35802
IWimv2m.jpg
  • pxxl
    ez egy háttérkép, angolul wallpaper. többit rakd össze magad :D
  • ldavid
    fussatok (nekem 5+ méter sikerült)
  • ba32107
    ??
  • lally
    Naja ! -hát ilyen is lett ez az új_Bináris_Logika:

Feltörjem, vagy
    Ne_törjem ?!
    -a 768 pedig Páros Szám(-Láló) volt, tehát:
    Fel-Törtem! -így kaphatott belőle már mindenki Csak_Egy Primitív; Áltörtet.
  • Bexter
  • pxxl

• artschi
    csávó hogy kiugrott az ágyból :DDDDDDdd
  • Dzsini
    aztán lassan több lesz a körítés, mint a védendő adat :)
  • Cat 02 #13671
    Hozzácsapnak még pár bitet és megint csak tovább tart majd :/
  • Dzsini
    Én tudom, tanultam ilyesmit :) (még az RSA algoritmus felépítését is)
    A cikk pedig (ha megnézed a dátumot) elég régi. De azt mutatja, hogy a brute force a mai számítókapacitás (botnetek) jelenlétével és folyamatos növekedésével továbbra is hatékony tud lenni, még ilyen esetekben is.

Polinom idejű megoldás majd talán egyszer kiderül, hogy van-e, jelenleg tudom, hogy nincs.
  • Pio
    SMARTASS MODE ON

Amiről a cikk szól, az egyáltalán nem egy hatékony megoldó algoritmus, hanem egész egyszerűen arról szól, hogy NP (nem polinom idejű, lassabb) algoritmussal, kábé brute force stílusban folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a jelenlegi szellemhálózatok mennyi idő alatt tudnának RSA kódokat feltörni és ennek függvényében kell feljebb és feljebb vinni az ajánlott szintet.

A kulcsszó abban, amit írtam a "hatékony" vagy ha úgy jobban tetszik polinom idő alatt futó (P-s) algoritmus találása.

Pont az RSA miatt szokták mondani, hogy ha valaha valaki a P=NP problémára IGAZ bizonyítást ad, akkor gyorsan vegye át a Nobelt érte, amíg még lehet, mert jó eséllyel rövid időn belül összeomlik a világgazdaság... Nem csoda, hogy a P=NP milleniumi probléma lett és 1 milla jár a megfejtésért.

A cikk amúgy ott is téved, hogy n=1024 egyáltalán nem határ, sőt már most is az az ajánlás, hogy komolyabb cégek és 2015-nél tovább titkosítandó adatok esetén n=2048-at használjanak.
  • Dzsini
    egyszer már sikerült :)

a kvantumos móka már megint más kérdés, de az egyelőre a scifi kategóriája.
  • Pio
    Azt rebesgetik, hogy aki talál az RSA eljárás visszafejtésére hatékony algoritmust (vagy aki feltalálja a kvantumszámítógépet :D ), az lesz a világ ura!
  • TommyC
    Persze, ez érthető (emberi) hozzáállás.
    De ha létrejött (létrehoztuk, mi emberek) egy állam, amiben vannak különböző funkciókkal bíró szervek, akkor nem lenne-e kötelességünk hinni benne? Nem azért hoztuk létre? Ha nem így működik akkor nem kéne rajta változtatni?

Amit írtál, szerintem lehetséges kéne, hogy legyen.

De lehet, hogy menthetetlenül idealista vagyok (:
  • Hegi90
    #13657-re írta
  • Pio
    Hidd el, egyetlen reptér rendszere vagy tőzsdehálózat se egy publikus, bárki számára szép loginképernyővel elérhető oldalon keresztül üzemel, amit pillanatok alatt lebéníthatnak DoS támadással akárkik. :)
    Egészen biztos, hogy a banknak, amit támadnak is saját belső rendszere van, ezzel az egésszel legfeljebb a webes felületüket tették elérhetetlenné.
    A paypalnál pedig még ennyire se voltak képesek.

Persze nem arról van szó, hogy ne tudnák ahhoz értő emberek megtenni azt, amit mondasz. Állítólag Észak Koreában például a katonai akadémián külön zajlik hackeroktatás. ;-)
  • JagFater
    Hát kb.
    Megpingetté'?
    Nesze atom kiskecseg. :-)

Hegi:
    Egy háborúban nem balesetet szeretnének okozni. :-)
    Gondolom, hogy nem egyszerű, de még mindig olcsóbb, mint katonákat odavezényelni. Ráadásul ilyen támadások mögé az bújik aki akar.
  • Hegi90
    A repterek, tőzsdék rendszerét senkinek nem érdeke piszkálni. Az előbbivel baleseteket okozhatnak, az utóbbinál meg közvetetten vágnak maguk alatt is a fát.

Nem mintha olyan egyszerű lenne ezekhez hozzáférni :-)
  • Hegi90
    Nyilván a WL se gondolkozik utópiákban. Viszont most már hivatalosan is álszentek a világ nagyhatalmai, és azt is meg lehet nézni, hogy milyen propaganda megy a WL ellen az USA-ban; mennyire szeretnék butítani a népet a saját akaratuk szerint...
  • JagFater
    Anyám mindig mondja, hogy vegyél egy darab földet, amin tüzet tudsz majd magadnak gyújtani, "ha kell..." :-)

Pio:
    Csak kapcsolódóan jegyeztem meg, hogy ha nem a bank honlapjával kezdik, hanem mondjuk egy reptér rendszerét, vagy a tőzsdét aszogatják' napokig, ott nagyobb gázok is lehetnek válságilag. Vagy bármilyen tömegközlekedést bénítanak meg...
  • Calver
    például Észtországot?
  • Dzsini
    Te mondanád azt valakinek őszintén, hogy "csináld csak ahogy akarod, elhiszem neked, hogy jobb, ha nem is tudok róla"?

Nem jó már a kérdés sem, és nincs rá jó válasz.
  • Pio
    Ezt szerintem tévesen szűrted le.
    Egy svájci bank honlapját rövid időkre leölik, na bumm, addig telefonon megy az ügyintézés, ennyi.
    A paypalt amióta jött a hír frissítgetem, de eddig mindig ment.
  • Dzsini
    Már egy ideje eléggé egyértelmű, hogy a következő nagyobb háború fontosabbik fele a bitek között fog eldőlni - ha sikerül az informatikát megbénítani, nem lehet mindent fenntartani rövidhullámon morzézve.
  • TommyC
    Igen, ez lett volna a következő gondolatom, viszont ezt már nehezebb kezelni, mert két oldala van.
    Az állam megszegi az információ szabadságára vonatkozó jogot azzal, hogy a birtokában lévő (titkos) információt nem engedi, hogy a köz tudatára jusson.
    Viszont ha mindez az állampolgárok érdekeit szolgálja, akkor nem teheti-e meg? Lehet arról vitatkozni, hogy mi szolgálja azt és mi nem, stb., de konkrétumoktól eltekintve, létezhet-e egyáltalán ilyen?
  • JagFater
    Sztem az hátborzongató, hogy pár ember, ha akarja gyakoratilag országokat tudnának napokra megbénítani hasonló DoS támadásokkal...
  • Hegi90
    De nem egy accon.

Egyébként még ha úgy is van, ahogy ő írta, akkor is meg tudom érteni a Paypalt. Egyszerűen nem érdekük valamilyen bajba belekeveredni, könnyen csattanhat rajtuk is az ostor.
  • Dzsini
  • Dzsini
    Blabla. Ennek a sokszorosa folyik át rajtuk óránként.
  • pxxl
  • Dzsini
    Persze, eddig is "mindenki tudta", hogy a diplomaták ezt meg azt beszélnek a háttérben, biztos volt mindenki abban, hogy nem publikus megegyezések, kémkedés létezik...

Akkor most ez miért is fáj nekik? Miért zavarja őket, hogy valaki kimondja, hogy a király meztelen? Ha ők is tudták eddig, hogy mi is tudjuk, akkor nem történt semmi.
  • Hegi90
    Én úgy tudtam, hogy azért fagyasztották be, mert olyan mennyiségű forgalmat nem voltak képesek biztonságosan "tranzaktálni" ( mi a helyes szó?). A Paypalt nem ilyen mennyiségű és sűrűségű tranzakcióra találták ki.
  • Pio
    De az "információ szabadsága" alapvetően csak egy elvont, megvalósíthatatlan, idealista elgondolás, amit persze hangoztatnak, de mivel úgyis hazudnak ezért ennek a hangoztatása se más, mint az igazság eltitkolása.

Olyan ez, mint a klasszikus példa.
    "Igazat mondasz?"
    "Igen"
    Na most akkor igazat mond, vagy nem? :)

Sokan sokfelé hangoztatják most cinikusan, hogy "na, ez az a fene nagy demokrácia?". De szerintem eddig is tisztában volt ezzel mindenki...

Képzeljétek el, ha mindenkinek minden kérdésére mindig igazat kéne válaszolnotok akár csak egy hétig, kérdezzennek BÁRMIRŐL.
    És akkor még csak az egyszerű emberek (ne vegye senki sértésnek sértésnek :) ) szintjén vagyunk, feljebb ennek összehasonlíthatatlanul nagyobb a tétje...

Szerintem a világot részben a hazugságok viszik előre, azok nélkül biztos, hogy nem itt tartanánk. Hogy jobb, vagy rosszabb lenne-e nélkülük az élet nem tudom...

Van egy témába vágó nem is olyan régi film, a címe The Invention of Lying.
    Arról szól, hogy a világon nem létezik az a fogalom, hogy hazugság, egyszerűen nem tudják az emberek, hogy mi a fene az, hogy kell csinálni.
    Aztán valaki egyszer csak feltalálja, képessé válik hazudni. Sajnos a filmnek annyira nem is ez a központi témája, hanem inkább egy szerelmi szál, de még így is simán a feje tetejére áll a világ. :)

További javasolt "irodalom":

• Dzsini
    The future has imploded into the present.
    With no nuclear war, a new battlefield is on people's minds and souls.
    Mega-corporations are the new governments;
    Computer-generated info domains are the new frontiers.
    And though there is better living through science and chemistry,
    We are all becoming cyborgs.
    The computer is the new cool tool.
    And though they say all information should be free,
    It is not.
    Information is power and currency in the virtual world we inhabit,
    So mistrust authority.

Cyberpunks are the true rebels;
    Cyberculture is coming in under the radar of ordinary society...
    An unholy alliance of the tech world and the world of organized dissent.
    Welcome to the Cyber Corporation... Cyberpunks.

"Is There A Cyberpunk Movement?" by Gareth Branwyn, Billy Idol (C)1992
  • G_ArchAngel #13645
    Nem csak titkositott dokumentumokat hoztak nyilvanossagra, hanem egyszeruen rendeztek es kozerthetove tettek olyan kommunikaciokat, amelyek ha nem is voltak nyilvanosak, de nem is voltak szigoruan bizalmasak, ellenben a tartalmuk 'erdekes' lehet azok szamara, akit erdekel, hogy az adojukbol befolyt osszegeket mire koltik azon szemelyek, akik szamara megelolegezett bizalmunkat szavazatokkal jeleztuk es az ugynevezett demokratikus tarsadalom vagy vilagkep arnyekaban sajat kis jatszoteruknek tekintik ezt a bolygot.
  • Dzsini
    Az információ szabadsága viszont alapvető jog, ami része a legtöbb ebben résztvevő állam alkotmányának vagy alaptörvényeinek.

Ha ennyire harapnak miatta, akkor talán mégsem?
  • Zomil
    Mondjuk én a paypal-t azota lenézem miota Notch(a minecraft készitöjének) a számláját befagyasztották, mondván, ilyen mennyiségü pénzt nem lehet legális uton szerezni...aztán persze miután kinyitották pár százalékot megtartottak maguknak...
  • Zomil
    Én is valami ilyesmiröl tudok, de ha tévedsz valaki ugyis kijavit :D
  • TommyC
    nem vagyok teljesen otthon ilyen téren, így kevésbé tudok konkrét lenni, mint ahogy szeretek, de szívesen beszélnék ezekről a dolgokról.

Ha jól értelmezem, van az állam, akinek vannak titkosított dokumentumai és van a wikileaks, aki szeretné a titkosított dokumentumokat nyilvánosságra hozni.
    Az államnak, érthetően, nem érdeke, hogy mindez megtörténjen, ezért mindent megtesz a titkosság megőrzéséért, beleértve azt is, hogy a veszélyforrásokat (pl. wikileaks) megpróbálja kiiktatni.
    Mindezt a ráruházott hatalom keretein belül teheti meg, létrehoz egy olyan törvényrendszert amivel megpróbálja megvédeni a titkosságot.

Tudom h bénának tűnik így leírva, de szükségét érzem kimondani és utána finomítani. Szóval hogy lehetne finomítani?
  • Pio
    ...és például az angoloknál 10 év börtönnel büntethető! :D