Eredeti játékaink klub
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Next PC upgrade: 2022
Azért ezt te provokálod ám ki, lássuk be. Nem szokás az üres helyre magad mellé tenni a csomagodat. Mert nem.
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Lehet itt mindenki másnak az ismerősi köre ilyen álszent (ezekszerint az) akkor ok, engem nem zavar ,de nem kéne beskatulyázni másokat emiatt.
És valóban továbbra sem értem azzal kit bántok meg ha a játékipart szidom, hozzáteszem nem jogtalanul (mellettem szolnak a lehuzo reviewek és a netszerte olvasható hasonló vélekedések)
Nem teljesen értem, hogy min kaptad fel ennyire a vizet 😊
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Egy játékban sem csalódtam idén akkorát (na jó, a Firewatch végében igen 😄).
Magyarítások: http://lostprophet.hu Magyarítás videók: http://youtube.com/elveszettprofeta
[ I'm in, everyone of machines... POWAAA ! ;) ] [ Steam/Origin : error.dtp (errordtp) ]
Innentől fogva tényleg nehéz lehet, hiszen nem is igazán ízlésről vitatkoztunk, hanem egy olyan tény (ami egyébként megkjérdőjelezhető eredetű) elfogadásáról, ami egyeseknek megy, másoknak meg nem. Vagyis abszolút általános, felfogásbeli dolgokról, amiket én megpróbáltam a játékoktól elvonatkoztatott példákkal illusztrálni. Ennél szemléletesebben, ennél higgadtabban szerintem ha meg kéne ismételnem, akkor sem tudnám.
A nem megfelelő példáimon immár harmadjára lovagolsz, olyan szinten, hogy még az újat sem vetted észre, ami azt hiszem minden pontban megfelel (talán annyiban nem, hogy nem klasszikus RPG de ugye nem is erről beszéltünk, hiszen a műfajnak nincs köze a fejlesztési időhöz feltétlenül). És ezzel azt akartam szemléltetni, hogy de igen, ma is készülnek játékok nagy pénzből hosszú ideig és nem, ma sem kell lejjebb adnunk az igényeinkből.
Szerintem olvasd át még egyszer az egészet és döntsd el, hogy megérte-e ez a kifakadás a részedről.
Utoljára szerkesztette: Atisz, 2016.11.14. 07:31:03
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Nem szidom én PH-t, bizonyára ott is sok jó ember van (sőt, hát tudom is, hogy van), de nekem valahogy sok.
Grebber, az off-ban írtam én is neked. Genndytől besz*rtam. <#idiota>#idiota>
[ I'm in, everyone of machines... POWAAA ! ;) ] [ Steam/Origin : error.dtp (errordtp) ]
Konkrétan két oka van, hogy még köztünk vagy: ennek a topiknak a lakói és hogy az általam olvasott topikok nagy részében rejtve vannak a hozzászólásaid.
A legnagyobb baj, hogy hosszú évek óta műveled ezt, számtalanszor el lett mondva mi a gond a viselkedéseddel - erre most megint megkérdezed, mintha nem tudnád - és baromira nem veszed észre magadat. Ha így viselkedsz a való életben is nem irigylem a körülötted levő embereket. Ha nem így viselkedsz, akkor nem értem hogy itt miért nem tudsz úgy viselkedni. Rejtély.
[merlinw.org]
Ez azért nagyon meta és egyben menő/ötletes. 😊
A játék maga is érdekes. Firefly hangulata van. De lehet, hogy a top kommentben írt No Man's Creed lesz az. 😄
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Utoljára szerkesztette: Pio, 2016.11.13. 22:32:49
Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
Ünnepek és vallás feleslegességének firtatása nem szerencsés téma. Van amiről inkább érdemes nem írni. Magadra eröltetnél egy kis empátiát és vagy toleranciát az ég adta világon nem lenne gond a fórumozásoddal, jah de a beszólogatásból is visszavehetnél meg csiszolhatnál a stílusodon. És nem ehhez nem kell más elveket vallani, csak néha magadban tartanod bizonyos szavakat és gondolatokat, vagy kulturált hangneművé alakítani azokat.
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
Amivel csak annyi baj van, hogy így nemcsak a pénzéhes bandát bojkottálod, hanem a normális fejlesztőket is. Egy kalap alá veszed a teljes játékipart, pedig vannak azért normálisabbak még. Az a baj ezzel ha mindenki követné a tanaidat akkor nem maradna egy darab fejlesztő sem, illetve nem lenne több új játékunk. Már megbocsáss, de azért én még szeretnék újabb cuccokkal is játszani néhanapján még ha lassan a 600-at súrolja a steam könyvtáramban elhelyezkedő játékok száma még akkor is (felfogjuk egyébként mekkora számok ezek? 600 játék...Szerintem nem...Most leírva szembesülök vele én is...Nagyon durva!)
Röviden a selejt bukjon csak el (még ha nem is értek mindig egyet azzal, hogy mi a selejt és mi nem), de a kiemelkedő produktumokat azért csak meg kéne különböztetni, hogy tudják, hogy mi az ami tényleg jó és mi nem az.
Továbbá unalmas mindig olvasni, hogy neked 5 dolcsit érnek a játékok (ha néha írnál esetleg más összeget még az is jobb lenne
:-D)....Részemről ennyi.
De mondhatnám a példákat másokról is mert lehene mivel itt "élek" és sok ilyen van. Csak sokan azt hiszik, hogy ők a királyok miközben rájuk se mindenki kíváncsi ám. Csak mivel én egy senki vagyok pofám lapos, de engem bannoljanak mert az a menő. ,mert más a véleményem.
Remélem érted miért kettős a mérce.
Xbox ONE + PS4 PRO + WiiU + NES Classic + Fanatec FM CSR / PC WIN 10
- Nem ünneplek semmit ,mivel az ilyen dolgok nem érdekelnek.
- Nem utazgatok, nyaralok mert nem érdekel
- Nem iszok, nőzők, bulizok mert nem érdekel
- Nem vagyok vallásos nem hiszek ebben
- Nem érdekel a saját családalapítás sem
Nos ezek lehetne azok a tényezők ami miatt bannoltak. De ez itt nagyon off szóval vagy privátba vagy a másik topikban lehet kérdezgetni
Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.11.13. 22:02:09
Azt hittem így 2016-ra eljutottunk oda, hogy már csak az egyértelmű trollokat és a spammereket szokták fórumokról bannolni, Te pedig noha egyértelmű, hogy azért oda tudsz szólni és könnyen Magadra tudsz ugrasztani bárkit, de az soha egy pillanatig nem merült fel bennem, hogy ne meggyőződésből beszélnél és ne azért tennéd, mert a társasághoz tartozónak érzed Magad.
Ilyen embereket kizárni a fórumközösségekből pedig szerintem mindenképp rossz, akkor is, ha 1-2 flamewar megelőzhető vele.
Flamewart majd generál más úgyis, azok mindig voltak, vannak és lesznek, aztán elfelejtődnek (például ki emlékszik itt, hogy épp min ment a vitázás 2 hete) de a fórumközösségekhez tartozni akaró userek csak fogynak és fogynak, nem érdemes őket elkergetni...
Vagy ez ilyen 1-2 napos "aludj rá" ban?
A más és más vélemények kapcsán:
" sokaknál kivágja / kivághatja a biztosítékot az általános szóhasználatod, megfogalmazásod (lásd ugye PH), sarkalatos véleményed --- mondjuk az AAA játékokról, azok megvásárlásáról, támogatásáról, minőségéről és a többi" - Örülök ,hogy szabadultam anno az iskolából. A szóhasználatom olyan amilyen. Szerintem nagyon nem sarkalatos a véleményem. Nem én vagyok az aki a 60 euros AAA csódákat a porig alázza steam-en és mindenféle review oldalakon. Ergo nagyon nem csak grebber látja úgy hogy egy hányadék ami a játékiparban zajlik. De bannoljuk őt egyemberként mert az nekünk jó.
*mindenki tudja már Magyarországon, aki a két nevesebb fórumra jár, hogy az "1 dollárért vagy ingyen" királya lettél az utóbbi időben. Én még emlékszem arra az évre, amikor többet költöttél eredeti játékra
"az "ingyenélésed" szúrja a szemüket." - A színpad a tiétek. Indiegala Group buy... bárkit felhozok a szintemre és nektek is minden game ingyen lesz az életetek végéig. Csupán türelem kell és levetközni azt ,hogy most azonnal kell minden.
" nem figyelsz arra, hogy kit mikor és hogyan bánthatsz meg, holott kizártnak tartom, hogy szánt szándékkal bárkit is bántani akarnál --- de a félreértések, és félreolvasások világában vagyunk: az interneten. Érdemes nagyon sokszor megállni egy pillanatra, átnézni, átolvasni hogy mit és kinek írunk, még ha ingerülten is... amikor leül a por, lehet, hogy nagyobb a baj, mint szeretted volna..." - Arról sajnos én nem tehetek, hogy ha egy ótvar játékot szidok akkor az valaki úgy veszi hogy őt szidnám. (Fingom sincs ezzel kit bántok meg) Vagy lehet ,hogy az a baj hogy fáj az igazság, hogy valóban gányt vettek ezek az emberek 60 euróért és beismerni nehéz? De inkább bannoljuk grebbert mert az frankó.
" a segítőkészséged nem ismer határokat, mindenki tudja, aki már került kapcsolatba veled - a jótékonyságod, jó szándékod nem (mindig) tompítja a rád ferdén nézőkben a furcsaságaid miatti ellenérzéseiket, sokszor hangot is adnak ennek.. - Sosem ezért voltam segítőkész hogy bármit is tompítsak. Egyszerűen ha szólnak és tehetem segítek. Álszent nem leszek. Amiatt nem fogok más íni ,mert az a trendi.
Megvan a véleményem a kiadók nagyhatalmú úrairól akit tönkreteszik a pc-s játékipart. Büszkén jelentem ki, hogy ehhez soha többé nem fogok asszisztálni. Szemeben az az ember annyit ér budlet vagy az az 5$-ot a goty verzióért vagy bármi a neve.
Csak az a szomorú ilyenkor ,hogy a pénzes köcsög aki idő előtt kiadatja pc-re a játékokat ilyen kokány állapotba nem magát égeti le hanem mindazokat akik kőkeményen dolgoztak rajta és ott vannak a creditsbe.
Engem lehet utálni gyűlölni, nem zavar (ami igen az kettős mérce,amit jogtalanul alkalmaznak) de attól még amit leírtam 100%-ig igaz a jelenlegi pc-s állapotokra
Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.11.13. 21:34:21
* meglehetősen önfejű, konok vagy, ha játékok megítélésére, véleményezésére kerül a sor - a hosszú évek alatt én még nem láttam tőled "meghajlást" ebben a témában 😊
* sokaknál kivágja / kivághatja a biztosítékot az általános szóhasználatod, megfogalmazásod (lásd ugye PH), sarkalatos véleményed --- mondjuk az AAA játékokról, azok megvásárlásáról, támogatásáról, minőségéről és a többi
* mindenki tudja már Magyarországon, aki a két nevesebb fórumra jár, hogy az "1 dollárért vagy ingyen" királya lettél az utóbbi időben. Én még emlékszem arra az évre, amikor többet költöttél eredeti játékra
Én tudom és megértem az elvet, ami a pál fordulatod mögött áll - a kiadók, és a saját termékeik bundliba rakásának sebessége, az indie tornádó sebességgel való terjedése, a kickstarter, a zöldfény és társai, meg hogy te ráérsz évekkel később is, olcsón...
Sokan viszont nem komálják, hogy ezt unos-untalan hangoztatod, ráadásul sokszor olyan és abban a környezetben, ahol a júzerek Magyarország fél budget-jét otthagyják a boltok kasszáiban... az "ingyenélésed" szúrja a szemüket.
* nem figyelsz arra, hogy kit mikor és hogyan bánthatsz meg, holott kizártnak tartom, hogy szánt szándékkal bárkit is bántani akarnál --- de a félreértések, és félreolvasások világában vagyunk: az interneten. Érdemes nagyon sokszor megállni egy pillanatra, átnézni, átolvasni hogy mit és kinek írunk, még ha ingerülten is... amikor leül a por, lehet, hogy nagyobb a baj, mint szeretted volna...
* a segítőkészséged nem ismer határokat, mindenki tudja, aki már került kapcsolatba veled - a jótékonyságod, jó szándékod nem (mindig) tompítja a rád ferdén nézőkben a furcsaságaid miatti ellenérzéseiket, sokszor hangot is adnak ennek...
S mások biztosan tudnának konkrétakat is, de én a saját szemüvegemen keresztül.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Azt már megtudtam ,hogy a prohardveren ha véleményem van valamiről és mások azzal nem értenek egyet akkor bannolnak.
Még jó a világ nagyhatalmai nem ott moderátorok mert akkor rég el lett volna pusztítva az egész bolygonk.
Ha itt is ez menne naponta mindenkit lehetne bannolni. De itt érdekes módon befejeződik kb egy úgyse győzzük meg egymást fejezzük be dologgal.
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
10 féle ember van a világon : aki tud bináris számrendszerben számolni, és aki nem.
Továbbra sem arra reagálsz, amiket lejjebb írtam, és nem úgy, mintha értenéd is azokat.
//Lám, a félkész játékok példáit sem igazán értetted.
Beszúrom még egyszer, hátha most már elolvasod, mit is írtam korábban:
"Ezzel azt akarod mondani, hogy a világ elszalad a magas szinten kidolgozott termékek felett"
Ezzel azt akarom mondani, hogy
* nincs már idő és pénz 10+ évig csiszolni egy RPG-t
* nincs 90-100 elhivatott ember sem erre, főképp nem az újkori Obsidian berkeiben
* a mai játékosok másképp "pörögnek", mint mint pörögtünk mi 1998-ban
* más elvárások vannak ma egy (C)RPG irányába, és másokat alakítottak ki az akkori Infinity Engine-es játékok
Sehol nem írtam olyasmit, hogy a fejlesztési ideje és a játék besorolása* közt egyenes korreláció lenne - te mégis szurkálsz ilyennel:
"A lényegi elemre (nincs összefüggés a fejlesztési idő és a játék műfaji besorolása között) amire megint nem reagáltál, amit akkor úgy veszek, hogy ebben egyetértünk."
Azt nyökögöm neked már fél napja, hogy a te rossz példáidban emlegetett játékok 2 év alatt készültek el, és bár tartalmaznak RPG-s játékelemeket, nem RPG-k (klasszikus szerepjátszósdi, fantázia világban tudod...).
A Baldur's Gate pedig több mint 10 évig készült.
Ahogy a Dragon Age: Originst is majdnem 9 éven át faragták. És ott van a Neverwinter Nights, aminek a fejlesztése gigászi meló volt: "we have put about 160 man-years of development work into the game".
A Baldur's Gate is CRPG mert számítógépen játszod, és nem 12/24 oldalú dobókockával, a konyhaasztal körül ülő pattanásos geekekkel. A C azért van zárójelben, mert sokan elfelejtik, direkt elhagyják, amikor az erpégé téma előkerül, és nekik így egyszerűbb.
Nem kell válaszolnod a hozzászólásomra.
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2016.11.13. 16:11:25
A kisember viszont magasról tett minderre és elment szavazni. Az eredmény ismert.
De tudod mit, tessék, akkor dobok egy szebbet: Diablo 3 a maga 11 évnyi fejlesztési idejével (szerintem tré játék, de RPG, modern és nem 2-3 évet dolgoztak rajta). És akkor gondolom le is szállhatunk a részletkérdésekről és alázatosan (ismét) elnézést kérek a nem lényegre törő, kevésbé extrém korábbi példáimért és végre akadálytalanul koncentrálhatunk a lényegi elemre.
A lényegi elemre (nincs összefüggés a fejlesztési idő és a játék műfaji besorolása között) amire megint nem reagáltál, amit akkor úgy veszek, hogy ebben egyetértünk.
(Tényleg, már meg akartam kérdezni, mi az a CRPG? Computer Role Playing Game vagy Classic Role Playing Game? 😊)
2.) Azt hiszem, nem ördögtől való dolog igenis megemlíteni 1-2 szociológiai tünetet, már amennyiben tényleg mélyebbre akarunk ásni a mai fiatalság és a felszínes tartalmú számítógépes játékszoftverek kapcsolatában. Úgy gondolom elég kulturált vitát folytatunk ahhoz, hogy ne csak felszínesen dobálózzunk.
A piacon van magas és kevésbé magas színvonalú termék: találsz virslit 500 Ft-tól egészen 3000-ig (tudom, hogy a Rise of the Tomb Raider virsli), de választás adott. Az 500 Ft-os virslire biztosíthatlak, hogy nincs igény, mivel feldolgozatlan, mócsingos sertéshús, csonttal 600 Ft alatt nem beszerezhető legálisan, de mivel ki van dobva és a vásárló nem tudja miből van, elviszik. Ő nem igényli, de különböző okok miatt megelégszik vele.
Az értékek pedig szerintem baromira időtállóak, persze el lehet vitatkozni, hogy a Willendorfi Vénusz ma már nem találkozik napjaink szépségideáljával, a nagy mell, mint vágyott női idom, ma is jelen van. A szegényeken való segíteni vágyás szándéka, a család- vagy hazaszeretet szintén egy olyan értékek, ami az idők végezetéig pozitív értékeknek fognak hatni, akármilyen elborult ideológia próbálja is ezeket maradinak, begyepesedettnek beállítani.
Belátom, hogy egy RPG megítélése ennél komplikáltabb és többféle hatás érvényesül esetében, de ez megint csak olyan dolog, amit akkor tudhatunk meg, ha felmérjük a fogyasztók (nem generált) igényeit.
3.) A realitás érzék és hogy milyen hatásai vannak az individuumnak a tömegre/piacra: szerintem ne becsüld le. Már csak azért sem, mert belesimulsz az egyentömegbe, amit aztán - ebből kifolyólag - nem igazán lesz jogod kritizálni (önkritika nélkül). Nem szemetelek az utcán, szelektív hulladékot gyűjtök, még akkor is ha tudom, hogy a szomszéd a rendelt kaja csomagolásával kb. 1 nap alatt termel annyi szemetet, mint én 1 hét alatt és valószínűleg nincs egyedül. Ettől függetlenül azonban én továbbra is megteszem a tőlem telhetőt és bízom benne, hogy sokan hozzám hasonlóan cselekednek. Ez a helyzet a piaccal is. Hiszem, hogy az is számít, amit én teszek, még ha csak egy apró porszem is vagyok a sivatagban.
4.) A piac nem te vagy, te a fogyasztó vagy. Te (is) határozod meg ideális esetben a piacot, hogy mit tesznek eléd. Itt meg az individuum vs. tömeg kérdéskörbe kerülünk, amit azt hiszem az előző pontban elég érthetően kifejtettem.
Apró kötekedés: Az Arkham Knight végül egész jó lett, de hadd álljon itt egy smiley, mivel megértem a mondanivalód lényegét, ahelyett, hogy a nem túl jól sikerült példádba belekötnék <#vigyor3>#vigyor3>
A DLC-ről megvan a véleményem és nem nagyon szoktam venni egyet sem, csak ha nagyon szükséges a játékhoz (1-2 példát tudnék mondani) vagy ha ingyen adják (ez esetben viszont megszűnik a DLC jellege ugyebár, mivel térítésmentes).
Mert PH-n kicsit mások a szabályok, több az admin*** és nekik más az értékítéletük, mint itt
*** = akarom mondani: mod
//"Azért sajnálom, hogy crytek countertrollkodásba fordult a dolog, és ez lett a vége. Tudjuk milyen crytek, de azért csak ettették és cukkolták, nem érdemelte meg a tempbant, inkább zárták volna a topikot egy napra. "
PH-ról
(osztom a véleményt - fura volt az egész)
Nem ok nélkül írtam ugye ezt sem...
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2016.11.13. 13:36:09
* "1.) A Rise of the Tomb Raider tényleg nem RPG (bár vannak benne ugye rpg elemek, mondanám, ha tényleg kötözködni szeretnék 😉), de már megbocsáss, semmiféle összefüggést nem látok a fejlesztési idő és a játék műfaji besorolása között (tény, hogy egy RPG kicsit több időbe telik, mint egy oldalra scroll-ozós lövölde)."
Kérlek, ne tégy úgy, mintha én hoztam volna szóba a Tombit, vagy a Deus Ex-et! Te hoztad fel, és ezt szóvá is tettem lejjebb.
"* "de pl. a Rise of the Tomb Raider sem 1 év alatt készült el, csakúgy, mint az új Deus Ex. "
1., ezek NEM CRPG-k. Tudtommal, azokról beszélgetünk - Baldur's Gate és társai. "
Eleve csak pislogtam, hogy miért tetted, mikor Baldur's Gate vs. Tyranny volt a felállás.
* "mivel magában az alaptézisben nincs igazad (még1x: fejlesztési idő <-> műfaj)."
Mi vaaaaan?
Te hoztad szóba, újfent megemlítem, a fenti címeket, és azokat 2-, legjobb esetben 3 év alatt fejlesztik.
A Baldur's Gate RPG-t nem 2 év alatt dobták össze. Egy jó RPG-t nem lehet 2 év alatt összedobni. Meg kell magyaráznom mindent?
* Amiről írsz, a mai fiatalok felgyorsult (én inkább "felszínesnek" nevezném) attribútumai (valóban általánosítás, de igaz) szerinted nem lehet, hogy éppen ennek a folyamatnak a következménye?
Minek lenne annak a következménye? Szociográfiát akarsz itt? Tanulmányokat kellene olvasgatnod akkor, nem velem diskurálni.
* Vagyis: ha a piacon nő a kínálat az igényes termékeket illetően, akkor a kereslet is fog. Ki kell próbálni, vagyis részünkről: meg kell fogalmazni az igényt.
Nem, ha a piacon nő az "igényes termékeket illetően" a kínálat, akkor - emberi tulajdonság, viselkedés -, az a bizonyos, mostani szemmel "igényes" termék válik hétköznapivá. Érthető? Nincs állandó nívó, az is folyamatosan változik, mint minden ezen a Föld nevű bolygón. Ahogy az emberek hozzáállása is mindenhez, individuum, családok, közösségek, nemek, korcsoportok, tájegységek, országok, földrészek stb. szerint különböző korrelációban.
Amit ma helyesnek vélnek, 10-20-100 év múlva nem fognak annak vélni sehol, vagy fordítva.
Fogalmazhatsz te igényt az iparnak az SG.hu fórumon, otthon a monitorod előtt, a munkahelyeden, vagy a pubban beszélgetés közben, meg is győzhetsz a véleményeddel akár ezer embert is, de a játékiparra --- ahol sok-sok millió dollárnyi biztos bevételre vágyó cégek uralkodnak --- vajmi kevés
Sőt, teszik ugyanilyen sikerrel a nagyobb volumenű összefogások is, kezdve a szavazásokkal, petíciókkal, a neves(ebb) Youtube-erek mögé állókkal, folytatva a --- ki tudja mennyire hithűen --- apelláló offline/online újságírókkal és befejezve a renegát fejlesztőcskékkel, vagy kis csapatokkal, akik még hisznek a Játékban...
Igényeid, vágyaid lehetnek, és legyenek is. Csak legyen mellé realitás érzéked is.
* Remélem nem fogod személyeskedésnek venni, de ez minimum önellentmondás: nem, nem a piac diktál, ha valami szemét, az előbb-utóbb eltűnik.
Nincs önellentmondás <én lennék a Piac?>én lennék a Piac?> - a Piac nem lény.
A "szemét" megítélése szubjektív dolog.
Neked lehet szemét egy X játék, miközben azt milliószám játssza sok ember...
A Piac, annak formálói azt látják a számok alapján, hogy igény van rá - (rövid vagy hosszútávon, de) megtérül a befektetés. Tesznek arra, hogy az Atiszok mit gondolnak az adott címről.
Mafia 3, előrendelés, végeredmény és társai rémlenek...? Batman: Arkham Knight?... Játékok előrendelései, és sikeres eladásai? DLC-k sikerei?
A Piac azt látja, hogy bármit is ad a Vásárlóknak, az sikeres. Igény van rá. Teljesíti. Kész.
Amennyiben bebukik egy-egy projekt, jön helyére másik 5, ami sikeresebben hajtja végre azt, amit a Piac akar - a Vásárlók komálják, előrendelik, még akkor is, ha nem tudják, mit kapnak vele... Season Pass-t is...
* Az internetes felbolydulás valóban pótcselekvés, de a meg nem vásárlás (amit a legelején írtam) már nem az, hanem tudatos fogyasztói reakció.
Te nem vásárolsz meg egy ilyen terméket. Nem veszi meg 1000 másik Atisz sem. De - ahogy feljebb írtam - másik 2-3-4-5 millió júzer viszont elő is rendeli... a Piac továbbra sem azt fogja látni, hogy Te tudatos vásárló vagy. Azt fogja látni, hogy a Mafia 3, Watch Dogs 2, Arkham Knight stb. féle folytatásokra már ELŐRE elkönyvelhetően hatalmas igény van.
Ennek megfelelően önteni fogják a piacra, tonnaszám.
Vége. Többé nem válaszolok.
Ryzen 1600AF+32GB DDR4+RTX2060 / Xbox 360 / PS3 / XBox One /Xbox One X / PS4 / PS4 Pro / Xbox SS / Xbox SX / PS5 "Kicsi a patkány, de erös!" :D "Ingyen sor, nem sor!" :D Twitch: darkSectorHT
Lehet, hogy a példáim nem a legjobbak, de szerintem kár belemenni az egyes cáfolatokba (még ha jogosak is), mivel magában az alaptézisben nincs igazad (még1x: fejlesztési idő <-> műfaj).
2.) Nem személyeskedni akartam, ezt bizonyítandó hadd pontosítsak: erről nem sok embernek van fogalma. Ez kicsit olyan, mint a kedvenc vesszőparipám: az egyik nagy magyarországi kereskedelmi tv-től egyszer megkérdezték, hogy miért nem sugároz tartalmas műsorokat, miért kell alámerülni a reality show-k és huszadrangú sorozatok mocsarában, amire az volt a válasz, hogy "erre van igény". Holott nem tudhatják, hogy erre van-e igény, mivel sosem tartottak ezirányú közvéleménykutatást. egész egyszerűen ezt csapják a fogyasztó képébe.
Remélem így már érted miről beszélek.
Amiről írsz, a mai fiatalok felgyorsult (én inkább "felszínesnek" nevezném) attribútumai (valóban általánosítás, de igaz) szerinted nem lehet, hogy éppen ennek a folyamatnak a következménye? Hiszen nyilván nem evolúciós (vissza)fejlődésről beszélhetünk, mert ahhoz 30 év édeskevés. Vagyis: ha a piacon nő a kínálat az igényes termékeket illetően, akkor a kereslet is fog. Ki kell próbálni, vagyis részünkről: meg kell fogalmazni az igényt.
(Nem akarom elterelni a figyelmet a fő mondanivalóról, de az Icewind Dale-t szándékosan nem említettem: noha a játék helyszínei és zenéje a BG fölé magasodott, de maga a játék inkább egy Diablo féle akció-rpg-re hajazott a felszínes sztori és a 0 karakterinterakció miatt)
3.) "Fel kell ébresszelek: a piac diktál... a pénztárcánkkal szavazunk (vagy azt hisszük)"
Remélem nem fogod személyeskedésnek venni, de ez minimum önellentmondás: nem, nem a piac diktál, ha valami szemét, az előbb-utóbb eltűnik. Ha legyintesz, beleolvadsz abba tömegbe, amit sajnálsz/megvetsz/lenézel. Ez a szemlélet főleg poszt-kommunista országokra jellemző (megint nem személyeskedés, hiszen én is ide tartozom), azt hiszem elég egyértelmű okokból kifolyólag. Az internetes felbolydulás valóban pótcselekvés, de a meg nem vásárlás (amit a legelején írtam) már nem az, hanem tudatos fogyasztói reakció.
Utoljára szerkesztette: Atisz, 2016.11.13. 10:16:23
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Rosszul értelmezel.
De, akkor nem is koptatnám tovább a billentyűzetemet, mert nem sok értelme van győzködnöm téged arról, ami a helyzet manapság, ha magad nem akarod észrevenni.
Csak válaszolok ezekre, és részemről vége:
* "de pl. a Rise of the Tomb Raider sem 1 év alatt készült el, csakúgy, mint az új Deus Ex. "
1., ezek NEM CRPG-k. Tudtommal, azokról beszélgetünk - Baldur's Gate és társai. A rebootos témához kapcsolódik az első, abban az értelemben, hogy a főszereplő életútját írják újra, míg a DE esetében új szereplőnk van.
A Rise of the Tomb Raidert a 2013-as Tomb Raider "reboot" megjelenésének évében kezdték el faragni. A Rise konzolokra 2015-ben jelent meg: 2 év.
A Deus Ex: Human Revolution ötlete 2007-es, a csapat és az erőforrások 2009-re álltak össze és a játék 2011-ben jelent meg: 2 év.
A Deus Ex: Mankind Divided (azaz az "új" Deus Ex) fejlesztése 2014-ben kezdődött. A játék 2016-ban jelent meg: 2 év.
Források: internet, wiki.
* "Erről fogalmam sincs, de - már megbocsáss - szerintem neked sem, egészen azért, mert a mai fiatalabb játékosréteg többsége azt sem tudja, hogy pl. mi az a Baldur's Gate. Ha tudnák, lehet, hogy ők is másképp "pörögnének"."
Látom haladunk a személyeskedés felé - nyilván nem tudom (ahogy te sem, hogy a "a mai fiatalabb játékosréteg többsége azt sem tudja, hogy pl. mi az a Baldur's Gate" igaz-e vagy sem), hogy a mai játékosok PONTOSAN hogyan is pörögnek (sőt: teszek rá és rájuk).
Csak azt tudom, hogy 1998-ban MI éltünk, és nem ők. MI akkoriban majd' megpusztultunk, hogy játszhassunk egy olyan isteni játékkal, amiről csak a nyomtatott játékújságok szerkesztői, és újságírói játszhattak, és ömlenghettek, és amikor jó pár évvel később rátehettük a kezünket
Figyelem, általánosítás veszély, statisztikai és empirikus felmérés hiányában: a mai fiatalok felgyorsultak, más elvárásaik vannak mindennel szemben. Nekik a mobilitás, a social media fontosabb szempont, mint a "regény olvasás" és a képzelet használata, fantázia világban élés a monitor előtt gubbasztva...
DE: mindig akadnak kivételek. S lesznek is. Főképp, ha (direkt, vagy indirekt) a kezükbe kerül egy-egy régebbi játék, vagy annak újra kiadása - Baldur's Gate Enhancedek, vagy Icewind Dale Enhanced, vagy a régiek fényében készülő újak: PoEt, Tyranny, vagy a majd 2017-ben érkező Torment.
* "A legfőbb probléma a szemlélet: ideális esetben nem a piac diktál"
Fel kell ébresszelek: a piac diktál.
Bármennyire is szeretnéd, szeretnénk hinni, hogy van a piacra egy fikarcnyi hatásunk azzal, hogy a fórumokon, a Facebookon, Twitteren és máshol szórjuk a savat feléjük, vagy "tudatoskodunk" és a pénztárcánkkal szavazunk (vagy azt hisszük), a szomorú helyzet az, hogy csakis a szűkebb környezetünkben láthatunk ebből bármit is.
A neten néha-néha előforduló felbolydulások, viharok okozó balhék --- rossz portok körül, PC Master Race meg társaik --- aprócska portölcsérek a Szaharában.
* "Szeretnék újra egy Baldur's Gate-tel játszani (azon kívül, hogy előveszem újra 😊) és szerintem ez nem annyira a valóságtól elrugaszkodott kívánság."
Lehet hogy fogsz, csak az már nem AZ a Baldur's Gate lesz, amire vágysz. A Beamdog ugyanis nagyon rágja a témát.
"nincs már idő és pénz 10+ évig csiszolni egy RPG-t"
A Star Citizen-t nem említem, mert utálok meg nem jelent játékokra hivatkozni, de pl. a Rise of the Tomb Raider sem 1 év alatt készült el, csakúgy, mint az új Deus Ex.
"a mai játékosok másképp "pörögnek", mint mint pörögtünk mi 1998-ban"
Erről fogalmam sincs, de - már megbocsáss - szerintem neked sem, egészen azért, mert a mai fiatalabb játékosréteg többsége azt sem tudja, hogy pl. mi az a Baldur's Gate. Ha tudnák, lehet, hogy ők is másképp "pörögnének".
A legfőbb probléma a szemlélet: ideális esetben nem a piac diktál, azzal, hogy mit dob ki, hanem a fogyasztó, azzal, hogy megveszi, vagy kukázza-e az adott terméket. A piac követi a fogyasztót és fürkészi az igényeit. Ha úgy lenne, ahogy mondod, az már a kádárizmus felelevenítése lenne, amikor örülni kellett annak, ami van. Persze lehet, hogy már egy olyen utópisztikus vadkapitalista világban élünk, ahol ugyanez a felállás (mert mint tudjuk a szélsőségek - akár ideológia, akár gazdasági szemlélet - összeérnek). Én azonban szeretném azt hinni, hogy itt még nem tartunk.
Szeretnék újra egy Baldur's Gate-tel játszani (azon kívül, hogy előveszem újra 😊) és szerintem ez nem annyira a valóságtól elrugaszkodott kívánság. És nem fogok megelégedni az alacsonyabb színvonalúval csupán azért, mert nincs "nagyon jó" csak "elég jó". Akkor játszom mással, más stílussal, amik megütik az általam elvárt színvonalat, amiből - megjegyzem - ma is igen sok van, meglehet, nem az izometrikus RPG piacon.
Ezzel azt akarom mondani, hogy
* nincs már idő és pénz 10+ évig csiszolni egy RPG-t
* nincs 90-100 elhivatott ember sem erre, főképp nem az újkori Obsidian berkeiben
* a mai játékosok másképp "pörögnek", mint mint pörögtünk mi 1998-ban
* más elvárások vannak ma egy (C)RPG irányába, és másokat alakítottak ki az akkori Infinity Engine-es játékok
Meg kell értened: nem lesz már egy újkori RPG-ből Baldur's Gate.
Ahelyett, hogy a szálkát keresnéd ezekben, próbáld meg úgy élvezni ezeket, ahogy tálalják, és vedd le a BG-napszemüveget, mert tompítja az érzékeidet - meglátod, jók ezek a játékok is, csak másképp.
Azt hiszed, úgy értelmezed, hogy arra biztatlak, hogy add lejjebb, meg felejtsd el a Baldur's Gate-eket? Akkor nem ment át rendesen, amire gondolok, és utalok...
2.) Ezzel azt akarod mondani, hogy a világ elszalad a magas szinten kidolgozott termékek felett (ez egyébként nem igaz)? Hát ez az ami nem tetszik.
Utoljára szerkesztette: Atisz, 2016.11.13. 08:27:40
//"hibának pont ezt tartják a felhasználók, hogy nem olyan, mint a Baldur's Gate"
Én NEM várom el, hogy bármely újkori RPG játék olyan legyen, mint egy asztali RPG-ből kinőtt, a stílust PC-re gyakorlatilag közkedveltté, és "klasszikussá" tett BG-hez hasonlítson.
Elég csak megnézni / elképzelni, hogy hány évesek azok az erpégések, akik a BG-féle D&D-n nőttek fel... a világ elszaladt már felettük, és felettünk: más szelek fújnak.
A "rebootok" korát éljük, de nem teljesen a jó rebootokét.
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2016.11.13. 08:24:47