OMSI - Omnibussimulator 1 & 2
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha a készítő veszi a fáradságot, és berakja a buszba az automatikus kuplungot, amit ugye nem kötelező használni, menüben kikapcsolható, azzal sokkal könnyebbé teszi a játékot azok számára, akik játékvezérlő, vagy H váltó nélkül játszanak. Nyomogatni a gombokat 1-től 6-ig nem túl megterhelő, ha a játék kuplungol helyetted.
Ez egy szimulátor, és szimulátorokban szokás ragaszkodni a valósághoz, hiszen a valóságot hivatott szimulálni. Duh.Ne felejtsük el, az OMSI még mindig csak egy játék, és mint ilyen, fontos, hogy megfelelő játékélményt adjon mindenkinek. Az, hogy mereven ragaszkodunk a valósághoz sok játékos kedvét vesszük el az OMSI-tól. Miért fáj az neked, ha valaki automatán akarna menni a Farossal? Ha ő úgy tud/akar, akkor úgy játszik vele.
Nehogy már a játék és/vagy a készítő legyen a ludas, mert valósághűen akart elkészíteni valamit.
Az átlag játékos úgyis visszamegy Bus Simulator aktuális évszám+1-et játszani, ha csak annyira érdekli a történet, hogy buszozhasson valamilyen festéssel. Nem azért játszanak viszonylag kevesen (?) az OMSI-val, mert nehéz használni. A rossz teljesítmény és a technikai problémák veszik el a játékosok kedvét, nem az, hogy esetleg jobban oda kell figyelni egy festés elkészítésénél.Hidd el, az átlag játékos magasról tesz rá, hogy hány fokozatú és milyen típusú váltó van egy buszban, őt csak az érdekli, hogy vezethesse a neki tetsző festéssel. Ha ezek könnyen lehetségesek lennének az OMSI-ban, sokkal többen játszanának vele.
Régen volt már ekkora élet itt. <3
Utoljára szerkesztette: Routeres, 2018.01.29. 18:17:36
@regelek5
Nyilván készítője válogatja, de szerintem a többség arra törekszik, hogy az autóbusz amit készít, az minél jobban közelítse a valóságot. És szerintem elég morbid váltás automata váltót rakni egy manuális buszba. Úgy értem minek törődne valaki a pontos utastájékoztató rendszerrel, hogy pontosan működjenek a típus specifikus dolgok (lásd digitális klíma az EAG-ban, dadogó rángatozó 4-es fokozat a 256.44-ben...stb), ha közben a ~3 főelem közül az egyiket durván átszabja?
Az egyébként nem valami erős indok, hogy nincs mindenkinek pénze komoly kiegészítőre. Nekem se volt pénzem G25-re, mégis van értelmes botváltóm.
Kell hozzá:
- egy joystick (nem hazudok, ezer forint a jófogáson)
- valami fa doboz H kivágással
- egy kiszuperált pedál valami legalja kormányból (Genius, meg a legalja Logitech típusok ilyen 3-4 ezerbe kerülnek tán), aminek a pedál potiját ráforrasztod a joystick csúszkájának a helyére (fontos, hogy azonos ellenállásúak legyenek)
- kis kreativitás, pl. mondjuk valami sátorrúd váltókarnak (váltógomb bármi lehet, de bontóból se drága Ikarus feliratú váltógombot szerezni, egész karral meg szoknyával együtt 5 ezer talán)
Ez összesen nincsen kb.10 ezer forint, cserébe lesz egy sokkal reálisabb váltód a G25 kis 5 centis pöcökje helyett (kuplung pedállal együtt persze). De egy legalja 180 fokos kormány se akkora érvágás, kerül használtan 5-10 ezerbe egy, bár több értelme van akkor már spórolni és venni egy DFP / DFGT-t 15-25 ezerért. Hidd el, hogy enélkül élvezhetetlen az OMSI. Nem is értem ki miért vesződik az egérrel (hát még a billentyűzettel), nevetségesen rossz az élmény úgy. Szerintem még egy Need for Speed is nevetséges kormány nélkül, nem hogy egy akármilyen szimulátor.
Intel i5-4460, nVidia GTX 960 OC 4GB VRAM, 16GB RAM
Ez nem tudom, miért probléma. Mindenki úgy játszik, ahogy akar, nem? Ne felejtsük el, az OMSI még mindig csak egy játék, és mint ilyen, fontos, hogy megfelelő játékélményt adjon mindenkinek. Az, hogy mereven ragaszkodunk a valósághoz (E95 nem automata, festések "bonyolultsága"😉, sok játékos kedvét vesszük el az OMSI-tól. Miért fáj az neked, ha valaki automatán akarna menni a Farossal? Ha ő úgy tud/akar, akkor úgy játszik vele.
Hidd el, az átlag játékos magasról tesz rá, hogy hány fokozatú és milyen típusú váltó van egy buszban, őt csak az érdekli, hogy vezethesse a neki tetsző festéssel. Ha ezek könnyen lehetségesek lennének az OMSI-ban, sokkal többen játszanának vele. Legalábbis szerintem...
Utoljára szerkesztette: Geri556, 2018.01.29. 11:01:15
Billentyűzetről nagyon kényelmetlen manuálisan váltani azt meg ugye nem teheti meg mindenki hogy vesz egy fullos játékvezérlő szettet.
Én amúgy még mindig nem látom reálisnak, hogy te válaszd ki milyen váltót akarsz. Váltó és váltó között is hatalmas különbségek vannak (főleg az automatáknál; az áttételi értékek és váltási paraméterek, úgy általában hány fokozatos, a váltási séma, program lásd a spórolós 1D2NR vs. a normál 12DNR...stb - manuális váltónál inkább csak az áttételi értékek és a fokozatok száma változik). Legfeljebb az játszik, hogy a készítő közzétesz mindkét féle bus fájlt.
De ez egy szimulátor, triviális hogy ami az életben nem készült automata váltóval, azt nem is fogják azzal kiadni. Én se akarok kiadni automata váltós farost, sírva is fakadnék ha meglátnám hogy valaki úgy nyomja.
@Ivonole
Amivel átkonvertálod x-be a modellt, abban a programban is nézd meg, nincs-e beállítva valami utólagos, mentéskori méret változtatás vagy hogy alapból méterben dolgozik-e. Ha a modellező program és a konvertáló is méterben dolgozik, jónak kéne lennie.
Amúgy jó, hogy mondod, el nem tudom mondani, hány percet/órát töltöttem el azzal, hogy egy új busznál keresgettem az ajtók parancsait a százas listából. Ugye 80%-ban nem az alap buszok változóit használják, hanem door_1, doorfront1, bus_doorfront_1 és ki tudja még, mik jutottak a buszkészítők fejébe, csak hogy minél egyedibb legyen a buszuk, és nehogy igazodjanak valami "szabványhoz".
Norb82: a festés nem úgy megy, hogy Fotosopp' és kész, mert sok busznál figyelni kell a koszolódás rétegére is, az illesztésekre, oldalanként máshonnan indul a festés stb.. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egy menüből kiválaszthatnád, hogy pl. kék legyen az alapszíne a busznak, és arra tehetnél ábrát/feliratot.
Utoljára szerkesztette: Ivonole, 2018.01.28. 18:26:05
Viccen kívül, tényleg nem hiszem, hogy megvalósítható lenne, hogy ennyire fogja a kezünket a játék, miközben szabadon bármit be lehet tenni.
Közel sem lehetne úgy megfesteni ahogy egy képfile-t. Amúgy meg egyáltalán nem nehéz egy Photoshopot azon a szinten kezelni ami egy buszfestéshez kell.
Mert a kamion a mienk és el akarunk menni vele!
Engem sokkal jobban zavar akkor már, hogy ahány készítő, annyi féle változót használ. Értem én hogy egy FUTÁR / FOK-GYEM / más specifikus dolognál muszáj vagy magad kitalálni neveket, de hihetetlen, hogy a script készítők még az olyan generikusnak ítélhető parancsokat sem ugyanazon a néven használják, mint a váltási vagy ajtó parancsok. Az egyik buszban door_0 az első ajtó, a másikban 1-től kezdődik a számozás, a harmadikban minden szárny külön van. Váltás parancsok is egyikben upshiftXY, a másikban tök más, a harmadikban szintén.
Utoljára szerkesztette: Ikarusfan, 2018.01.28. 14:48:03
Azon filóztam, hogy mennyire kár, hogy nem olyan a játék, mint az autóversenyeknél, hogy kiválasztod a buszt, és majd te kiválasztod, hogy automata vagy kézi váltós legyen-e. Rossznak tartom, hogy ennyire a buszok készítőire bízták a dolgot, a játékosnak semmi beleszólást nem hagytak, csak azzal és úgy lehet menni, ahogy megcsinálták (eltekintve a scriptek írásától, de ahhoz ugye nem mindenki ért). Még egy sima átfestéshez is a képi fájlokkal kell dolgozni, pedig mennyivel egyszerűbb lenne a játékon belül festegetni, mint a Bus Simulator 16-ban, meg szinte az összes autós játékban...
Programként szerintem az OMSI nagyon fapados, ezt nagyon sajnálom, pedig nagy király lehetne a kategóriájában. Ti mit gondoltok?
A SU beállításaiban lehet változtatni az alap mértékegységeken.
Kép
(FullHD és png, gondoltam ne zabálja már itt mindenkinek a mobilnetet)
A pálya mappáján belül ott vannak a lightmap fájlok? (LM nevűek azt hiszem)
Utoljára szerkesztette: Edmond14, 2018.01.22. 12:48:31
Valami bizonyára még hiányzik. A MapTools megmutatja, hogy mely objektek vagy splineok nincsenek meg, a logfile.txt-be pedig írja a játék, hogy mi a nyűgje. Utóbbit töltsd fel pastebin.com-ra, és ha posztolod ide a linket, ránézünk.
Választ köszönöm Routeres és alexander1993
Na mostanában volt időm kipróbálni még egyszer a Krummenaab mappát,amiről napokkal előbb lett feltéve kérdés a problémával.
Tehát el látogattam még egyszer a omnibussimulator.de oldalra,ahol letöltöttem mind a 4 fájlt.
( KNA, Krummenaab Updated V1.21, Krummenaab Objektefix, Hotfix. ) Mindent a megfelelő helyre bemásolva.
Elindítom a játékot,betöltés tökéletes,kezdő helyszínt megadom,minden rendben,viszont ez után amikor be adja a pályát ez fogad továbbra is. Ja és 2.32-es verzió van fent.
Mutatom képen is.
Ui : Pedig érdekes,mert fent van a Börzsöny,a Fikcyjne_Pomorze_3.0.0 is és ebben a két pályán elég sok sceneryob,és splines fájlok vannak,mégis hiányos a Krummenaab
.
Utoljára szerkesztette: Gonosz Ördög, 2018.01.21. 16:37:22
Spy: ez nagyon vicces volt, jót mosolyogtam.
Utoljára szerkesztette: regelek5, 2018.01.19. 15:09:10
MAN Citybus DLC-nél, amikor koszolódik a busz, elkezdenek "villogni" a busz texturái.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Erre van valami fix, vagy beállítás?
Egyébként mik a hibák? Mert nálam nincs gond a pályával. MapTools-os ellenőrzés megvolt? Logfile-ban nézted a hibabejegyzéseket?
https://www.youtube.com/watch?v=5cxuJPl3ii4
Olvasgattam lefordítva,tegnap külf. oldalakon,hszben,a te általad linkeltben is,minden olyan fájlt letöltöttem amit ott is hibaként jelölnek meg,de így is hibát dob fel,sőt olvastam olyat is hogy a Tettau v1.0 pálya kell hozzá. De hogy ezt a Krummenaab v1.1.1. pályát sehol nem találni az érdekes.
http://www.omnibussimulator.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=40026
Tudna valaki infóval segíteni,hogy a Krummenaab pályát kompletten honnan lehet letölteni ?
Mert keresgéltem több napja már hol lehet letölteni,még a xy videócsatorna között is hátha valaki a videója alá feltette linkben de sehol semmi.Mert a 1.21 updates-t feltettem de hibákat dob ki. Gondolom kell neki a v1.1.1. verzió talán.
Válaszokat előre is köszönöm.
Először is egy megoldást szeretnék megosztani. Ha valakinek netán a buszok kijelzői semmit se írnának ki, akkor csak az OMSI 1 "Fonts" mappáját kell átmásolni az OMSI 2-be és nyugodtan felülírni ha rákérdez!
És egyből a segítségeteket kérem, mert letöltöttem Ikarus 280 buszokat (http://www.omsiplus.hu/letoltesek/ikarus-280-02-tita/) (http://www.omsi2mods.com/ikarus-280-pack-omsi-2/) és sajnos ezek hibásan töltenek be, azaz azt mutatják a műszerfalon hogy az akkumulátor majdnem lemerült, a tank jó ha félig van és nincs olajnyomás sem, így nem tudom igazán használatba venni egyiket sem! <#conf>#conf> (Mielőtt kérdeznétek, a járműjavítás gomb teljesen hatástalan, hiába nyomkodom.) Úgyhogy a segítségeteket kérem, hogy hogyan tehetném ezeket mégis működőképessé! <#confused>#confused>
(pl. végállomási tartózkodónál előfordulhat, hogy az előbb induló autóbuszt feltartja egy, nála később induló és így mögé "szorul"😉
Utoljára szerkesztette: Edmond14, 2018.01.14. 02:01:21
Egyébként a villamosos része érdekel, abban (és a buszos fejlesztésében) látok értelmet, még a metro-S-Bahn vonalnak is (tök jó lenne látni a közös használatos villamos-metró vonalakat amik pl Berlinben vannak). Jó lenne, ha az editoron is változtatnának (főleg abba az irányba, hogy gyorsabban lehessen pályát építeni (azért a Trainz 2009-ben lévő "kihúzomapályát" dolog még mindig sokkal sokkal gyorsabb).
Openrails persze nem jó, de nem elvehetetlen tény, hogy még mindig fejlesztik, a régóta meglévő modelleket, és pályákat (Alföld pálya, mikorra lenne az meg újra megépítve?) kezeli. De látod: nincs olyan, ami mindenkinek tökéletes lenne, az OMSI-ról is folyton olvastam a kritikát, aztán mégis használták: Kevés vele összemérhető szintű városi, buszos szimulátor volt, és van eddig. És ez így jó, ez nem elvehető érdeme.
Az OMSI 2 valóban kezeli valamennyire a villamosokat, de azért nagyon messze áll egy jó villamos szimulátortól. Nem tudom, az OMSI 2-ben mennyire lehet már oda rakni a villamost, ahova akarod (pályánként ne csak egy entrypoint-ja legyen), de közel sem tökéletes az egész. Rendes mögöttes tudása sincs a programnak - minden, ami működik (szigetelt szakasz, jármű elektronika), az csak a jármű scriptjei miatt működik kb., nem globálisan az OMSI-ban. Meg a nem tökéletes path illesztéseknél egy marha nagyot dob a járművön...stb. Szóval ez ilyen nagyon kényszer megoldás jellegű, bár még így is jobb városi vasút szimulátor, mint néhány társa (sok játékkal ellentétben itt legalább van "rendes" AI, utasok, nem úgy mint mondjuk az openrailsben, uram bocsá' az openBVE-ben)
Van egyébként valamilyen megjelenési idő a LOTUS-ra?
@Serpenthelm: Bár feketén-fehéren nincs leírva még, de kétlem, hogy kompatibilisek lennének. Pedzegettek olyasmit, hogy nem építettünk hiába OMSI-ban, de hiszem, ha látom, egyelőre szkeptikus vagyok.
Viszont: A nagyvasúti-metrós résszel szerintem túlontúl nagy fába vágják a fejszéjüket. Egyrészt ilyen kinézettel még mindig ott van az MSTS (kiépült, még mindig éledező csapatokkal), amit továbbvitt az OpenRails, tehát már ingyenes is. Akinek komolyan szimulátor kell, EU07, vagy valami hasonlót megint talál.
A városi része tetszik, megnéztem a villamosos videókat, egész jó, főleg ha valaki épít hozzá itthon megtalálható gépeket-pályákat is. Arról lehet tudni valamit, hogy az OMSI-val milyen lesz a kompatibilitás? El nem vehető érdeme az OMSI-nak, hogy a fizika-szimulátor része nagyonnagyon jó, kapcsolók stb.
A Fernbus Simulatorral meg hagyjatok, fél óra után olyat hánytam...😄 Saját vélemény, ez van, de nem tud OMSI-pótló lenni (ugye a problémám).
PC konfigom a Be quiet! Pure Base 500DX White házban: GIGABYTE Z490 GAMING X, Intel i7 10700K 3.8 Ghz (5 Ghz) , 32 GB DDR4 RAM, NVIDIA GeForce RTX3080, Windows 10 Pro 64bit, HP Reverb G2
Egy kérdésem lenne felétek,hogy az Omsi 2 -be lévő Ikarus 256-ból van olyan változat,amelyikben a hátsó ajtót is lehet nyitni/zárni ?
És persze le is tölthető valahonnan. Válaszokat előre is megköszönöm.
Mert ezt az orosz változatott találtam,de ennek hátul nem nyitható az ajtója.
https://postimg.org/image/59roi7yql/
Utoljára szerkesztette: Gonosz Ördög, 2018.01.10. 10:08:03