125
-
USAMEN POWER #45 Látom megy a vita a körül, hogy az egyház most ráerőszakolja az emberekre amit akar vagy sem. Hát én nem értelmeztem félre a cikket, és egyértelműen nem erőszakol semmit az egyház az emberekre, csak figyelmeztet hogy változtatni kéne... A kettő nem ugyanaz. A Koltan háborúkról meg fölösleges tárgyalni... 10 év alatt 4 millió ember ? A II-ik világháborúban fele idő alatt 10 x 4 millió ! -
#44 az az igazság, hogy a cikkeket nem írják, csak fordítják:) nézd meg az eredeti forrást, valamelyik link az általába. -
#43 öö mi az a böjt?:D
meg mi köze van a kongoi harcokhoz ennek? -
Librarian #42 Én is remélem megélem még azt, mikor az egész hóbelevanc csődbe megy. :-) -
#41 szerintem inkább a cikkíró meg saját magad ellen kéne tiltakoznod, mert nem a papok írták ezt a cikket, és kényszerítettek téged, hogy rákattints a címére. -
#40 nem csak értelmezni tudok, de még azt is észreveszem, ha pofátlanul a képembe hazudnak. másokkal egyetemben meg is említettem, hogy az általad idézett mondat nem egyszerűen csúsztatás, hanem szándékos és durva félreértelmezése a valóságnak. -
Gabe Dearborne #39 Én meg azt szeretném, ha az egyház - és mindennemű más vallási szervezet - egyre kevesebb dologba szólna bele. Nekem a magam részéről nincs szükségem rájuk. Ha hinnék, még hagyján, de nem hiszek. Csak azt hiszem el, amit megtapinthatok, és azt sem mindig, mert manapság már az is lehet hazugság.
Úgyhogy papok, rabbik, imámok és egyéb hasonló ingyenélők - maradjatok távol tőlem, és törődjetek a magatok dolgával. -
gorogm #38 irkab1rka a Hitlerjugend-del is csúsztat, ugyanis "a tagság minden 14 éven felüli német fiúnak kötelező volt 1939. decembere után". Nézz utána.
Ez alapján elítélnél minden akkoriban serdülő német fiút? Meredek lenne!
A "vezérkar" - velünk ellentétben - nyilván ismerte Ratzinger bíboros képességeit és személyiségét, mielőtt megválasztották pápának. Nem a náci szervezetre emlékeztetően viselkedik, sajnálom, hogy Neked ez nem tűnt fel. Félelmetes, hogy egy kalap alatt emlegeted a kettőt, de remélem majd tisztul a kép. -
Aldaris #37 irkab1rka:
"Az viszont erkölcsileg támadható, hogy mi meg hagyjuk, hogy ezt tegyék saját gyerekeikkel :/"
A többtízmilliós papállományból talán volt 20-30 eset. Normál emberek között is kb ugyanez az arány, mégis az egyházat mocskolják kiemelten. Szánalmas. -
gorogm #36 Felháborítónak találom a cikk hangvételét és a hozzászólások felületességét!
Óriási sarkítás a cikkíró Berta Sándor első mondata, ilyen mondatokat a bulvársajtó szokott hozni óriási betűs címként. Nem beleszólás, nem kényszer, nem kell nélkülözhetetlen dolgoktól megválni. "A püspök úgy vélte" nem egy nagy mértékű vagy erőszakos beavatkozás, ugye?
"Venice's bishop has said worshippers might want to give up mineral water and drink only tap water."
"A velencei egyházmegye javaslata alapján a híveknek és a nem hívőknek egyaránt nem szabadna ásványvizet inniuk"
Hol van szó a nem hívők életének szabályozásáról? Sehol. Ráadásul a cikkíró fordításával ellentétben ez egy ötlet / lehetőség (mert tényleg mindenki maga dönti el, miről mond le), nem általános ásványvíz-tilalom...
Roliika, amit itt olvasol, azt készpénznek veszed? Általános iskolában megtanítottak, hogy kritikával olvassak.
Nibi, nem tiltanak meg semmit. Nem kérik számon, nem utasítanak, legfeljebb tanácsolnak.
Bale66, ugye milyen érdekes? Sőt, nem csak, hogy nem tűnik el, hanem sokszor ellenséges fogadtatással szemben is terjed. -
USAMEN POWER #35 Szerintem azoknak van igazuk akik azt állítják hogy a hit az az egyháztól független. Pl.: Ennyi erővel hihetünk a kínai természeti vallásokban is, mivel pár ezer évvel idősebb mint a kereszténység...
Roli-val egyetértek, mert Istenről nagyjából úgy gondolkozik mint én.
De valóban definiálni kéne Isten fogalmát, emellett a "szent" szó fogalmát is ! Pl.: egy templom mitől lesz szent ? Azért mert nem ejthetsz el egy káromkodást, meg egy püspök megszentelte ? Ha a házadban/lakásodban soha senki egy káromkodást nem ejtett el, "10 parancsolatot" megszegő dolog nem történt, az is szent ? És ha egy templom "szent" akkor az ott elhangzott "szent" beszédeket miért tömörítik Mp3-ba ? A "szent" pápa miért prédikál a Youtubeon ? Ez mind mind nem a Biblia "megszentségtelenítése" ? Ezekkel nekem semmi gondom nincs, mert az egyházat egy kalap szarnak tartom, de ha nekik valami "szent" akkor miért "szentségtelenítik" meg ? A másikfele meg a Vatikán miért nem a mai Jordánia, vagy Izrael területén van ? Ha Jézus ott prédikált, akkor Jézusnak és Istennek mi köze Rómához ? A rómaiak nem üldözték véletlenül a keresztényeket ? A lélek meg bizonyított tény hogy van, és hogy minden embernek van, de akkor megint ott tartunk hogy ki vagy mi is az az Isten ? A Bibliából mi igaz mi nem ? És hogy Jézus ki is volt valójában. Sajnos az igazság "odaát" van ... Ezekhez meg kötném az Egyiptomi kúltúrát, Piramisokat, mert azokat is félhomály fedi, mint pl az eltűnt Dél Amerikai kulturákat... amiket elpusztítottak a fehérek esetleg a sok nemesfém miatt, esetleg mert nem akarták felvenni a "kereszténységet" -
irkab1rka #34 Mondjuk én sokat röhögök a katolikusokon, hogy miket kényszerítgetnek egymásra.
Az viszont erkölcsileg támadható, hogy mi meg hagyjuk, hogy ezt tegyék saját gyerekeikkel :/
Persze embere válogatja, de az ilyen szervezett egyházaknál azért nagyon kilóg a lóláb. Végül is, mit várhatsz egy olyan szervezettől, amit jelenleg egy volt hitler-jugend tag vezet? A megválasztásakor egyetlen püspök se vétózott, és ugye, az a vezérkar. -
Aldaris #33 roliika:
Ertelmezem: A cikkíró hazudozása. Érdekes, hogy bárki megjegyezhet bármit az életvitellel kapcsolatban az nem baj, de ha az egyház, na akkor aztán beleszól és hujjaj.
Szóval nem akar beleszólni, úgy döglesz meg ahogy csak akarsz :).
balee66: "A katolikus egyháznak pedig már rég le kellett volna dőlnie, nem is értem miért létezik még."
HÁÁHÁÁÁH. Na itt a pont. Pont azért, mert valami túlmutat a dogmákon, talán mert mégis van Isten? Érted, ilyen elven a hülye ateista megkérdezheti, hogy miért jött létre? Csak azért lett ekkora vallás, mert pár zsidó elkezdett hülyeségeket hadobálni? HÁHÁ. Megvolt a mai napi vicc, köszönöm. -
roliika #32 "A katolikus egyház a 21. században szeretne minden eddiginél nagyobb mértékben beleszólni a hívei és a NEM hívők életébe."
Értelmezd aztán beszélgethetünk.
-
#31 rólad ki beszélt? böjtölsz? gondolom nem, de akkor meg miért érdekel, hogy a katolikus egyház szerint hogyan kéne böjtölni?
paranoiás vagy, kezeltesd magad. -
roliika #30 Nade mi közöm van hozzájuk? Vagy nekik mi közük van hozzám?
Ennyi erővel a pénztáros is rám szólhatna, hogy fiam, bűn, ha nem kék pólóban jársz, és nehasználj annnyi lisztet a kenyérhez, -20% is jó még.
Mi a fenéért szólnak be ezek bárkinek is.
24éves korára elvégzett a csávesz egy fősulit..aztán úgygondolta, hogy egyházba belép...ott élt ingyen 60 éves koráig, olvasgatott, de mi jogosítja fel ők/őket arra, hogy bárkinek is megmondják, mi a jó út és mi nem, meg hogy mit csináljanak.
Múltkor valami csávó tartott kiselőadást arról egy aluljáróban kihangosítva, hogy Jézus szeret minket....4 apró gondolat.
1: több mint 2000 éve halott
2: szeret...és?
3: minek róla prédikálni ha tudom, hogy szeret, vagy érzem, vagy nem érzem?
4: bizonyítsa be...egyébként mint hetero kikérem magamnak. -
balee66 #29 Biológiai szempontból biztosan jó a böjt mint a szervezet méregtelenítése, de ehhez nem kell semmilyen vallás, ez csak elhatározás kérdése.
A katolikus egyháznak pedig már rég le kellett volna dőlnie, nem is értem miért létezik még. A dogmái, a nézetei már rég csak beszűkítik az emberi gondolkodást, ebben a keretrendszerben már rég használhatatlanok. Ki kéne nőni a gyerekmesékből végre. -
loky #28 Ezek közül talán a zsidóknak van a legszigorúbb szabályrendszere a Talmud ... de persze az iszlám Korán sem elhanyagolható... -
#27 Bárcsak igazad lenne, és azt dughatnék meg a suli folyosón akit csak akarok... -
gosub #26 A böjt pont nem erről szól, nem szórakozásról. Böjtölni pedig nem munkaidőben kell. Ha van valamilyen vallásod akkor annak a böjt is része lenne és megtalálnád a módját, magadtól csinálnád. A cikkíró meg az első mondatával elásta magát. Ha már ítéletet fogalmaz a katolikus egyházról, akkor illene megemlékezni az iszlám a buddhista a zsidó és a többi vallás sokkal szigorúbb böjti előírásairól. Böjt már évezredek óta van, nem véletlenül. -
loky #25 Megjegyzem a kat. egyházban a böjt nem 1 hetet tart...hanem 6 heten... Böjtfő napjától Húsvétig... jó mi...:) -
gosub #24 Böjtről van szó, nem arról, hogy a munkaeszközödet eldobod és éhen halsz. Persze, ha az egy hetes szabadságon is baxtatnak akkor részvétem, sajnálom. -
loky #23 Ez a lényege, egyet értek narumon-nal...amiért a kat. egyház egykoron inkvizícióval és szent háborúval harcolt a maga igazáért... nem kell a ma élő egyházakat korholni... Ugyanis már megkapta a büntetését, mert pont az eretnek gondolkodókat akartak kiirtani... s pont hogy ez is lett a veszte... mert előbb 1o54-ben szakadt ketté (Ny. és K.) majd 1517-ben szétszakadt az egyház...ettől kezdve vannak a prot.egyházak...
Ugyhogy sok esetben a hit nem függ össze az egyházzal...vagy legalább is az egyház minden alakjával... s én csak a keresztyén egyházakról beszélek... -
hottold #22 "A katolikus egyház a 21. században szeretne minden eddiginél nagyobb mértékben beleszólni a hívei és a nem hívők életébe."
'nyád!
Éppen eleget ugattak már bele a történelem folyamán az eletünkbe, lásd inkvizíció... stb... -
#21 "A látszólag szabad akaratnak Istenhez semmi köze, és nem tőle kaptam. Nem kaphattam olyantól aki nem létezik egy olyan dolgot ami nem létezik."
Ezt igy kategórikusan kijelenteni elég nagy bátorság, főleg, hogy nem defináltad előtt isten fogalmát. Tehát egy nem definiált valamire azt állitani, hogy nem létezik az elég nagy merészségre vall.
"Kérdezek valamit. Istent cirka 2000éve feltételezik, hogy van..."
Ezt honnan szedted? Már az ősi kínaiaknak is volt istenhite, vagy a görögöknek, rómaiaknak, egyiptomiaknak és az nem cirka 2000 éve volt. Feltételezhető, hogy az isten hit mindenképpen több ezer éves én megmerem kockáztatni, hogy több tízezer éves és akkor lehet hogy keveset mondtam.
"milyen alapon az más kérdés, és hatalmi indokokat tudnék csak felhozni, logikus, kézzel fogható indok nincs!"
Mondom, előtte definiáljuk a szót: isten
"Valami van a dolgok mögött ez nyilvánvaló, de nem egy álltanunk megnevezhető materiális személy aki mindent lát."
Nem is minden vallás így értelmezi, ezért is irtam amit irtam a definiálásról.
"aki ma egyháznak nevezi magát, ennek a morzsáját érezte meg, és demagóg, félelmet keltő módon inkvizíciókkal, égetésekkel, mészárlásokkal adott hangjának érvényt."
Egyrészt vannak ilyen egyházak is, meg vannak olyanok is. Vannak régebbiek és vannak újabbak. Ráadásként az istenhit, sőt bármilyen hit az nem egyházzal összefüggő dolog.
"A kérdés csak az...hogy létezik mondjuk 10 millió nálunk értelmesebb faj. Őket látja Isten? Náluk volt Jézus? Ők a pokolba kerülnek? A mennybe? Ugye milyen botor kérdések...mindegyikre a válasz nem...nálunk miért lenne más a helyzet?"
Az a baj, hogy te globálisan beszélt hitről és istenről, de utána csak egy keresztény egyházra akarod ráhúzni az egész állításodat. Pedig ez olyan mintha ennék egy kis avas vajat és kijelenteném, hogy A VAJ az szar.
"Itt hagyom abba...egy rövid logikai levezetéssel meg lehet cáfolni Isten létezését..megerősíteni nem."
Sem megcáfolni sem megerősíteni nem sikerült eddig senkinek és valószinűleg nem is fog sikerülni.
"lássuk be logikai csapda, csak egy elméleti valami amiben hinni akar az ember,"
Nincs ebben sehol logikai csapda egyébként.
"valamint előre megtervezett környezetben élünk, amiről azt hisszük, hogy a mi döntésünk, valójában az sem az."
Ez megintcsak egy hit, ha úgy tetszik a TE istenhited. Szerintem meg mindenki a saját döntésének megfelelően él és cselekszik. A szabad akarat abszolút fentáll szerintem, ezt maximum egy másik ember KORLÁTOZHATJA, ami a legnagyobb bűn, de természetesen még mindig ott a TE szabad akaratod, hogy nem vagy köteles azt elfogadni.
"Hogy ezt a környezetet ki vagy mi tervezte, az megint más kérdés."
És akkor vissza is kanyarodtunk a legelejére? Isten? Vagy nem isten? Akkor ki és mi? És kit és MIT nevezünk istennek? -
Aldaris #20 roliika: semmi baj, te majd egy univerzális pokolba kerülsz, ahol minden vallás összes ördöge fog sütögetni. Hehe. -
roliika #19 A látszólag szabad akaratnak Istenhez semmi köze, és nem tőle kaptam. Nem kaphattam olyantól aki nem létezik egy olyan dolgot ami nem létezik.
A lojalitásnak a neveltetéshez van köze ahol felnőttél, és a környezetnek.
Kérdezek valamit. Istent cirka 2000éve feltételezik, hogy van...milyen alapon az más kérdés, és hatalmi indokokat tudnék csak felhozni, logikus, kézzel fogható indok nincs!
Valami van a dolgok mögött ez nyilvánvaló, de nem egy álltanunk megnevezhető materiális személy aki mindent lát.
Olyan szinten összetett az univerzum, hogy sejtésünk sincs, épp ebben a pillanatban mi vesz minket körül, és léteznek-e olyan lények akiket mi képtelenek vagyunk érzékelni.
A kezdetekben kicsi csoport, aki ma egyháznak nevezi magát, ennek a morzsáját érezte meg, és demagóg, félelmet keltő módon inkvizíciókkal, égetésekkel, mészárlásokkal adott hangjának érvényt.
Ma ezt nem tehetik már meg, már csak valamiféle foszlányok maradtak, hogy valamit festettek, meg azt mondták ha rossz vagyok Isten megbüntet stb... ma csak amit mások pénzén megépítettek, és ami vér a kezükhöz tapad, annak az árnyékképeit láthatjuk csak, és a Biblia miből szépen kigyomlálták az apokrif iratokat.
A papok képviselték a kor tudásának maximumát, ők szabályozták, ki mit mondhat és mit nem (inkák, majáknál is bevett szokás volt, ne higyjük, hogy ez itt máshogy néz ki). Vegyük észre, hogy míg mosolygunk azon, hogy a hegy istenének áldoztak az inkák....itt az egyház pont ezt teszi..mármint a módszerek finomodtak, de egy őslény ez a szervezet, és még most is van befolyása.
Bort isznak és vizet prédikálnak. Szó szerint. Megjegyzem voltam bérmálkozó és elsőáldozó is, és érdekelt utána, hogy ez az egész halandzsa honnét ered...Jézus a kulcsfigura.
Jézus nem mondta, hogy van egyház, nem mondott semmit, csak gyógyított és "csodát tett". Tehát létezett egy lény (szándékosan nem embert mondok), aki a "csoda tételeit" meg próbálta megértetni az őt körülvevő emberekkel...lehet hogy ő is egyszerű ember volt, csak történt vele valami.
Több ilyen érdekes ember is volt a történelemben és még lesz is, pl Mikao Ushui...vagy Uri Geller...érdekes mód mindketten valamiféle energia gömb/sugár találkozástól származtatják az érdekes képességeiket.
Nem így születtek, és nem Istentől kapták amit kaptak.
Jézus után mi történt, az meg történelem, és az emberi érzelmi és fizikai kizsákmányolásának mintapéldája az amit az egyház művelt és művel.
A kérdés csak az...hogy létezik mondjuk 10 millió nálunk értelmesebb faj. Őket látja Isten? Náluk volt Jézus? Ők a pokolba kerülnek? A mennybe? Ugye milyen botor kérdések...mindegyikre a válasz nem...nálunk miért lenne más a helyzet?
Itt hagyom abba...egy rövid logikai levezetéssel meg lehet cáfolni Isten létezését..megerősíteni nem.
Miért nem volt jó a görögök több isten hite? Miért kell 1? Miért Isten? Valami mettől meddig isten? Ha Isten akkor létrehozhat több istent is, vagy el is pusztíthatja magát...
lássuk be logikai csapda, csak egy elméleti valami amiben hinni akar az ember, amitől várja életének jobb pillanatait, noha ezeket a pillanatokat ő maga és környezete váltja ki, valamint előre megtervezett környezetben élünk, amiről azt hisszük, hogy a mi döntésünk, valójában az sem az. Hogy ezt a környezetet ki vagy mi tervezte, az megint más kérdés. -
loky #18 Sztem ez nagy majomság, az lesz még érdekes ha bejelenti a kat.egyház hogy "cölibátust a telefonokra..."
Amúgy az egyházak másképp értékelik a böjt fogalmát, pl a kat egyház inkább fizikai síkon, míg a prot. egyházak inkább "lelki odafordulás"-ra értik... De amúgy jót szórakoztam a cikken s 1-1 hsz-en...
UI. amugy a román ortodox pópa kijelentette hogy a biometrikus kártyák egyazegyben az ördög munkája... hiányoltam is innen ezt a cikket... -
#17 Én is pont erre gondoltam, hogy még a levegővételt is megtiltják előbb-utóbb.
Vicc ez az egész....
De amíg a hívők hisznek a nemtudjákmibe... -
Aldaris #16 Most egy püspök nyilatkozott valamit egy olyan egyházban aminek legalább ezer püspöke van. Most kérdem én mi itt a hírérték? Majd ha a pápa mondja maga, akkor írjatok erről cikket. Ez egy olyan olcsó hangulatkeltés!
Egyébként az ötlet nem ostoba. Sokszor nincs szükség a mobilra vagy az internetre, ez igazán nem nagy dolog. Most egy vasárnap vagy szombaton, amikor nem dolgozol, nagy dolog ám csöndben tölteni a napot és nem bekapcsolni a tévét vagy számítógépet...
Amúgy meg a cikkíróról ordít, hogy egyházellenes, megint csak bele akar rúgni az egyházba, szerencsére saját tudatlanságával égeti magát.
-
#15 Kákán is csomót - ezt így hívják: "Azt szeretnénk, hogy ha a böjt idején a gyermekek és a fiatalok korlátoznák a mobiltelefon-használatukat." Ha ebbe valaki azt magyarázza bele, hogy a főnöke majd jól fenékbe rúgja, mert kikapcsolja a mobilját, az vagy nem tud olvasni, vagy alapvetően rosszindulatúan áll a kérdéshez.
A böjt valóban az önmegtartóztatásról szól. Arról, hogy kicsit kilépjünk a mindennapi kényelmünkből, és át tudjuk érezni annak hiányát - ezáltal megtanuljuk jobban értékelni azt ami megadatott.
Az egyház komoly hibája volt az utóbbi időben, hogy a böjtöt "önmagában" hirdette, ahelyett hogy valami társadalmi célt, értelmet is kapcsolt volna hozzá. Az egészséges méregtelenítésen túl mi haszna van napjainkban annak, ha visszafogják az élelmiszer-fogyasztást? Azért, hogy mintegy mellékesen felemlegették a koltan háborúkat, külön pirospont jár - nekem legalábbis bejön a dolog. (Sőt akkor is bejönne, ha nem katolikusokról, hanem muszlimokról, zsidókról, krisnásokról vagy bármely más vallás képviselőiről lenne szó!) -
#14 Én tudnám, de afőnököm nem biztos, hogy örülne neki:D -
#13 Ez jó, ezzel egyetértek. Azt hiszem a lényegét elég jól megfogtad a dolognak. Ugyanakkor a mobilizást korlátozni értelmetlen dolog.
Én akkor javaslom nekik, hogy mondjuk pénteken ne vegyen levegőt...
A böjt lényege szerintem is a pazarló/nagy fogyasztású igényeink ideiglenes korlátozása. Ez valóban hasznos. -
n3whous3 #12 TE meg azon gondolkodj el, hogy mi a helyzet azzal az emberrel, akinek a munkájának a rész a gép és a telefon. Aztán beszélj hülyeségeket. Nekem úgymond élvezeti cikk is a gép, de ha van jobb dolgom, nem az a lényeg. De ha egyszer ezzel megy a munkám is (majd), akkor jóhogy nem fogok 1 hétig böjtölni gép nélkül...... -
#11 Marad a szex orrvérzésig...:) -
#10 Nem teljesen értem, hogy a böjtnek miért is kéne mindennapi gyakorlatnak lennie, vagy egyáltalán hozzátartozni az élethez? Szerintem van annyira felnőtt mindenki, hogy el tudja dönteni mit akar és mi jó neki. Azt sem értem, hogy miért kéne lemondani az ásványvizről? (mi a rákot igyak? Misebort?) A telefont én arra használom amire való - felhívni valakit amikor mondandóm van számára. (és ez nem üres csacsogás). Tv-t akkor nézek amikor kedvem van (és nem nonstop előtte ülök, sőt gyakorlatilag szerintem egyhéten ha pár órát megy). Ezekhez nem kellenek egyházi javaslatok, utasítások, dogmák. Ha valaki felfogja ép ésszel, hogy miről szól az élet akkor az mértékletességet tanúsít az életében bármikor és nem csak böjt idején. Aki meg nem annak meg tökmindegy, hogy ki és mit mond, akkor is ott fog rohadni egész nap a Szpésznésön előtt. -
r4pid #9 muszáJ
Amúgy nem tudom mi lenne ha telefonról le kéne mondani.... a hívő üzletemberek csődbe mennének, összeomlana megint a gazdaság, és nem lenne miből adakozni, ergó az egyház papolásból nem fog megélni, nekik is dolgozniuk kéne.
Bocs ha durván fogalmaztam... -
#8 sem a cikkíró, sem a kommentelők nagy része nem érti a böjt lényegét. mellesleg a cikk első mondata erősen árulkodik az író tudatlanságáról és elfogultságáról is. (de mondhatnám egyszerűen úgy is, hogy szemenszedett hazugság.) ha nem tudsz objektíven fogalmazni vallás és egyház témában, érdemes lenne elgondolkodni, hogy nem kéne-e inkább valami másról írnod. -
gosub #7 Ha nem tudod 1 hétig mobil, internet, számítógép, pia, autó, zabálás nélkül élvezni az életet akkor egy szánalmas emberi roncs vagy. És hogy ne a vallás felől közelitsem a dolgot: Evolúciós gigacsőd vagy, kihalásra ítélve. -
tacsaby #6 Szerintem akinek fogalma sincs a böjt lényegéről és értelméről annak nem kellene osztani itt az észt. Az ember az Istentől kapott szabad akarata lévén emelkedik ki minden teremtmény közül. Döntési szabadságod van, ez emberi mivoltod leglényegesebb eleme amelyet tudatosítani kell. Erre jó eszköz a böjt. Nem arról van szó hogy középkori módon sanyargatjuk magunkat, hanem hogy erősítjük a tudatosságunkat, és gyengítjük az ösztönös világba élést. Sajnos hiába vagyunk tenchnológiai szempontból magas szinten, a szellemi sötétség lassan mindent elborít. Sok ember csak úgy belelél a világba, ösztönök vezérlik az életét, tudatosság nélkül azt tesz amit akar, amit éppen a testi igényei diktálnak. Csak hát az állatok is éppen ezt teszik. De nekik muszály mert nincs fejlett öntudatuk és szabad akaratuk. De nekünk embereknek használnunk kellene, azt az ajándékot, amit kaptunk.