648
A Battlestar Galactica előzmény
-
kekgab #328 Nekem egyébként nagyon tetszik eddig a Caprica. Nagyon jó lenne ha az első Cylon háború cselekményeit is megmutatnák majd a későbbiekben. -
kekgab #327 De ezeken a dolgokon nem kell meglepődni, hiszen a Galactica már direkt így lett építve. A múlt technológiáit használták fel, hogy megvédjék magukat az ellenségtől. A második Cylon támadást ezért is élte túl. -
#326 paprica :D -
Masakari #325 Ez főként azért van mert a Caprica korában még a technológia hajszolása folyik ami egészen az első cylon háború idejéig tart(Caprica szemszögből 10 éve múlva lesz a háború),és utána rengeteg dolgot betiltanak,bár azért az látható hogy fejlesztenek is (Pegasus)
keresztkérdés:vajon van a neten valahol pyramid szabály?:D szívesen kipróbálnám xD -
#324 Petrelli mama 2 -
#323 engem Zoe anyja Amanda, már most idegesít..... -
#322 alakul a sztori, 2.rész is nagyon tetszett^^
annak a tanárnak egy elég beteg családja van az is biztosXD -
#321 mindenki mindenkivel mindent :) -
#320 én ott kicsit elvesztettem a fonalat :D hogy ki-kivel és mit csinál.... -
#319 Vajon mekkora ágy kell egy csoportházasságba)))) -
Reg5 #318 Az intróról nekem a Sanctuary ugrott be, az is kb hasonló technikával készült. -
Borg #317 Nem a nagy vonalakra értettem, hanem hogy konkrét autómárkákat látunk viszont pl... -
#316 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Azt azért hozzá kell tenni, hogy a Galactica technikai "butítása" nem véletlen, és nagyrészt ennek köszönheti a második támadás túlélését.
-
#315 nah....nem volt ez rossz....a főcím szerint tök jó :D de hogy ebbe hol van heroes feeling....me annak az introja meg teljesen elüt ettől, hisz csak kiírják a címét..... -
#314 Ez az indok gyakran elhangzik Sci-fi sorozatok terén, de szerintem azért nem árt pár dolgot szem előtt tartani ez esetben.
Először is gyakorlatiasság miatt nem feltétlen probléma a "jelenkori" hasonlóság. Egyszerű példa, hogy a lovaskocsik jó két évezredig gyakorlatilag csak esztétikai szinten változtak. Egy fejlett technikai társadalomban is az autók kinézete lehet "maradi", hiszen a fejlettséget inkább a meghajtás és az előállításhoz használt anyagok jelentik.
Amúgy meg a BSG amúgy sem ütött el túlságosan a jelenkori valóságtól, sőt, a Caprica inkább tűnik "jövőbelinek", mint a BSG, holott előtte játszódik. Elég magára a Galacticára gondolni, amely elvileg a Caprica idősíkjában készülhetett el hozzávetőleg. Sima lapos kijelzők, inkább az 1950-es/1960-as éveket idéző intercomok, hagyományos kezelőfelületek, billentyűzetek. A kézifegyverek egyesen sima mai fegyverek többségében, minimális maszkolással (a fegyverre rászereltek egy-két fém vagy műanyag vackot, hogy jobban nézzen ki). Az vadászgépek irányítása is inkább a múltat, mint a jelent idézi, a középre helyezett botkormánnyal, tagolt műszerfalakkal. De a mindennapos tárgyak sem tűnnek futurisztikusnak, hogy tovább ne menjek, Saul Tigh viszkisüvegje nem lógna ki akármelyik bolt polcáról...
Ehhez képest a Capricában érintőképernyőket látunk, sőt, "érintő-kijelző-papírt", szemüveg méretű virtuális-valóság-projectort, stb.... -
Borg #313 Nem volt rossz. Remélem a továbbiakban is elég fordulatos lesz a sztori.
Az egyetlen dolog ami nem tetszett, hogy milyen autókkal furikáznak... akkor már kitalálhattak volna erre is valamit, hogy ne tűnjön "jelenkori" városnak... -
mlacko86 #312 Szerintem teljesen jó lesz ez. Az új főcím meg tiszta BSG-családregény-Heroes-feeling:
http://lmlm.blog.hu/2010/01/30/ime_a_caprica_focime -
#311 Hmm 1x02 kicsit furcsa volt, de maradt nézős kategória:) -
#310 A kolóniaiak hite
Az emberek hitének alapját a többistenhit képezi, a vallás fő könyve Pythia tekercseinek írásait tartalmazza. A vallás Kobol Urai vezetik.
Közülük eddig kilencet neveztek meg a sorozatban (némelynek több neve is van): Zeusz, az istenek vezetője, Apollo, Zeusz fia, Árész, a háború istene, Artemisz, Apollo ikertestvére, a vadászat istennője, Afrodité, a szerelem és a szexualitás istennője, Athena, Auróra, a hajnal istennője, Héra, Zeusz felesége, Poszeidón, a tengerek királya.
A vallás szerint – ahogy Pythia tekercsei is elmesélik, egykoron Kobol Urai megosztották alattvalóikkal otthonukat,a Kobol bolygót, ahol ekkoriban utopisztikus állapotok uralkodtak. Később az istenek összeférhetetlenné váltak, és népeiket külön naprendszerekbe költöztették, ez volt az exodus. Úgy tartották, hogy a 13 istenség közül egy kezdte magát feljebbvalónak tartani – ő volt az irigy isten, és az ő különcsége robbantotta ki végül a nagy háborút. Pythia tekercsei azt is elmondták, hogy lesz valaki, aki megváltóként elvezeti a népeket a nagy háborúban a Földre, amely mindenki számára a biztos menekülést nyújtja - a sorozat egyik szereplője, a Kormányzat elnökasszonya magát tartotta a megváltónak.
A cylonok hite
A kenyérpirítók egyisten-hitet követnek. Úgy tartják, Isten teremtette az emberiséget, mely a cylonok számára hibás műnek bizonyult. Az emberek bűnösek és megtagadták az isteni szeretetet, ezért a cylonok úgy döntöttek, átveszik az emberektől a helyet, és így az emberiség következő generációját tudják létrehozni. A gépek egy bizonyos metafizikai létezésben hisznek, melyet embernek és cylonnak is ugyanúgy kell szeretnie, és hinnie benne. A vallás alapját a bűn, a bűnözés fogalma képezi (pl. az egyik cylon-karakter ki is mondja, hogy számukra az öngyilkosság bűn.) A cylonok hite szerint Isten kívánalma, hogy sokasodjanak, de az emberi cylonok erre nem képesek. A nemzés biológiai reprodukció számukra, és nem technikai eszközökkel létrehozott másolat-készítés, mint a gépek gyártása. Éppen ezért az maga a csoda, amikor kiderül, hogy egy cylon-modellnek és egy embernek közös gyermeke született. Úgy vélik, hogy ő lesz a Messiás. Bár az összes cylon az egyisten-hitet támogatja, ennek több formája is megjelenik a sorozatban (pl. Leoben, az egyik cylon-modell mondja: Mi mind Istenek vagyunk.)
Összefüggések a kétféle hit között
Bár a kolóniaiak és a cylonok hitvallása között vannak átfedések, nehéz egyértelmű következtetéseket levonni. Az egyik nem teljesen egyértelmű dolog az Ötök Temploma, mely a cylonok hitének központja, nagy tisztelet övezi. Ők úgy tartják róla, hogy az ötös szám arra az öt emberi cylonra utal, akik még nem fedték fel magukat (a 3. évad végére az ötből négyet megismerünk, az 5. még várat magára). Az emberek úgy vélik, hogy a templom eredetileg annak az öt papnak készült, akik azt az urat támogatták, akinek „a nevét nem lehet kimondani”. Azt nem lehet tudni, hogy ő-e vajon az az isten, aki miatt megbukott a kolóniaiak közötti béke (azaz a 13. isten, az irigy).
Másik közös pont, hogy mindkét közösség próféciákat követ. A kolóniaiak a Földre próbálnak eljutni, míg a cylonok célja az emberiség leigázása, és az erre irányuló erőfeszítéseik gyakorlatilag teljes mértékben a jövendölésekre épül. A 12-es szám megjelenése nem véletlen. 12 battlestar van, 12 kolónia, melyek később „összeállnak”, 12 cylon-modell, az elnökasszonynak álmában 12 vipera mutatja meg, hogy ő a kiválasztott, stb.
comment.blog.hu -
#309 Ha sorozatból kivennénk a vallást és a hittet, akkor szétesne az egész, hisz épp ez lesz a mozgató rugója, általunk már tudott jövő, az elkövetkező 50 évben mind két fél cselekedeteinek.
Az utolsó 40 000 ember is azért menekül meg mert a cylonok meghasonlanak ebben a kérdésben.
-
#308 jól látod!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!De ezek a történelmet előbbre vivő/formáló emberek mind hittek eg felsőbb hatalom vezetésében, és általában kikérték véleményet/segítségét.
Nagy Sándor, napoleon,gandhi,adolf hitler,Darwin!!,satöbbi -
#307 ezt nem tudom elképzelni.... -
#306 Jah )) -
#305 vagy 1000-el hátrébb :) -
#304 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!én azt vallom ha nem lettek volna a vallások (különösképp a kereszténység), akkor min. 100 évvel előrébb tartanánk.... -
Orionk #303 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!nem akarok vitába bonyolódni, meg ez a topic nem is erről szól, de ne mondd már, hogy időszámításunk óta nem jutottunk volna el idáig, 2010-ig, ha NEM hitt volna senki semilyen istenben. Szerintem azért vagyunk itt, mert mindig valaki megcsinált valamit a két kezével és az eszével :) -
#302 LÁL ezt én is megtaláltam csak gondoltam nem teszem be mert kicsit homemade :D -
#301 nézhetetlen minőségű 1x01 (na ebből mennyi vita lesz, mert sok helyen ez 1x02) trailer. igazából semmi sincs benne, ami lényeges, ez inkább csak egy kedvcsináló
-
#300 erről a felsőbb hatalomról igazad van én csak abban nem értek egyet (az emberek többségével, hogy miért kell 1 "Istent" állítani az emberiség felé. Én inkább a BSG féle 'többistenhitet' vagy a SG féle 'Ősök teremtették az embert és ők igazgatják útjainak' tartom "ésszerűbbnek", de mindenkinek szíve joga abban hinni amiben szeretne. -
#299 Igen de ha csak a mi történelmünket nézed is, akkor egy felsőbb hatalom létezése nélkül elképzelhetetlen azok az események amik nélkül nem tartanánk itt. - gondolj bele hogy az emberi faj minimum 2000 fős populációbol származik, ez már bizonyított tény. Fennmaradási esélye 0-val egyenlő ha önerejére lett volna utalva.....
Arról nem is szólva hogy az usa beli életvitel van ábrázolva a sorozatban, ezt a társadalmat meg teljesen átitja az istenhit/természettfelettiben való hit, vallástól függetlenül.
bár a soriban egyenlőre eszement muzulmán terroristáknak tünnek istenhit rajongói, de lehet csak politikai manőver lesz hogy felhasználják őket.
Az is lehet hogy valamelyk bűnöző csoportosulás vagy bolygószövetség a többiek fölé akar emelkedni, diktaturát akar kiépíteni.
Ezért tetszett a King c. sorozat is mert végig a hatalom manipulásáról szólt, és az emberi gyarlóság következményeiről))) -
Orionk #298 Nekem egyébként érdekesnek érdekes a sorozat, megnézem az első részeket, hogy mi lesz benne, de ha nekem nem jön be, akkor pápá
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egyébként nekem nem jön be az a dolog, hogy több isten van, meg stb..., ezt a csillagkapu-ban ábrázolták jól, hogy nincs Isten sehol sem... -
#297 kit tudja, majd a sorozat végére minden értelmet nyer))))
És kiderül hog semmi sem véletlen, hanem a Nagy Tervező írányitja a történéseket hogy az elkövetkező háborúk során megrostálja az emberiséget hogy csak az életrevaló egyedek maradjanak meg. -
#296 igen írtam is itt hogy negatív értelemben szerepelt - búcsú üzenetként szolgált mert tudta hogy game over a miniszternek.. -
Orionk #295 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!egyáltalán miért nyirták ki a minisztert?, és kik nyirták ki egyáltalán?, ki volt az a csoport? -
#294 A későbbi Adama nem éppen áldásként mondta azt a későbbi halott [X-Files-ban ő volt a Cigarettás] miniszternek...
-
#293 olyan mint Áldjanak Cobol istenei, vagy Áldjon az Úr, vagy csak shalom))
De a filmben búcsú volt a minisztertől...egyszóval áldás. -
#292 Elég furcsa egyébként, hogy a világegyetemben alig lehet találni olyan bolygót, hogy egymáshoz közel 1 nap körül keringve több bolygón is van élet.
Egész pontosan eddig 1 olyan bolygóról tudunk, ahol van élet, ez a mi Földünk...
Itt meg egy kettős naprendszerben van több bolygó is rögtön.
Először is, a kettős naprendszerek nagyon gyakori jelenségek, tehát ebből a szempontból a kettős naprendszer nem tétel (még az sem elképzelhetettlen, hogy a többcsillagos naprendszerek vannak inkább túlsúlyban, és az egy csillagos naprendszer a ritkább eset).
Másodszor, itt a történet szerint 12 törzs telepedett le a rendszerben.
A lenti csillagtérkép egyébként fan-made, és mivel nincs hivatalos forrás, ezért nehéz megmondani, mennyire valós. A "The Plan" BSG epizódban a Hybrid azt mondja, hogy "12 battles...3 stars", ha ez a 12 törzsre utal, akkor azt is jelentheti, hogy a 12 kolónia által lakott rendszer valójában háromcsillagos rendszer. Ám ez csak egy utalás, és szintén spekuláció, mivel kifejtve sose volt ez az idézet a sorozatban vagy TV filmekben.
Igazából még azt sem biztos, hogy a 12 kolónia rendszerében minden kolónia bolygón lakott, az is lehet, hogy egyes kolóniák csak holdak, esetleg nagyobb aszteoridákra telepedtek le. A The Plan TV filmben a Caprica, Gemenon, Picon, Libran, és Virgon felszínét lehetett látni, ezek légkörrel rendelkező bolygók (vagy holdak), a Razor TV filmben volt utalás a Tauron bolygóra, így az is biztos bolygó. A BSG 2k3 miniszériában pedig az Aerilon, Picon, Sagittarion és Gemenon volt bolygóként említve.
Ez már azért is furcsa, mert ahhoz, hogy egy bolygón legyen folyékony állapotú víz, ahhoz a bolygónak egy meghatározott távolságra kell, hogy legyen a naptól. Itt a sztoriban meg minden bolygón van víz, mert ugye van rajta élet is.
Egyfelől a 12 törzs biztosan magas technikai szinten volt, mikor ide érkeztek, hiszen csillagközi utazásra voltak képesek 2000 évvel a Caprica sorozat időpontja előtt (itt persze van egy kis probléma, az idézet szerint egy Galleon nevezetű űrhajóra került Kobol 12 törzse, és ez szállította őket az új otthonukba). Nem tudni, hogy milyen technikai szinten álltak, de nem kizárható, hogy a képesek voltak a terraformálásra. Hozzá kell tenni, hogy az is említve volt, hogy a 12 kolónia a letelepedésük után egy sötét korba léptek, ahol a tudásuk java elveszett.
Másodszor, a folyékony víz a jelenlegi tudásunk szerint az élet kialakulásához elengedhetettlen. Megélni az Eszkimók is megélnek a jég hátán, ahol területfüggően nincs a felszínen folyékony víz, és teszik ezt hosszú évezredek óta. Itt a naprendszerben például a Jupiter Európa holdján hasonló a helyzet, a felszíne fagyott víz, feltehetően a felszín alatt van folyékony víz. Itt ugye a kolóniák népének csak megélnie kell a bolygókon, így nem feltétlen követelmény a folyékony víz megléte.
Harmadszor, a felszíni hőmérséklet nem feltétlen függ a csillagtól való távolságtól, lásd még a Jupiter Io holdját például, amely az egyik geológialag legaktívabb égitest a naprendszerben, köszönhetően annak, hogy a Jupiter változó gravitációs hatása miatt hatalmas hő termelődik a belsejében. Az egy más kérdés, hogy a Jupiter közelsége és egyébb okok miatt az Io felszínén az élet meglehetősen nehéz lenne, főleg az erős sugárzás miatt, és azt is hozzá kell tenni, hogy a felszínén még így is -74°C a maximális hőmérséklet, ám ez még így is jó 100 fokkal magasabb, mint a Naptól való távolság indokolná.
Negyedszer, a felszín alatt is lehet folyékony víz, mint feltételezések szerint a Jupiter Európa és Callisto holdján, itt az élet kialakulásához szükséges feltételek is elképzelhetőek.
Ötödször, a víz korántsem olyan ritka jelenség, a naprendszerben is sok holdon bizonyított a jelenléte (Enceladus, Europa, Callisto, stb.), és valószínűleg a többi hold egy részén is fellelhető kisebb-nagyobb mennyiségbe (még a Föld Holdján is). Továbbá sok aszteroida és üstökös is vízjégből áll nagy részben. A 'V' című TV sorozat eredetijében a Földet elvileg a víz miatt szállják meg az idegenek - ami azért mókás, mert ugye a naprendszerben akad még elég víz bőven, és ott nem kell a hülye benszülöttekkel foglalkozni. :) -
#291 Az a térkép fan-made, és tényleg eléggé sántít. Volt már róla szó korábban, #175 körül olvasgass. -
Orionk #290 Elég furcsa egyébként, hogy a világegyetemben alig lehet találni olyan bolygót, hogy egymáshoz közel 1 nap körül keringve több bolygón is van élet.
Itt meg egy kettős naprendszerben van több bolygó is rögtön.
Ez már azért is furcsa, mert ahhoz, hogy egy bolygón legyen folyékony állapotú víz, ahhoz a bolygónak egy meghatározott távolságra kell, hogy legyen a naptól. Itt a sztoriban meg minden bolygón van víz, mert ugye van rajta élet is. -
Orionk #289 a capricában is mondják ezt, nem?, de mit is akarnak ezzel a szólással kifejezni?