PC HUMOR 1.2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Keresztelkedjünk át Kocka humorra... :)
ez még simán belefér egy kocka topikba. :D addig míg nem fajul flémmé. :D
Dzsini
egyrészt ezért világhírû cég, hogy ilyesmiket õk tudjanak, és rajtuk kívül kevesen :)

másrészt pár dolgot azért elárulnak: a mágneses jel egy "átlagos" vinyófej számára 0 vagy 1 lehet (így vagy úgy áll benne egy pár molekula) - a gyakorlatban ez azért egy sokkal több lehetséges állást felvevõ rendszer - vegyük például 0-100-ig. Az átlag olvasófej számára mondjuk 60 és felette 1-et jelent a mágnesezettség, 60 alatt pedig 0-t.
Az írás úgy történik, hogy rúgnak bele egy nagyot 100 irányába, és mondjuk felmegy 80-ig a jel, vagy lent marad 20 körül. Ha ezek után 0-kkal felülírod az adatot (teljes törlést hajtasz végre, tehát minden jelet 0 felé rúgsz), akkor a 80-ból 40 lesz, a 20 pedig lemegy 10-re. Ezt már egy átlagos vinyó szép tiszta 0-nak érzékeli, az õ párezerszer érzékenyebb mûszerei viszont a 40-eket jelentõsen más adatként érzékelik, mint a 10-eket, és így helyre tudják állítani az eredeti adatokat. Ha 3-4 felülírás történik, akkor a fenti 40-10-bõl mondjuk 15-3 lesz, még így is észlelhetõ a különbség (bár már jóval nehezebben, és több hibalehetõséggel, mert lesz, ahol jobban sikerül a 0 felé közelítés). Ez az egyik módszer.

A másik az, hogy az írás és az olvasás molekuláris szinten nem ugyanonnan történik mindig - nagyon durván (a valós számok itt is mások, csak szemléltetés) egy-egy jel tárolása úgy néz ki a vinyón, hogy van 10 egység üres hely, aztán 30 egység "jel", aztán 10 egység üres (mint a CD/DVD-n a gödrök) - na most íráskor a 30 egység nagy részén a fenti változás történik, ebbõl lesz a jel - viszont a tányér gyorsan forog, a pozicionálás nem tökéletes, így a 10 egység üresbe is sikerül beleírni - törléskor pedig esetleg ott fennmarad egy kevés, az írófej hatását elkerülõ adat - amit olvasáskor nem érzékel a vinyó, de meg lehet találni (az õ eszközeikkel). És mivel a sávok egymás mellett sem szorosan helyezkednek el, így "oldalt" is lehet találni ilyen lelógó adat-cafatokat.

Erre találták ki a 25-szörös felülírást (plusz a pepita felülírást - tehát elõször 01010101-el, aztán 10101010-val váltogatva írják felül sokszor), mert az annyiszor megy végig egy felületen, hogy sem az elsõ módszerrel található maradványt nem hagy (elvégre oda-vissza van rugdosva a mágnes), plusz a sokszoros felülírás biztosítja, hogy a másodszor leírt "túlcsúszások" már nem hagynak annyi adatot, hogy az valamilyen módon értelmezhetõ legyen.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

TommyC
we killed the topic :D

dixitque deus fiat lux

Durvák vagytok! :)
Hegi90
Haverokkal már ott tartottunk, mikor feltetted a kérdést.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

:DDDDDDDDDD
Hegi90
<#rinya>

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Miért érzem úgy, hogy Schrödinger macskájánál fogunk kikötni? :)
TommyC
smartass <#rolleyes>

dixitque deus fiat lux

Hegi90
Persze, hogy relatív. Pl ha rászarok a fejedre miközben alszol, akkor te azt nem érzékeled (egy darabig), viszont mindenki más igen.

TommyC
szvsz tipikusan az a kérdés, amit értelmetlen "smartass"-ekkel megvitatni (((:

dixitque deus fiat lux

Szerintem azt elfelejtheted, hogy ilyen esetben adatot mentsenek Neked.
Nem hiába hangsúlyozzák több alkalommal is a honlapon, hogy miután észleled a bajt ne csinálj semmit a géppel, hanem vidd azonnal oda, hogy minél kisebb legyen az adatvesztés, illetve utalnak arra is, hogy ha felül íródik valami, akkor pápá. Például:
"Winchester formázás, és partíció létrehozás után van még lehetõség adatot visszaállítani?
Igen. Ha a felület nem íródott felül akkor NTFS fájlrendszer esetén közel 100%, FAT esetén ~50-80% az esély. "

Azt esetleg el bírom képzelni, hogy lehet valami zajos, nagyon részlegesen visszaállítható lenyomata az elõzõ adathalmaznak, de õszintén szólva nem értek hozzá. :)
TommyC
relatív (:
szerintem egyáltalán nem baromság, sõt ...

dixitque deus fiat lux

Hegi90
És itt el is magyarázzák, hogy miért:D

http://www.youtube.com/v/vFMqWpfZUSw&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Hegi90
Ez akkora egy baromság, nem tudom, hogy ez egyáltalán kinek jutott eszébe.

TommyC
az még nem olyan biztos (:
ma pont ezen a "If a tree falls in a forest and no one is around to hear it, does it make a sound?"-on gondolkodtam

de ez offtopic

dixitque deus fiat lux

Hegi90
az uccsó mondaton elmorzsoltam egy könnycseppet :D

morcosqtya
jó. Ezt eddig is tudtam (delete - csak jelzi, hogy az a file már nem elérhetõ, de maga az adattartalom ott van fizikailag), ÁMDE:
- Ha letörölsz 2 gigányi adatot, de ezután csurig telerakod a vinyót teljesen új file-okkal, akkor szükségszerûen megsemmisülnek az elõzõ file-ok (adatok) tárolási formái, azaz a 0 és 1 állapotok.. mert FELÜLÍRTAD, és a lemez kapacitása véges.

Ugyanígy: teljes formázás (mélyformázás, NEM gyorsformázás) esetén ha mindenhová 0-t ír akkor akár egy Kürt Kft HOGYAN tudja visszaállítani ezek után az adatokat????? Mibõl???? A semmibõl nem lehet!!!

Ha összetépek egy rajzlapot amin volt egy vers akkor kikukázva hosszú munkával a kis cetlik egymáshoz illesztésével visszaállítható, és elolvasható a vers. Ám ha leöntöm benzinnel, felgyújtom a francba a lapot és a hamut szétmorzsolom, abból az öregisten se fogja visszaállítani a versemet.. :)))

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Hogy valaki a kérdésedre is válaszoljon arról van szó, hogy az, hogy törölsz egy fájlt egyáltalán nem távolítja el a merevlemezrõl, csupán a rendszer számára üres helyként tünteti fel az adott tárterületet. Sérülni csak akkor fog, ha a rendszer valamilyen egyéb adatot erre a helyre fog írni a tárolón.
A Unix-os "unlink" szó épp ezért talán találóbb is a "delete"-nél (azt hiszem php és perl is ezt a szintaxist használja).
Jó eséllyel (még nem próbáltam, próbáld ki, ha gondolod) az üres hely "wipe"olása azt jelentheti a ccleanerben, hogy elkezd létrehozni egy tetszõleges tartalmú fájlt, aminek a méretét pontosan akkorára növeli, amekkora az üres hely a lemezen, így minden üresként megjelölt szektorba beleír valamit, így az eredeti adat elveszik belõle.
Dzsini
a low level format megint más, ne keverjük ide - az a vinyón tárolt egyéb bejegyzéseket (pl. hibás szektorok megjelölése, stb.) is törli - amibõl egész érdekes dolgok sülhetnek ki.

a normál formázás partíciókon, filerendszereken mûködik.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Calver
be lettem elõzve :C

"The trees move. Do you not see it?"

Calver
az a "low level format", egy szimpla "gyorsformázásnál" nem finomkodik ilyenekkel a gép, azután simán visszaállíthatóak az adatok.

"The trees move. Do you not see it?"

Dzsini
A teljes format igen - végigírja 0-val, onnan egy átlag szoftver nem állítgat vissza dolgokat (egy hozzáértõ cég pedig simán). Viszont a legtöbb esetben csak gyorsformázás történik (pár másodperc alatt), az pedig csak a bejegyzéseket törli (pl. a FAT táblát egy olyan filerendszeren), a konkrét adatok - már elszakítva a bejegyzéstõl - ott állnak a vinyón, mint "szabad terület". Ekkor még bármilyen felületen keresõ rendszer könnyedén rátalál, filerendszertõl függõen egész könnyen vissza is lehet nyerni az összefüggõ adatokat.

morcosqtya
ezt sose értettem, hogyan.. <#fejvakaras><#nemtudom>
Én formatálás alatt mindig azt értettem, hogy bitrõl bitre végigmegy, és (bocs a konyhanyelvért) mindenhová 0-t ír, újramágnesezi az egészet..
Ezek szerint nem...

Dzsini
Kürt-ék a normál 3-4szeres wipeot még elég jó aránnyal vissza tudják hozni, ha megfizeted (nem véletlenül van 7 és 25 körös secure wipe ccleanerben is) - ha érzékeny az adat, akkor az egyetlen igazán biztos megsemmisítési módszer ha kiszeded a korongokat, és néhányszor áthúzod egy mágnesen, aztán elégeted. Esetleg közben ízlés szerinti alkalommal ripityára töröd egy kalapáccsal.

Jim Morrison
true, true... :D

ott a low megy meg ilyenek de az baromira(én ezzel találkozok) :D

#12531: :D

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Hegi90
Legkedvesebb beszólás (dota): "Nem mondom, hogy a kurva anyád, de úgy gondolom."

morcosqtya
:DDS:DA.DA

Azért CS Source szervereken sincs hiány kõmûvesekbõl...

LeWyTy
<#idiota>

?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?

Hegi90

kivéve a dotát.

<#falbav><#falbav>

\"- Helyben vagyunk, Ádáz. - Helyben vagyunk, Góré.\"

Jim Morrison
nem a beszurasra gondoltam :)
am kossz.

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Aquir
kösz, évek óta gyakorolom a beszúrást..
lehet, mert a recuva pl. formatált lemezrõl is végez fájl-visszaállítást...

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Jim Morrison
de ugyes vagy :)

am miert torli a Cclener az szabad hely tartalmat? ha van rajta valami akkor nem szabad vagy igen_

morcosqtya

Aquir
gûgel

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
de nem találkozok velük :)

Jim Morrison
:D

Dzsini
lehet, hogy helyfüggõ (is) a reklám - te meg magyarként vagy regisztrálva, és releváns hirdetéseket próbál küldeni (hiszen egy amerikai hitelintézet minek reklámozna neked) - engem meg nem ismer, és így maximum IP vagy böngészõ/oprendszer nyelv alapján azonosíthat - az utóbbi pedig angol.

Aquir
hát.. tudod a protokollt :)

Aquir
rendben, nálam meg nem nagyon voltak (bejelentkezve) :)
úgy látszik talán azokat b*szongatja akik nincsenek regisztrálva..?

Dzsini
bocsi akit kiütöttem :(

Dzsini
azt nem tudom, sose regisztráltam tecsõre (reklámok pedig voltak, amíg ki nem iktattam a reklámszûrõ-ellenõrzést)

Aquir
nyilván ezt mondom (mivel tudok olvasni), de a kérdés az Én képemre utalt (magyarul hogy: azok = ez?) :) a többit meg leírtam

Dzsini
ezek:

Aquir
ez az?
csak mert a pipa ellenére szinte sose kaptam ilyet, szóval marhanagy gond nem lehet..

Dzsini
olyan videónál, ahol amúgy jelenne meg alul reklám (és amúgy le lenne tiltva - ha fehérlistán van nálad, akkor természetesen nem), ott szól, hogy kapcsold ki, mert másképp nem nézheted meg...

Aquir
Chrome adblockom van, életemben nem volt ilyen

Dzsini
viszont érzékeli, ha chrome alatt reklámblokkolót használsz, és szól, hogy tecsõ nézegetéshez kapcsold ki.