46
  • mousee
    #46
    sry a sok énezésért, fáradt vagyok :D
  • mousee
    #45
    Azért erre van ellenpélda is (még ha kevés is). Pl én. Tipikus "tökömtelevanazzalhogylassularendszer" típusú emberke vagyok, és mivel a vista nekem nem nyerte el a tetszésemet, az XP-ből meg már elegem volt, ezért másztam át linux alapokra. Én mindenben megtaláltam az alternatívát, sőt, sokszor jóval hatékonyabbakat (pl én agyfaszt kapok a sok színes szartól MSN-en, (finch rullz :D)). Ha haverjaim gépe elé ülök, akkor idegbajt kapok, hogy milyen lassú, meg hogy ilyen-olyan baja van.

    Én ma már ott vagyok, hogy ha fizetnének se állnék vissza winre. Szóval van ilyen is. Csak ritka :D
  • Bijesz
    #44
    Gondolhatod, hogy nem így megy.
    Itt egy triviális példa (az érthetőség kedvéért egy egyszerű)

    Valahogy ráveszik, hogy lépjen rá egy oldara.
    Feltéve, hogy régóta figyelik, pl egy fórumban látják a bejegyzéseit és küldenek egy üzenetet egy web címmel.
    Nyilván olyan helyre ahol ez nem feltűnő. Akár aláírás is lehet.
    Valszeg felnyomnák a fórum szervert és vagy kreálnának egy serniornak látszó accountot, vagy valamelyik senior tag nevében írnának.
    De spamoktól kezdve ezer módja lehet ennek.
    Mi van ha rálép? Van az oldalon egy script ami már bármi okosságot tehet.
    Persze van noscript meg ilyesmi, de ezt megkerülhetik dns spoofinggal mondjuk azt hazudják, hogy a saját szerverük mondjuk a statistics.google.com vagy ilyesmi ami fenn van a kivételek között.
    Lefut script ami felnyom pl egy egy trójait ami meg egy rootkitet és kész.
  • chuky123
    #43
    Valaki világositson fel hogy müködik ez a "hecker-beetetés". Hacker önszántából leszed vmi trojait egy kamú oldalról és ezután az adatokat küld az FBI-nak?
    Nem tudom elképzelni az egészet. Amugy a heckerek nem egyenlöek az 1.0 ás userekkel. Nem hiszem hogy ilyen módszerekkel adatokhoz jutna az FBI.
    Max 1-2 balekot fognak és nem komoly heckereket.
  • Myron
    #42
    hat nekem aMSN win-en sokkal lassabb volt, lehet a több mint 500 partner miatt :D
  • bvalek2
    #41
    Jomagam az aMSN-t hasznalom, meg Windowson is. Sokkal vekonyabb, gyorsabb, mint a WLM, persze lehet hogy a gyengebb gep miatt. Linuxon pedig nem szegyellem felrakni a Total Commandert Wine-vel. Cel hatarozza meg az eszkozt, es nem forditva.
  • Myron
    #40
    szerintem nem jó hasonlat.
    mivel én nem a design-je miatt használom a WLM-et és nem is azért mert azt szoktam meg, hanem azért mert a Plus!-al kiegészítve túlszárnyalja bármelyik alternatíva képességeit, ha úgy vesszük bármelyik másik autó felszereltségét. tehát nem rajongás miatt használom.
    ezzel szemben én úgy látom ez a viselkedés inkább a linuxosokra, de méginkább a mac-esekre jellemző (hú de vagány vok én mást használok mint a többiek, még külön rá is fizetek és csak azokat a programokat tudom használni amiket csinálnak hozzá, de legalább vagány leszek mert kinyitom a nagyelőadóban és nem win van rajta)

    két alternatívát emelnék ki amelyekben egész sok lehetőség volt (persze közel nem annyi mint a WLM+Plus!)
    - aMSN
    - mercury
    mind2 lomga és dög lassú volt, utóbbi még a memóriát is zabálta (volt h 300mb-t, java)
  • bvalek2
    #39
    Komolyra forditva a szot, teljesen igazad van. Te tudatosan hasznalsz egy mikroszoft termeket (nekik is vannak jo cuccaik), egyertelmu hogy mas termek nem alternativa. Aki Porsche rajongo, azt egy Ferrari hidegen hagy, hiaba gyorsul a masik igy vagy ugy. Ellenben ha valakinek egy sportkocsi kell, es a teljesitmenyt nezi a marka helyett, elofordulhat hogy a Ferrarit valasztja. Linuxon is vannak csillogo cuccok, a text modrol elobb szoktunk le, mint ti a DOS-rol.
  • Myron
    #38
    tudom a linuxosoknak az a menő ha text modeból msn-ezik
    ha nektek ez a perverziótok akkor hajrá, nekem meg más
  • bvalek2
    #37
    Hogy egy peldaval eljunk, az angol-WC a bili alternativaja, de te mondjuk ragaszkodsz a kis allatfigurakhoz a "tronusod" oldalan. Tegyuk fel, hogy nincs ilyen dekoracioju WC-csesze, viszont van ilyen bili, szoval hasznalj nyugodtan bilit. Meg azt is elfogadom, hogy sokkal tobb kiegeszito (csorgok, szines bizb@szok, miegymas) van bilihez mint WC-cseszehez. Senki sem tiltja meg hogy hasznald, csak ne hireszteld magadrol :)
  • Myron
    #36
    1. "Ha van aki ert hozza, es beallitja neki, akkor boldogan el van vele."
    kivéve akinek fontosak a színezések

    2. egyik se, kipróbáltam az összeset, az amsn tudja a legjobban de a színes
    szöveghátteret az se támogatja.

    3. win-en még ennyit se kell csak leszedni a Plus!-t amihez van millió másik script meg minden jóság

    Csak kukacoskodásból írom be minden topicba ahol feljön a linux mint alternatíva, mert nálam pl pont egy ilyen hülyeségen bukott el :D
  • bvalek2
    #35
    1. mi koze ehhez a Linuxnak?

    2. _egyik_ Linuxos MSN kompatibilis kliens sem kepes ra? (van vagy 30)

    3. vegul is megirhatja maganak, vagy _tamogathat_ egy ilyen kezdemenyezest (a Linux sem ingyen van, bar szabadon felhasznalhato).
  • Myron
    #34
    jó akkor ennyi erővel a wireshark elől
  • zolis
    #33
    Kérdés: egy ilyen progi hogy rejti el magát a Netstat -na és a HijackThis elől? (feltételezve, hogy az illető hacker tudja hogy minek kell elindulnia és minek nem)
  • Myron
    #32
    ja, kivéve ha akarja látni az msn partnereinek a háttérszínét
    ez ugyanis linuxon nem megoldható
    ha csak nem írja meg ő maga...
  • bvalek2
    #31
    Milyen disztribuciot hasznalsz? Sok mulik ezen a kerdesen, hiszen sok disztribucio nem altalanos rendszer, inkabb celszerszam, es az szokott szenvedest okozni, ha nem arra, vagy nem ott hasznaljak, amire valo.

    Aki csak tavolrol szemleli az alternativakat, annak elarulom, hogy "Linux-felhasznalo" nincs, disztribuciokat hasznalunk, mint Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Debian, stb. Ezeket alapitvanyok, vagy cegek adjak ki, programokat, szolgaltatasokat csomagolna a Linux oprendszer, es meg nehany szabvany alkalmazas melle.

    A nyilt forrasu vilag nem ugy mukodik, hogy cegek nagy alkalmazasokat allitanak elo zart modszerekkel, es orzik oket jogi eszkozokkel, hanem sokan sok kicsi szabvanyos szoftver-alkatreszt keszitenek, aztan van aki osszeszedi ezeket es komplett rendszert farag beloluk (a disztributorok).

    Az atlag felhasznalo nem ter at semmire, mert nem ert hozza es nem erdekli, azt hasznalja, amit adnak neki. Ha Ubuntu Linuxot (mint nalam a csalad), akkor azt, ha win-t, akkor azt. Ha van aki ert hozza, es beallitja neki, akkor boldogan el van vele.
  • Garrett27
    #30
    Én a helyetekben a cikkben hivatkozott oldalt a .pdf-re inkább nem nyitnám meg, hátha bejut az adobe reader codec-el egy ilyen trójai a gépbe
  • Garrett27
    #29
    most már értem miért nem lehet 16 bites progit vistában elindítani
  • codiac
    #28
    Linux még ha áthatolhatatlan védelemmel rendelkezne(persze nem így van), az átlag felhasználó ennek ellenére sem térne át winről.
    Tanúltam linuxot, és fent is van op rendszer már 1 jó ideje az xp-vel eggyütt, még is sok vele a gond.Sűrűn találkozok olyan problémával amit winben pár kattintással meg tudok oldani, ezzel pedig rengeteg időt spórolok meg ahelyet, hogy órákig linuxos forumokat böngészek ...
    Lehet reklámozni a linuxot, de a win hiányosságai ellenére sem fog veszíteni a népszerűségéből.
  • bvalek2
    #27
    Nem ismered a szakkifejezeseket, nem tudod hogy mit jelent a virus, vagy az a fogalom, hogy "van virus valamely OS-re", megis jo nagy arcod van, vegyel inkabb vissza picit. En sem allok oda egy ful-orr-gegeszhez, hogy marpedig rosszul veszi ki a kolok mandulajat.
  • morpheus133
    #26
    virus tudod " "-jelek között!
    "most te is Linuxot használsz" akkor viszont van "virus" Linuxra!! Mert nem egy weboldalra raknak fel olyan kódot ami a böngészők hibáit kihasználva fertőz meg gépeket!! (Igaz nem linuxosokat!)
    És én a Desktop gépekről beszélek! Ha egy nagypofájú linux felhasználó saját gépén történik valami akkor hallgatni fog mint a sír!
    "szoval ha az allitolagos shell szkripted tenyleg tud valamit, a tenykedesenek napokon, de volt ra pelda hogy orakon belul vege, mert azonnal befoltozzak a hibat"
    Hát ez megint attól függ a rendszergazda milyen gyakran frissiti a rendszert!! És nézd már meg hány szerveren fut még mindig valami sebezhető kernel!
  • bvalek2
    #25
    Torhetetlen rendszer nincs, errol nem is volt szo. De tudod mit, majd beszelgetunk a Linux biztonsagarol, ha megerted a kulonbseget virus, trojai, fereg, rootkit, stb. kozott.

    "kevesen hasznaljak" - pl. most te is Linuxot hasznalsz, megis mirol beszelsz? Jaaa, ha nem is tudsz rola, akkor aztan nagy szakerto lehetsz...

    Informatikai egyetemeken mellesleg kotelezo targy, jartal mar ilyen intezmenyekben? esetleg mint turista? hmmm?

    Nem csak hogy elmeselik ha feltortek a rendszert, hanem az interneten vilagga is kurtolik, errol szolnak a buglistak, hibareportok, es pillanatokon belul be is foltozzak, errol szol a nyilt forras.

    Szoval ha az allitolagos shell szkripted tenyleg tud valamit, a tenykedesenek napokon, de volt ra pelda hogy orakon belul vege, mert azonnal befoltozzak a hibat.
  • morpheus133
    #24
    Tudod mi a legfőbb oka, hogy nincs virus linuxon, hogy kevesen használják! Jöhetsz itt 30 millió desktoppal! De ha csak simán körül nézel az ismerőseid közül hányan használnak linuxot? Informatikai egyetemen is 30-ból egy az arány máshol meg rosszabb! Különben meg vannak "virusok" linuxra is! Jó pár shell script amivel hozzáférhetsz minden fájlhoz rootolhatod a szervert! Csak az ilyet nem verik nagy dobra! Meg egy linuxosnak szégyen ha valami ilyen történik, igy nem fogja elmesélni!
  • bvalek2
    #23
    Aki csak mikroszoft "oprendszerek"-ben kepes gondolkodni, az nem merje hozzaertonek kepzelni magat. Kezdjuk ott, hogy ez a sok sz@rsag, virus, trojai, worm, el sem indul mas operacios rendszereken. Hogy akarsz registry-t modositani ott ahol nincs?

    Halozati eszkozokben, szerverekben (+30 millio desktopon) a Linux eppen elegge elterjedt ahhoz, hogy elmeletikeg virusok terjedhessenek rajtuk. Ez megsem tortenik meg, vajon miert? Nincs virusirto Linuxra, mert nincs mit irtani (ami fut Linuxon, az is windowsos virusokat keres).

    A Linux a Unixok filozofiajat kovetik: egyszeruseg, kis alkalmazasokbol epitkezes bloatware helyett, alapbol mindent tilos, kiveve amit szabad (a windows ellenkezoje), platformdiverzitas, sokminden forraskodbol telepul (nincs megpiszkalt binaris), stb.

    win98 meg dos mint hacker oprendszer, rohognom kell
  • bvalek2
    #22
    linux alatt miota default az admin?
  • Darth Sith
    #21
    ezek mellett, pl ha nem Admin-ból futtatod a gépet, pl mint Vista/Win7/linux alatt default-ként, akkor már itt meggátolod a feltelepülésüket.
  • morpheus133
    #20
    Sir Quno Jedi
    El kell, hogy szomrítsalak nincs olyan védelem amit ne lehetne kijátszani! A legtöbb trójai nem kivülről kapcsolódik be hanem belülről kifele! És te csak azt látod hogy kapcsolódik a firefox és simán engeded!
    Azt mondod nézi valami a regisztrit? Az első dolga az a trójainak hogy kinyirja! Nem inditasz el semmit amit nem ismersz? Elég ha rámész egy oldalra! Akár még az sg is terjeszthet valamit!
  • szlovákiai hun
    #19
    Nos hottoild, ennyit a TOR-ól, itt nem segitene
  • szily3
    #18
    "A Wired arról számolt be, hogy miként fogta el az iroda a 15 éves Josh Glazebrookot... Ekkor használták először az egyik FBI-ügynök által Computer and Internet Protocol Address Verifier (CIPAV) néven emlegetett szoftvert."

    Észbontó teljesítmény! Hogy oda ne rohanjak :O Még azt is hozzátehették volna, hogy a kölyök az emailszolgáltatónak megadta nevét, címét, és MSN elérhetőségeit, továbbá néhány fényképet is közölt magáról. Ezenkívül Windows Vistát használt, Internet Explolert, és csak egy 2004-es vírusirtó futott a gépén...
    Gratuláljunk az FBI-nak! Azt viszont már nem akarom elhinni, hogy egy hekkert is fogtak. Inkább csak egy kislányt, akinek ez volt a beceneve... Azért gratulálunk nekik! ;) Szeretünk FBI! (Vagy nem! _?_)


    Amúgy Balitos-nak igaza van...
    hottold: Nekem is volt PIII gépen két oprendszerem, bár ez a konfiguráció játékok szempontjából nem bizonyult előnyösnek :(
  • hottold
    #17
    Windows 98SE+D0S máig egész jó operációs rendszerek
    és a legtöbb ma készülő troyan már nem nagyon fut rajtuk, mert XP/NT alapokra vannak optimalizálva.

    Szal egy P2-P3 géppel 128-512 SD rammal és egy 5-6 gigás winyóval bármit meg lehet csinálni... a náza hekktől kezdve az OTP hekkig bármit...

    2 oprendszer fut egymás mellett, egymáson és egyéb perverziók...
  • Sir Ny
    #16
    mert a DOS-on viszonylag tud futtatni cuccokat, a számológépen pedig egy kicsit nehezebb.
  • Balintos
    #15
    miért nem mindjárt számológépet?
  • PepeLopez
    #14
    opensource power, ott legalább látni a kiskapukat, amit gyorsan befoltoz a közösség ;)
  • Sir Ny
    #13
    aki azt akarja, hogy ne törjék föl, az DOS-t használ. melyik kémprogram fut DOS alatt?
  • Sir Quno Jedi
    #12
    Bexarnék, ha ez átmenne az ultrasafe-re kapcsolt tűzfalamon, a VPN-emen és a peerguardian 2-n. Nem beszélve a registry védelemre, a fájlvédelemre és a tököm tudja mire, ami folyamatosan fut nálam. Még akkor is alaposan megszenvednék vele, ha én magam akarnám SZÁNDÉKOSAN telepíteni.
  • Frayer
    #11
    a rohadás ölje meg őket
  • bvalek2
    #10
    Az egész "manyi" egy kamu, a nyugdíjas szavazók beijesztésére találták ki, hogy majd a szocik jól megvédik őket
  • Alwares
    #9
    Ők már rég CIPAV 4-et használnak :P
  • uniu
    #8
    Ez az: http://www.magyaroknyilai.info
    Teljesen kamu oldal.
  • uniu
    #7
    Gondolom valami rootkit lehet ami eszrevetlenul telepult es kikeruli a tuzfalakat is. Sztem ezt nalunk is alkalmazhatjak. Pl volt egy oldala a Magyarok Nyilainak amit egy kuruchoz eljutatott infoban tagadtak, hogy ok hoztak volna letre es a NBH-t emlitettek. Valoszinu aki ott regisztralta magat az kozelebb kerult az NBH hoz is, mas nem egy emailcimmel.