörtént, és titkolóztak, akkor legalább most legyetek őszinték egymáshoz. Szerintem ez lesz mindennek az alapja. Én drukkolok ;) -
mirakon #183 Igazatok van.Ezért is döntöttem úgy este,hogy ma,ha törik ha szakad én hazamegyek és elé állok...Félek egy kicsit,ettől a beszélgetéstől,mert most mindenféle érzés kavarog bennem.Köztük a düh is...Esetleg van valami tipp,hogy miként beszéljek apukámmal?Ebben sajnos tanácstalan vagyok. -
rokotti #182 nem is gondolnánk,de vannak még ilyen emberek akik ezt megteszik.tudom h nem ugyanaz,és ez sokkal durvább,de másik fórumon olvastam,h középiskolás lány az apját és legjobb barátnőjét kapta rajta.fúj. -
balintsanyi #181 Úúú én most olvastam vissza, hogy mi történt...
Hát ez nagyon durva.
Egyet értek Vlala-val. Kezdj új életet, és próbálj továbblépni ezen, bármilyen nehéz is.
És max respekt, hogy megosztottad másokkal, mert a segítségkérés egy nagyon nagy lépés! -
vienman #180 Semmiképp ne menj egyedül. Ha tudsz hová menni, menj. Én sem maradnék otthon.
Most biztos úgy fogod fel, h senkivel nem műveltek még ekkora aljasságot, de ez sajnos, ha nem is gyakran, de megesik. Ha eltelik egy kis idő, majd beszéljetek erről. -
Vlala #179 Az első lépést már megtetted, beszéltél róla valakinek. Jobban mondva: írtál, de ez most lényegtelen. Túltetted magad a "senkit sem érdekel a problémám" tévhiten, ez a lényeg.
Ilyenkor sokan azt mondják, próbálj másra gondolni, kösd le magadat az egyetemi teendőiddel, keress más elfoglaltságot... ez csak "helyi érzéstelenítés", de nem megoldás. Előbb-utóbb úgyis visszajönnének a rossz emlékek, általában akkor, amikor más problémáid is vannak - a negatív élmények erősítik egymást. Egyenes út a süllyesztőbe...
A problémákkal ott, akkor kell foglalkozni, ahol és amikor fennállnak. (a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk)
Bárhogy érzed most magadat, Te ugyanaz az ember maradtál, aki a történtek előtt voltál - semmivel sem kevesebb. A trauma, ami ért, csak egy tapasztalat a sok közül, amelyektől - bár ez most nyálas hülyeségnek hangzik - még gazdagabb is lettél, mert két "álbarát"-ról kiderült az igazság.
Fel a fejjel, minden helyzetből ki lehet jönni pozitívan - csak hozzáállás kérdése.
(hülye vicc, de én azóta szoktam le a postára járásról, mióta megtanította az élet, hogy semmit sem szabad feladni) -
rokotti #178 szia mirakon! örülök h nincs semmi bajod.Én tegnap is írtam,hogy ne egyedül menj,és ha tudsz inkább akkor amikor tudod hogy nincs otthon senki.szerintem jól teszed ha elköltözöl,legalább egy időre.kitartás... -
mirakon #177 Sziasztok! Köszönet érte,hogy érdeklődtetek irántam.A tegnap estém elég álmatlanul telt...Elég sokat gondolkoztam arról,hogy hogyan is kezeljem a mostani helyzetet.Úgy néz ki,hogy a mai nap,haza megyek és és elhozom onnan a cuccaimat egy kis időre.Jó ötletnek tartjátok,ha nem egyedül megyek? -
#176 Én a legjobban azt utálom az ilyen tömegközlekedési járműveket, hogy csomó széket úgy raknak, hogy egymással szemben. -
rokotti #175 hát igen,sajnos tényleg nem nagyon lehet máshova nézni,főleg egy tömött buszon,ahol még a padlót se bámulhatod mert mindenütt lábak vannak,akkor meg az a bajuk,hogy miért nézed a lábukat...legjobb ha ablak mellé tud ülni az ember,mert akkor nézheti a házakat,utcát,de ugye metrón még ilyen lehetőség sincs.Ezt én is utálom.De erre nincs jó megoldás,sétálni kell -
vienman #174 tömegközlekedési eszközökön mindenki bámul mindenkit, ez normális. Nem azért, mert valami gond van veled, egyszerűen sokszor csak gondolkodnak valamin és elbambulnak.
Persze lehet, hogy csak azért, mert jól nézel ki. Csúnya embereket nem nagyon bámulnak, max ha két fejed van... :)
Én is merültem már el úgy a gondolataimban, hogy észre sem vettem, h valakit nézek. -
balintsanyi #173 Lehet azért mert jól nézel ki.
Mondjuk én is gyűlölöm ha az emberek bámulnak, de valahova muszáj nézniük :)
Lehet azért van ez, mert egyedül vagy, és ilyenkor jobban fogékony vagy az ilyen ingerekre.
Metróban sok ember van összezárva így jobban ki vagyunk téve ennek. -
#172 gecire nem :o... talán ezért -
rokotti #171 Sziasztok!remélem hogy mirakon ma is feljön fórumra,mert engem nagyon érdekel hogy hogy van és szegénybe mi zajlik le.Gondolkoztam ezen sokat tegnap óta,de erre nem tudok megoldást..2ember is átvág akit szeretsz.Nagyon kívánom neki hogy minden rendbe jöjjön! -
#170 mint ahogy az agyban sincs. -
#169 Ha jól tudom, a pánikbetegeknek legtöbbször a szívük szokott fájni, akinek infarktusa van, annak meg a válla, karja, lapockája. A legszebb az egészben, hogy a szívben nincsen érzőideg. -
#168 nem írhat, de mindnek van pszichiáter ismerőse, hidd el :) na jó, ha nincs, akkor elküld egyhez, ilyen egyszerű -
Retsu #167 Elvileg csak pszichiáter írhat fel. -
Retsu #166 Igen, és tudod mi a legdurvább? Nem akarok riogatni senkit, de hosszútávon ennek is lehetnek elég komoly következményei. Akit érdekel a téma és tud angolul, keressen rá googleben a "panic attack" és a "panic disorder" kifejezésekre. Asszem a legszarabb az ebben, hogy a régi mondás szerint "ahova megy az agy, oda megy a test is". Ez kb. azt jelenti esetünkben, hogy a beteg nagyon durca betegségek tüneteit érezheti, mint angina prectoris vagy akár infarktus. Persze rövid távon nincs ennek komoly következménye, ha vki egyébként viszonylag egészséges. -
#165 Nem is tudom a pszichológus irhat-e fel gyógyszert,hiszen az nem orvos. -
#164 mirakon: Egy tanácsom nekem is van (berakhatod a többi közé).
Ha találkozol pszichiáterrel, el ne áruld neki, hogy az sg.hu-t olvasod. -
Retsu #163 Van benne igazság. Csakhát sajnos manapság nem mondhatni hogy túltengne a bizalom az emberekben. Hozzáteszem, az enyémet elnyerni se 1 könnyű dolog. -
msstz #162 aztakurva -
Ronny #161 és a gyógyszerlobbi működik...egykori szocfóbosként én is végigpróbáltam ezt-azt, és mesélhetnék az antidepresszánsok mellékhatásairól. -
#160 kb. így van, ahogy írod. pont ezért, ha az ember pszichológushoz megy, az nem fog egyből gyógyszert felírni. az a pszichiáter, aki ezt tesz :)
kipróbált, jól adagolható, "gyenge" gyógyszerekről van szó. nem huzalozzák újra az ember agyát
igen, evés közben is lejátszódnak különböző kémiai folyamatok. de ha megeszel egy rántott húst, az nem azt váltja ki, amit a csokoládé (google: csoki és az agyi folyamatok, elég érdekes). mint ahogy egy ecstasy elrágcsálása sem :) -
#159 nem. egy valós, mondhatni igazi pánikroham nem egyenlő azzal ami írtál. az csak egy kis feszültséget okoz, pánikot. pánik =/= pánikroham!!
wikiről:
* Felgyorsult vagy felerősödött szívverés vagy szívdobogás
* Izzadás
* Szédülés, émelygés vagy hányinger
* Nehéz légzés
* Szúrkáló vagy viszkető érzés az arcon, a szájban, a kézen vagy lábon (paresztézia)
* Elpirulás vagy reszketés
* Álomszerű érzés vagy érzékelési zavarok
* Disszociáció, az az érzés, hogy az egyén nincs kapcsolatban a saját testével, vagy akár idővel és térrel (személytelenítés)
* Rettegés az irányítás elvesztésétől, hogy az egyén valami ostobaságot tesz vagy megőrül
* Halálfélelem
* Remegés vagy reszketés
ebből főleg a "Rettegés az irányítás elvesztésétől, hogy az egyén valami ostobaságot tesz vagy megőrül" kiemelendő ,mert emiatt erősödik fel a többi tünet. sok beteg úgy mondja, hogy hirtelen rengeteg gondolata támad, mondhatni olyan, mintha egy negatív "gondolathullám" elárasztaná az agyát. olyanok, amik először csak idiótaságnak tűnnek, aztán már az is megfordul a fejében, hogy megőrült, és ezt teljesen komolyan gondolja. mondanom sem kell, hogy ez a 22-es csapdája, mert emiatt újabb negatív gondolatok születnek. -
#158 Nah ilyesmi velem is volt olyan, hogy zavarban voltam, úgyéreztem hogy engem figyelnek, bár rosszul nem lettem, nem tudtam arra nézni, féltem hogy meglátszik rajtam, hogy zavarban vagyok...
Nagyrészt ezen tapasztalataim alapján írtam, hogy valamivel el kell terelni a figyelmet, elgondolkodni valamin, zenét hallgatni, vagy ilyesmi. De az is egy megoldás, hogy te válasz bámészkodóvá, és mindenkit végignézel, vagy azt aki néz azt te végigméred. -
#157 hülye -
#156 Mitől van olyan érzésem, hogy a gyógyszerek nem válogatnak az agyban, hogy "jé, ez szorongás, ezt megszüntetjük, a többi érzést meg meghagyjuk tisztán"?
Amúgy ja. Evés közben is kimutatható folyamatok zajlanak le az agyban. -
Phat Smoker #155 gyenge pánikroham nyaralás közben ?
pl. a tengerparton napozva hirtelen eszünkbe jut, hogy vajon kihúztuk-e otthon a vasalót ? :D -
#154 ez nem egészen így van. pánikbetegség (amiről elvileg a topik szól, ha jól látom, nem olvastam el az egészet) esetén kimutatható kémiai folyamatok zajlanak le az agyban. depresszió esetén is. ezért is lehet ellenük gyógyszert szedni. a depresszióval kapcsolatban félig-meddig igazad van, elég divatos lett minden piszlicsáré rosszkedvet "depis vagyok" kifejezéssel illetni
az igazi, kemény bipoláris depresszió elég szar dolog. kemény gyógyszerezést, odafigyelést igényel
általában elmondható, hogy 1-2 pánikrohamot mindenki átél az életében. ráadásul nem is akkor, amikor sokan számítanának rá. az agy elég kiismerhetetlen szervünk, ebből kifolyólag még mindig nem tudják sok esetben, hogy mi miért történik. egy gyenge pánikroham akár nyaralás közben is rátörhet valakire, aztán többé sohasem
ezekkel (mármint ha gyakori az eset) szakorvoshoz kell fordulni, mert meg kell előzni a "szövődményeit", mint pl. az agorafóbia
nem vagyok pszichológus, csak van egy jó ismerősöm, akivel egyszer kiveséztük ezt a témát. mondott olyan pánikbeteget, aki félt nyelni! na az tényleg szar lehetett -
#153 csúnyi vagy -
#152 hallgass zenét és nézz az emberek mellé -
Phat Smoker #151 jah...ez a 'ne-nézzetek-rám-a-metrón-mikor-beszállok' fóbia :D -
#150 ne-nézzetek-rám-fóbia -
Vlala #149 Ne legyetek cinikusak.
A legtöbb "depressziós" páciensnek mindössze annyi baja van, hogy nincs kivel megbeszélni a problémáit.
Erre nem bogyót kell dobni, hanem nyitottnak lenni a világ, az emberek felé. -
#148 minek nevezhető az, ha pl metrón [inkább CSAK ott ] , ha belépek és érzem h sokan nzének, vagyis nemtom valamiért így érzem hogy néznek nagyon, akkor elönt forróság , elvörösödök, meg legszivesebben átmennék másik vagonba [ezt szoktam tenni ] . az is irtóan zavar , ha ránézek valakire és látom ,h ő is néz, és direkt elnézek aztán érzem, h még mindig néz. EZ csak metróban van, DE ha már 1 emberrel vagyok sehol nincs semmi ilyesmim? MI ez? magamat sem érem ,hogy a picsába ,de rám jön...