Eredeti játékaink klub
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
[ I'm in, everyone of machines... POWAAA ! ;) ] [ Steam/Origin : error.dtp (errordtp) ]
Elképzelésem sincs, hogy írhatsz olyat, hogy "nem az eladott játékszoftverek után kapják a havi és éves fizetésüket...". Terméket állítanak elő, amit eladnak egy kiadón keresztül. Minden egyes eladott példány után nyilván a fejlesztőknek is jut... ebből rendezik a béreket, tartják fent az infrastruktúrát, etc.
A havi fizetésüket persze gyakran hitelből kapják, mert előbb be kell fektetni és utána lehet a hasznot behajtani... ha van haszon, lehet fejlődni, lehet a köv. projektet is megfinanszírozni, persze még ehhez és a következőhöz is kell hitel.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
...kereshettem volna bankárokra is...
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.19. 18:38:34
[merlinw.org]
A szakácsot ki sem tudtam keresni, mert folyton hibát dobott:

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.19. 18:33:18
[merlinw.org]
A szoftverfejlesztő kollégák nem az eladott játékszoftverek után kapják a havi és éves fizetésüket...
A másik, amit Tinman is írt, a Forint szar. A nyugati átlag számára sem olcsók a játékok, de sokkal könnyebben megengedhető luxus. A végére meg kiemelném a luxus szót. Teljesen haszontalan, élethez szükségtelen virtuális termékről beszélünk. Annyiért adják amennyiért akarják. Mint a sportautókat, vagy a házimozirendszereket. 110%-ig teljes az életed nélkülük is. Ha mégsem, akkor az egyénnel van a baj, nem az iparral😊
Ha a kenyér kerülne 18k-ba, az már probléma lenne😊
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.04.19. 18:30:43
[merlinw.org]
Ezért mondom, hogy igazából nincs miről beszélni ebben a témában, mert így is összetehetjük a 2 kezünket, hogy csak ennyibe kerül egy ilyen AAA+++ cím Day1.
Az, hogy a mi fizetésünk felejtős, az ugye a luxuscikkek gyártóit a legkevésbé sem hatja meg. Jogosan.
Érdekesség: Dubai/Thaiföldön pihiző haver hazajött. 3(!) kép kinyomtatása a Burj Khalifa toronyban HUF-ra átváltva 75.000 Ft volt... ez ott pl. senkit nem hat meg, nem tétel.
Tehát, ha nyugaton nem drágább az élet, akkor a 18k-s hazai GoW ár elég validnak tűnik nem?
A többinél tényleg más a helyzet, mi is gyakran vásárolunk Németországból vagy Ausztriából, mert az étel, ital, tisztítószer olcsóbb és jobb minőségű. Igen, vannak akik amellett, hogy kinn dolgoznak, amikor hazajönnek, eladják nagy haszonnal a drága Németország termékeit itthon - és nem az újgazdagoknak. Persze ha a szupermarket helyett elmész egy sétálóutcába arrafelé, de akár egy konszolidált középkategóriás sörözőbe is, máris kétszeresek-háromszorosak az árak. Itthon viszont - ha jó helyen élsz - pofátlanul olcsó lehet a gigabit is.
Nem kérdés, hogy magyar fizetésből nehezebb kigazdálkodni a játékpénzt, de ez 1998-ban csak még inkább igaz volt. Akkoriban egy N64-játék többe fájt, mint a minimálbér, de a PC-sek is elvitték a kétharmadát. Ehhez képest most sokkal jobb a helyzet, és hála az elpasszolási lehetőségeknek és a digitális akcióknak, luxusnak én inkább csak azt mondanám, ha valaki day1 vásárol, és meg is tartja a polcon a játékot, nem adja el gyorsan (konzolon ez ugye még opció). Annyi más drága vagy drágább hobbi is van, hogy hihetetlen.
A játékok költségvetése pedig exponenciálisan megugrott. Sokkal többen dolgoznak rajtuk, sokkal több évig, sokkal több a marketingköltség. Ráadásul a sikeres játékokból tudják finanszírozni a veszteséges, kísérleti projekteket is, illetve a félúton lelőtt játékokat (rengeteg ilyen van, a többségről nem is hallunk). Az extraprofitot termelő játékok csak a jéghegy csúcsát jelentik. A Sonynak persze most nyilván nem kell aggódnia, megy a PS4, de ők sem hülyék, nyilván kell a pénz a PS5-re, a Santa Monica következő játékára (az Ascension állítólag rengeteg pénzt égetett el, veszteséges volt). És persze a részvényesek kielégítése is szempont.
Bevételt növelni meg áremeléssel, DLC-kkel, szolgáltatássá válással lehet. És meg egy nagyon fontos módon: minél több eladott példánnyal. Mert az említettek miatt régen már egymilliós példányszámmal blockbusterré vált egy játék, ma szinte minden AAA esetében ez bukást jelentene, ha teljes áron is mennének el a példányok. Ma jóval több a játékos, de abban azért többnyire van lutri, hogy mennyire fogod nyomtatni a pénzt, ráadásul ha betalál egy játék, illetve a hájp, azt éppen elviszik drágábban is. (Olcsó indie játékok meg akár már 10-15 ezres példányszámnál szolid nyereséget hozhatnak, lásd Age of Decadence.)
Nyilván zavaró vásárlóként az áremelkedés (mert azt hozott a nyolcadik konzolgeneráció), de az egy szimpla ténykérdés, hogy manapság arányaiban olcsóbban tudsz játékszoftvert vásárolni, mint 10 vagy 20 éve, akár amerikai, akár német, akár magyar vagy. Ebben a topikban éppen azt látom, hogy anyagi helyzettől függetlenül nagyon sokan erőn felül öntik bele a pénzt ebbe a hobbijukba.
Szerk.: És mindenkinél torzíthat az egyéni helyzete. Aki ma sem keres túl jól, alig marad a felszínen, annak minden ilyen emelkedés fájdalmas. Aki meg 20 éve gyerek volt fagyipénzzel, most meg kap akár egy átlagbért, annak sokkal könnyebben megfizethető lehet most bármi, ha nincsenek egyébként extrém kiadásai.
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2018.04.19. 15:52:57
Szóval alapvetően kurvára nem igaz, hogy nyugaton drágább az élet. Nyilván országfüggő is, de ez megint csak egy illúzió. Tapsztalatból mondom.
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
[ I'm in, everyone of machines... POWAAA ! ;) ] [ Steam/Origin : error.dtp (errordtp) ]
"Kibaxott draga." --- Fpocok
"És már az is bazi drága volt." --- én
fémjelezte, és grebber által megfejelt beszélgetés tárgyától: a megsajnált szoftverfejlesztők hasznától, miszerint nem duplája a jelenlegi 18000 Ft/játékszopfelnek a bekerülési ára a végterméknek...
Ráadásul, ahhoz a jóléthez a teljes Magyarországnak kinn kellene élnie 2014-es német minimálbéren, és aztán vissza is jönnie...
Nincs gond.
Meg azért azt 1995-ben és 2018-ban is leszögezhettük, hogy a Day1 játékvásárlás = nettó luxus.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.04.19. 14:52:09
//Szerkesztési idő miatt csak egy kis alap szösszenet: Mutatjuk, mennyi a magyar bérek vásárlóértéke az EU-ban -- 2015-ből
Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2018.04.19. 14:48:30
Mivel már tuti nem 33.000 Ft 2018-ban az átlagbér, hanem legyen csak 66.000 Ft (több!), akkor az analógia szerint a 20.000 Ft-os játékár is valid lenne... és mégsem annyi. Kevesebb.
Nincs miről beszélni. Nincs.
"A 33.000 Ft-hoz képest most a hivatalos átlagbér 197.000 Ft nettó körül van" - ez hazugság. Nem te hazudsz, hanem azok, akik ezt állítják. Én is olvastam nemrégiben, sőt, a 2017 decemberi adatokat nézve már olyan nettó 220k az átlagbér. Ez egész egyszerűen nem igaz. Egy adott statisztikai populációt nézve biztosan, de az egész magyar átlagot, vagy mediánt nézve kurvára nincs így.
Bethesda bojkott, amíg a Magyarországon (is) forgalmazott teljes árú Dishonored RHCP/RU verziót el nem ismerik GLOBAL-nak. Írjunk nekik minél többen.
Detroit-ból és a Spider-Man-ből is artbookos verziókat rendeltem elő (Special Limited Edition).
"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."
Akkor még nem is dolgoztam, de 3 évvel később 1998-ban már igen... nettó 33.000 Ft-ot kerestem IT technikusként. Valóban nem volt egy vastag lé akkor sem, de jól érzékelteti az akkori bérszínvonalat és az akkori Day1 játékok árát.
Még egyszer: 33.000 Ft vs. 9.900 Ft és a 3 év difit is érdemes figyelembe venni!
Na most 2018-at írunk. Eltelt 23 év, majdnem negyedszázad. Erre van aki azon akad ki, hogy egy Day1 GoW, ami amúgy sys seller exclu, alsó hangon 9/10-es cím, 17.890 Ft (Konzolokszervize, nem limitált verza.)
Qrvára nem látom, hol a gond???
A 33.000 Ft-hoz képest most a hivatalos átlagbér 197.000 Ft nettó körül van és akkor ez magyarisztán, nyugatabbra is kb. ennyi a GoW (áfa miatt picit barátibb), de a bérszínvonal ott egész más.
Mi. A. Gond?
QRÚ 2
Utoljára szerkesztette: grebber, 2018.04.19. 13:24:11
Next PC upgrade: 2022
Ez is mutatja, hogy szépen bedőltél...
Utoljára szerkesztette: grebber, 2018.04.19. 13:00:13

Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2018.04.19. 09:56:46